forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - pytanie o oznacznie mnożnika w lustrach??

morfeusz - Pon 25 Sie, 2008
Temat postu: pytanie o oznacznie mnożnika w lustrach??
witam.
czytając pewne wypowiedzi zaciekawiło mnie stwierdzenie iż mój aparat ma mnożnik 1,5 który rzutuje na ogniskową obiektywu :roll: jaki się go więc interpretuje?? czy jeśli dobrze pamiętam nie jest to tak, iż obiektyw 24-105 będzie odpowiadał na moim korpusie zakresowi od 36 mm :?: ...i czy tak samo to oddziałuje teraz jak mam kitowy obiektyw 18-70??....
drugie pytanie to związane jest z tym iż niektóre obiektywy są kompatybilne z aparatami pełnoklatkowymi..jakie oznaczenia powinny mieć takie szkła lub jakimi parametrami się cechować itd które poinformują mnie iż w przyszłości jak Bóg da przydadzą mi się do nowego body :wink:

MC - Pon 25 Sie, 2008

Generalnie to nie na ogniskowa a na kat widzenia. Ogniskowa pozostaje taka sama. I to nie wazne jaki obiektyw masz podpiety.
Jesli chodzi o pelna klatke, to wszystko zalezy jaki system Cie interesuje.

MC, miałem na myśli przyszłość systemu Alpha...może kiedyś zakupie jakieś nowe body Sonego i chcę by obiektyw nie sprawiał jakichś problemów :neutral: no i jak rozpoznać obiektyw który jest skonstruowany także pod pełną klatke?? bo np. tamron 17-50/f2.8 spełnia te kryteria :roll: ..no i z tego co zauważyłem to np C 450D (cmos) ma mnożnik 1,6 więc róznica w kątach widzenia nie powinna być duża i praktycznie większość matryc AP-C powinna mieć podobny mnożnik więc to chyba nieistotny szczegół???
MC - Pon 25 Sie, 2008

Rozumiem, ze zdajesz sobie sprawe z tego, ze to zupelnie rozne mocowania i obiektywu Tamron pod Canona nie podepniesz do Sony?
Jaki konkretnie obiektyw Cie interesuje?

goltar - Pon 25 Sie, 2008

morfeusz napisał/a:
drugie pytanie to związane jest z tym iż niektóre obiektywy są kompatybilne z aparatami pełnoklatkowymi..jakie oznaczenia powinny mieć takie szkła lub jakimi parametrami się cechować itd które poinformują mnie iż w przyszłości jak Bóg da przydadzą mi się do nowego body
Obiektywy Sigma przeznaczone dla małych matryc APS-C/DX oznaczone są symbolem DC, u Canona jest to oznaczenie EF-S, w Tamronach Di II, w Nikonach i Tokinach DX, w Sony DT, pozostałe nie oznaczone tymi symbolami są na pełna klatkę. Na pierwsze pytanie znajdziesz odpowiedź w TYM artykule.

czyli np. Tamron AF 28-300 f/3.5-6.3 XR Di LD Aspherical (IF) lub Sigma 28-70 f/2.8 EX DG będę mógł kiedyś podpiąć pod pełnoklatkowca Sony???...dziwne bo jeden z forumowiczów, nie wiem niestety kto, pisał ze np.Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp który zbiera pochwały może być także podpięty w przyszłości pod pełną klatke! więc jak to jest skoro ma on oznaczenie Di II??? a może na przyklad można takie cos podpiąć pod pełną klatkę ale wtedy nie bedzie on wykazaywał w pełni swoich możliwości?
MC - Pon 25 Sie, 2008

No wiesz, teoretycznie mozna i Sigme10-20 do FF podpiac, ale winieta wyjdzie olbrzymia :wink:
A tak na powaznie, to Tamrona 17-50 raczej nie podepniesz. Do pelnej klatki Sony masz swietnego CZ24-70 i nie wiem czemu szukasz innych :mrgreen:

goltar - Pon 25 Sie, 2008

Jak napisał MC - Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp to obiektyw po matryce APS-C i do pełnej klatki się nie nadaje.