forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Sigma 18-200 OS, rozmyta lewa strona zdjęcia.

tropical - Sro 27 Sie, 2008
Temat postu: Sigma 18-200 OS, rozmyta lewa strona zdjęcia.
Witam :) Byłem dzisiaj w Fotojokerze i porobiłem kilka fotek Sigma 18-200 OS. W domu zaskoczyło mnie ze na 18mm i f4 lewa strona jest rozmazana (rozmyta) a prawa ostra. I zastanawiam się teraz czy ta sigma tak ma czy ten egzemplarz był walnięty. Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam :)
MC - Sro 27 Sie, 2008

Raczej walniety egzemplarz.

Dziękuje za odpowiedz.W załączniku jest to zdjęcie.
muad - Sro 27 Sie, 2008

A robiłeś zdjęcia czegoś prostopadłego do aparatu np. budynku? Na wszystkich zdjeciach tak jest?

Niestety nie, próbowałem tylko w sklepie. Jeszcze nie kupiłem. Przy 18 mm i f8 niema tego rozmazania. Na każdej innej ogniskowej tez nie.
goltar - Czw 28 Sie, 2008

Jak dla mnie lewa strona jest poza głębią ostrości... Jak pisze muad trzeba sprawdzić na czymś prostopadłym do osi optycznej.
tropical - Czw 28 Sie, 2008

Tez tak na poczatku myslalem. Ale przy pelnym powiekszeniu widac z lewej strony to rozmazanie (na stojaku i z jego lewej strony), a z prawej jest ostro. Zdjecie musialem troszke zmniejszyc bo nie chcialo wejsc oryginalne. Musialbym zrobic zdjecie czegos na wprost zeby sie upewnic, jak to jest.
MichalP - Czw 28 Sie, 2008

Też u siebie na niektórych zdjęciach coś takiego zauważyłem (17-70) lewa połowa nieostra - prawa OK. Ale to były trzy zdjęcia. W większości przypadków nieostry był lewy dolny róg czasem też coś było nie tak z prawą górą lub nieco wyżej od środka kadru. Wysyłałem komorowi i stwierdził że coś nie tak. Może niektóre Sigmy mają takie coś (niespasowana optyka lub coś obluzowanego) Na dniach wysyłam szkło do serwisu i zobaczę co powiedzą.
muad - Czw 28 Sie, 2008

Skoro na innych przesłonach problem nie występuje być może aparat w przypadku tego zdjęcia ustawił ostrość samodzielnie na jakimś mu pasującym punkcie co spowodowało, że nie wszystko znalazło się w głębi ostrości.

GO nie ma tu zadnego znaczenia, to jest rozmazanie na zdjeciu (mydlo) w jego lewej czesci.
muad - Czw 28 Sie, 2008

Być może, że faktycznie jest nie coś z obiektywem, ale skoro nie kupiłeś zawsze możesz inny wybrać.

Zgadzam sie. Jednak dobrze jest potestowac szklo przed kupnem :)
Monastor - Czw 28 Sie, 2008

To może ja się wypowiem na ten temat. Zaobserwowałem to samo zjawisko w mojej 17-70 przebierając zdjęcia z zeszłych wakacji. Nieostra lewa strona zdjęcia, o kwestii GO nie mogło byc mowy bo problem wystąpił na dwóch specyficznych fotkach (krajobrazy, odległe, praktycznie prostopadłe do osi optycznej, do tego na jednej, po prawej stronie ostre dwa plany, bliski i daleki, żyleta). Później robiłem zdjęcia tym samym szkłem i było OK, wszędzie ostrośc jak należy.
Stwierdziłem, że wysunięta tuba musiała się nieco gibnąc kiedy przywaliłem aparatem o skały, ale skoro problem już się potem nie pojawiał to zignorowałem sprawę.

Wychodzi na to, że Sigmy z wysuwanymi, plastikowymi tubusami mogą ogólnie wykazywac takie problemy.

Przejrzę jeszcze ostatnie zdjęcia i zobaczę czy się nie powtórzyło. Nie rzucało mi się w oczy na żadnych powiększeniach 45x30 więc powinno byc ok.

MichalP - Czw 28 Sie, 2008

Monastor napisał/a:
To może ja się wypowiem na ten temat. Zaobserwowałem to samo zjawisko w mojej 17-70 przebierając zdjęcia z zeszłych wakacji. Nieostra lewa strona zdjęcia, o kwestii GO nie mogło byc mowy bo problem wystąpił na dwóch specyficznych fotkach (krajobrazy, odległe, praktycznie prostopadłe do osi optycznej, do tego na jednej, po prawej stronie ostre dwa plany, bliski i daleki, żyleta). Później robiłem zdjęcia tym samym szkłem i było OK, wszędzie ostrośc jak należy.
Stwierdziłem, że wysunięta tuba musiała się nieco gibnąc kiedy przywaliłem aparatem o skały, ale skoro problem już się potem nie pojawiał to zignorowałem sprawę.

