forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Panasonic LX3 - Review

goltar - Pon 25 Sie, 2008
Temat postu: Panasonic LX3 - Review
Review Panasonica LX3 i jeszcze TU drugi. Chyba jeden z najciekawszych kompaktów dostępnych na rynku, a wyniki review zachęcające :)
Amix - Pon 25 Sie, 2008

Świetna sprawa jako uzupełnianie do lustrzanki. Stopka na lampę jest, RAW'y są i przyzwoita wielkość fizyczna matrycy. Cena tylko ciekawe jaka...

Panasonic LX3-Review G9 wymiata z tego co widać.

cube007 - Pon 25 Sie, 2008

Amix - sugerowana cena w USA - 499$, w Polsce - 1799zł :lol:
Amix - Pon 25 Sie, 2008

Poczekam aż spadnie do 1200- 1300pln i myślę, ze kupię. Tego typu aparat raczej nie starzeje sie tak szybko.
davaeorn - Pon 25 Sie, 2008

oj to stanowczo będzie baaardzo kusząca propozycja - jednak raczej tylko dla posiadaczy lustrzanki... chyba że panasonic dołoży do niego jakiś telekonwerter... bez niego to aparat raczej nie skusi większej ilości osób...
unclehrum - Sob 01 Lis, 2008
Temat postu: lumix lux 3 albo Leica
Witam

Czy ktos mial doczynienia (fizycznie) z panasoniciem lux 3 ? . Zastanawiam sie nad zakupem tego malucha. Przejrzalem troche testow i zdjec ale nadal nie jestem przekonany. Podobno zdjecia sa bardzo dobrej jakosci ale w testach ktore widzialem na moj gust to one odstawaly mocno od tego co mozna nazwac dobra jakoscia . Poza tym obiektyw ze swiatlem 2 :) . Jak to sie ma w takim malym aparaciku. Moze zna ktos jakas ladna strone ze zdjeciami w pelnej rozdzielczosci aby mozna bylo sie lepiej przyjrzec?

pozdrawiam

p.s. Milo bylo byc zobaczyc tescik tego aparatu na optyczne.

p.s.2 Swoja droga to bardzo milo bylo by gdyby optyczne zajelo sie troche bardziej takimi malpkami. Mysle ze osoby ktore maja lustrzanki i szukaja cos "uzupelniajacego" na pewno bylo by zadowolone - czyli np ja :)

DamageMax - Sob 01 Lis, 2008

AHH, FZ28 z tą matrycą... to była by potęga.
DeKa - Pon 03 Lis, 2008

Podpisuję się obiema rękoma pod "wnioskiem" o testy LX3 przez optycznych. Lada moment zkupy prezentów pod choinkę i kto wie, kto wie... Osobiście jestem ciekaw jak aparat ten zachowuje się na wyższych czułościach ISO. Szukam użytkownika chcącego podzielić się swoimi opiniami w tym temacie.
goltar - Sro 05 Lis, 2008

Tymczasem mamy test na dpreview.
Bilbo - Pią 07 Lis, 2008

widzę i wiem że tego LX3 z pewnością nie kupię.
Czym tu się podniecać ? większa matryca ? jasność "2" ??
Zobaczcie sample z tym nocnym miastem na ISO 800 ! Ja rozumiem że to w miarę wysoko ale ... w tej dobie jakościowej (że niby takie szkło super, że duże okienko sensora) ...
a fuuuuj !!! Toć kompakty sprzed kilku lat robiły lepsze ! Sam już nie wiem dlaczego tak się dzieje że większe upakowanie ? ale softy, algorytmy lepsze, no i to szkło ... ale zaraz, szkło to co daje ? Nic ! Tylko TO że bez statywu nie trzeba ustawiać wysokiego ISO, można robić z większą przesłoną (większa głębia ostrości), a co za tym idzie brak poruszeń przez drżenie ręki. Szkło to tylko jakość odwzorowania, krzywizny itp, itd.
Porównywanie do lustra to też bez sensu. (jeśli chodzi o cenę) 1000 D za 1500 zł a to droższe ???? No chyba że rozmiary. Ale przecież każdy facet chce większego ! ;) A jak już takiego ma to z pewnością nie chciałby mniejszego. ;)
Zawiodłem się. Totalna pomyłka.
Zresztą te testy NIC nie pokazują ! Co innego w Optycznych. Zdjęcia powinny być porównywalne z innymi modelami i ... w tych samych warunkach (ustawienia, oświetlenie i co najważniejsze: MOTYW ! ).
Sorry ale trzeba poczekać z 10 lat na coś co warto kupić.
Sprzęt fotograficzny stanął w miejscu. Dodawane są tylko gadżety.

[ Dodano: Pią 07 Lis, 2008 18:03 ]
aha i jeszcze jedno: powyżej wspomniałem o tym samplu na ISO 800.
To obok w 100% cropie wygląda dużo gorzej niż w powiększeniu w przeglądarce do tego samego kadru. Tak jakby różnica była np ISO 400 w przeglądarce a ISO 800. na stronie.

Piotr_0602 - Sob 08 Lis, 2008

Bilbo napisał/a:
widzę i wiem że tego LX3 z pewnością nie kupię.
Czym tu się podniecać ? większa matryca ? jasność "2" ??
Zobaczcie sample z tym nocnym miastem na ISO 800 ! Ja rozumiem że to w miarę wysoko ale ... w tej dobie jakościowej (że niby takie szkło super, że duże okienko sensora) ...
a fuuuuj !!! Toć kompakty sprzed kilku lat robiły lepsze ! Sam już nie wiem dlaczego tak się dzieje że większe upakowanie ? ale softy, algorytmy lepsze, no i to szkło ... ale zaraz, szkło to co daje ? Nic ! Tylko TO że bez statywu nie trzeba ustawiać wysokiego ISO, można robić z większą przesłoną (większa głębia ostrości), a co za tym idzie brak poruszeń przez drżenie ręki. Szkło to tylko jakość odwzorowania, krzywizny itp, itd.
Porównywanie do lustra to też bez sensu. (jeśli chodzi o cenę) 1000 D za 1500 zł a to droższe ???? No chyba że rozmiary. Ale przecież każdy facet chce większego ! ;) A jak już takiego ma to z pewnością nie chciałby mniejszego. ;)
Zawiodłem się. Totalna pomyłka.
Zresztą te testy NIC nie pokazują ! Co innego w Optycznych. Zdjęcia powinny być porównywalne z innymi modelami i ... w tych samych warunkach (ustawienia, oświetlenie i co najważniejsze: MOTYW ! ).
Sorry ale trzeba poczekać z 10 lat na coś co warto kupić.
Sprzęt fotograficzny stanął w miejscu. Dodawane są tylko gadżety.

[ Dodano: Pią 07 Lis, 2008 18:03 ]
aha i jeszcze jedno: powyżej wspomniałem o tym samplu na ISO 800.
To obok w 100% cropie wygląda dużo gorzej niż w powiększeniu w przeglądarce do tego samego kadru. Tak jakby różnica była np ISO 400 w przeglądarce a ISO 800. na stronie.

Canony G9 i G10 lepszych nie robią.
Ale czemu zaraz ISO 800. Jak ma się do dyspozycji f2 to można zostać przy ISO 400 albo nawet ISO 200 gdy gdzie indziej trzeba podbijać...

a co do 1000D, to wsadź se to do kieszeni marynarki
jak ci się uda, to pogadamy...

Bilbo - Nie 09 Lis, 2008

Ale czemu zaraz ISO 800. Jak ma się do dyspozycji f2 to można zostać przy ISO 400 albo nawet ISO 200 gdy gdzie indziej trzeba podbijać...

jak ci się uda, to pogadamy...[/quote]

zgadza się masz rację.
Jeśli mam f2 to mogę z tego korzystać. Ale raczej do portretu ;)
(nie wiem czy będzie widać różnicę w tak małym kompakcie jeśli ta tej samej przesłonie f2 zrobię krajobraz).
Ale zasadniczo do zdjęć w plenerze przesłona powinna być większa i co za tym idzie automatycznie wzrasta ISO.
to f2 raczej będzie ciekawostką dla zdjęć innych jak krajobrazy.
(choć zaznaczam po raz drugi że nie wiem jak się to zachowa w praktyce).
A co krótkimi czasami ? (sport). przykład:

http://www.dpreview.com/g...niclx3_samples/

link nie pokazuje wybranego zdjęcia (rower oparty o słup)
ISO 800, 1/1600 sec, F8.0
jakość naprawdę kiepska. (może niepotrzebnie aż f8, ale widocznie to na potrzeby testu ;) )

lub zdjęcie - ostatnie w tych samplach (facet w krawacie)
52 mm equiv, ISO 1600, 1/60 sec, F2.7
tutaj max. ISO ale przesłona standard (trochę bliżej bo 52 mm i dlatego nie f2)

no jednak wolałbym upchnąć 1000 D do kieszeni marynarki ;)
pewnie lustrem przy 33 mm (x1,6 =52 mm) jasność spadłaby do 3,5 i tu byłaby wada :/
ale sumarycznie jest źle.

WojciechW - Nie 09 Lis, 2008

Piotr_0602 napisał/a:

Canony G9 i G10 lepszych nie robią.

jak ci się uda, to pogadamy...

Na podstawie danych technicznych LX3 wydaje mi się, że światło 2 w pewnym sensie kosztowało konstruktorów mniejszy zakres zoomu i tylko 10 MP matrycy. Ja rozumiem, że wielu kolegów bedzie woleć właśnie takie parametry, ale ja np. jestem bardzo zadowolony, że mam właśnie Canona g9, a nie Lumixa. G9 od biedy spełnia rolę hybrydy, mając możliwości dodani konwerterów i jest jak mówie "kieszeniowy".

Posiadam jeszcze dwie lustrzanki analogowe Practica o niezlych obiektywach Pancolar o jasnościach 1:2 i 1:1.4, których używałem przeszło 20 lat. Niestety wiekszośc zdjęć wymagała znacznego przymykania przesłony bo inaczej tracilo się na głębi ostrości i zdolności rozdzielczej. Kompakty i hybrydy o mniejszych rozmiarach matrycy i wynikających z tego mniejszych ogniskowych są pod tym względem znacznie mniej wymagające, również w stosunku do typowych lustrzanek cyfrowych APS-C lub 4/3. Tak na przyklad te pierwsze dają optymalne zdolności rozdzielcze i dużą głębie ostrości już przy przesłonie 1:4, tam gdzie obiektyw lustrzanki trzeba zamknąć do 1:8. A to tak jakby 4x mniejsza czułość.

Pozdrawiam serdecznie,
WojciechW

Piotr_0602 - Czw 13 Lis, 2008

panowie, w kompaktach, nawet z matrycą większą (1/7'') niż typowe kompakty (1/2.5'') głębia ostrości jest tak duża, że nawet f2 nie trzeba przymykać. Ta matryca jest wielokrotnie mniejsza do matrycy 4/3 która jest dwukrotnie mniejsza od FF. W efekcie nawet f/2 da głęboką GO, a przymknięcie na przykład do f/4 już zaczyna ocierać się o problemy z dyfrakcją.

Panas ma obiektyw f/2-2.8 i chwała mu za to.
Może, w niektórych przypadkach (bliski obiekt) możemy dostać namiastkę płytkiej GO, ale w większości przypadków mamy po prostu jasny obiektyw czyli krótkie czasy albo brak potrzeby podbijania ISO.
Nawet jeśli sobie kiepsko by radził na ISO 800 czy ISO 400 to dzięki f/2 będziemy mogli w wielu przypadakach pozostać przy ISO 100 czy ISO 200. A GO i tak będzie na tyle głęboka że nie będzie potrzeby przymykania.

WojciechW - Pią 14 Lis, 2008

Piotr_0602 napisał/a:
panowie, w kompaktach, nawet z matrycą większą (1/7'') niż typowe kompakty (1/2.5'') głębia ostrości jest tak duża, że nawet f2 nie trzeba przymykać. Ta matryca jest wielokrotnie mniejsza do matrycy 4/3 która jest dwukrotnie mniejsza od FF. W efekcie nawet f/2 da głęboką GO, a przymknięcie na przykład do f/4 już zaczyna ocierać się o problemy z dyfrakcją.

Panas ma obiektyw f/2-2.8 i chwała mu za to.
Może, w niektórych przypadkach (bliski obiekt) możemy dostać namiastkę płytkiej GO, ale w większości przypadków mamy po prostu jasny obiektyw czyli krótkie czasy albo brak potrzeby podbijania ISO.
Nawet jeśli sobie kiepsko by radził na ISO 800 czy ISO 400 to dzięki f/2 będziemy mogli w wielu przypadakach pozostać przy ISO 100 czy ISO 200. A GO i tak będzie na tyle głęboka że nie będzie potrzeby przymykania.

Aż tak optymistycznie, żeby całkiem bez przymykania to chyba nie. Opócz mniejszej GO następuje często silne obniżenie ostrości brzegów kadru - wystarczy spojrzeć na typowe testy. Widzialem też wiele zdjęć współużytkowników G9, gdzie niepoźądane efekty uzyskali wymuszając na aparacie maksymalne otwarcie przeslony.

