|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Makro i tele
blade74 - Czw 28 Sie, 2008 Temat postu: Makro i tele Witam. Czytam różne fora i strony o fotografii i nasuwa mi się kilka pytań (chodzi o fotografię makro i tele). Przepraszam jeśli będą one zbyt banalne. Posiadam zenita 12xp z obiektywem heliosa 44m-4. Traktuję to jako "przetarcie" przed kupnem lustrzanki cyfrowej (pentaxa). Zaczynam zestaw pytań:
1) Co jest lepsze/daje lepsze efekty do fotografii makro: pierścienie pośrednie czy soczewki nasadkowe (mieszki są dość drogie)? Jaka jest różnica między zastosowaniem pierścieni a nasadki?
2) Czy do fotografii tele (mam tu na myśli obiekty oddalone) konwertery są odpowiednie? Czy może istnieje jakaś alternatywa dla tego rodzaju fotografii oprócz zakupu teleobiektywu?
Z góry dziękuję za wyrozumiałość.
mavierk - Czw 28 Sie, 2008
blade74 napisał/a: | pierścienie pośrednie czy soczewki nasadkowe | Pierścionki pośrednie są fajne, bo nie zawierają żadnych elementów optycznych - co za tym idzie, nie degradują za bardzo jakości obrazu. Często jednak powodują, iż trzeba korzystać z manualnych ustawień, nawet w obiektywie z stykami. A przykładowo nikonoskie szkiełka z serii G w ogóle nie będą działać poprawnie z sprzętem innym, niż za 200zł i droższym (bez popychacza pzesłony i jej możliwości regulacji z poziomu body)
Soczewki nasadkowe są z założenia nie za fajne, +4 daje za małe zbliżenie, +6 już za bardzo degraduje jakość obrazu.
Dobrym rozwiązaniem w takiej sytuacji oczywiście jest Raynox - układ soczewek dający coś koło +10 dioptrii i nie degradujący za bardzo jakości obrazu. Kosztuje 80+ zł.
blade74 napisał/a: | Czy do fotografii tele (mam tu na myśli obiekty oddalone) konwertery są odpowiednie? | Jeśli chodzi Ci o używanie konwerterów z teleobiektywami to... telekonwertery są zbudowane do uzytku właściwie tylko z sprzętem o ogniskowej powyżej 200 . No ale mowa tutaj o tych, co przypina się od strony bagnetu/gwintu.
Tylko, że telekonwerter ma jedną wielką wadę - mnożysz przykładowo ogniskową x2 to i przysłonę też x2 czyli z 500/5.6 zrobi Ci się 1000/11,2 a to już ciemnica
santini - Pią 29 Sie, 2008
Jeżeli chodzi o macro, to wiele zależy od tego jakie skale odwzorowania Cię interesują. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście obiektyw macro (zwykle 1:1) , kolejno: pierścienie, które nie pogarszają obrazu, aczkolwiek ilość światła spada drastycznie wraz z dokładaniem kolejnych pierścionków. Do dużych powiększeń najlepszy jest właśnie mieszek, który wcale nie musi być drogi. Soczewki, tak jak napisał mavierk albo dają zbyt małe powiększenia, albo zbytnio degradują obraz - zwykle tylko środkowa część kadru jest użyteczna. Zadowalające efekty dają natomiast konwertery macro i uwaga telekonwertery, które można uważać za konwertery macro z możliwością ostrzenia na nieskończoność. Telekonwerter 2x po prostu wukrotnie powiększa obraz, bez zmiany odległości przedmiotowej. Inny sposób na uzyskanie dużych powiększeń, to stosowanie obiektywów odwróconych "tyłem do przodu" Można podpinać bezpośrednio do body za pomocą adaptera odwrotnego mocowania, lub do obiektywu za pomocą pierścienia odwrotnego mocowania. Jakość jest naprawdę bardzo dobra, a przy użyciu zooma można płynnie zmieniać powiększenie. System Pentaxa świetnie się sprawdza przy tego rodzaju eksperymentach. Ciekawie tematyka macro przedstawiona jest np. na stronie www.fotografia-przyrodnicza.art.pl
Natomiast w kwestii tele - dobrego teleobiektywu niczym nie zastąpisz. Telekonwertery są stosowane nawet przez profesjonalistów. Zwykle nie silniejsze niż 1,4x, 1,5x - czytaj mavierk i utrata światła. Dodatkowo zawsze obniżają rozdzielczość i zwiększaja aberrację chromatyczna układu. (zmniejszają natomiast winietowanie) Dla koneserów ekstremalnych powiekszeń - ale nia jakości zdjęć - są oczywiście różnego typu adaptery pozwalające na podpinanie aparatu do lunet, lornetek, teleskopów itp. itd, itp
edmun - Pią 29 Sie, 2008
mavierk napisał/a: | Dobrym rozwiązaniem w takiej sytuacji oczywiście jest Raynox - układ soczewek dający coś koło +10 dioptrii i nie degradujący za bardzo jakości obrazu. Kosztuje 80+ zł. |
na allegro chyba po 130 zł z tego co kupowałem 2 miesiące temu. używam - zachwalam
henk - Sob 18 Paź, 2008
To ja pytanko drobne mam:
Czy jak założę sobie Raynoxa DCR-250 to wszystko będzie działac tak jak poprzednio czy może ucieknie mi autofocus albo co innego?
