|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Olympus 510
bbeeaa - Sro 27 Sie, 2008 Temat postu: Olympus 510 Polecacie Olympusa 510 z dwoma kitowymi obiektywami. Rozsądny zestaw za rozsądną cenę. Który z obiektywów do czego będzie służył i ile trzeba przeznaczyć na obiektyw do makro? Jaka lampa zewnętrzna? Ale to chyba nie takie pilne - w moim przypadku.
Wujek_Pstrykacz - Sro 27 Sie, 2008
To temat do porad.
mnich - Sro 27 Sie, 2008
Trudno właściwie określić przeznaczenie każdego obiektywu. Naprzykład portret można zrobić i teleobiektywem 85mm-300mm, można też to zrobić szerokim kątem 11-35mm. Jedno jest natomiast pewne że do zwierzyny ( ptaszki, krówki, łanie itd) raczej coś w zakresie 200-300 mm i więcej. Do pejzażu coś szeroko kątnego, jednak tutaj przyda sie także czasami teleobiektyw aby wybrać jakiś szczegół.
Przedstawione zakresy są dość umownie przeze mnie opisane ogniskowymi i nie należy się do końca sugerować.
A do makro należy wybrać jakiś obiektyw z dużą skalą odwzorowania - 1:1, 1:2...
vito - Czw 04 Wrz, 2008
A czy np. wzięcie takiego obiektywu: "Sigma 55-200mm F/4-5.6 DC Olympus 4/3" (cena około 500zł) zamiast drugiego kitowego jaki jest w olku e-510 czyli: "zuiko 40-150mm f/4.0-5.6mm" było by dobrym posunięciem czy raczej odradzacie??
mavierk - Czw 04 Wrz, 2008
Ja już wolałbym Sigmę 70-300
vito - Czw 04 Wrz, 2008
Ale ona jest zdaje się dwa razy droższa
RB - Czw 04 Wrz, 2008
vito napisał/a: | Ale ona jest zdaje się dwa razy droższa |
Ale jak na tele to ona jest naprawdę tania Kosztuje c.a. 800 PLN AFAIR...
mavierk - Czw 04 Wrz, 2008
vito napisał/a: | Ale ona jest zdaje się dwa razy droższa | Ale i dwa razy dłuższa i daje Ci zalążek macro
vito - Czw 04 Wrz, 2008
No w sumie macie rację ale pytanie dalej pozostało bez odpowiedzi a mianowicie czy zamiast kitowego czy wziąć z normalnie duala i ten dokupić trochę później (w sumie i tak na pewno bym nie brał od razu tele bo muszę dozbierać kasę a pominięcie tego kita to jest oszczędność około 300zł wtedy zostaje tylko 500 gdzieś wyczarować...)
rozumiem że mówicie o tym szkle: obiektyw
nie wiem czy słusznie zauważyłem ale obiektywy do canona są znacznie tańsze niż do olka prawda to?
RB - Czw 04 Wrz, 2008
vito napisał/a: |
rozumiem że mówicie o tym szkle: obiektyw
|
Ja mówilem raczej o tym
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/73
z tym, że nie pomyślałem, że do Olympusa jej nie ma
Tak więc dla Ciebie to szkło i tak nie istnieje.
vito - Czw 04 Wrz, 2008
Zaczynam się wahać czy brać tego olka czy może coś innego bo tak jak widzę już na samym początku zaczynają się problemy z obiektywami...
|
|