Pozdrawiam,
WojciechW

wielbicielxx - Pią 05 Gru, 2008

Jak mial ktos canona G6 to moze wyobrazic sobie jak wyglada GO w panasonicu i jak to sie ma do podnoszenia wartosci iso. Tez mysle o kupnie LX3 martwi mnie tylko jedno ze ze specyfikacji wynika iz w porownaniu z LX2- ktory byl porazka w LX3 zmienil sie praktycznie tylko obiektyw. Sensor mpix itd. zostalo :???: Szkoda ze nie zabral glosu jakis posiadacz tego aparatu.
cube007 - Sob 06 Gru, 2008

wielbicielxx napisał/a:
Sensor mpix itd. zostalo :???:

Ilosc mpx jest taka sama, ale matryca w LX3 to zupelnie nowa konstrukcja.

wielbicielxx - Sob 20 Gru, 2008

Kupil ktos w koncu LX3 i moze sie podzielic spostrzezeniami?
Jacek Z. - Nie 21 Gru, 2008

Jeszcze nie próbowałem tu wstawiać załącznika, lecz mam nadzieję, że przejdzie. Na pewno brakiem zaskoczenia będzie w przypadku LX3 to, że aparat - jak to kompakt - trochę szumi, zwłaszcza w cieniach przy tak dużych kontrastach i niewielkiej ilości oświetlenia.

Natomiast komfortem użytkowania jest to, że w sytuacji gdy użytkownicy lustrzanek biedzą się ze swoimi ciemnymi standardowymi obiektywami, a użytkownicy kompaktów szukają podpory, tu przy ISO200, f/2.0...f/2.5 i 1/8...1/13s można zrobić zdjęcie bez lampy i bez statywu, a jak widać głębia ostrości też nie jest chyba wcale taka zła...

wielbicielxx - Pon 22 Gru, 2008

Przy jakim iso to zdjecie? Jak z szybkoscia AF? iso 800 uzywalne?
Jacek Z. - Pon 22 Gru, 2008

wielbicielxx napisał/a:
Przy jakim iso to zdjecie? Jak z szybkoscia AF? iso 800 uzywalne?

ISO200, tak jak napisałem. Co do AF - przy tych nocnych krajobrazach nie zauważyłem opóźnienia; trochę się spóźniał w trybie "AF Macro" gdy wczoraj próbowałem fotografować bombki na choince.

Poniżej jeden z wyników tych prób. Parametry naświetlania: f/2.0, 1/3.2s, ISO80 (jakkolwiek niewiarygodnie to brzmi :wink: ). Wybrany rodzaj "filmu", o ile pamiętam "Dynamic".

Wysokich ISO nie testowałem, choć zdziwił mnie wynik testu 8 zaawansowanych kompaktów przeprowadzonego ostatnio przez dpreview - gdyż stwierdzono, że przy ISO1600 Lumix LX3 odwzorował szczegóły najlepiej (lepiej niż choćby 14-megapikselowy Canon G10):
http://www.dpreview.com/r...roup/page12.asp

wielbicielxx - Pią 26 Gru, 2008

No i zonka wczoraj wyprobowala LX3 ma go juz na wlasnosc- oto spostrzezenia.

Zalety aparatu:
-za pomoca diody wspomagajacej AF ustawia ostrosc w calkowitych ciemnosciach (wczoraj w calkiem zaciemnonym pokoju fotografowalam znajomych w czasie tanca i zdjecia wychodzily ostre jak brzytwa- oczywiscie z fleszem)
- szumy akceptowalne do 800 iso. 1600 nie jest tragiczne w porownaniu z innymi kompaktami- a do zdjec "artystycznych" 3200 tez sie nada.
- ekran LCD powala na kolana- ostry i nie ma zdjecia ktore na nim by zle wygladalo- choc w komputerze jest gorzej- mam stary monitor i nie moge go dostroic do jasnosci i kontrastu wyswietlacza- ale jak u kolegi ogladalam zdjecia to idealnie odpowiadaly temu co widac na LCD aparatu.
-bardzo szybki jak na kompakt AF- trzeba tylko ustawic odpowiedni tryb- detekcja twarzy dziala bez zarzutu.
-stabilizacja pomaga zrobic zdjecie z reki z niemozliwym w lustrzance czasem naswietlania- biorac pod uwage szeroki kat 24mm i f/2,0 praktycznie statyw mozna wyrzucic.
-lampa blyskowa idealnie kryje pole 24 mm i jest naprawde mocna.
-ciekawe mozliwosci ustawien uzytkownika. Calkowity tryb manualny. Mozliwosc nakladania na siebie do 3 zdjec. Programy tematyczne- rewelacyjny program fotografi otwarkowej. Jest naprawde wszystko co potrzebne do robienia zdjec +cala masa wodotryskow
- szybkie menu i wygoda uzytkowania spoko jak na kompakt.
-dobre wykonanie zadnych luzow i trzeszczacych klapek- metalowa obudowa, metalowy gwint statywu (jesli ktos znajdzie sytuacje by go uzyc
-aberracje chromatyczne bardzo dobrze kontrolowane.
- ostrosc w calym zakresie kadru od pelnej przyslony 2,0
-super makro w polaczeniu z szerokim katem daje mozliwosci kadrowania niedostepne dla zadnej lustrzanki.
-filmy HD jakosc nawet w ciemnych pomieszczeniach zawodowa niezauwazalne ziarno i sprawny AF w czasie nagrywania.
-tryb inteligentnej ekspozycji naprawde potrafi zgadnac w jakiej sytuacji znalazl sie aparat
-aparat bardziej sklonny jest dobrac dluzszy czas naswietlania niz podbic iso do 800- czasami to plus czasami minus

Minusy:
-brak zoomu w czasie nagrywania filmow.
-nienaturalne kolory skory w trybie nieportretowym.
-zdjecia przy 10 mpix powinny byc chyba bardziej szczegulowe (ale przesiadlam sie z lustra na LX to moze jestem zbyt wymagajaca
-lepiej kadrowac zdjecia przy ich wykonywaniu- gdy iso 400 lub powyzej raczej niema co liczyc na jakies super kadrowanie w komputerze z zachowaniem dobrej liczby szczegulow.

To tyle spostrzezen po dniu zabawy LX3 w plenerze i na imprezie. Zaskoczyl mnie bardzo pozytywnie. Wiedzialam ze to kompakt i nie oczekiwalam cudow ale wczoraj robilam zdjecia w ktorych z lustrzanka mialam problem bo za ciemno albo AF nie nadazal. A tutaj kompakt dal rade. W lustrze jak mialam jasne szklo 1,4 AF ok ale GO mala. Jak ciemne szklo zeby wyszlo wszystko ostro AF zawodzi i czasy sie wydluzaja- ktos tu pisal ze kompakty sa swiatlolubne- ale tak naprawde lustrzanka tez lubi swiatlo chyba ze jest sie milionerem i mozna do lustra podczepic szklo o parametrach zblizonych do szkla z LX3- niestety nawet wtedy problem malego GO pozostaje. Aparacik polecam szczerze jesli interesuje kogos fotografowanie bez wzgledu na ilosc swiatla.

Jacek Z. - Sob 27 Gru, 2008

W takim razie gratulacje! :smile:

W porównaniu do wcześniejszych Panasoników, z którymi miałem do czynienia (LZ2 i FZ7) LX3 dość skutecznie zbiera ich zalety, eliminując wady: Ma lepsze światło obiektywu niż LZ2 (2-2.8 zamiast 2.8-4.5), krótszą minimalną ogniskową (24 a nie 36mm) i dużo lepszy tryb panoramiczny (który w LZ-cie działał słabiutko). W porównaniu do FZ7 ma natomiast niższe szumy, mniej aberracji, lepszy zakres tonalny i parę drobnych funkcji ułatwiających życie. Poza tym AWB dużo lepiej radzi sobie ze sztucznym światłem.

Co do ostrego "cropa" (wycinając np. 1/2 czy 1/4 kadru) rzeczywiście zrobić go może być trudno - do tego rzeczywiście lepiej nadają się lustrzanki. Popracować też pewnie można by było nad skłonnością aparatu do niedoświetlania ciemnych obszarów - "Intelligent Exposure" jest niezłe, ale chyba nie aż tak dobre jak "D-Lighting" Nikona. Za to lustro nie kłapie przy najbardziej zagrożonych jego wpływem czasach naświetlania pomiędzy 1/2 a 1/30s.

Na pewno znalazłoby się parę zastrzeżeń ergonomicznych:
- elegancki skórzany pasek, który przy robieniu zdjęć trochę się plącze - za to jak to zwykle u Panasonika dyskretny - bez napisów wielkości stodoły głoszących na kilometr "NIKON" lub "EOS DIGITAL".
- bardzo płaski dekielek obiektywu, do którego trzeba sobie wyrobić uchwyt - choć nadal lepsze to niż kształt niektórych dekli w lustrzankach, które w sytuacji gdy dekiel został już wcześniej zdjęty, kierują palce użytkownika prosto w przednią soczewkę obiektywu :sad:
- moja ręka, wiedziona odruchem ze starszych Panasoników, przy próbie podglądu zdjęć często wędruje do dolnego przycisku menu, zamiast do suwaka.
Ale tak jak mówiłem, to wszystko kosmetyka :wink:

Za to tym, co odróżnia LX3 zarówno od lustrzanek, jak i konkurencyjnych kompaktów, jest jasny obiektyw - bo zarówno jedne, jak i drugie go nie mają.

Weźmy pod uwagę np. format APS-C. W Panasonicu wystarczy czasem nawet ISO80 i f/2, aby zrobić nie rozmazane zdjęcia. W Nikonie D60 natomiast, żeby zrobić podobne ujęcie kitem 18-55/3.5-5.6 VR musiałem zejść do ogniskowej 18mm (ekwiw. 28mm) i ustawić przysłonę f/5.6 dla uzyskania sensownej ostrości, a i przy tym konieczne już było ISO400.

Oczywiście, można też dokupić jasny obiektyw do lustrzanki, np.
- Nikkor 50/1.8 w cenie około 400 zł - ale życzę powodzenia komuś, kto zechce fotografować szersze plany wnętrz za pomocą tego obiektywu - ogniskowa 75mm (na APS-C) jest na to po prostu za duża, a do tego np. w D40/D60 nie będzie działał AF.
- Sigma 30/1.4 HSM - tu już ogniskowa bardziej sensowna i AF jest - za to cena prawie taka jak całego LX3 i nadal nie zmienimy sobie ogniskowej.
- zmiennoogniskowe obiektywy szerokokątne, jak np. Sigma 12-24/4.5-5.6 HSM - oprócz słonej ceny, też mają słabe światło.
Tyle na temat "wyższości" odchudzonych lustrzanek wobec wypasionych kompaktów :wink:

Trzeba się więc nieco nabiedzić - a żadna z tych opcji nie da także małych rozmiarów LX-a i możliwości doboru proporcji kadru już w momencie robienia zdjęcia. Wszak najważniejsze jest przecież nie to jak doskonały jest aparat, ale czy w razie potrzeby mamy go przy sobie :wink:

wielbicielxx - Sob 27 Gru, 2008

[quote="Jacek Z."]W takim razie gratulacje! :smile:

W porównaniu do wcześniejszych Panasoników, z którymi miałem do czynienia (LZ2 i FZ7) LX3 dość skutecznie zbiera ich zalety, eliminując wady: Ma lepsze światło obiektywu niż LZ2 (2-2.8 zamiast 2.8-4.5), krótszą minimalną ogniskową (24 a nie 36mm) i dużo lepszy tryb panoramiczny (który w LZ-cie działał słabiutko). W porównaniu do FZ7 ma natomiast niższe szumy, mniej aberracji, lepszy zakres tonalny i parę drobnych funkcji ułatwiających życie. Poza tym AWB dużo lepiej radzi sobie ze sztucznym światłem.

soory ze zapytam- ale jaki tryb panoramiczny masz na mysli w LX3? Jest w nim program laczenia kilku zdjec w panoramy? Czy chodzi ci o 16:9?

Jacek Z. - Sob 27 Gru, 2008

wielbicielxx napisał/a:
soory ze zapytam- ale jaki tryb panoramiczny masz na mysli w LX3? Jest w nim program laczenia kilku zdjec w panoramy? Czy chodzi ci o 16:9?

Sorry, jeśli niejasno - oczywiście, że o format 16:9. Coś do tworzenia panoram z kilku różnych zdjęć powinno być w oprogramowaniu dołączanym do aparatu. Ja jednak, ponieważ mam bardzo stary komputer (oszczędzałem na LX3:wink: ), nie mogę z tego skorzystać.

Erxar - Sob 10 Sty, 2009

Witam,

Jak, ze dzisaj stalem sie szczesliwym posiadaczem LX3 postanowilem sie podzielic swoimi spostrzezeniami (z punku widzenia kompletnego laika ktory aparatu wczsniej w rekach nie mial):

(500 zdjec juz zrobione)

- Manual focus jest kiepski. Mazna przesowac punktu ostrosci ale niestety jest to bardzo nieprecyzyjne. Bardzo. Stawiajac dwa kubki dosc blisko aparatu na brzegach kadru oraz trzeci kubek metr, po srodku kadru, nie dalem rady zlapac na oddalonym ostrosci.

- Auto jest dobre, ale manualem mozna zrobic duzo duzo lepsze zdjecia, szczegolnie w kiepskim swietle. (no surprise there eh?)

