forum.optyczne.pl

Błędy w działaniu - edycja postów

heding - Pon 01 Wrz, 2008
Temat postu: edycja postów
w edytowaniu postów jest pewna niekonsekwencja albo i błąd, chciałem dodać nowy post w ptakach, ponieważ ostatnim postem był również mój, a czas od wstawienie był większy niż 60 min., nowy tekst został dołóżony o poprzedniego postu, mimo braku możliwości edycji, ale już edycja nowego tekstu nie jest możliwa, bo pojawia się komunikat o upłynięciu 60 minut... I weź tu bądź człowieku mądry... :???:
A może mi ktoś wyjaśni, albo i nie tylko mi, jak to zrobić, widzę że robią to niektórzy, a moderatorzy szczególnie, że udaje im się wstawić własne posty, jeden po drugim...
jeśli to możliwe, to proszę o rozdzielenie mojego postu na dwa...

mnich - Pon 01 Wrz, 2008

Tak się -chyba -składa że posty pisane przez moderatrów nie są łączone, a zwykłych użytkowników tak. Co do błędu to faktycznie nie ciekawie, chociaż mi się coś takiego nie zdarzyło.

ale to można poznać po postach, gdy widzi sie tekst "dodano..."z inną datą niż początkowy post...
RobertO - Pon 01 Wrz, 2008

konsekwencja jest

1. posty uzytkownikow (oprocz adminow i moderatorow) sa automatycznie laczone
2. posty mozna edytowac tylko przez 60 minut od dodania
3. program sprawdzajac czy uplynelo 60 minut nie bierze czasu dodania informacji do postu lecz czas jego utworzenia. w przeciwnym wypadku dodajac cos do posta w sposob z z pkt 1 mozna by edytowac stere posty

w kazdym badz razie zaproponuje goltarowi aby rozwazyl wylaczenie tego loaczenia postow bo kilka osob na to narzekalo, ale to goltar podejmuje decyzje :-)

davaeorn - Pon 01 Wrz, 2008

łączenie postów jest przydatne tak naprawdę tylko w przypadku kiedy wielu użytkowników za punkt honoru postawiło sobie nabijanie ilości postów... w przeciwnym wypadku może być może niebyć... ja się przyzwyczaiłem... i jak dla mnie może być :)
garreth - Pon 01 Wrz, 2008

ja bym proponował raczej przeprowadzenie jakiejś ankiety wśród forumowiczów, czy funkcja scalania postów jest rzeczywiście taka denerwująca

osobiście jestem za łączeniem, gdyż to ułatwia czytanie postów po całym dniu nieobecności na forum (lepiej, moim zdaniem, jest przeczytanie jednego dużego postu z dwukrotną adnotacją "dodano (...)" niż trzech postów tego samego autora jedne pod drugim)

Jesienny - Pon 01 Wrz, 2008

Szczerze mówiąc też jestem za łączeniem dwóch kolejnych wiadomości pisanych przez jedną osobę raz za razem. Dzięki temu forum niepotrzebnie się nie wydłuża.
MM - Pon 01 Wrz, 2008

Jestem za łączeniem postów bo wielu forumowiczów zamiast edytować posta miałoby zapędy by dodać kolejnego. Można najwyżej zrobić opcję, że można dodać kolejnego posta po np. 2-3 dniach jak nikt inny posta nie dodał a samą edycję wydłużyć do np. 2-3 godzin.
Wtedy można "wyrzucić" jakiś temat jako "nieprzeczytany" i wzbudzić nim zainteresowanie.

ale jest też inna rzecz, można zupełnie przeoczyć coś nowego lub ważnego, co nie zawsze idzie w parze, bo sysytem nie wykrywa dodania treści jako coś nowego...i wszelkie zmiany traktuje jako istniejący post.. na nabijaczy postów mozna znaleźć inne lekarstwo...
garreth - Pon 01 Wrz, 2008

Jesienny napisał/a:
Dzięki temu forum niepotrzebnie się nie wydłuża.

zgadzam się :smile: przecież każdy pojedynczy post musi mieć swoją, powiedzmy, "długość", czyli nick, avatar, liczba postów, podpis, itd. itp. czyli trzy posty pod sobą zajęły-by znacznie większą "objętość" na stronie niż "jeden+2 łączenia"

MC - Pon 01 Wrz, 2008

Oczywiscie, nabijanie postow to nie jest pozadana sytuacja ale problem pojawia sie wlasnie wtedy, gdy po kilku dniach, tygodniach, miesiacach uzytkownik, ktory napisal ostatnia wiadomosc ma do dodania cos konstruktywnego. Napisze post, ktory zostanie polaczony ze starym, a temat nadal znajduje sie gdzies gleboko na forum i nikt nie ma pojecia, ze cos nowego tam dopisano.

MC napisał/a:
problem pojawia sie wlasnie wtedy, gdy po kilku dniach, tygodniach, miesiacach uzytkownik, ktory napisal ostatnia wiadomosc ma do dodania cos konstruktywnego

i własnie o to mi chodzi MC...

mnich - Pon 01 Wrz, 2008

MC napisał/a:
Napisze post, ktory zostanie polaczony ze starym, a temat nadal znajduje sie gdzies gleboko na forum i nikt nie ma pojecia, ze cos nowego tam dopisano.
\

To prawda, irytująca usterka.

RobertO - Wto 02 Wrz, 2008

MC napisał/a:
Napisze post, ktory zostanie polaczony ze starym, a temat nadal znajduje sie gdzies gleboko na forum i nikt nie ma pojecia, ze cos nowego tam dopisano.

no wlasnie to przemawia za tym aby wylaczyc laczenie postow

niestety rozwiazanie ktoreproponuje MM nie wchodzi w gre bo forum to tzw. gotowiec i nie ma tu zbyt duzej elastycznosci wiec wiele zmian musi konczyc sie grzebaniem w kodzie a to nie nasz kod to jest to ciezkie i czaslochlonne

ale tak jak mowie, niech moderatorzy zadecyduja, bo to chodzi o ulatwienie im pracy.

davaeorn - Wto 02 Wrz, 2008

RobertO, można też poszperać na stronie Przema, tam jest od groma mod'ów do forum... sądzę że także taki do decydowania o tym jak i kiedy łączyć...
MM - Wto 02 Wrz, 2008

Ja jestem za łączeniem. Sporadycznie ktoś ma coś do dodania po własnym poście i musi to "wyrzucić" temat na pierwsze miejsce. Jak coś jest niezbędne to zawsze można napisać do moda. Dużo częściej będziemy mieć do czynienia z tzw. dublowaniem właśnie. Ja już się nałączyłem postów w swoim życiu i nie mam ochoty na dodatkową robotę :twisted:
mavierk - Wto 02 Wrz, 2008

no niestety netetykiety nie wyegzekwujesz od wszystkich :)

Ja też jestem za łączeniem.

hijax_pl - Pon 27 Gru, 2010

RobertO napisał/a:
posty mozna edytowac tylko przez 60 minut od dodania
No więc dziś rano przytrafiło mi się coś takiego:

Tworzę post o godzinie 6:45
Próbuję go edytować o godzinie 7:01 - nie mogę - strona informuje mnie, że minęło ponad 60min :-(
Jest godzina 7:43 - i już mogę edytować...

komor - Sro 29 Gru, 2010

To znak, że pisanie na forum przed godziną siódmą rano :shock: jest szkodliwe dla zdrowia. :twisted:
:wink: