|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - tulipan i filtr
kisage - Pią 29 Sie, 2008 Temat postu: tulipan i filtr Jako swiezak odnosnie DSLR jestem przy zakupie lustrzanki (sony a300+tamron 18-200)
Czy gdy zakupie oslone tulipan, jakis filtr polaryzacyjny bede w stanie zalozyc na obiektyw filtr i na to tulipana? Jak z dekielkiem? na obiektyw po zalozeniu tulipana z ew. juz go nie zaloze?
Czy w przypadku jak kupuje obiektyw 18-200 czyli wysuwane elementy (nie zamknieta obudowa obiektywu) to taki tulipan bedzie przymocowany do tej wysuwanej czesci? czyli jak rozumiem po wydluzaniu ogniskowej oslona bedzie sie obracac?
muad - Pią 29 Sie, 2008
Po nałożeniu oslony przeciwsłonecznej można założyć filtr, choć manipulacja nim będzie utrudniona. Dekielek też załozysz.
RB - Pią 29 Sie, 2008
Zalożysz wszystko. Poroblem z kręceniem filtrem. To b ędzie trudne. Ja zdejmuje osłone, kręce polarem, zakładam osłone. Tyle, że ja raczej produkuje zdjęcia niezbyt ruchliwych obiektów, kiedy bawie się z filtrami
pursat - Pon 08 Wrz, 2008
Dwie odpowiedzi, dwa pudla Kup polara Zeissa i po problemie. Maja molet od czola, wsuwa sie palucha w tulipana i sie kreci bez problemu. Zakladanie i zdjemowanie filtra przy zdjetej oslonie, przeciez nikt jej nie przykleja na stale
Dekiel takze ma ulatwienie, no nie tak dobrze zrobione jak niegdys robila to Minolta, ale nadal palce wkladasz od czola by rozewrzec zabki ryglujace dekiel w gwincie obiektywu czy filtra.
Zapomnialem dodac, ze ten filtr Zeissa, to znaczy sie kup po prostu Sony, robi je Zeiss, co zreszta widac na opakowaniu jak i samym filtrze.
|
|