forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Duza torba foto - Naneu vs LowePro vs Tamrac

docxxx - Nie 31 Sie, 2008
Temat postu: Duza torba foto - Naneu vs LowePro vs Tamrac
Juz wczesniej pisalem nt. duzej torby.
Ostatecznie wybor padl na:
1. Tamrac 5612 (12) (ok. 370zl)
2. LowePro Stealth Reporter D550 (ok. 370zl)
3. Naneu Correspondent 400 (ok. 150zl)

(kolejnosc przypadkowa)

Podane torby sa zblizone wymiarami. Zalezy mi na takim ulozeniu sprzetu, abym mogl zmiescic podpiety aparat gabarytow D3 (Mark III) z 70-200 2.8 i po bokach miec dodatkowe, standardowe szkla (sztuk 3) i lampe.
Obecnie mam C200 i owszem, zmieszcze tam mojego D80 + grip z podpietym 70-200 2.8, ale moja Sigme 10-20 i 50/1.8 to juz normalnie wrzucam na obiektyw i tak sie majta i obija przez cala wedrowke. SB-800 wkladam do kieszeni pod gorna klapa. Wszystko jest ok, ale cos mi sie wydaje, ze to wszystko bedzie ladnie lezec do pierwszego upadku lub mocniejszego stukniecia. Dlatego zdecydowalem sie na kupno nowej, wiekszej torby.
I teraz mam pytanie: ktora z w/w toreb polecacie? Wymiary sa podobne i najbardziej zalezy mi na wykonaniu i sztywnosci. Moja C200 jest dobra, ale widze, ze ten material jest troche za miekki. Torba sie odksztalca i po dluzszej wedrowce bok przyparty do biodra i mocno sie zagina. Ciekawy jestem jak to jest w pozostalych torbach. Ok, mozna napisac "bierz drozsza", ale nie chcialbym sie potem rozczarowac. Pewnie, jesli drozsza bedzie lepsza to ja wezme, ale wole zapytac przed zakupem.
Z gory dzieki za odpowiedzi.

mnich - Nie 31 Sie, 2008

docxxx napisał/a:
3. Naneu Correspondent 400 (ok. 150zl)
Spokojnie pomieścisz wszystko. mam wersje 300 i mieszcze 70-200 podpięte do D300 z gripem oprócz tego kit, sabinke 800, blendę , TC2, stałkę 50, ładowarkę LG do bateri AA, i kabelki sprzęt do czyszczenia i inne graty. Laptop nie wejdzie ;) :P

Nie jest to sprzęt najwyższej półki, ale solidnie wykonany z wygodnym paskiem naramiennym.

pawel23 - Nie 31 Sie, 2008

Ja też miałem zakładać temat o wyborze torby ale podepnę się do tego :smile: Potrzebuje torby żeby zmieścić Canon 400D z gripem, 17-55 2.8, stałke 50, Canona 100-300 (w przyszłości 70-200 2.8) lampe 580EX, jakieś klamoty typu zapasowe aku, karty i ladowarki. Rozumie że do Naneu Correspondent 300 wejdzie mi to bez problemu?
mnich - Nie 31 Sie, 2008

Spokojnie :)
Wujek_Pstrykacz - Nie 31 Sie, 2008

Mam tamraca pro 12. Torba w miare duża wygodna w noszeniu, ale jak dla mnie troche źle mi się ją pakuje. A już ten układ piętrowych przegródek bardzo mi się niepodoba. Kupiłem ją bardzo okazyjnie bo za 120 zeta prawie nieużywaną, ale nie był to dobry wybór.

Cos nie wierze, zeby do (raptem) C300 wszystko ladnie zmiescic. Wiesz, do C200 to wszystko zmiescilem, ale kurcze, wole miec to wszystko poukladane. Czy to tylko ja jestem taki dziwny? :???:

[ Dodano: Nie 31 Sie, 2008 14:26 ]
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Mam tamraca pro 12. Torba w miare duża wygodna w noszeniu, ale jak dla mnie troche źle mi się ją pakuje. A już ten układ piętrowych przegródek bardzo mi się niepodoba. Kupiłem ją bardzo okazyjnie bo za 120 zeta prawie nieużywaną, ale nie był to dobry wybór.