Tak jak wielbicielxx napisal: "-aparat bardziej sklonny jest dobrac dluzszy czas naswietlania niz podbic iso do 800- czasami to plus czasami minus".

- Jak sie postarac to zdjecia w kiepskim swietle wychodza rewelacyjnie! Wystarczy (w moim przypadku) ustawic dlugie naswietlanie (1s) i zrobic z 2-3 fotki. Jedna bedzie bardzo ostra i jasna (z reki). Wniosek z tego taki, ze stabilizacja dziala bardzo dobrze.

- Jakosc filmow HD jest rewelacyjna nawet w kiepskim swietle. Jedynie jasne punkty (zarowki) powoduja, ze pojawia sie pionowy kolorowy pasek przez caly ekran. O tym jednak mozna sie przekonac samemu. Bardzo duzo filmow jest na vimeo.

- Moim zdaniem ekran nie powala na kolana. Jest dobry, ale G10 ma duzo lepszy. (Mam stary firmware .. moze upgrade cos zmieni).

- Joystick to jakas tragedia. Zdecydowanie najslabszy punkt interfacu. Niestety takze nie ma przed nim ucieczki w trybie manual.

- Aparat jest maly, ale o wkladaniu do kieszeni spodni mozna zapomniec (wystajacy obiektyw). Zostalem obdarzony dlonmi w rozmiarze 'S' przez co dla mnie w trzymaniu jest bardzo dobry. Trzymanie go jednak daleko od siebie na wyprostowanej rece (jak pistolet) jest niezawygodne. Nie jest tak lekki na jakiego wyglada (imho zaleta). Jakosc materialow oraz wykonianie rewelacyjna.

Marian - Nie 11 Sty, 2009

Erxar napisał/a:

- Manual focus jest kiepski. Mazna przesowac punktu ostrosci ale niestety jest to bardzo nieprecyzyjne. Bardzo. Stawiajac dwa kubki dosc blisko aparatu na brzegach kadru oraz trzeci kubek metr, po srodku kadru, nie dalem rady zlapac na oddalonym ostrosci.

Nie bardzo rozumiem: przesuwanie punktu ostrości jest kiepskie czy samo manualne ustawianie ostrości? Mógłbyś więcej szczegółów podać jakie są możliwości ręcznego ustawiania ostrości?
Erxar - Nie 11 Sty, 2009

Ah .. moja pomylka. Chodzilo mi oczywiscie o przesuwanie punktu ostrosci. Nawet jak zaznaczy sie maly punkt dla autofocusa to on i tak wyostrzy na to na co mu bedzie wygodniej a nie na to na co ustawilismy.

Manualne jest dobre i dziala tak jak powinno. Jedynie z takim zastrzezeniem, ze ustawia sie joystickiem .. a ten delikatnie mowiac nie jest zbyt wygodny.

[ Dodano: Nie 11 Sty, 2009 17:43 ]
"Firma Panasonic, zaprezentowała najnowszą aktualizację wewnętrznego oprogramowania dla Lumixa LX3. Najnowsze firmware w wersji 1.1, poprawia m.in. autofokus i balans bieli." - http://www.fotoclub.pl/

Zaraz sciagne nowy soft i zobaczymy.

[ Dodano: Nie 11 Sty, 2009 17:44 ]
"Sorry, This download site is temporally closed due to Next version of firmware, It is scheduled on Jan/15th/2009.
Sorry for this inconvenience." - www.panasonic.jp

A jednak nie sciagne ;)

Marian - Nie 11 Sty, 2009

Dzięki za odpowiedź. Mnie ten aparat interesuje. Jak wypróbujesz nowe oprogramowanie to napisz.
Erxar - Nie 11 Sty, 2009

Zgodnie z tym co napisali najwczesniej nowy soft bedzie 15 stycznia.

Jezeli interesuje Cie ten aprat to goroco polecam forum na http://forums.dpreview.co....asp?forum=1033 (dzial panasonica) oraz http://forums.dpreview.co....asp?forum=1010 (dzial canona - bardzo duzo porownan G10 z LX3). Jak nie znasz dobrze angielskiego to zawsze jest google translator. Te fora to naprawde kopalnia wiedzy i warto sie tam wybrac przed zakupem :)

Jestem laikiem i moje opinie powinny byc brane jako wlasnie opinie laika dla innych laikow ;)

wielbicielxx - Wto 13 Sty, 2009

Mam juz wgrany soft 1.1 poprawia szybkosc AF -fakt i balans bieli- fakt. Warto sobie wgrac. Wszystko pozostale bez zmian. Joystic do obslugi sie nie zmienia :mrgreen: moim zdaniem jest on rewelacyjnym rozwiazaniem wszystko pod jednym palcem :smile:
Erxar - Sro 14 Sty, 2009

wielbicielxx napisał/a:
Mam juz wgrany soft 1.1 poprawia szybkosc AF -fakt

Tylko szybkosc? A co z jego precyzja? W 1.0 jest tak, ze jak ustawie focus na dolna czesc ekranu to on wyostrza na obiekt znajdujacy sie duzo wyzej. W zasadzie w 1.0 wskazywanie gdzie ma focusowac nie ma sensu i tak robi co chce. Naprawde licze na to, w 1.1/1.2 sie to zmieni. Poza tym i joystickiem juz tylko detale.

wielbicielxx napisał/a:
Joystic do obslugi sie nie zmienia :mrgreen: moim zdaniem jest on rewelacyjnym rozwiazaniem wszystko pod jednym palcem :smile:

To, ze jest pod jednym palcem to jest dobre, ale chodzi on bardzo ciezko i nie da sie go trzymac na srodku i poprostu przechylac go w jakims kierunku. Np. jak chcesz przechylic w dol to musisz przesunac palec na jego skrajny gory koniec. W przeciwnym wypadku palec poprostu Ci sie z niego zeslizgnie. Jezeli sprobujesz przycisnac go na tyle mocno by palec sie nie zeslizgnal to go wcisniesz :)

wielbicielxx - Sro 14 Sty, 2009

Jesli chodzi o AF po wgraniu softa 1.1 to celnosc jest ok. Z tym ze u mnie z celnoscia nie bylo problemu nawet z softem 1.0 :roll: trafial w punkt jak trzeba tylko nie byl tak szybki jak teraz choc byl szybszy niz wiekszosc kompaktow. Moze cos z twoim modelem nie tak? Gdybys mial lustrzanke i szklo sigmy nie dziwilby mnie AF ze ustawia nie na to co chcesz ale w kompakcie :shock: powinno byc jak trzeba- u mnie jest. Joystic u mnie chodzi jak w telefonach sony erikson.
Erxar - Sro 14 Sty, 2009

Pocztekam na v1.2 i sie zobaczy. Jak bedzie zle to go oddam.
wielbicielxx - Sro 14 Sty, 2009

a ma byc soft 1.2 ??? :shock:
Erxar - Czw 15 Sty, 2009

http://panasonic.jp/suppo.../LX3/index.html <- juz jest
Jacek Z. - Nie 18 Sty, 2009

U mnie też wciąż na sofcie 1.0 i - odpukać - AF chodzi prawidłowo.

Dotarła do mnie plotka, że niektóre LX3 w "srebrnej wersji nadwoziowej" mogą mieć problemy z prawidłowym ustawieniem AF (i być może właśnie firmware 1.2 ma temu zapobiec).

Dla mnie osobiście menu sterowanie joystickiem to coś pozytywnego - dużo lepiej niż zastanawianie się w Nikonie "k***, który z tych przycisków miałem wcisnąć?" albo gimnastyka z korygowaniem WB czy siły błysku lampy. Pewne trudności zauważyłem po włożeniu rękawiczek. Ale poza tym obawy wielu osób mogą być przesadzone, to nie telefon ;)

Za to - jak już może wspominałem - nieco denerwuje mnie "canonowski" przełącznik "robienie zdjęć / podgląd". Dużo lepiej to wyglądało w starszych Panasach (dolny przycisk lub pokrętło).

wielbicielxx - Nie 18 Sty, 2009

Byl soft 1,1 terz mam 1,2 i poza szybkoscia AF nie wiem czy cos jeszcze sie zmienia. Aparat jest super tyle moge powiedziec po miesiacu uzywania. Foce na preselekcji przyslony i mam swoje ustawienia zapisane pod C1-C3 kusi mnie tylko czasami cala masa wodotryskow by sprawdzic jak dzialaja np. iA itp ;) i zamiast robic zdjecia bawie sie- no ale to tak jest na poczatku z takimi cudenkami ;)
Najwieksza wada dla mnie jest durny dekielek na obiektyw- moglby byc jak w kompaktach autmatyczny z 4 listkow ktory zaslania przednia soczewke.

Erxar - Pon 19 Sty, 2009

Jacek Z. napisał/a:
U mnie też wciąż na sofcie 1.0 i - odpukać - AF chodzi prawidłowo.

Dotarła do mnie plotka, że niektóre LX3 w "srebrnej wersji nadwoziowej" mogą mieć problemy z prawidłowym ustawieniem AF (i być może właśnie firmware 1.2 ma temu zapobiec).

Mam czarna obudowe. Mam nadzieje, ze sie poprawi (nadal na 1.0 bo karte zla zamowilem :>). Jak nie to oddam i poprosze o inny egzemplarz.

wielbicielxx napisał/a:
Najwieksza wada dla mnie jest durny dekielek na obiektyw- moglby byc jak w kompaktach autmatyczny z 4 listkow ktory zaslania przednia soczewke.

Fakt, jest niewygodne, ale ma tez zalete: Klimat.

Jacek Z. - Pon 19 Sty, 2009

wielbicielxx napisał/a:

Wbrew pozorom te listki to nie jest takie dobre rozwiązanie: nie do końca zabezpieczają przed penetracją przez wystające przedmioty, trudniejsze do oczyszczenia, kolejny mechanizm, który może się zużyć lub uszkodzić.

W LX2 (niestety, trochę bardziej przypomina on "droższą wersję LZ z ambicjami"; LX3 to całkiem inny aparat) dekielek jest grubszy, ale niestety, coś za coś... Można wytrenować ;)

Erxar - Pon 19 Sty, 2009

Hmm .. ogladajac zdjecia na necia zauwazylem w EXIF cos ciekawego. Niektore zdjecia robione LX3 maja ISO 120 czy 160. W moim aparacie (ver 1.0) takich ISO nie ma. Jedynie 80/100/200/400/.../3200. To sie w nastepnych patchach zmienia? Czy mam jakas na serio wybrakowana wersje? :>
Jacek Z. - Pon 19 Sty, 2009

Erxar napisał/a:
Hmm .. ogladajac zdjecia na necia zauwazylem w EXIF cos ciekawego. Niektore zdjecia robione LX3 maja ISO 120 czy 160. W moim aparacie (ver 1.0) takich ISO nie ma. Jedynie 80/100/200/400/.../3200. To sie w nastepnych patchach zmienia? Czy mam jakas na serio wybrakowana wersje? :>

Też to na jakimś zdjęciu zauważyłem. Takie wartości powinny występować jedynie przy ustawionym "Auto ISO" (którego w ogóle jeszcze nie używałem). Wyglądało tak, jakby korekta EV (też widoczna w EXIF) niepotrzebnie przeliczała się także na zmianę wartości ISO.

Być może to jest właśnie ten byk w EXIF-ach, który poprawia firmware 1.2.

Może Panasonic zatrudnił jakiegoś z byłych programistów Nikona - poprzednio to oni mieli problem z datą w EXIF w D40 ;) Ech, ci współcześni informatycy, wszystko sknocą...

cube007 - Pon 19 Sty, 2009

Erxar - spotkalem sie z opinia ze FZki (18/28) w trybie auto potrafia zrobic fote z ISO ktore jest niedostepne do samodzielnego wyboru...
Jednym z poprawionych elementow w sofcie 1.2 do LX3 jest zapis EXIF - moze te wartosci ktore podales to jednak efekt jakiegos bledu?

Erxar - Pon 19 Sty, 2009

Jacek Z. napisał/a:
Ech, ci współcześni informatycy, wszystko sknocą...

To wspolczesne systemy sa tak duze i skomplikowane, ze bledow sie nie da uniknac. I to jest ok. Pod warunkiem, ze sie o klientach nie zapomina i wypuszcza patche.

Faktycznie. Postrzelalem troche na iA i czesto wykonuja sie zdjecia z nietypowym ISO (np. 125 i 320).

wielbicielxx - Wto 20 Sty, 2009

Nietypowe wartosci iso np. 320 ,180 2200 sa przez aparat stosowane we wszystkich programach automatycznych i programach tematycznych oraz prawdopodobnie przy iso auto. W programach kreatywnych sa dostepne iso 100, 200 itd. na automacie nawet po zrobieniu zdjecia wyswietla sie wartosc zastosowanego iso przez aparat bez wzgledu czy jest ona dostepna w trybie recznym czy nie.
Dzemus - Wto 20 Sty, 2009

raz chyba widziałem fotkę z fz18 na iso80. a ja mam tylko 100 :sad:
Marian - Wto 20 Sty, 2009

Pytanie do posiadaczy LX3:

Na jakiej ogniskowej ustawia się aparat w momencie jego włączenia?

wielbicielxx - Wto 20 Sty, 2009

LX3 ustawia najnizsza wartosc ogniskowej jak kazdy inny kompakt na swiecie ;) czyli w wypadku LX3 24mm
Marian - Wto 20 Sty, 2009

wielbicielxx napisał/a:
LX3 ustawia najnizsza wartosc ogniskowej jak kazdy inny kompakt na swiecie ;)
I tu się mylisz. Mam kompakt Digilux Leici i ustawia większą ogniskową, a nie najmniejszą. Ponieważ Panasonic ma bliźniaka Leici oraz obiektyw Leici, to przypuszczam że jest inaczej.