[ Dodano: Nie 19 Paź, 2008 12:11 ]
I może jeszcze jedno - czy Raynox ma wpływ na odległośc ostrzenia obiektywu?
Dałoby się go używac z obiektywem np. 70-300VR który ma minimalną odległośc ostrzenia 1.5 metra?
edmun - Nie 19 Paź, 2008
Raynoxa to brak autofocusa. Ostrzysz ręcznie tylko z określonej odłegłości (przybliżasz aparat lub oddalasz od fotografowanego obiektu)
mavierk - Nie 19 Paź, 2008
?? a to ci xD Ja tam mam odwróconego heliosa (nie +10 a +15 do +20 dioptrii) i AF mi chodzi
Raynox z VRką może być niezłym pomysłem, ale przygotuj się na porządną winiete
henk - Nie 19 Paź, 2008
mavierk, Nie da się uniknąc tej winiety?
Może na dużej ogniskowej?
A o ile spadnie światło?
światło nie spada, a koło 100mm to już będzie spoko
mmario - Nie 19 Paź, 2008
Ja mam zestaw 70-300 VR i Raynoxa DCR-250 i nie ma żadnej winiety nawet przy 70mm. Poza tym AF tak na prawdę działa ale raczej korzystanie z niego mija się z celem. Lepiej MF. Co do odległości ostrzenia to spada ona do ok. 10cm przy 70mm do jakiś 3cm przy 300mm. Jednak moim zdaniem dość ograniczona jest przydatność tego zestawu ze względu na to, że jest bardzo mała głębia i obiekty fotografowane muszą być maleńkie.
Przykład z ostatniej zabawy. Około 100mm f/9:
no i trzeba rekomendacji więcej
Obelix - Wto 04 Lis, 2008
czy opisane konwertrey nadają się także do analogów (FZ18)? jeśli nie to jakie można użyć. Pytanie może trochę zaskoczyć ale jestem początkującym fotografem.
marekf - Sro 05 Lis, 2008
raczej do kompaktów a nie analogów tak to są najlepsze konwertery jakie można zamontować w kompaktach (raynox oczywiście )
edmun - Czw 06 Lis, 2008
Osobiście również polecam Raynoxa, choć fotograf makro ze mnie żaden Raynox więcej leży niż się go używa
Obelix - Czw 06 Lis, 2008
sorki oczywiście chodziło o kompakty . W zwiazku z tym że jestem amatorem jeśli chodzi konwertery to może poradzicie jakiś konkretny
AuThoR - Sro 12 Lis, 2008
Cytat: | Ja mam zestaw 70-300 VR i Raynoxa DCR-250 i nie ma żadnej winiety nawet przy 70mm. Poza tym AF tak na prawdę działa ale raczej korzystanie z niego mija się z celem |
Ja w moim sprzęcie założyłem tego raynoxa i to co wychodziło przy większym zoomowaniu to było coś więcej niż winieta (z obiektywem 18-105)
Po prostu miałem mocną czarną kolistą obwódkę.
Z AF masz ewidentnie racje - lepiej cofać lub zbliżać aparat i darować sobie automatykę, a GO to można złapać na 2mm normalnie żyleta
henk - Czw 13 Lis, 2008
To o czym pisze AuThoR,
To jest pełny kadr z kita 18 - 55 + Raynox MSN - 202 przy ogniskowej 18 mm. Ostrośc była ok. 4 cm od przedniej soczewki i miała ze 3 mm głębokości (ta moneta jest duża - 27 mm średnicy)
amv - Nie 30 Lis, 2008
Znalazlem trzy konwertery makro,wszystkie Raynoxa. O dwóch byla tu mowa,czyli MSN-202 , DCR-250 i jest jeszcze DCR-150,który nie wiem czym sie różni od 250tki? (jak sie ta roznica przeklada na foty).