To nie mozna zlikwidowac tych "pieter" zeby miec glebsza torbe? To jaka jest swoboda aranzacji?

[ Dodano: Nie 31 Sie, 2008 14:28 ]
Dla ulatwienia:

Tamrac 5612:
http://www.tamrac.com/5612.htm

LowePro D550:
http://products.lowepro.c...-AW,2048,20.htm

Naneu C400:
http://www.naneupro.com/products/c-c400/#

===============
Wujku, masz te torbe Tamraca u gory?

pawel23 - Nie 31 Sie, 2008

Mnich dzięki za odpowiedź :smile: Dzisiaj zamawiam Naneu Correspondent 300.
Wujek_Pstrykacz - Nie 31 Sie, 2008

Tak mam tę pierwszą prezentowaną. Da się ją zaaranżować jak się chce, ale moje pierwsze wrażenia były takie sobie. Ma duży plus - jest solidna i dobrze zabezpiecza sprzęt.

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Tak mam tę pierwszą prezentowaną. Da się ją zaaranżować jak się chce, ale moje pierwsze wrażenia były takie sobie. Ma duży plus - jest solidna i dobrze zabezpiecza sprzęt.

Moglbys rozwinac wypowiedz? Juz jestem zdecydowany na jej kupno, a tu taka opinia :sad:

MM - Nie 31 Sie, 2008

Warto zdecydować czy chcemy sprzęt dobrze upakować czy dobrze upakować i mieć możliwość ich szybkiego wyjmowania. To nie jest niestety to samo. Dlatego wolę reporterską torbę Lowepro.
AQQ - Nie 31 Sie, 2008

MM napisał/a:
czy dobrze upakować i mieć możliwość ich szybkiego wyjmowania.... wolę reporterską torbę Lowepro.

Prawdopodobnie masz inny typ ale ja też przekonałem się i używam zamiennie 2 torby lowepro:
- do "małego" zestawu (d300,grip, afs24-70,lampa) lowepro nowa 3 aw
- do "dużego" (to co wyżej plus afs80-200; 50/1.4 i druga lampa) lowepro nova 5 aw
Właśnie dlatego, że łatwo się wyjmuje. Samo zapakowanie to pikuś. Do tego nawet wiadro się nadaje :) albo skrzynka na gwoździe :)

k1caj_ns - Nie 31 Sie, 2008

Ja używam LOWEPRO NOVA 4 AW do zestawu 40D + 16-35L + 100-400L + 580 EX II + duperelki do czyszczenia ,filtry , baterie itd... Wszystko mieści się bez problemu ,a dostęp do sprzętu bardzo szybki i wygodny. Torba w moim odczucie dobrze zabezpiecza ,jest wygodna i cena też jest dobra.
docxxx - Pon 01 Wrz, 2008

MM napisał/a:
Warto zdecydować czy chcemy sprzęt dobrze upakować czy dobrze upakować i mieć możliwość ich szybkiego wyjmowania. To nie jest niestety to samo. Dlatego wolę reporterską torbę Lowepro.

A co polecasz?

MM - Pon 01 Wrz, 2008

Jak ma być wygodnie to Lowepro (sam mam model 650 AW, poprzednika D650), jak ma być bardzo bezpiecznie i wygodnie to może być Kata (te kosztują słono). Tamrac jest bardzo solidny, ale piętrowe ułożenie sprzętu nie sprzyja ergonomii korzystania z niego - chyba, że ułożysz sobie lepiej te przegródki. Wtedy zapewne jednak sprzętu zmieścisz tam mniej.
Wujek_Pstrykacz - Pon 01 Wrz, 2008

No właśnie MM trafił w sedno sprawy.
docxxx - Sro 03 Wrz, 2008

Koledzy, a czy jest kolosalna roznica miedzy materialami Naneu a LowePro? Odpowiedz niby oczywista, ale chcialbym przeczytac kilka opini z "placu boju".