To samo, czyli ogniskowa większa od najmniejszej, występuje jeszcze w innym znanym mi kompakcie, Minolcie X20. To samo występuje zresztą w kolejnym znanym mi kompakcie. Zatem co najmniej w trzech znanych mi kompaktach jest inaczej. Nie znam nawet kompaktu w którym tak by nie było.

Na podstawie czego formułujesz taki nieprawdziwy sąd, że każdy kompakt tak ma?

To byłoby zresztą fatalne gdyby tak było.

Jacek Z. - Wto 20 Sty, 2009

Marian napisał/a:
wielbicielxx napisał/a:
LX3 ustawia najnizsza wartosc ogniskowej jak kazdy inny kompakt na swiecie ;)
I tu się mylisz. Mam kompakt Digilux Leici i ustawia większą ogniskową, a nie najmniejszą. Ponieważ Panasonic ma bliźniaka Leici oraz obiektyw Leici, to przypuszczam że jest inaczej.

Może bardziej sprecyzujmy pytanie: chodzi o największą ogniskową, czy największy stopień wysunięcia obiektywu (w LX3 "odwrotnie proporcjonalny" do ogniskowej)?

Marian napisał/a:
To samo, czyli ogniskowa większa od najmniejszej, występuje jeszcze w innym znanym mi kompakcie, Minolcie X20. To samo występuje zresztą w kolejnym znanym mi kompakcie. Zatem co najmniej w trzech znanych mi kompaktach jest inaczej. Nie znam nawet kompaktu w którym tak by nie było.

Proszę śmiało wpisać do tej listy choćby Panasonic LZ2. Po odpaleniu mamy "1x" (tj. 6,1mm = ekwiw. ok. 35mm) i przy ruszaniu dźwigienką nawet nie drgnie w stronę "Wide".

Marian napisał/a:
To byłoby zresztą fatalne gdyby tak było.

Fatalne zaiste byłoby, gdyby superzoomy typu Olympus SP-590 zaczęły się otwierać od razu na maksymalną długość obiektywu, np. na ekwiwalencie 676mm - zwłaszcza przy fotografowaniu "u cioci na imieninach" ;)

Erxar - Wto 20 Sty, 2009

Wreszcie dotarly do mnie karty pamieci!

Jakiez bylo moje zaskoczenie kiedy okazalo sie, ze nie da sie wgrac patcha na karte za posrednictwem aparatu! Trzeba miec jakis interface kart SD w komputerze :/

Mam jeszcze dosc ogolne pytanie odnosnie obiektwow. Jak odporne na zarysowania jest frontalne szkielko? Czy w lepszych obiektywach za kilka tysiecy uzywa sie tak jak w zegarkach szafiru?

Dzisaj przezylem bardzo ciezkie chwile podczas czyszczenia wypalcowanego obiektywu. Kilka razy przetarlem szmatka z mikrofibry i pojawily sie rysy! Naszczescie po chuchnieciu w obiektyw i przetarciu jeszcze raz ow rysy okazaly sie byc poprostu cieniutkimi smugami. Jednak co podzylem to moje ;)

A co do ustawien ogniskowej to irytuje mnie, ze nie zapamietuje ustawien z przed wylaczenia. Pewnie daltego, ze nie majac wczsniej karty co 10 zdjec podlaczalem go do komputera, a po odpieciu znow musialem ustawiac zoom. Irytujace.

Marian - Sro 21 Sty, 2009

Jacek Z. napisał/a:
Może bardziej sprecyzujmy pytanie: chodzi o największą ogniskową, czy największy stopień wysunięcia obiektywu (w LX3 "odwrotnie proporcjonalny" do ogniskowej)?
Po prostu po włączeniu aparatu, nie ruszając zooma, zrób jakieś zdjęcie, i z EXIF'a pliku z tym zdjęciem odczytaj wartość ogniskowej. Powinna być w nim podana zarówno rzeczywista jej wartość jak i przeliczony odpowiednik dla formatu małobrazkowego.

[ Dodano: Sro 21 Sty, 2009 07:56 ]
Jacek Z. napisał/a:
Fatalne zaiste byłoby, gdyby superzoomy typu Olympus SP-590 zaczęły się otwierać od razu na maksymalną długość obiektywu, np. na ekwiwalencie 676mm - zwłaszcza przy fotografowaniu "u cioci na imieninach" ;)
Wystarczy że obiektyw będzie się ustawiał na jakiejś ogniskowej bliskiej standardowej ogniskowej np. bliskiej 43 mm w formacie małoobrazkowym, to przecież ogniskowa bliższa najczęściej używanym ogniskowym niż krańcowe 24 mm albo 60 mm.
wielbicielxx - Sro 21 Sty, 2009

To juz nie wiem czego dotyczy pytanie :lol:
LX3 w momencie wlaczenia ustawie sie na 24mm. Jesli chodzi o fizyczne wysuniecie obiektywu przy 24 mm jest wysuniety najbardziej na 60 mm maksymalnie cofa sie do tylu.
Nie wiedzialam ze sa kompakty ktore na starcie nie ustawiaja najszersza ogniskowa tylko gdzies dalej :shock:

kozidron - Sro 21 Sty, 2009

Marian, a to ma jakieś strategiczne znaczenie na jakiej ogniskowej ustawia się kompakt zaraz po włączeniu i dlaczego jest to takie
Marian napisał/a:
fatalne
, że ustawia się na krótkiej ogniskowej.....?

Dla mnie jest to ważne, bo najczęściej nie fotografuję ani na 24 ani 60mm. Dla mnie idealną ogniskową, odpowiadającą najczęściej potrzebnej mi ogniskowej to około 40mm.
To zwykle jest też ogniskowa dająca najlepszą jakość optyczną w zoomie o takim zakresie ogniskowych.
Gdy aparat przy włączaniu automatycznie ustawia mi taką ogniskową to nawet nie dotykam zoomu po włączeniu, bo nie potrzebuję żadnego zoomowania do innej ogniskowej. Nie muszę "jeździć" silnikiem zoomu do potrzebnej mi najczęściej ogniskowej, mniej zużywam prądu z baterii, nie muszę w ogóle szukać tej ogniskowej przy której obiektyw osiąga maksymalną jakość optyczną, itd.
Tak zachowywały się wszystkie kompakty którymi w życiu fotografowałem, i uważam to za doskonałe rozwiązanie.

kozidron - Sro 21 Sty, 2009

Marian,
jak jest czas na nastawy w kompakcie, to znajdzie się czas na odpowiednie "zoomowanie" a z tą oszczędnością baterii to trochę przesadziłeś :wink:

Marian napisał/a:
Dla mnie idealną ogniskową, odpowiadającą najczęściej potrzebnej mi ogniskowej to około 40mm.

skoro tak to sigma dp2 tam jest chyba 24mm (czyli ekwiwalent około 40mm przy standardzie 35mm)

Po co ja mam tracić czas na szukanie w kompakcie ogniskowej, dającej najlepszą jakość optyczną?
Zresztą nawet choć bym znał tę optymalną wartość ogniskowej, to i tak jej nie ustawię w kompakcie, bo kompakty nie wyświetlają wartości ogniskowej gdy rusza się "wajchą" zoomu.

Z zainteresowaniem czekam na DP-2.

cube007 - Sro 21 Sty, 2009

w Sigmie DP jest szklo staloogniskowe i wiec nie ma problemu z jaka ogniskowa staruje aparat :)

Z tego co wiem wiekszosc kompaktow casio zaczyna swoj zoom od 38 mm czyli na starcie masz ogniskowa ktora cie zaspokoi. Jak ktos kupuje kompakt ze wzgledu na szeroki koniec a do takich nalezy LX3 to wlasnie ta ogniskowa chce miec pod reka po wlaczeniu aparatu. Po co komu na co lepsza sladowo jakosc optyczna i "bezuzyteczna" ogniskowa 40mm- majac taki start zeby strzelic pejzarz musisz ruszyc wajche zooma zeby zrobic portret musisz ruszyc wajche zooma- potem ta wajcha sie psuje czlowiek sie wkurza i wg.... :grin:

Apropo sigmy DP1 ma ogniskowa 16,6mm = 28 mm w malym obrazku.

jaad75 - Sro 21 Sty, 2009

Ale mowa o DP-2...

Mam pytanie do wszystkich którzy udzielali odpowiedzi że ustawia najmniejszą ogniskową: czy sprawdziliście to w EXIF'ie zdjęcia?

Ja nie chcę nikomu wmawiać że 40 mm jest lepsze. Ja się tylko pytam jaką ogniskową LX3 rzeczywiście ustawia.

LX3 ustawia 24 nie patrzac w exif jest to chyba logiczne- jesli wlanczamy aparat i dzwignia zoom nie mozemy juz szerzej nic zrobic a w specyfikacji aparatu pisza ze 24-60 to chyba wszystko jasne. LX3 na pewno na starcie ma 24 mm.
jaad75 - Czw 22 Sty, 2009

Potwierdzam, na 100% ustawia ekwiwalent 24mm, niezależnie od tego, co było ustawione w momencie wyłączenia.
Marian - Czw 22 Sty, 2009

Dzięki za informację.

Na tyle na ile znam Leicę, może to oznaczać, że obiektyw jest tak zaprojektowany, aby maksymalną jakość optyczną osiągać już przy najmniejszej ogniskowej.

Jacek Z. - Czw 22 Sty, 2009

Też potwierdzam takie dane z EXIF: ogniskowa: 5,1mm; "ogniskowa dla filmu 35mm": 24mm.

Mam z kolei pytanie innej natury: Na jakiej podstawie sądzimy, że ogniskowa 40mm da nam w LX3 najlepszą rozdzielczość?

Na logikę biorąc oba końce (a zwłaszcza ten węższy i dłuższy) mogą być gorsze niż środek przedziału ogniskowych. Jednak ten układ optyczny mógł być optymalizowany do szerokiego kąta, a niewielki zakres ogniskowych sprzyja temu, by był równie dobry w całym ich zakresie.

Ktoś z Was wie jak mocno wypadałoby ten obiektywik przymykać? Na moje oko ostrość raczej nie daje powodów do narzekań nawet w zakresie przysłon f/2...f/2.8 :)

Marian - Pią 23 Sty, 2009

Jacek Z. Skoro rzeczywiście ustawia na najmniejszej ogniskowej 24 mm, to już nie sądzę aby przy innej ogniskowej mógł osiągać lepszą jakość.
Po Leice, w przeciwieństwie do innych producentów, można się wręcz spodziewać najwyższej jakości zarówno dla całego przedziału (zwłaszcza że krotność zoomu jest zaledwie 2,5) jak i przy największych otworach, bo znam obiektywy Leici, które się tak zachowują.

wielbicielxx - Pią 23 Sty, 2009

Generalnie jasne zoomy sa tak tworzone zeby byly optymalnie uzyteczne od pelnego otworu wzglednego. Jaka radosc z jasnego obiektywu jesli trzeba go przymknac do 5,6 zeby byl ostry :grin: Jesli zoom nazywa sie leica i do tego w kompakcie gdzie otwow maksymalny i tak jest maly moze to znaczyc ze jest brzytwa od pelnej dziury i na calym zakresie ogniskowych. Nie posiadam specjalistycznych testow spadku rozdzielczosci ale na oko nie widac zadnej roznicy w jakosci niezaleznie od uzytej wartosci przyslony czy zakresu ogniskowej.
Erxar - Pią 23 Sty, 2009

Jedna duza wada LX3:
- Brak zooma w movie mode.
- Brak focusa w movie mode.

Czy to sie zmienia w patchu 1.1 albo 1.2?

wielbicielxx - Pią 23 Sty, 2009

Nawet nie wiedzialam ze nie ma AF w czasie filmowania :shock: ze zoom nie dziala to latwo stwierdzic ale ze AF? Bylam w szoku ze AF sie wcale nie gubi i ostrzy szybciej niz moja camera w slabym swietle- a tu sie dowiaduje ze AF nie ma :shock: znaczy moze nie musi byc skoro jego brak jest niezauwazalny :grin:
Erxar - Pią 23 Sty, 2009

Prawde mowiac to mam nadzieje, ze sie myle :)

Na necie znalazlem, ze nie ma zooma, ale zadnej wzmianki o focusie. To tylko z wlasnego doswiadczenia.

wielbicielxx napisał/a:
znaczy moze nie musi byc skoro jego brak jest niezauwazalny :grin:

Nie no .. nie robmy jaj. Focus jest wazny i by sie LX3 przydal. Nawet jezeli mialby byc tylko manualny. W przypadku gdy robi sie filmy otwartych przestrzeni to sie tego nie widzi, ale gdy chcesz podjechac na czyjas twarz to sie okazuje, ze jest totalnie rozmazana i nieostra. Wielkie rozczarowanie.

jaad75 - Pią 23 Sty, 2009

Też to zauważyłem - trzeba wyostrzyć przed rozpoczęciem "filmowania" w odpowiedni punkt. Na szczęście ogromna GO kompaktu sprawia, że tryb wideo jest używalny. Może poprawią to w którymś firmware - choć specjalnie nie liczę... Na razie zauważyłem kolosalna poprawe WB w żarowym po zmianie firmware'u na 1.2. Poprzednio ustawiałem 2800K przy żarówkach, bo ani preset, ani tym bardziej auto sobie nie radziły, teraz AWB radzi sobie z żarówkami bardzo dobrze.
komor - Sob 24 Sty, 2009

Erxar napisał/a:
Jak odporne na zarysowania jest frontalne szkielko? Czy w lepszych obiektywach za kilka tysiecy uzywa sie tak jak w zegarkach szafiru?