Pytanie tez do użytkowników 202jki,jak sobie z nim radzicie przy wiekszych wymiarach elementów fotografowanych??,bo ponoc jest bardzo ciasny.
Jako,ze szkla makro tak szybko nie kupie a okazje pelzają i uciekają,to licze na Waszą radę,który z nich nabyc do 70-300vr ???
henk - Nie 30 Lis, 2008
amv, MSN-202 nie jest aż taki ciasny jeśli fotografujesz na małej ogniskowej.
Zobacz sobie dwa posty wyżej
AuThoR - Sob 13 Gru, 2008
Jeśli dobrze pójdzie to pod choinkę dostanę zestaw pierścieni makro
ale nikt mi nie chce powiedzieć czy aby napewno
Aż jestem ciekawy jakie z tego będą wychodziły fotki....do tej pory jedynie zapożyczany od brata konwerter...ale i tak bylem bardzo zadowolony
Myślałem o czymś takim
http://www.allegro.pl/ite...af_digital.html
amv - Sob 13 Gru, 2008
279 za sztuke,ale sztuka to zestaw 3 pierscieni jak rozumiem.
Jak bedziesz posiadaczem tego,to zdaj koniecznie relacje,ok?
Tak cały zestaw to 279zł widziałem też takie po 600zł ale to sporo kasy i wolałem jednak aż tak nie szaleć. Być może to jest wystarczające. Teraz przymierzam się do zakupu sigmy 125-400 więc muszę oszczędnie
Jak tylko będę je miał to zaraz zdam relację - obiecuję
Ps. mnie kusi jeszcze to co ty masz amv - 50/1.8 ale nie wszytsko naraz
Zastanawiam się jeszcze nad tym 70-300VR ...ale ta sigma....hmmm...duuuużo już się naczytałem...muszę się z tym przespać..
amv - Sob 13 Gru, 2008
Bardzo jestem ciekaw tych pierscieni,bo nie taki zas majatek i nie wiem czy lepiej to czy DCR 250
VR w 70-300 jest niesamowity,ostrosc rowniez,tylko teraz widze,ze te 300 na ptaki,zwlaszcza na przeostrozne jastrzebie (miesko na zanete i kryjowka juz jest ) ,ktorych u mnie troszke jest ,to zdecydowanie za malo ,oj za malo...
Wiesz co....korzystałem z 250-tki...i strasznie "winietowała" można by tak powiedzieć w jednym z tematów zamieszczałem zdjęcia...problem w tym że przy zmianach ogniskowych optyka widzi konwerter i na około zdjęcia wychodzi czarne kółko. Jakość fajna - mi się podobała.
Te pierścienie na szczęście nie są aż tak drogie...
No ja też chce się poczaić na ptactwo i dlatego zastanawiam się nas tą sigmą...brat wygrał aukcję na e-bayu i za tydzień będzie miał S 125-400 - niestety na bagnet OLYMPUSA więc tylko mogę popatrzeć jak będzie robił zdjęcia...ale choć tyle dobrego jeśli chodzi o ocenę tego szkła
Pozdrawiam
Wujek_Pstrykacz - Pon 15 Gru, 2008
S 125-400? Co to?
amv - Pon 15 Gru, 2008
120-400
AuThoR - Pon 15 Gru, 2008
135-400
120-400 troche za droga zaczyna się od 2400zł
Wujek_Pstrykacz - Pon 15 Gru, 2008
Tak też myślałem, że to 135-400. Fajny obiektyw mimo wszystko.
AuThoR - Wto 16 Gru, 2008
No wlaśnie sam jestem ciekawy jak się sprawdzi...trochę o nim poczytałem, ale jednak bezpośrednie starcie napewno mi więcej powie.
Ale tak wracając do tematu to jest tu jakiś użytkownik takich pierścieni makro jak napisałem wcześniej?
edmun - Wto 16 Gru, 2008
AuThoR, czy możesz mi wyjaśnić o co chodzi?
sam mam kilka obiektywów i raynoxa, ostatnio też gdzieś pokazywałem dosyć ciekawy zestaw z 40D + helios + pierścienie pośrednie + raynox + soczewka macro
może będę mógł pomóc
AuThoR - Sro 17 Gru, 2008
Chodzi mi po prostu o to czy ktoś z forum użytkował już tego rodzaju pierścienie makro, a jeśli tak to niech się podzieli wrażeniami.