[ Dodano: Sro 03 Wrz, 2008 08:54 ]
I jeszcze jedno. Przegladam torby LowePro i te lepsze (drozsze) maja system wkladania lufy z bodu od gory, a nie z boku. Nigdy tego nie probowalem, ale za cholere nie moge sie do tego przekonac. Czy to jest takie wygodne?

kazik - Sob 20 Wrz, 2008

Pytanko do docxxx - którą kupiłeś torbę i jak ją oceniasz, sam przymierzam sie do Naneu400 i chętnie poznam opinie. Osobiście również uważam, że wkładanie aparatu obiektywem do dołu to nienajlepszy pomysł.
docxxx - Sro 15 Paź, 2008

Kupilem C400. Jest naprawde fajna, ale cholernie drazni mnie jedna rzecz. Mozna sobie dowoli aranzowac wnetrze za pomoca tych wysciolek. Szkoda tylko, ze nad przydatnoscia tego nikt sie nie zastanowil. W C200 wszystkie wyciecia pasowaly i mozna bylo zrobic co sie chce, a w C400 juz nie ma tak rozowo. Dokladniej chodzi mi o wyciecie na obiektyw. Wyobraz sobie kawalek materialu, w ktorym wycieto otwor w ksztalcie litery U:
|U|
| |
| |

No wlasnie, nie wiem co za baran wycial to tak wysoko. Okazuje sie, ze jak opre na tym D80 + grip + Sigme 70-2002.8 to mam jeszcze do dna tyle, ze zmiescilby sie drugi grip. Jesli masz D3 lub MarkaIII, to dokup do niego od razu gripa, zeby Ci nie latal :mrgreen:
Tak to wlasnie wymyslili. Szkoda, bo jest to jedyny mankament. Nie mialem porownania do Tamraca czy LowePro, ale dla mnie torba jest bardzo dobra. Dobre materialy, pojemna, solidna. Mozna kupowac :wink:
ps. Po zakupie uswiadomilem poczulem na wlasnym barku, ze fotografia to ciezka praca. Mam raptem D80 i kilka szkiel, a juz po lekkim spacerze mam ochote wracac do domu. A co jak dokupie D700 + grip? Mam tez plecak, ale nie zawsze sie nadaje.

kazik - Sro 15 Paź, 2008

Dziękuje za informację, wahałem się z decyzją bo obecnie mam vanguarda w którym nosiłem lustrzankę minolta 4 a który do cyfry okazał się za mały, mam canona D40 więc problem będzie pewnie podobny ale podłożę kilka warstw foli bąbelkowej i po kłopocie, oglądałem lowepro i rozwiązanie pakowania aparatu z obiektywem do dołu nie podoba mi się, jutro zamawiam naneu :lol: .
Masz plecak to pewnie nie zastanawiałeś sie nad kupnem szelek zmieniających torbę w plecak, może ktoś posiada szelki i napisze jak sprawdza się to rozwiązanie.

docxxx - Sro 15 Paź, 2008

Nie myslalem o szelkach, bo mam plecak LowePro xxx200 (te "xxx" to nazwa, ale zapomnialem:) ale taki duuuuzy, fajny, wyprofilowany; na sprzet i laptopa 15') i na pewno na wyprawy jest duzo lepszy. Odnosnie jeszcze tych wycietych gabek. Wczesniej sie tym przejmowalem, ale teraz po prostu wrzucam aparat do torby i tyle. Przestalem o tym myslec. Potwierdzam jednak, ze torba warta jest swoich pieniedzy.
ps. Na Pomysl w folia babelkowa nie wpadlem. Dobra mysl :mrgreen:

AuThoR - Pon 09 Lip, 2012

Ja po przeczytaniu kilku działów z torbami w końcu dobrnąłem do zakupu i stoi u mnie LOWEPRO D650.
Najogólniej? Duża, ciężka i dobrze wykonana. Wygląda na to, że uda mi się zapakować do niej prawie wszystko to co chciałem.
Jesli ktoś będzie miał jakiekolwiek pytania to służę pomocą.

Bardzo podoba mi się zamek na górnej klapie - dzięki niemu można szybko wyciągnąć body. Nie ukrywam, że chodzenie z nią pare godzin zapewne oberwie komuś bark :D na szczęście ja nie będę z nią robił wycieczek co chwile - od tego mam plecak lub mniejszą torbę.

pietro69 - Sob 14 Lip, 2012

a ciekawe czy ja bym sie spakowal w taka torbe :)
mto pomijam bo to osobna walizka he he ale takie 100-400 +70-200+27-70+lampa i pierdulki dobrzebyloby spakowac