W obiektywach używa się szkła optycznego, którego pożądane właściwości są raczej inne niż te oferowane przez szafir. Poza tym na szkle są jeszcze powłoki antyodblaskowe, więc choćby i przednia soczewka była z szafiru to i tak łatwo byłoby zniszczyć powierzchnię obiektywu, czyli powłoki.

wielbicielxx - Sob 24 Sty, 2009

Jest mozliwe ze LX3 ostrzy nie bo super szybko AF tylko po prostu jak napisal ktos przy ogniskowe 24 i malym otworze wszystko jest wzglednie ostre. Do tej pory filmowalam we wnetrzch tylko na 24 mm robilam zblizenia ale spadek ostrosci jest na poziomie jak w kamerach na zasadzie ze AF nie nadazy przy szybkiej zmiania odleglosci od obiektu ale ostrossc LX3 tracil tylko przy szybkiej zmianie odleglosci np z 1 m do kilku centymetrow gdy ktos wtyka nos w szklo. Poza ta sytuacja nie zauwazylam jakiejs kolosalnej straty ostrosci. Dla mnie osobiscie wiec czy jest AF czy go nie ma nie wadzi skoro wszystko pozostaje ostre a na 60mm nie filmuje- w zasadzie to poza malym filmikiem z impry nic nie filmowalam bo nie po to kupilam aparat :grin:
Erxar - Sob 24 Sty, 2009

OK, wgralem firmawer v1.2. Nadal focus nie dziala tak jak bym sobie tego zyczyl. Ustawianie punktu focusowania kompletnie nie dziala. Aparat robi co chce.

Jak wroce z nart to go oddam.

jaad75 - Pon 26 Sty, 2009

Ale co Ci konkretnie nie działa? W przypadku aparatu kompaktowego takie rzeczy są mało możliwe - obstawiam raczej nieumiejętną obsługę...
RUDY 102 - Pon 26 Sty, 2009

Witam
Wiecie moze kiedy ten" szanowny aparacik" bedzie dostepny dla ludu
fajnie ze ma duzo zalet ale ja tu widze jedna która działa na jego niekorzyść,
brak ogólnej dostępnosci

wielbicielxx - Pon 26 Sty, 2009

Widac nie ty jeden zauwazyles ze to fajny aparacik i zanim sie polapalas ktos byl szybszy. :smile:
cube007 - Pon 26 Sty, 2009

RUDY 102 napisał/a:
Witam
Wiecie moze kiedy ten" szanowny aparacik" bedzie dostepny dla ludu
fajnie ze ma duzo zalet ale ja tu widze jedna która działa na jego niekorzyść,
brak ogólnej dostępnosci

Dla ludu to on nie bedzie nawet gdyby dolar wrocil do przedzialu 2-2,2zł :mrgreen:
Lud nie kupuje aparatu z zoomem 2,5x... ten sprzet jest dla ludzi dokladnie wiedzacych czego wymagaja od aparatu. IMO takich osob jest caly czas za malo aby sklepy zamawialy wieksze ilosci LX3 - to produkt absolutnie niszowy.

No aparacik kozak, ja tam nie jestem zadnym specjalistom ale wiem co jest dobre
myśle ze ta cena nie jest zadną ceną zaporową ja wychodze z załozenia że za dobrą zecz trzeba wiecej zapłacic ..tu akurat chce zaplacic ale nikt nie chce moich pieniedzy a podobno jest kryzys :grin:

no zgadza sie ze lud tego nie kupuje ale kupuje za to wszystko co jest wyzyłowane w swoich specyfikacjach bez wzgledu na to jakie dają efekty te specyfikacje

Dominika - Pon 26 Sty, 2009

To tak jak bys pytal dlaczego nigdzie nie mozesz dostac Leica M8 :grin:
Lx3 to produkt niszowy i wiekszosc sklepow sprowadzi go zapewne na zamowienie bo w przeciwnym przypadku bedzie go ciezko sprzedac- zadko przychodzi klijent ktory zrozumie o co chodzi. Wyobraz sobie przecietnego Kowalskiego w sklepie foto pyta o LX3:
- ile mpix?
-odp. 10 mpix
- moj telefon ma 5 mpix a teraz wszystkie aparaty maja po 12 najmniej. Ajaki ma zoom?
-odp. 2,5
-w moim telefonie jest 4x
odp. nie ma tez GPS. telefonu. internetu. nie jest wodoodporny- ale mam dobra wiadomosc ma ekranik 3 cale :grin:
- nie nie dla ekraniku to nie wywale 1400 zl poprosze tego o tutaj pisze zoom 20 x i 14 mpix-i kosztuje 1000 zl. A pan chcial mi ten badziew wcisnac.
:grin:

Dominika własnie o to mi chodziło,,,
to powiedzcie mi teraz powaznie co z tymi wadami lx3 to był kit ? no chyba nie bo wycofali go ze sprzedazy, wiem ze go chce kupic poluje juz na niego długo tylko nigdzie nie jest osiągalny
allegro-pare sztuk i to z jezykiem angielskim
gdzies wyczytałem ze miał byc niby po 15 stycznia gdzie inndziej ze ma byc dostepny ogólnie dopiero w marcu
czeski film japoński aparat płynie statkiem z chin........

dpstałem teraz informacje z panasonica ze mą dostac je pod koniec tygodnia....

Gadałem tydzień temu z kolesiem w B&H i mówił, że sprzedali go w niewiarygodnych ilościach i czekają na nową dostawę za dwa tygodnie. Mieli tylko srebrną wersję, ale ta się ponoć słabo sprzedaje.
Erxar - Pon 26 Sty, 2009

jaad75 napisał/a:
Ale co Ci konkretnie nie działa? W przypadku aparatu kompaktowego takie rzeczy są mało możliwe - obstawiam raczej nieumiejętną obsługę...

Moze i tak byc.

Opisze dokladnie co robie:

Test 1

1) Ustawiam aparat na M (Manual)
2) Przestawiam AF na Makro.
3) Ustawiam po prawej stronie w obiektywu w odleglosci 3cm pudelko zapalek.
4) Ustawiam na srodku kadru kubek w odleglosci 20cm.
5) Zaznaczam by AF ustawial sie na maly punkt (nie twarz czy obszar).
6) Ustawiam punkt AF na skrajny prawy brzeg ekranu (pudelko zapalek).
7) Poprzez delikatne nacisniecie wyzwalacza kaze mu ustawic ostrosc.

I co? I mam ostrosc na kubku.

8) Ustawiam AF na kubek. I wracam do 7)

I co? I hurra .. ma ostrosc na kubku.

Test 2

1)Zmieniam ustawienie AF z Makro na normalny.
2) Aparat klade na biurku. W odleglosci 2m jest krzeslo. W doleglosci 10m jest lampa.
3) Ustawiam AF na krzeslo. Ostrzy na lampe.
4) Ustawiam AF na lampe. Ostrzy na lampe.
Edit: 5) Ustawiam na *jakikolwiek* inny przedmiot. Ostrzy na lampe!

Oba testy wykonane przy dorym swietle.

Edit: Troche mnie to zaczyna irytowac.

W takich sytuacjach jak mowisz twoj problem rozwiazuje nie wymiana aparatu tylko zmiana AF na WIELE (punktow AF) lub dokladne przeczytanie instrukcji i nauczenie sie nowego sprzetu- zrozumienie zasad jego dzialania.

A jesli chodzi o kolor LX3 ja kupilam srebrny wlasnie by wygladal jak kompakt. Czarny kolor wyglada profesjonalniej dokupujesz do takiego skurzany futeral i konwerter i znowu wygladasz podejrzanie jak z lustrem :grin: a tak kompakt jak kompakt srebrny i pstryka sie zdjecia gdzie chcesz i kiedy chcesz :grin:

Własnie koles mi mówił przez telefon ze sa problemy z produkcją poprostu nie nadązają świstaki ze składaniem lx3
zeby tylko ta ilosć nie odbiła sie na jakosci

wielbicielxx - Pon 26 Sty, 2009

Za Dominika. Zrozum ze nawet w lustrzankach rozrzut punktow AF jest i tak skupiony w centralnej czesci kadru czy jest ich 5,7 9, czy11 i chociaz kompakty maja takie okienko AF ktore jezdzi po calym ekraniku LCD trzeba rozumiec ograniczenia jego dzialania. Np w lustrzance canona jak podepniesz szklo sigmy czasami poza centralnym punktem wszelkie pozostale mozna sobie odpuscic. W LX3 uwazam ten system przy wadach kompaktu dziala naprawde rewelacyjnie. U mnie nawet prze bardzo slabym swietle ustawia ostrosc na okienko AF. Zrozum ze jesli 95% procent kadru wypelnia plan a 5% procent przedmion na ktory jest ustawiona ramka AF i jeszcze skrajnie na brzegu kadru aparat moze sie nie polapac. Jesli u ciebie w naprawde oczywistych sytuacjach nie trafia w co trzeba byc moze trafil ci sie jakis wadliwy model.
Erxar - Pon 26 Sty, 2009

Dominika napisał/a:
W takich sytuacjach jak mowisz twoj problem rozwiazuje nie wymiana aparatu tylko zmiana AF na WIELE (punktow AF) lub dokladne przeczytanie instrukcji i nauczenie sie nowego sprzetu- zrozumienie zasad jego dzialania.

Zapewniam Cie, ze instrukcje przeczytalem. Tobie natomist polecam wielokrotne zastanowienie sie nad tym co napisalas przed wyslaniem. Fakt, ze mnie pouczsz sama nie przeczytawszy ze zrozumieniem instrukcji jest zenujacy.

wielbicielxx napisał/a:
W LX3 uwazam ten system przy wadach kompaktu dziala naprawde rewelacyjnie.

U mnie to nie dziala kompletnie. Chocby zapalki zajmowaly 1/4 ekranu to i tak wyostrzy na to co jest po srodku a nie na to na co wskazuje ramka.

Napisalam wg. polskiej instrukcji ze ja tak durnie przetlumaczyli to nie moj problem nie wiedziala ze z ciebie taki poliglota :grin:
Erxar - Pon 26 Sty, 2009

Dominika napisał/a:
Napisalam wg. polskiej instrukcji ze ja tak durnie przetlumaczyli to nie moj problem nie wiedziala ze z ciebie taki poliglota :grin:

Tlumaczenie imho jest dobre:

Marian - Pon 26 Sty, 2009

Ponieważ wydaje się nieprawdopodobne aby akurat twój egz. odwrotnie ustawiał AF, dlatego przypuszczamy, iż ty coś źle robisz. Nie traktuj odpowiedzi na poniższe pytania jako uchybiające twej czci lub znajomości języka angielskiego:
1. Może po ustawieniu punktu naciskasz Display
2. Może na samym brzegu ekranu ustawiasz punkt.

Ponizej punktu 2. Kluczowe slowo w zdaniu jest zastapione ikonka a ikonka nazywa sie WIELE w aparacie lub MULTI jak juz rozumiesz o co chodzi. Tak czy inaczej nie ustawia ci ostrosci na co chcesz i juz nie wiem co jeszcze ci napisac zebys sprawdzil- jak widze juz sztab ludzi pracuje nad Twoim problemem.

Dobrym sprawdzianem dla działania AF jest ustawienie trybu śledzącego - próbowałeś, czy trzyma punkt przy przekadrowaniu?
Erxar - Pon 26 Sty, 2009

Marian napisał/a:
Ponieważ wydaje się nieprawdopodobne aby akurat twój egz. odwrotnie ustawiał AF, dlatego przypuszczamy, iż ty coś źle robisz.

Prawde mowiac to mi tez nie chce sie w to wierzyc. Obstawiam, ze za focus odpowiada software a nie zaden konkretny chip ktory moglby byc uszkodzony. Moj kumpel kupil sobie identyczny tylko, ze w innym sklepie. Prownam i zobaczymy.

Jezeli jednak wszyscy mowia, ze dziala to bardzo dobrze (moze to wynika z fakktu, ze jak sie fotografuje "nie makro" to wtedy wszystko jest ostre i sie moze wydwac, ze ustawia prawidlowo).

Marian napisał/a:
Ponieważ wydaje się nieprawdopodobne aby akurat twój egz. odwrotnie ustawiał AF, dlatego przypuszczamy, iż ty coś źle robisz. Nie traktuj odpowiedzi na poniższe pytania jako uchybiające twej czci lub znajomości języka angielskiego:
1. Może po ustawieniu punktu naciskasz Display
2. Może na samym brzegu ekranu ustawiasz punkt.