Nie zaglębiałem się w temat tych pierścieni jakoś mocno ale rozumuje że jeśli jest zestaw 3 pierścieni i można je składać to powoduje mocniejsze zbliżenie fotografowanego przedmiotu
edmun - Sro 17 Gru, 2008
AuThoR, wklej poprawnie tego linka
Jesienny - Sro 17 Gru, 2008
link nie działa, ale tak możesz je łączyć. I powoduje to zbliżenie do fotografowanego przedmiotu (mniejszą odległość ostrzenia), a tym samym i zmieniają skalę odwzorowania.
może teraz będzie działał
Ps. dzięki za info jesienny
edmun - Sro 17 Gru, 2008
hmm pierścienie miodzio bo mają w sobie styki elektroniczne.
AuThoR, jeśli chcesz, zagadaj na priva to porobię Ci kilka zdjęć testowych z pierścieniami, to będziesz wiedział jak to wygląda (również przy obiektywach tele) lub też mogę i pierścienie i tele i raynox, choć ostatnio samo tele plus raynox przybliżyło mi dokładną strukturę matrycy mojego laptopa
Ok zagadałem
henk - Sro 17 Gru, 2008
edmun, Wrzuć na forum to zdjęcie matrycy jako materiał podglądowy
AuThoR - Czw 18 Gru, 2008
edmun...dostałem twoją wiadomość...jeśli nic nie doszło to nie wiem...może mi normalnie na maila wyślesz jakieś poglądowe zdjęcia.
edmun - Czw 18 Gru, 2008
dobrze tylko zaznacz jakie kombinacje Ci odpowiadają.
może coś takiego ?
tele
tele + raynox
tele + 1 pierścień
tele + 2 pierścienie
tele + 3 pierścienie
tele + 1 pierścień + raynox (to już jest makabra, ale zobaczymy co to będzie)
tele + 3 pierścienie + raynox ? (mały mikroskop )
może być?
Jesienny - Czw 18 Gru, 2008
Ja dodam, że póki co makra robię (i takie fotki znajdziesz w odpowiednim temacie) za pomocą sigmy 70-300APO + Właśnie pierścienie pośrednie - choć wszystkich na raz to jeszcze nie zakładałem
amv - Czw 18 Gru, 2008
I mi własciwie tyle wystarczy. Jestem zdecydowany na te pierdzionki
edmun - Czw 18 Gru, 2008
AuThoR, musze Cie najmocniej przeprosic. moge jedynie
tele + raynox
lub 58mm plus pierscienie
zapomnialem ze pierscienie mam pod m42, wiec tele nie podepne
az mi glupio normalnie
Jesienny - Czw 18 Gru, 2008
A ja jednak już postanowiłem dokupić makrówkę. Ale póki co u Nikona też szykują się podwyżki bo coś trudno dorwać Nikkorowskie 105 VR. W jednym sklepie mi powiedzieli, że dystrybutor chwilowo wstrzymał dostawy. Nie wiem czy to ściema czy nie, ale to oznaczałoby czekanie na nowy cennik.
AuThoR - Pią 19 Gru, 2008
edmun spoko spoko raynoxa to mam i wiem jak działa więc jedynie jakbym cię mógł prosić o jakąś fotkę z założonym pierścieniem.
zaraz sobie sprawdze twoją galerie jesienny - chodzi oczywiście o galerie na twojej stronie prawda?