Wychodzi na to, że Sigmy z wysuwanymi, plastikowymi tubusami mogą ogólnie wykazywac takie problemy.

Przejrzę jeszcze ostatnie zdjęcia i zobaczę czy się nie powtórzyło. Nie rzucało mi się w oczy na żadnych powiększeniach 45x30 więc powinno byc ok.

Podejrzewam, że właśnie o ten tubus chodzi - mój ma lekkie luzy i może jak delikatnie nim poruszałem to tubus w jakiejś pozycji został i optyka się zmieniła - no ale pozyjemy zobaczymy po serwisie.

tropical napisał/a:
GO nie ma tu zadnego znaczenia, to jest rozmazanie na zdjeciu (mydlo) w jego lewej czesci.
A skąd ta pewność że GO nie ma znaczenia ? Jeśli obraz jest poza GO jest rozmazany. Jeśli jesteś tak dobry że odróżniasz rozmazanie (mydło) wywołane wadą optyczną od rozmazania wywołanego przez brak GO to gratuluję umiejętności... Nie twierdzę że nie masz racji i może tu faktycznie występuje taka wada ale na podstawie przykładowego zdjęcia nie da się tego stwierdzić. Stojak z kartkami znajduje się bliżej niż to co po prawej stronie więc może nawet być cały poza GO.

Przyznaje, stojak może by poza GO. Ale na innym zdjęciu też jest lekko rozmazana lewa strona.
krisv740 - Czw 28 Sie, 2008

ja się nie znam, ale uważam że goltar m arację. zrób zdjęcie prostopadłe do obiektu takiego jak na ostatnim zdjęciu to będzie łatwiej ocenić o co ci chodzi. zdjęcia które zamieszczałeś są pod skosem schodzącym w lewo, więc mozliwość GO imo występuje!
muad - Czw 28 Sie, 2008

Jak na moje oko to lewa strona zdjęcia jest bardziej oddalona niż prawa (na obu zdjęciach) więc warto byłoby sprawdzić czy ten problem występuje także gdyby odległości byłyby równe. Szczególnie gdy przysłona jest mała (duży otwór), zależność między f a głębią ostrości rozmumiem że jest Ci znana.

Nie, wcale ;) A co to jest?? :) Żartowałem ;) Robię fotki już jakiś czas i wiem co z czym ;) Może jestem przewrażliwiony przed kupnem nowego szkła i się czepiam. Specjalnie testowałem je na najmniejszej przesłonie ( duża dziura ;) ). Ale na tej pierwszej fotce to na bank jest rozmycie a nie GO. Zastanawia mnie jeszcze taka sprawa. W czasie robienia zdjęć była włączona stabilizacja i widziałem w wizjerze szarpnięcie na moment przed zrobieniem tej pierwszej fotki. Czy to może mieć wpływ na to ze jedna strona jest rozmazana??
krisv740 - Czw 28 Sie, 2008

kolego! wierzę ci, ale w takim wypadku daj po prostu zdjęcie z "równym" "prostopadłym" obiektem i popatrzymy. imo z twoich zdjęć nic nie wynika!

Drugie zdjęcie już lepsze (w sensie potwierdzenia takiej wady) jednak nadal pod skosem i nie w pełnej rozdzielczości co utrudnia ocenę. Ponadto jeśli testuje ostrość to staram się to robić na statywie, a jeśli już z ręki to bez stabilizacji i z krótszymi czasami. Nie wiem także, czy za wiele nie oczekujesz od megazooma :wink:

Wiem ze megazoom to nie złoto. Strasznie ciemny :( Ale jak na razie to tylko na niego mnie stać. Canon nie oferuje nic ciekawego jako zamiennik kita. Miałem w rękach 17-85, ale to była masakra. Jakbym miał kasę to brałbym 17-40 L i 70-200 L. Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ;)
MichalP - Pią 29 Sie, 2008

tropical napisał/a:
Nie, wcale ;) A co to jest?? :) Żartowałem ;) Robię fotki już jakiś czas i wiem co z czym ;) Może jestem przewrażliwiony przed kupnem nowego szkła i się czepiam. Specjalnie testowałem je na najmniejszej przesłonie ( duża dziura ;) ). Ale na tej pierwszej fotce to na bank jest rozmycie a nie GO. Zastanawia mnie jeszcze taka sprawa. W czasie robienia zdjęć była włączona stabilizacja i widziałem w wizjerze szarpnięcie na moment przed zrobieniem tej pierwszej fotki. Czy to może mieć wpływ na to ze jedna strona jest rozmazana??

Chyba stabilizacja tak właśnie pracuje. W momencie zrobienia zdjęcia widzę delikatny "przeskok" obrazu w wizjerze.
Zauważam to w swoim 70-300VR a jak jest włączona lampa (??? :shock: ) to jeszcze wyraźniej to czuję/widzę.

tropical - Sro 03 Wrz, 2008

Jednak wybor padl na Canon 28-105 II USM 3.5-4.5 :) Wygral pewny i szybki AF :)