Nie traktuje tego w ten sposob. Doceniam, ze chcie mi pomoc.

1) Nie naciskam display. Wiem, ze to resetuje ramke na srodek ekranu.
2) Aparat nie pozwala na ustawienie punktu na brzegu ekranu. Pole po jakim mozna przesowac punkt ostrosci jest ograniczone i o obstawiam, ze wlasnie oto chodzi w instrukcji.

Dominika napisał/a:
Ponizej punktu 2. Kluczowe slowo w zdaniu jest zastapione ikonka a ikonka nazywa sie WIELE w aparacie lub MULTI jak juz rozumiesz o co chodzi. Tak czy inaczej nie ustawia ci ostrosci na co chcesz i juz nie wiem co jeszcze ci napisac zebys sprawdzil

Sprawdzilem takze i MULTI. Nic to nie daje. Ustawiam AF na skrajny prawy rog ekranu (-|) tak by kwadraciki pokrywaly w 100% pudelko zapalek. Focus i tak lapie oddalony kubek na srodku kadru.

Niestety nie mam drugiego aparatu (w telefonie tez) wiec nie nagram wam calej procedury.

[ Dodano: Pon 26 Sty, 2009 21:24 ]
jaad75 napisał/a:
Dobrym sprawdzianem dla działania AF jest ustawienie trybu śledzącego - próbowałeś, czy trzyma punkt przy przekadrowaniu?

Tutaj nie jestem pewien czy dobrze tego uzywam. Sprawa wyglada nastepujaco:

Celuje w kubek znajdujacy sie 20cm od aparatu. Naciskam AF/AE Lock. Ostrosc ustawia sie na kubek oraz pojawia sie sledzacy kwadracik. Przesowanie kubka po kadrze powoduje, ze kwadracik sie przesowa. W zadnym jednak momencie nie zmienia sie ostrosc. Gdy caly czas sledzony kubek zblizam do aparatu na odleglosc 5cm jest on rozmazany ale nadal sledzony. Ustawiam kubek po prawej stronei ekranu (ale nie skrajnie, nadal zajmuje duza czesc kadru) i naciskam spust. Zaczyna ostrzyc .. i w rezultacie focus lapie monitor a nie kubek.

Edit: Po zmianie ustawien Pre AF na C-AF. Sledzony kubek caly czas utrzymuje ostrosc.

Edit: Teraz bawilem sie dlugopisem. Ustawielm go na srodku ekranu i wlaczylem sledzenie. Kwadracik sie przesowa i ostrosc odpowiednio dostosowywuje. Do czasu. Jezeli oddale sie od srodka ekranu o 1cm w jedna badz w druga (ekran ma ~6.5cm) to focus ustawia sie na srodek ekranu (mimo, ze kwadracik nadal sledzi).

Czy ktos moglbym wykonac podobne testy i sprawdzic jak maksymalnie moze byc oddalony od srodka dlugopis by nie stracic focusa?

Przy wlaczonym sledzeniu ruchomego obiektu musisz miec wlaczone w ustawieniach menu PRE AF na C-AF wtedy przy zmianie odleglosci od obiektu bedziesz widzial sledzony punkt ostro na ekranie LCD w przeciwnym razie punkt jest sledzony ale widzisz go nieostro zmienia sie wszystko w momencie nacisniecia migawki.
wielbicielxx - Wto 27 Sty, 2009

U mnie fokus w swietle dziennym sledzi obiekt do samej krawedzi kadru nie gubi sie z utrzymywaniem ostrosci na LCD roznie bywa ale po zrobieniu zdjecia obiekt sledzony jest ostry. Jesli chodzi o punktowe ustawianie ostrosci maly punkt ustawiam np. na skrajnie dolnym rogu ekranu i aparat lapie ostrosc na obiekt w nim znajdujacy sie. Problemy AF zaczynaja sie wtedy gdy na pelnym detali tle umieszczony jest obiekt ktory jest blizej nie zawsze AF widzi te roznice ale jest to sytuacja w ktorej AF lustrzanek sie gubi.
Dla mnie osobiscie wszystkie te wielopolowe AF sledzenie wykrywanie twarzy czy przemieszczanie ramki AF po LCD to mozna sobie odpuscic. Zawsze mam punkt AF ustawiony w centrum nastepnie ostrze przekadrowuje a zdjecia jak brzytwy na obiekt na ktory chce- w lustrzance robie podobnie.

Erxar - Wto 27 Sty, 2009

wielbicielxx napisał/a:
Zawsze mam punkt AF ustawiony w centrum nastepnie ostrze przekadrowuje a zdjecia jak brzytwy na obiekt na ktory chce- w lustrzance robie podobnie.

Nie zawsze jest taka mozliwosc. Czasem nie chcesz by osoba fotografowana wiedziala, ze jest fotografowana.

W takim razie aparat mam do wymiany. No i tyle.

Dominika - Wto 27 Sty, 2009

Zrobilam z ciekawosci test AF w LX3. U mnie AF przy wlaczonym sledzeniu i wykrywaniu ruchu lapie obiekt w ostrosc i sledzi do skrajnych brzegow ekranu LCD z podtrzymywaniem ostrosci na LCD. Jesli chodzi o AF punktowy tez lapie ostrosc na zaznaczony punkt chocby byl maly jak glowka szpilki i znajdowal sie skrajnie z brzegu lub w rogu kadru- problemy tylko w kiepskich warunkach oswietleniowych. Przy wykrywaniu twarzy tak samo AF sprawny az do skrajnych pozycji i utrzymuje ostrosc pomimo oddalania aparatu od obiektu .
Jesli jest tak jak piszesz na 70% masz uszkodzony model.

Marian - Sro 28 Sty, 2009

W trybie Macro w ogóle przewidziana jest możliwość takiego "majstrowania" punktami AF jakie ty robisz? Nie ma tu ograniczeń w LX3 w stosunku do trybów NieMacro?
edmun - Sro 28 Sty, 2009

Erxar napisał/a:
Nie zawsze jest taka mozliwosc. Czasem nie chcesz by osoba fotografowana wiedziala, ze jest fotografowana.

W takim razie aparat mam do wymiany. No i tyle.

ręce mi opadają :(

Dominika - Sro 28 Sty, 2009

W trybie macro i normalnym mozna majsterkowac jak sie tylko podoba nie ma ograniczen :grin:

Zajrzałem do instrukcji bliźniaczej Leici D-Lux 4, i o ile się nie mylę to tam pisze co innego dla trybu Macro.
Sprawdzę to jeszcze raz.

Dominika - Sro 28 Sty, 2009

A ja wlaczylem LX3 i sie pobawilam- nie ma ograniczen.

W instrukcji znalazłem dla Trybu Macro coś takiego:
"Priorytet ostrości jest ustawiony na obiekty znajdujące się blisko aparatu".
Nie ma to znaczenia? Nie czytałem całej instrukcji.

jaad75 - Czw 29 Sty, 2009

Wiem już o co chodzi. Faktycznie, w nienajlepszych warunkach oświetleniowych (~4-5EV) wybór skrajnych punktów sprawia, że aparat głupieje i ustawia ostrość dość losowo. Czasem nawet ciężko zmusić go, żeby ustawił ostrość tam gdzie chcemy, bo w trybie makro ostrzy na coś bliskiego w środku kadru. W normalnym trybie jest to łatwiejsze, ale rzeczywiście nie zawsze ostrzy tam gdzie mu wskażemy - znacznie pewniej jest po prostu wycelować i przekadrować. Muszę jeszcze pobawić się ustawieniami Pre AF i C-AF i zobaczyć, czy to faktycznie kres możliwoście tego układu, czy po prostu brak wyczucia obsługi z mojej strony.
Erxar - Czw 29 Sty, 2009

jaad75 napisał/a:
Wiem już o co chodzi. Faktycznie, w nienajlepszych warunkach oświetleniowych (~4-5EV) wybór skrajnych punktów sprawia, że aparat głupieje i ustawia ostrość dość losowo. Czasem nawet ciężko zmusić go, żeby ustawił ostrość tam gdzie chcemy, bo w trybie makro ostrzy na coś bliskiego w środku kadru. W normalnym trybie jest to łatwiejsze, ale rzeczywiście nie zawsze ostrzy tam gdzie mu wskażemy - znacznie pewniej jest po prostu wycelować i przekadrować. Muszę jeszcze pobawić się ustawieniami Pre AF i C-AF i zobaczyć, czy to faktycznie kres możliwoście tego układu, czy po prostu brak wyczucia obsługi z mojej strony.

Nie skrajnych tylko odleglych od srodka o 1cm.

Testy robie w warunkach pozwalajacych zrobic dobrze naswietolne zdjecie w ISO 80 1/30s f2.0. Niestety nie wiem co to jest EV.

Marian - Pią 30 Sty, 2009

Teraz piszesz że
Erxar napisał/a:
A wczesniej pisałeś
Erxar napisał/a:
Ustawiam AF na skrajny prawy rog ekranu (-|)
Teraz już nie rozumiem jak ty właściwie ustawiasz.
jaad75 - Pią 30 Sty, 2009

Erxar napisał/a:
Testy robie w warunkach pozwalajacych zrobic dobrze naswietolne zdjecie w ISO 80 1/30s f2.0. Niestety nie wiem co to jest EV.

Te parametry, to jakieś 7.3EV...

Dominika - Pią 30 Sty, 2009

Erxar- wszystko juz kilka osob ci wyjasnilo. Powiem tak (choc pewnie sie poczujesz urazony) aparat masz faktycznie do wymiany bo przerasta Twoje umiejetnosci.
Idz do sklepu i wymien go na jakis IX canona czy T sony albo FX panasa i nie bedziesz mial problemu ze nie ostrzy na to na co chcasz.
Jesli problem nie w umiejetnosciach to faktycznie masz zrabany aparat- idz go zmien bo testy bedziesz robil i nie zauwazysz jak gwarancja sie skonczy i nie zrobiles zadnego zdjecia.
Pol zartem pol serio.

wielbicielxx - Pią 30 Sty, 2009

Co to jest EV- prosze w slowniczku odpowiedz.

Wartość ekspozycji (EV od angielskiego exposure value) to wszystkie kombinacje wartości otworu względnego przesłony i czasu naświetlania, które prowadzą do takiego samego stopnia naświetlenia zdjęcia. Punkt zerowy systemu EV jest dobrany dla czasu ekspozycji 1 sekundy i wartości przesłony f/1.0.
Jeśli zdefiniujemy wartość czasu ekspozycji TV i numer przesłony AV w następujący sposób:

TV = - log_2 t

AV = 2 log_2 N

gdzie t jest czasem ekspozycji w sekundach, a N wartością użytej przesłony, to wartość ekspozycji EV przyjmuje prosty związek:

EV = TV + AV

Nie jest to tak skomplikowane jak na pierwszy rzut oka wygląda. Zastosowanie powyższych wzorów powoduje przyporządkowanie liczb naturalnych od 0 do 10 kolejno czasom ekspozycji 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500 i 1/1000 sekundy oraz wartościom przesłony 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32.

Tak więc EV wynoszące na przykład 12 możemy otrzymać poprzez zastosowanie czasu 1/60 sekundy i f/8, ale także przy czasie 1/30 sekundy oraz f/11, czy też czasie 1/4 i f/32. Wszystkie te kombinacje dadzą zdjęcie o takim samym stopniu naświetlenia.

Jacek Z. - Sob 31 Sty, 2009

Erxar napisał/a:

Rany Julek :shock: 1/30s i f/2 przy ISO80? I to mają być te dobre warunki oświetleniowe?!

Dobre to byłyby, gdybyś miał 1/125s i f/8 (w LX3 f/8 chyba nie jest konieczne, a może wręcz szkodliwe, więc może lepiej 1/250s i f/5.6) przy ISO80...ISO100.

Może powód Twoich problemów jest dosyć prozaiczny: testujesz wyrafinowane funkcje aparatu przy zbyt słabym oświetleniu.

Wydaje mi się, że jest o tym w instrukcji, i sam sprawdzałem kilka dni temu, że wówczas nie działa wielopunktowy AF (małe prostokąciki), zaś pojawia się jedno duże pole AF na 80% ekranu (nawet przy włączonym multi-AF), a aparat próbuje odgadnąć prawidłowe (może uśrednione) ustawienie ostrości dla tego - dość obszernego - "wycinka" kadru.

Do tego w mieszkaniach (chyba że ktoś ma całą ścianę okien, przez które wpada słońce) dla urządzeń mniej doskonałych niż ludzkie oko z reguły jest dość ciemnawo - więc może spróbuj dla porównania zrobić taki test na zewnątrz w jasny dzień.

U mnie w podobnych warunkach działa to tak samo - i nie sądzę, żeby była to wada. Po prostu nie oczekujmy zbyt wiele :wink:

Dominika - Nie 01 Lut, 2009

[quote="Jacek Z."]
Erxar napisał/a:

Rany Julek :shock: 1/30s i f/2 przy ISO80? I to mają być te dobre warunki oświetleniowe?!