Ps nie potrafie się napatrzeć na tą scenerie zimową z twojej kolekcji
edmun - Pią 19 Gru, 2008
AuThoR napisał/a: | więc jedynie jakbym cię mógł prosić o jakąś fotkę z założonym pierścieniem. |
moge z pierscieniami ale tylko z ogniskowa 58mm..... wlasnie pierscienie mam pod gwint M42 :/
Jesienny - Pią 19 Gru, 2008
Cytat: | zaraz sobie sprawdze twoją galerie jesienny - chodzi oczywiście o galerie na twojej stronie prawda? |
Albo Deviant, albo wątek Fotografia makro tutaj na forum
Cytat: | Ps nie potrafie się napatrzeć na tą scenerie zimową z twojej kolekcji |
A konkretniej? IR czy chodzi o tą pleśniawkę? ;]
AuThoR - Sob 20 Gru, 2008
Jak wchodzę na twoją stronę w galerię to jest zdjęcie samotnego drzewa...czy ty to jakoś obrabiałeś? bo tam są jeszcze dwa takie zdjęcia z torami w kadrze i powiem że wcześniej jak tylko zerknąłem to widziałem zimowe zdjęcia...a teraz to mi wygląda na obróbkę - zabawę warstwami
Prawdę mówiąc to dopiero po czasie jakoś zauważyłem jakby na tych zdjęciach nie było nigdzie śniegu
Jesienny - Sob 20 Gru, 2008
To jest fotografia IR (w podczerwieni)
http://www.obiektywni.pl/...tykul-182-0.php
AuThoR - Sob 20 Gru, 2008
o kurde....tego nie znałem
[ Dodano: Nie 28 Gru, 2008 18:46 ]
Już dostałem pierścienie teraz je testuję....narazie czysto kalkulacyjne testy....zrobiłem sobie tabele ostrzeń na różnych ogniskowych - już wiem że nie na każdym zakresie ogniskowej pierścienie ostrzą i jaki jest zakres ostrzenia jakby ktoś chciał używać AF...teraz przyjdzie czas na robienie zdjęć jak narazie też chcę porobić zdjęcia na każdej ogniskowej na różnych pierścieniach i zobaczyć CO Z TEGO WYNIKA
Arly - Sob 03 Sty, 2009
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Od jakiegos czasu sledze watki o "makrowaniu" i caly czas sie zastanawiam czy kupic sobie pierscienie czy raynoxa 250.
PS. AuThoR jak tam twoje testy? Czy mozesz uz ewentualnie wrzucic ze dwie fotki na porownanie?
PS. A co powiecie na adapter do odwrotnego mocowania dla mojego kita 18-55?
Pozdrawiam
AuThoR - Sob 03 Sty, 2009
Arly, moje testy były czysto techniczne...sprawdzałem jak na różnych pierścieniach oraz ich kombinacjach zmienia się odległość ostrzenia, na ile rozmazuje się tło przy różnych odległościach tła od obietku oraz jaką głębie jestem w stanie uzyskiwać przy stosowaniu pierścieni także w różnych kombinacjach.
Jak będę miał jakieś fotki to wrzucę...
Ps. raynox jest wygodny w użyciu...pierścienie już mniej...ale ja korzystałem z raynoxa i w razie czego mam go do dyspozycji od brata dlatego wolałem pierścienie.
Arly - Sob 03 Sty, 2009
Dzieki za odpowiedz. Byc moze skusze sie na pierscienie (chyba ze wezme droższe ze stykami) bo mozna dosyc tanio kupic na allegro, tyle tylko, ze nie wiem na jaka przyslone ustawi sie moj kit (musze doczytac w instrukcji o ile bedzie)
PS. Wybaczcie moja ignorancje ale caly czas sie ucze...
Pozdrawiam wszystkich
Jesienny - Sob 03 Sty, 2009
Jeśli kupisz ze stykami, to ustawi się na taką jaką ustawisz po to min. są te styki - żeby takie rzeczy działały.
AuThoR - Nie 04 Sty, 2009
Cytat: | Jeśli kupisz ze stykami, to ustawi się na taką jaką ustawisz |
Racja....natomiast ostrość jednak lepiej ręcznie ostawiać...w niektórych przypadkach nie sprawdza się AF
Arly - Nie 04 Sty, 2009
Witam
Macie racje panowie i ja o tym wiem, natomiast nigdzie nie doczytalem sie na jaka przeslone "ustawi" sie obiektyw gdy wstawie miedzy korpus a obiektyw zwykle pierscienie bezstykowe takie powiedzmy za 50 PLN z allegro lub adapter odwrotnego mocowania...
Wyplata sie zbliza i chyba poprzestane na raynoxie 250. A co wy na to?
Pozdrawiam
krisv740 - Nie 04 Sty, 2009
Arly napisał/a: | nie doczytalem sie na jaka przeslone "ustawi" sie obiektyw gdy wstawie miedzy korpus a obiektyw zwykle pierscienie bezstykowe takie powiedzmy za 50 PLN z allegro lub adapter odwrotnego mocowan |
w nikonie zależy jaki będziesz miał obiektyw - z pierścieniem przysłony czy bez...
w canonie eos - pełne otwarcie - dlatego można skorzystać z adaptera na obiektywy starsze -bez af i ręcznie ustawiać przyslonę
jeszcze kwestia af-oczywiście na tych pierścieniach takze nie będzie działać...
