forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - tulipan i filtr

kisage - Pią 29 Sie, 2008
Temat postu: tulipan i filtr
Jako swiezak odnosnie DSLR jestem przy zakupie lustrzanki (sony a300+tamron 18-200)
Czy gdy zakupie oslone tulipan, jakis filtr polaryzacyjny bede w stanie zalozyc na obiektyw filtr i na to tulipana? Jak z dekielkiem? na obiektyw po zalozeniu tulipana z ew. juz go nie zaloze?
Czy w przypadku jak kupuje obiektyw 18-200 czyli wysuwane elementy (nie zamknieta obudowa obiektywu) to taki tulipan bedzie przymocowany do tej wysuwanej czesci? czyli jak rozumiem po wydluzaniu ogniskowej oslona bedzie sie obracac?

muad - Pią 29 Sie, 2008

Po nałożeniu oslony przeciwsłonecznej można założyć filtr, choć manipulacja nim będzie utrudniona. Dekielek też załozysz.
RB - Pią 29 Sie, 2008

Zalożysz wszystko. Poroblem z kręceniem filtrem. To b ędzie trudne. Ja zdejmuje osłone, kręce polarem, zakładam osłone. Tyle, że ja raczej produkuje zdjęcia niezbyt ruchliwych obiektów, kiedy bawie się z filtrami :-)
pursat - Pon 08 Wrz, 2008

Dwie odpowiedzi, dwa pudla :) Kup polara Zeissa i po problemie. Maja molet od czola, wsuwa sie palucha w tulipana i sie kreci bez problemu. Zakladanie i zdjemowanie filtra przy zdjetej oslonie, przeciez nikt jej nie przykleja na stale :)
Dekiel takze ma ulatwienie, no nie tak dobrze zrobione jak niegdys robila to Minolta, ale nadal palce wkladasz od czola by rozewrzec zabki ryglujace dekiel w gwincie obiektywu czy filtra.

Zapomnialem dodac, ze ten filtr Zeissa, to znaczy sie kup po prostu Sony, robi je Zeiss, co zreszta widac na opakowaniu jak i samym filtrze.