To predzej sa warunki ktore pozwalaja zrobic jeszcze nieporuszone zdjecie ale na pewno nie dobre warunki oswietleniowe.
Potwierdzam. Sama wczoraj bawilam sie w plenerze LX3 AF w pomieszczeniu nie jest zly ale do testow jakie robisz wyjdz na zewnatrz a zobaczysz co potrafi Twoj LX3 do wymiany :grin:

Erxar - Nie 01 Lut, 2009

Marian napisał/a:
Teraz piszesz że
Erxar napisał/a:
A wczesniej pisałeś
Erxar napisał/a:
Ustawiam AF na skrajny prawy rog ekranu (-|)
Teraz już nie rozumiem jak ty właściwie ustawiasz.

Ustawilem tak jak Dominika napisala opcje MULTI (ktora pokazuje na ekranie prostokaciki -|||- (trzy wiersze piec kolumn). Mozna nastepnie wybrac kilka wczsniej przez producenta wybranych pozycji focusa. W tym wypadku sa to ostatnie dwie prawe kolumny. To nie dzialalo.

Pozniej wykonalem dokladniejsze testy by sprawdzic jaka jest granica AF. Wiadomo bylo juz w tym momencie, ze skrajny prawy rog odpada. Po dalszych testach okazalo sie, ze wszystko dalej niz 1cm od srodka odpada (przy swietle jak nizej).

Jacek Z. napisał/a:

Problem w tym, ze "dobre" jest wzgledne. Dla mnie dobre to takie w ktorych jestem w stanie zrobic bez lampy ostre dobrze naswietlone zdjecie z reki ruchomych obiektow (rozmawiajacych ludzi).

Dominika napisał/a:
Powiem tak (choc pewnie sie poczujesz urazony) aparat masz faktycznie do wymiany bo przerasta Twoje umiejetnosci.

Dominiko, pomijajac fakt, ze napisalas to wlasnie w taki sposob by adresat poczul sie urazaony, nic co by wyplynelo z pod Twoich palcy mnie nie dotknie. Funkcja aparatu nie ma nic wspolnego z umiejetnosciami. Przejmuje sie jedynie opiniami ludzi ktorzy wiedza co mowia.

Jacek Z. napisał/a:
Może powód Twoich problemów jest dosyć prozaiczny: testujesz wyrafinowane funkcje aparatu przy zbyt słabym oświetleniu.

U mnie w podobnych warunkach działa to tak samo - i nie sądzę, żeby była to wada. Po prostu nie oczekujmy zbyt wiele :wink:

Bardzo mozliwe, ze wlasnie w tym problem. Nimniej instrukcja nic nie mowi o tym, ze niektore funkcje dzialaja jedynie w "dobrym" swietle. Nie ma nawet komunikatu czy ikonki mowiacej "przepraszamy ale za jest za malo swiatla". Nic.

Troche jestem rozczarowany. Moze za duzo oczekiwalem.

qadest1 - Pon 02 Lut, 2009

Jacek Z. napisał/a:
Rany Julek 1/30s i f/2 przy ISO80? I to mają być te dobre warunki oświetleniowe?!

Dobre to byłyby, gdybyś miał 1/125s i f/8 (w LX3 f/8 chyba nie jest konieczne, a może wręcz szkodliwe, więc może lepiej 1/250s i f/5.6) przy ISO80...ISO100.

Żeby Wam trochę namącić jeszcze w glowach odniosę się tylko do powyższego cytatu ;)
Otóż warunki 1/30 i f/2 przy ISO 80 są o niebo korzystniejsze niż (w tych samych warunkach światła zewnętrznego) 1/125 i f/8 czy nawet 1/250 i f/5.6 przy ISO 80 czy ISO 100 ;)
Poczytajcie Ludziska trochę na temat ekspozycji np. Ekspozycja bez tajemnic i dopiero po takiej lekturze radźcie się na wzajem ;)

wielbicielxx - Pon 02 Lut, 2009

Żeby Wam trochę namącić jeszcze w glowach odniosę się tylko do powyższego cytatu ;)
Otóż warunki 1/30 i f/2 przy ISO 80 są o niebo korzystniejsze niż (w tych samych warunkach światła zewnętrznego) 1/125 i f/8 czy nawet 1/250 i f/5.6 przy ISO 80 czy ISO 100 ;)
Poczytajcie Ludziska trochę na temat ekspozycji np. Ekspozycja bez tajemnic i dopiero po takiej lekturze radźcie się na wzajem ;) [/quote]

Warunki ekspozycji sa dobre lub zle w zaleznosci jaki efekt chcesz uzyskac co fotagrafujesz lub na ile ogranicza cie sprzet ktory posiadasz. Fakt pozostaje faktem jesli jest ciemno na tyle ze masz czas 1.30 przy przyslonie 2,0 to AF moze sie gubic. I sprawdzajac funkcjonowanie AF w takich warunkach nie mozna nazwac dobrym oswietleniem.

Marian - Pon 02 Lut, 2009

Erxar napisał/a:
Ustawilem tak jak Dominika napisala opcje MULTI (ktora pokazuje na ekranie prostokaciki -|||- (trzy wiersze piec kolumn).
W moim przekonaniu wykorzystywanie MULTI przy Makro jest złym pomysłem. Nie sądzę aby producent przewidywał coś takiego. Myślę że MULTI przewidziane jest do innych celów.
wielbicielxx - Pon 02 Lut, 2009

MASZ ZRABANY APARAT! LX3 ustawia ostrosc na skrajne punkty AF czy macro czy nie, nie ma znaczenia. Czy parametry ekspozycji 1,30 f/2.0 czy 1,250 f/5,6 musi ustawic u mnie ustawia na maly punkt czy na wiekszy skrajnie w prawo czy w lewo aparat ustawia ostrosc. Nawet w trybie multi i przy wlaczonym macro aparat ustawia ostrosc na najblizszy obiekt chocby byl skrajnie w rogu kadru. Podobnie rzecz sie ma ze sledzeniem obiektu w ruchu.
Jesli twoj LX3 ma problem z klasycznymi sytuacjami i ostrosci nie ustawia na cos co znajduje sie poza centrum lub strzela fokusem paza obiekt mimo ze na nim jest ramka AF= masz aparat zrabany.

Dominika - Pon 02 Lut, 2009

wielbicielxx napisał/a:
MASZ ZRABANY APARAT! LX3 ustawia ostrosc na skrajne punkty AF czy macro czy nie, nie ma znaczenia. Czy parametry ekspozycji 1,30 f/2.0 czy 1,250 f/5,6 musi ustawic u mnie ustawia na maly punkt czy na wiekszy skrajnie w prawo czy w lewo aparat ustawia ostrosc. Nawet w trybie multi i przy wlaczonym macro aparat ustawia ostrosc na najblizszy obiekt chocby byl skrajnie w rogu kadru. Podobnie rzecz sie ma ze sledzeniem obiektu w ruchu.
Jesli twoj LX3 ma problem z klasycznymi sytuacjami i ostrosci nie ustawia na cos co znajduje sie poza centrum lub strzela fokusem paza obiekt mimo ze na nim jest ramka AF= masz aparat zrabany.

Fakt- pod wplywem tego watku przetestowalam LX3 w roznych sytuacjach i ustawieniach AF- po tescie nie jestem rozczarowana lecz wrecz przeciwnie moge powiedziec ze nie mialam jeszcze kompaktu z tak rewelacyjnym AF. Ustawi ostrosc praktycznie zawsze w punkt a jesli dac mu troche sloneczka jest nie do zdarcia.

jaad75 - Pon 02 Lut, 2009

qadest1 napisał/a:
Poczytajcie Ludziska trochę na temat ekspozycji np. Ekspozycja bez tajemnic i dopiero po takiej lekturze radźcie się na wzajem ;)

Taa... Właśnie przeczytałeś, ale jeszcze nie zrozumiałeś, co?... :twisted:
Według Ciebie 7EV jest "o niebo" korzystniejsze niż 13EV? Albo ta książka jest kiepska, albo u Ciebie szwankuje czytanie ze zrozumieniem... :lol:

qadest1 - Pon 02 Lut, 2009

Cytat:
Taa... Właśnie przeczytałeś, ale jeszcze nie zrozumiałeś, co?...
Według Ciebie 7EV jest "o niebo" korzystniejsze niż 13EV? Albo ta książka jest kiepska, albo u Ciebie szwankuje czytanie ze zrozumieniem...

Widzisz jaad75, (nick całkiem tłumaczy Twoje jadowite wypowiedzi) ja nie twierdzę, że 7EV jest "o niebo" korzystniejsze niż 13EV ;) Ja twierdzę, że czas 1/30 i otwór f/2.0 to dość sporo światła dla matrycy :) Tylko uważam, że Twoja wypowiedź jest już teraz zbędna po tym co napisał w przedostatnim poscie wielbicielxx, bo wyjaśnił w nim o jakie konkretnie warunki mu chodziło, a ja przyznaję nie od razu zakumałem ich wątpliwości co do czasu i przysłony :) Faktycznie jeżeli przyjąć, że aparat sam ustawia (dobiera) parametry rzędu 1/30 i f/2.0 to warunki oświetleniowe będą gorsze niż przy czasach rzędu 1/125 i f/5.6 :) Ja poprostu przyjąłem, że te wartości ustawia użytkownik nie aparat :)

RUDY 102 - Pon 02 Lut, 2009

wy tu gadugadu a ja słyszałem ze lx4 jest juz w drodze
jaad75 - Pon 02 Lut, 2009

Nie sądzę - za wcześnie trochę...
RUDY 102 - Pon 02 Lut, 2009

na angielskim forum pisało ze panasonic szykuje sie za 5 - 6 miechów go wypóscic ale też cos przebąkiwali ze ma byc jakas niespodzianka ze morze wczesniej
Dominika - Wto 03 Lut, 2009

Nawet jak by sie pojawil jutro co to zmienia? Moga sie ucieszyc ci co jeszcze LX3 nie kupili bo za drogo ze cena po pojawieniu sie LX4 spadnie :grin: Technologicznie nie sadze zeby udalo sie im przeskoczyc LX3. W canonie np. jest w lini G juz G10 i co z tego jesli model G5 czy G6 byly lepsze :lol:
RUDY 102 - Wto 03 Lut, 2009

oczywiscie ze plusem była by niższa cena ale jak ostatnio zauwazyłem to ceny sprzętów maja tendencje do rosniecia w MM powiedzieli ze ceny dobrych sprzetów pójda w góre

ja i tak czekam cały czas na lx3 niby mają sie pokazać szerzej po 3 lutego

Marcin84 - Pią 13 Lut, 2009

Kupiłem ten aparat z miesiąc temu i nie żałuję tego, szczególnie że za bardzo niską cenę (ok. 1300 w UK). Zdjęcia robi świetne. Ale nie o tym będę pisał, napiszę o tym co mnie w nim wkurza. Po pierwsze dedykowany pokrowiec do niego kosztuje ze 350 zł. Po drugie ten dekielek do zasłaniania obiektywu - wiem że jest to najlepsze rozwiązanie, ale jeżeli już się na to zdecydowali to powinien być on trochę grubszy, aparat nie byłby dużo większy a wygoda byłaby o niebo lepsza. Po trzecie kilka opcji jest idiotycznych (np: aktywowanie viewfindera czy jak to tam, chodzi o dodatkowy wizjer, pozwala wyłączyć lcd przyciskiem Dispaly, tylko że jak się to aktywuje to nie można ustawić wykrywania twarzy i multipól focusa. Bezsens, dla mnie nie potrzebna opcja, powinno jej nie być, a możliwość wyłączenia lcd powinna być dostępna bez żadnych dodatkowych opcji. Następna dziwna rzecz to cały ten wybór proporcji zdjęcia (uważam że ten wybór to świetna sprawa) ale jest to bardzo źle zrealizowane. Już tłumaczę o co mi chodzi. Jak jest ustawione 4:3 lub 16:9 to widać czarne pasy z dołu/góry lub lewej/prawej strony, ale jak się weźmie 3:2 to żadnych czarnych pasków nie ma! A powinny być!! Obraz jest rozciągnięty na cały ekran przez co niekiedy trudno dostrzec różnicę między innymi proporcjami. Powinno być tak jak jest podczas robienia zdjęć w Multi Aspect (jeżeli ktoś nie wie jak to włączyć to: strzałka do góry dwa razy (ta co pozwala włączyć Auto bracket) i później naciskamy przycisk Display. Chciałbym żeby tak to wyglądało. Albo żeby była taka opcja jak coś ten cały Multi Aspect - czyli na stałe te ramki od proporcji, jeżeli byśmy zmienili proporcję to ramka od tej proporcji robi się np: czarna a reszta siwa. Coś takiego ale to już marzenia. Może w Lx10 coś takiego będzie. Jeszcze tylko się przyczepię do zbyt małych przycisków i nie za dobrze rozmieszczonych. Nieraz podczas robienia zdjęć w rękawiczkach niechcąco włączałem jakieś funkcje.
Aha, to prawda że aparat ma skłonność do używania wysokiego ISO, u mnie w trybie programowym często daje ISO 400 gdzie bez problemu mógłby dać 200.