Arly - Nie 04 Sty, 2009
Moj obiektyw to zwykly kit 18-55 bez stabilizacji dolaczony do D40 i oczywiscie bez pierscienia przyslony.
krisv740 - Nie 04 Sty, 2009
Arly, odpowiedź chyba juz znasz.........
Arly - Nie 04 Sty, 2009
A wiec juz postanowione. Kupuje raynoxa 250 bo chyba w 202 nie ma sie co pchac. Gdzies nawet w ktoryms poscie wyczytalem ze duzo ludzi sprzedaje 202 bo daje za duze powiekszenie, znieksztalcenia itp. itd.
Pozdrawiam
AuThoR - Nie 04 Sty, 2009
Ciekawy jestem czy po założeniu na ten twój kiit będziesz miał czarną obwódkę przy max ogniskowej tak jak ja miałem. Daj później znać
tomek 93 - Nie 08 Lut, 2009
Witam!!
zaznaczam pytam jako amator,
zakupiłem D90 + 18-105mm (kit) i chciałbym pobawić się w makrofotografię........
moje pytanie brzmi co lepsze do tego zestawu pierścienie (jak z linku alledrogo) czy może raynox 250...... koszt podobny także proszę o opinie...
Pozdrawiam serdecznie
amv - Nie 08 Lut, 2009
Wez pierścienie . . . i do tego 50/1.8
ziemowy - Nie 08 Lut, 2009
Mam podobny problem. Zdaje sobie sprawe, że najleszy byłby obiekty makro ale wydanie 1500 zł nie wchodzi jak na razie w gre.
Lepsze pierścienie:
http://allegro.pl/item540...ze_stykami.html
Czy Raynox:
http://allegro.pl/item547...lat_statyw.html
Mam obiektyw Sigma 17-70 i Canona 50/1.8 co z tymi obektywami będzie lepsze??
[ Dodano: Nie 08 Lut, 2009 19:46 ]
kkk
MC - Nie 08 Lut, 2009
Albo Raynox tak podrozal albo ta aukcja jest wyjatkowo droga...
Mam R250 i jestem zadowolony choc ma on swoje wady.
Wszyskie są w podobnych cenach, więc chyba podrożały
Lazlo - Nie 08 Lut, 2009
ziemowy
http://www.skapiec.pl/site/cat/57/comp/90713
Dzięki Lazlo. Jak widać ceny niewiele niższe a nawet wyższe w niektórych sklepach.
tomek 93 - Pon 09 Lut, 2009
"Weź pierścienie . . . i do tego 50/1.8" to wchodzi w grę ale raczej nieco w dalszej przyszłości, w tym momencie mam plan taki: na początek pierścienie lub reynox (jeszcze nie wiem), potem Nikkor 70-300mm, potem filtr polaryzacyjny, a dopiero potem ten 50/1.8", i gdzieś w środku statyw oczywiście.... aha może macie jakiś konkretny który polecacie (bo te po sklepach w normalnych pieniądzach to mi się takie tandetnawe wydają)
trochę czasu potrwa składanie tego zestawu (bo jednak portfel zbyt elastyczny nie jest), ale jak na razie z zakupu aparatu jestem mega zadowolony, choć jestem świadom tego, że zbyt wiele nie potrafię....
amv - Pon 09 Lut, 2009
tomek 93 napisał/a: | .... aha może macie jakiś konkretny który polecacie (bo te po sklepach w normalnych pieniądzach to mi się takie tandetnawe wydają) |
Właściwie Sherpa 600 powinna byc tym minimum branym pod uwage , bo niżej to jest tak jak mówisz tandetniawie
tomek 93 - Pon 09 Lut, 2009
OK dzięki za opdowiedź w sprawie statywu, myślę, że właśnie na taki się skuszę....... dziś oglądałem go w sklepie i wygląda mi na stabilny, trwały i co ważne dość poręczny:)
amv - Pon 09 Lut, 2009
tomek 93, ale przeczytaj jeszcze co napisał jarecki tutaj : http://forum.optyczne.pl/...p=101296#101296
i popatrz na to : http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,6262s
bo to ciekawa propozycja
|
|