forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka z calym kompletem do max. 1800zl

Mad_MAX - Nie 31 Sie, 2008
Temat postu: Lustrzanka z calym kompletem do max. 1800zl
Witam wszystkich :)

Po dlugich latach cykania fotek kompaktami (obecnie Super Zoom Kodak P712) doroslem chyba do zakupu lustrzanki :P

Tylko oczywiscie jak zawsze bywa nie wiadomo co kupic , zeby byc zadowolonym. Dlatego prosze was o rady co kupic :)

Na poczatek pytanko czy lustrzanka w tej cenie bedzie robic lepsze zdjecia niz moj Kodak ?? Chodzi mi o tryb Auto , bo narazie na takim bede robil zdjecia poki nie poznam funkcji aparatu itp.

Co bede robil tym aparatem, w sensie zdjec:

- plener
- synek
- auto
- jakies makro
- widoki

Nad czym sie zastanawiam:

- Nikon D60
- Sony A300
- Canon 400D
- Olympus E410

Chcialbym zakupic juz caly zestaw na jakis czas , nie planuje kupowac obiektywu w najblizszym czasie wiec chcialbym zeby byl w miare dobry ten dolaczony. Bo z tego co czytalem na roznych forach zakup dobrego obiektywu to wydatek na pewno ok. 1000zl , a na taki mnie poki co nie stac :P

Mam nadzieje , ze dobrze nakraslilem o co mi chodzi :)

Arek - Nie 31 Sie, 2008

W tej cenie to tylko zestaw Olympus E510 w dual kicie (14-42 plus 40-150) plus karta 4 GB. Taki zestaw jest w Fotozakupach za 1800 zł:
http://fotozakupy.pl/lust...4gb-i-dvd,7727s

Ta lustrzanka na pewno da lepsze zdjęcia niż
Twój Kodak. I radzę błyskawicznie przestawić się z Auto na chociaż tryb P.

Potem warto uzbierać 700 zł na obiektyw Olympus ZD 3.5/35. Pozwoli robić udane makro i
portrety synkowi.

A takie jeszcze moze glupie pytanie , bo sobie zapomnialem , czy ktoras z wymienionych lustrzanek moze nagrywac sekwencje video ??

Pytam o to gdyz , czasem nagrywam swoim Kodakiem krotkie filmy , nie jest to kamera , to oczywiste ale 640x480 w 30 klatkach wychodzi calkiem OK i do albumu dyskowego moze byc :)

Ten Olympus ciekawy , tylko czy mi beda potrzebne te dwa obiektywy ??

Narazie w sklepie macalem D40 Nikona i Sony A300 i bardziej lezy mi Soniacz :) Ale to tylko odczucia dotykowe :P

goltar - Nie 31 Sie, 2008

Mad_MAX napisał/a:
A takie jeszcze moze glupie pytanie , bo sobie zapomnialem , czy ktoras z wymienionych lustrzanek moze nagrywac sekwencje video ??
Na razie tylko nowy Nikon D90 potrafi nagrywać filmy...

Czyli jedna opcje juz mam z glowy :P
Arek - Nie 31 Sie, 2008

Mad_MAX napisał/a:

Zapewniam Cię, że będą :)

wieslaw - Nie 31 Sie, 2008

Arek napisał/a:
Mad_MAX napisał/a:

Zapewniam Cię, że będą :)

Jak złapiesz bakcyla to ZD 35 makro będzie twoim następnym celem,też przez to przechodziłem :cool:

Bylem dzisiaj w Media i pomacalem sobie sprzeciki i mam straszny klopot , bo nie wiem ktory wybrac :(

Zastanawiam sie wlasciwie tylko pomiedzy tymi:

- Olympus E510 lub E520
- Sony Alpha A300

Chcialbym zeby bylo jak najtaniej :( I poki co dzialalbym na zestawie kupionym bo narazie nie bede mial pieniedzy na dodatkowe obiektywy , a jeszcze musze karte kupic , torbe i jakis stojak :)

Doradzcie cos :)

MM - Nie 31 Sie, 2008

A ten stojak to ma być na ciuchy czy na coś innego? :razz:
MC - Pon 01 Wrz, 2008

Stojaki fajne ponoc ma Ikea, ale pewien nie jestem :mrgreen:
Co do zestawu, to za ta cene kup sobie E-510 w dual kicie i z zadowoleniem rob zdjecia.

kamfil06 - Pon 01 Wrz, 2008

Mad_MAX napisał/a:
jakis stojak

statyw :?:

Mad_MAX - Pon 01 Wrz, 2008

Mea Culpa :P chodzilo o statyw :( To zmeczenie :P

A co powiecie o E520 ?

MC - Pon 01 Wrz, 2008

To w sumie dosyc podobne aparaty. Nie wiem czy przy ograniczonym budzecie warto doplacac.

Moge miec E520 z dwoma obiektywami i kara 4gb za 2000zl. Dobra cena ??
MC - Pon 01 Wrz, 2008

Ktorymi dwoma obiektywami i jaka karta?

14-42 i 40-152 , a karta jakas extreme III
MC - Pon 01 Wrz, 2008

Mad_MAX napisał/a:
40-152

40-150. Cena niezla. Bierz.

Mad_MAX - Wto 02 Wrz, 2008

A panowie powiedzcie mi jeszcze czym sie rozni E510 od E520 , bo moge miec taki sam zestaw jak wyzej tylko z E510 za 1600zl , a to by mi sie bardziej oplacalo :P (okrojony budzet)
MC - Wto 02 Wrz, 2008

http://www.optyczne.pl/po...d0=454&add1=704