To wszystko. Aparat bardzo dobry, a te w/w "wady" to tylko takie moje czepianie się, chciałoby się posiadać produkt idealny ale jak wiadomo takiego nie ma. Aparat z czystym sumieniem polecam każdemu.
Pozdrawiam

Marian - Sob 14 Lut, 2009

Wybacz, ale to co piszesz wydaje mi się czepianiem.
0. Pokrowiec. A z czego on jest zrobiony?
1. Ten dekielek to ma mniej niż 7 mm grubości? W mojej Leice ma 7mm i jest akurat.
2. Wizjerek. Jak byś chciał w malutkim wizjerku precyzyjnie ustawiać multipola i wykrywać twarze?
3. Proporcje. Odnoszę wrażenie że marzy ci się wykorzystywanie przełącznika proporcji zdjęć do wybierania kadru zdjęcia. Tymczasem przełącznik proporcji prawie nie powinien być ruszany po jego ustawieniu, bo jest przewidziany do wyboru takich proporcji, jakie ma narzędzie za pomocą którego będziesz oglądał zdjęcia, a więc czy to jest zwykły monitor 4:3, wyświetlacz HD 16:9, czy odbitka 3:2.
4. 400 ISO w trybie programowym. Nie używać trybu programowego. Pamiętam że jeszcze przy filmie w jednorazówkach były już załadowane filmy 400 ISO, bo gdy nie wiadomo w jakich warunkach będą robione zdjęcia, to był najsensowniejszy, najbardziej uniwersalny wybór czułości filmu.

jaad75 - Sob 14 Lut, 2009

Marcin84 napisał/a:
Jak jest ustawione 4:3 lub 16:9 to widać czarne pasy z dołu/góry lub lewej/prawej strony, ale jak się weźmie 3:2 to żadnych czarnych pasków nie ma! A powinny być!!

A ten LCD nie ma proporcji 3:2 przypadkiem? :razz:
Marian napisał/a:
0. Pokrowiec. A z czego on jest zrobiony?

Wygląda na skórę...
Marian napisał/a:
Odnoszę wrażenie że marzy ci się wykorzystywanie przełącznika proporcji zdjęć do wybierania kadru zdjęcia. Tymczasem przełącznik proporcji prawie nie powinien być ruszany po jego ustawieniu, bo jest przewidziany do wyboru takich proporcji, jakie ma narzędzie za pomocą którego będziesz oglądał zdjęcia, a więc czy to jest zwykły monitor 4:3, wyświetlacz HD 16:9, czy odbitka 3:2.

Taa, jasne... A co ze zdjęciami pionowymi?... :smile:

Marian - Sob 14 Lut, 2009

jaad75 napisał/a:
A co ze zdjęciami pionowymi?... :smile:
I to może być argument przemawiający za robieniem i oglądaniem odbitek :smile: , przynajmniej dopóki nie wymyślą telewizorów i monitorów samoobracających się do pionu gdy ktoś odczuje taką potrzebę :smile:
A tak na marginesie, zauważyliście że filmowcy nie używają pionowych kadrów i jakoś żyją?

jaad75 - Sob 14 Lut, 2009

Marian napisał/a:
przynajmniej dopóki nie wymyślą telewizorów i monitorów samoobracających się do pionu gdy ktoś odczuje taką potrzebę :smile:

Monitory z pivotem już są... :razz:
Cytat:
A tak na marginesie, zauważyliście że filmowcy nie używają pionowych kadrów i jakoś żyją?

Trudno nie zauważyć... Ale co ja na to poradzę, że lubię takie tanie efekciarstwo... :wink:

Dominika - Sob 14 Lut, 2009

W LX3 nie widac czarnych lini przy formacie 3:2 :mrgreen: dobre. Nie widac bo to nie tandetny canon ktory ci linie pokazuje a zdjecia i tak w komputerze trzeba docinac :grin: W LX3 ekran na format 3:2.
Futeralik zadrogi? Jak kogos stac na efekciarski kompakt znaczy ma kase na futeral albo przynajmniej nie bedzie o tym glosno mowil ze kasy nie ma. :smile: Jak stac cie na body 1D nie podczepiasz do niego kita bo L zadrogie.
Dekielek- to najlepsze rozwiazanie choc tez na poczatku mialam inne zdanie.
Aparat na zaawansowanych trybach nigdy nie podbija iso zawsze nastawia dluzszy czas jakby wiedzial ze na tych trybach fotografuje ktos kto wie do czego one sluza.

Marcin84 - Czw 19 Lut, 2009

Marian napisał/a:
2. Wizjerek. Jak byś chciał w malutkim wizjerku precyzyjnie ustawiać multipola i wykrywać twarze?
Wydaje mi się że przez ten wizjerek chyba nic się nie da precyzyjnie ustawić, więc nie widzę sensu blokowania tych funkcji.

Marian napisał/a:
4. 400 ISO w trybie programowym. Nie używać trybu programowego.
Nie zmienia to faktu, że aparat za bardzo podbija ISO w tym trybie. Zresztą, nie tylko ja korzystam z tego aparatu.

Dominika napisał/a:
Futeralik zadrogi? Jak kogos stac na efekciarski kompakt znaczy ma kase na futeral albo przynajmniej nie bedzie o tym glosno mowil ze kasy nie ma. :smile: Jak stac cie na body 1D nie podczepiasz do niego kita bo L zadrogie.
Moim zdaniem ten aparat nie wygląda efekciarsko tylko profesjonalnie. Dobra cena za możliwości.
A płacenie 1/4 ceny aparatu za futerał, choćby był z nie wiadomo czego, to przesada.

Marian napisał/a:
Wybacz, ale to co piszesz wydaje mi się czepianiem.
Zgadza się, czepiam się szczegółów. Jak już pisałem nie ma rzeczy idealnych, a do tych nic nie znaczących rzeczy trzeba się przyzwyczaić. I tyle. Pozdrawiam.
krikus - Czw 19 Lut, 2009

Te LX3 to taki kieszonkowy szajs, miałem go ostatnio w ręku to jak zabawka dla dzieciaka do piaskownicy. Jeden gościu narzekał na ten aparat, wogóle że nie ma prawie zoomu optycznego i pozatym zdjęcia to porażka. Gadzecik i tyle, więc nie ma tu co tego tematu ciągnąć i zachwalać bo hitem rynkowym ten aparat nie jest :roll:
jaad75 - Czw 19 Lut, 2009

krikus, wybacz, ale jak widać Twoja wiedza o aparatach jest dość nikła...
krikus - Pią 20 Lut, 2009

Nikła czy nie, to nie ma nic do rzeczy. Tu nici po znajomości teorii kiedy aparat nie sprawdza się w praktyce :idea:
jaad75 - Pią 20 Lut, 2009

Zapewniam Cię, że sprawdza się znakomicie. To w tej chwili zdecydowanie jeden z najlepszych kompaktów na rynku.
Dominika - Pią 20 Lut, 2009

Oczywiscie ze LX3 to szajs bo Krikus mial go raz w rece i stwierdzil ze to zabawka a jeden gosc narzekal ze prawie wcale zoomu nie ma :mrgreen: Polecam Canona SX10 20x zoom i ciezki jak lustrzanka- to dopiero jest kawal profesjonalnego sprzetu :mrgreen:
wielbicielxx - Pią 20 Lut, 2009

Jesli wszyscy wokolo krzycza pozar a ktos stoi spokojnie bez emocji - najprawdopodobniej nie rozumie sytuacji :lol: to tak apropo emocji wokol LX3 jesli ktos nazywa to szajsem nie rozumie o czym pisze albo w tym momencie na rynku zaden aparat kompaktowy nie zaspokaja jego potrzeb.
cube007 - Pią 20 Lut, 2009

krikus napisał/a:
Nikła czy nie, to nie ma nic do rzeczy. Tu nici po znajomości teorii kiedy aparat nie sprawdza się w praktyce :idea:

Jesli czegos nie potrafisz obslugiwac to oczywiste jest ze nie sprawdza sie to (dla Ciebie) w praktyce.
Trzeba byc "wybitnym" znawca fotografii, skoro widzi sie w specyfikacji ogniskowa 24-60mm, kupuje ten sprzet, a pozniej marudzi ze "maly zoom" :lol:

RUDY 102 - Pią 20 Lut, 2009

A mnie zastanawia gdzie on niby widział ten aparat i go macał........chętnie sie tego dowiem :roll:
Jacek Z. - Nie 01 Mar, 2009

qadest1 napisał/a:
Jacek Z. napisał/a:
Rany Julek 1/30s i f/2 przy ISO80? I to mają być te dobre warunki oświetleniowe?!

Szanowny Kolego, nie mogę się oprzeć wrażeniu, że imć Bryan Peterson mógłby być nieco innego zdania ;)

Kiedy warunki oświetleniowe są gorsze, otwieramy szerzej przysłonę i/lub wydłużamy czas naświetlania. I tak się składa, że czas 1/30 sekundy jest dłuższy (a nie krótszy) niż 1/125s. Zaś f/2 oznacza większy (a nie mniejszy) otwór przysłony niż f/8.

Kombinacja f/2 i 1/30s odpowiada 7 EV, czyli temu, co możemy zastać w pomieszczeniach, czy nocą na oświetlonej ulicy.

Natomiast f/8 i 1/125s odpowiada 13 EV, czyli to jasny dzień na zewnątrz z umiarkowaną ilością chmur.

Gdzie więc te "o niebo korzystniejsze" warunki? ;)

RUDY 102 - Czw 19 Mar, 2009

Dobrze pisałem na początku lutego ze lx4 w drodze.....
http://www.optyczne.pl/index.php?news=1573

RobertO - Czw 19 Mar, 2009

RUDY 102, to sa tylko plotki ktore powstaly na podstawie zalaczonych zdjec. a jak bedzie w rzeczywistosci to czas pokaze
agacie - Nie 23 Sie, 2009

Dzieeeń dobry!
Kilkakrotnie spotkałam się z opinią, że LX3 jest dobry, ale jako dodatek do lustrzanki.
Bardzo lubię robić zdjęcia, zwykle pożyczonym sprzętem. Długo zastanawiałam się nad kupnem lustrzanki, ale niedawno doszłam do wniosku, ze w tym momencie to jeszcze nie dla mnie i że kupię ją, kiedy zacznę na siebie zarabiać. Wtedy będę mogła na nią dmuchać, chuchać, czyścić i opiekować się sprzętem. Teraz chciałabym coś, czego nie musiałabym nosić w oddzielnym plecaku. Jakiś uniwersalny kompakt. Myślę, że nigdy nie zacznę zajmować się fotografią "na serio" (mam inne plany na przyszłość), ale ważna jest dla mnie jakość zdjęć.
Na pomoc w sklepach przy wyborze aparatu nie mogę liczyć, bo gdy personel mnie widzi, zaczyna zdanie od: "Ojej, dla dziewczynki! Tutaj mamy takie blebleble, ładne...". Khem.
Tak więc jak to jest z tym Lumixem? Jeśli nie on, to co?

Marian - Nie 23 Sie, 2009

agacie W tej chwili nie ma kompaktu dorównującego jakością LX-3 (D-Lux 4).
Dominika - Wto 25 Sie, 2009
Temat postu: LX3
Wszystko jesli chodzi o jakosc zdjec co dobre mozna powiedziec o LX3 ale na pewno nie to ze jest to kompakt uniwersalny. Ma bardzo zawezony zakres zoomu wiec fotograf musi wiedziec co chce fotografowac. Jesli mowimy o jakosci zdjec jest niezla ale wiekszosc uzytkownikow wywoluje RAWy bo niestety jpg nie powalaja jakoscia szczegulnie w powiekszeniu- ich struktura artyfakty czy jak to sie zwie jest straszna szczegulnie na zdjeciach z lampa w pomieszczeniach.
krikus - Nie 06 Wrz, 2009

Dominika napisał/a:
bardzo zawezony zakres zoomu
podobnie jak aparaty w telefonach komórkowych. Lepiej wydać kasę na piwo niż na taki pseudo-szpanerski gadżet.
Jerry_R - Czw 14 Sty, 2010

Dzis mamy informacj, ze LUMIX G1 zostal wycofany z produkcji.
Wyglada, ze ten sam los czeka wkrotce LX3. Cyfrowe.PL zaczelo wyprzedaz...

edmun - Czw 14 Sty, 2010

nie został wycofany, tylko jego produkcja się zakończyła na rzecz oczekiwania już nowszego modelu :)
Jerry_R - Czw 14 Sty, 2010

zwal, jak zwal ;)
Paweł_G - Nie 17 Sty, 2010

Kupiłem Panasa LX3 mojej mamie. Moim zdaniem aparat rewelacyjny. Znakomite zdjęcia robi i co najważniejsze jasny obiektyw plus niezł jakość obrazu do iso 400 pozwalają w końcu robić kompaktem zdjęcia we wętrzach bez lampy. Szerokokątny obiektyw jest również wielką zaletą w zjęciach jakiś spotkań towarzuskich czy imprez.
grendel - Nie 17 Sty, 2010

krikus napisał/a:
Te LX3 to taki kieszonkowy szajs, miałem go ostatnio w ręku to jak zabawka dla dzieciaka do piaskownicy. Jeden gościu narzekał na ten aparat, wogóle że nie ma prawie zoomu optycznego i pozatym zdjęcia to porażka. Gadzecik i tyle, więc nie ma tu co tego tematu ciągnąć i zachwalać bo hitem rynkowym ten aparat nie jest :roll:

Mówią, że milczenie jest złotem! W twoim przypadku ma genialne znaczenie :lol: