|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Dobry aparat kompaktowy z manualem dla amatora
bpalczak - Sob 30 Sie, 2008 Temat postu: Dobry aparat kompaktowy z manualem dla amatora Witam wszystkich
Szukam dobrego kompaktu ktory zmiesci sie do kieszeni.
Przejzalem rozne fora i opinie, wszyscy polecaja Panasonic tz5.
Problem polega na tym ze w nim sa tylko ustawienia auto.
Zastanawiam sie nad canonem PowerShot SX100 IS lub jego nastepca PowerShot SX110 IS.
Moze bawil sie ktos takim aparatem. Ja widzialem tylko w sklepie.
Zalezy mi na zoomie chociaz 6x, i jak najlepszej jakosci zdjec.
Cena w sumie nie gra istotnej roli, chociaz PowerShot SX110 IS kosztuje 280$ wyszedl w tym tygodniu wiec jest zachecajaco.
Chodza pogloski ze jego brat(SX100 IS) robi rozmazane zdjecia i sa problemy z ostroscia. Jak wyglada sytuacja z blokami 4:3, 3:2 gdzie moge to sparawdzic jakie ma nowy.
Prosze o porade chce kupic aparat na jakies 4 lata.
ender - Sob 30 Sie, 2008
a czemu by mial robic rozmazane zdjecia? jak jest slabe oswietlenie i ktos da zoom to normalne ze nie utrzyma drzenia rak
davaeorn - Sob 30 Sie, 2008
Panasonic FZ-18
Erais - Sob 30 Sie, 2008
Ja bym polecił Nikona P80, ale w kieszeń to on się nie zmieści
Darecki2005 - Nie 31 Sie, 2008
Fz-18
Marian - Nie 31 Sie, 2008
bpalczak napisał/a: | Problem polega na tym ze w nim sa tylko ustawienia auto. | Ja radzę ci dodać do wymagań jeszcze optyczny wizjer jako konieczny warunek.
ooloo - Sob 04 Paź, 2008
Pozwolę sobie odświeżyć temat (jeśli nie do dyskusji to może dla potomnych szukających jakiś wskazówek).
W końcu pojawił się bardziej rozbudowany test SX110 IS. Jak wypadł aparat możemy przeczytać tu: http://www.trustedreviews...hot-SX110-IS/p1
Nie wiem jak porządnie i na ile obiektywnie trustedreviews robi testy aparatów, ale SX110 dostał dość wysoką ocenę.
Przytoczę tylko małe podsumowanie:
Cytat: | Verdict
If you were considering a Panasonic TZ5 but you really want manual exposure options, then the SX110 ISO is just what you’re looking for. It is fast, well made, versatile, easy to use and has outstanding picture quality. It’s a little expensive, but it really is one of the best general-purpose digital cameras on the market. |
|
|