forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Filtr polaryzacyjny Hoya 46 mm do FZ 18

Arek80 - Sob 30 Sie, 2008
Temat postu: Filtr polaryzacyjny Hoya 46 mm do FZ 18
Zakupilem filtr polaryzacyjny hoya. podaje zdjecie bo cos mnie niepokoi, nie znam sie na ich budowie ale czy wszystko z nim ok czy cos tu jest zwalone?

edmun - Pon 01 Wrz, 2008

na moje oko jest uszkodzony. ja mam okrągły :razz:
Arek80 - Pon 01 Wrz, 2008

edmun napisał/a:
na moje oko jest uszkodzony. ja mam okrągły :razz:

Pytam powaznie, nie znam sie na budowie, i nie wiem czy ten szary elemnt powinien biec idealnie dookola czy schodzic w tym jednym miejscu tak jak na zdjeciu. prosze o opinie bo nie wiem czy reklamowac.

MM - Pon 01 Wrz, 2008

To odkształcenie może być po to, żeby przy "kręceniu" był opór. W końcu to polar i kręcić nim trzeba. Polary, szare połówki takie coś mają choć nie widziałem aż tak "powyginanego". Jak wszystko dobrze działa to rób zdjęcia a nie rób problemu :wink:
edmun - Wto 02 Wrz, 2008

Hmm pierwszy raz się spotykam że polar ma opór. Chyba, że jak zwykle jestem niedoinformowany. Mój polarek kręci się dookoła i mogę nim kręcić aż gwintu nie rozwalę do końca. Nawet nie wiedziałem że są jakieś ograniczniki czy opory :/
Arek80 napisał/a:
Pytam powaznie

wybacz buźkę na końcu. Tutaj wiele osób pisząc jest w bardzo dobrym humorze. Pytaniem jest tylko co wszyscy biorą lub palą lub piją lub robią przed wejściem na to forum :)
P.S. Tutaj zazwyczaj są odpowiedzi poważne lekko zabarwione humorem aby nie było tutaj tak smutno :) Pozdrawiam Arku a o filtr się nie martw, jeśli działa i wszystko jest ok, to czy aż tak to przeszkadza ?

MM - Wto 02 Wrz, 2008

Opór to nie w tym znaczeniu co brak możliwości regulacji. Każdy polar można kręcić do woli. Ten "opór" jest po to, żeby polar nie kręcił się sam jak wiatrak na wietrze. W lepszym polarze jest to wykonane z klasę a w gorszym możemy mieć do czynienia z takim "cudakiem" jak na zdjęciu.