forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - do 1300 zł ...DSC-H5...FZ28...FZ50 czy G9

Zydel - Pon 01 Wrz, 2008
Temat postu: do 1300 zł ...DSC-H5...FZ28...FZ50 czy G9
Witam !
Śledzę to forum od jakichś 2 miesięcy i zauważyłem że "wielką estymą" cieszy się Panasonic FZ18 ! Co takiego jest w tym kompakciku??? :roll: :mrgreen:
Jestem na kupnie i wybrałem zestawik jak w tytule...
Po kolei:
-FZ50 z racji ceny wchodzi w grę tylko używany (co sądzicie o używkach albo o sprzęcie ze Stanów?[FZ28] Ceny są naprawdę atrakcyjne :shock: :mrgreen: )
Ciągnie mnie do jakiegoś Canona stąd G9 ale jestem otwarty na rzeczowe argumenty :wink:
Zależy mi również na opinii o Soniaczku bo mało informacji znalazłem i nie wiem czy wart jest swojej ceny?

Jak zaznaczyłem jestem otwarty na "manipulacje" :lol:
Aparacik będzie wykorzystywany w każdych warunkach (sport ,plener ale i wewnątrz w dosyć "ciemnych kątach" zakładu przemysłowego i zacisza domowego)
Chcę "pobawić" się jakieś 1,5 roku i przeskoczyć na lustrzaneczkę więc wchodzi też w grę rzecz nie nabawienia się " złych nawyków"!
Z góry dziękuję za pomoc

h.s. - Sro 03 Wrz, 2008

Istnieje tu dział "testy" gdzie możesz sobie porównać parametry niektórych modeli.
Sony sobie odpuść ze względu na duże aberracje chromatyczne. Warto rozważyć FZ50 i G9 - oba mają większe matryce, ale różnią się budową. FZ50 to hybryda z wygodnym wizjerem elektronicznym, G9 ma tylko wizjer optyczny. Do sportu jednak za bardzo się nie nadają /za duży czas zwłoki/ tu wygrywa lustrzanka, jednak koszt obiektywów do celów sportowych przekroczy wartość samego aparatu.
Kupując lustrzankę tylko z kitem nie osiągnniesz lepszych zdjęć, niż z w/w wymienionych. Porównanie zobacz na moim www

Zydel - Sro 03 Wrz, 2008

Dzięki wielgachne dla h.s. :mrgreen:
Konkretnie i na temat... po przejrzeniu Twojej stronki www prawie się zdecydowałem ,wykonując już nawet kilka telefoników do sprzedawców i w związku z tym mam jeszcze pytanie:
Czy jest możliwość wgrania softu do FZ50 z polskim menu :?: (czy wogóle można "się dostać" do firmware tego aparatu?)
...a z tym sportem to zdawałem sobie sprawę że "tylko lustro" ale uznajmy że chodziło mi raczej o sporty typu brydż czy szachy ew.Tajlandzkie wyścigi ślimaków :mrgreen:

JESZCZE RAZ DZIĘKI

h.s. - Czw 04 Wrz, 2008

Fz 50 ma polskie menu, nie musisz wgrywać
Zydel - Czw 04 Wrz, 2008

h.s. napisał/a:
Fz 50 ma polskie menu, nie musisz wgrywać

...każdy :shock: ? A kupiony w Japonii na EBayu? Sprzedawca twierdzi że nie ma więc stąd pytanko ,bo żonka "nieucona" i dodatkowo wściekła na mój wybór :razz: :twisted:

qadest1 - Czw 04 Wrz, 2008

Zydel napisał/a:
bo żonka "nieucona" i dodatkowo wściekła na mój wybór

Wścieknie się jeszcze bardziej i jakieś embargo na seksik Ci wymyśli jak odczyta Twojego ostatniego posta ;) :mrgreen:

Zydel - Nie 07 Wrz, 2008

qadest1 napisał/a:
Wścieknie się jeszcze bardziej i jakieś embargo na seksik Ci wymyśli jak odczyta Twojego ostatniego posta ;) :mrgreen:

heheheh żoneczka wzieła w łapki "sprzęcik" i stwierdziła że "jednak lubi jak jest za co złapać!" ...i sama za niego kaskę wysupłała :razz: :mrgreen:
KOOOCHAAAMMM JĄ STRAAASZNIEEEEEE !!!!!!!!
Teraz będę musiał jakieś "artystyczne akty" Jej strzelić :grin:
Pozdrawiam Cię KOCHANIE !!!

Jutro mam weselicho więc przetestuję wszechstronnie nabytek ! Żoneczka również :mrgreen:
Co prawda sprzęcik japoński i nie ma polskiego menu ale... jest tak intuicyjne że 9/10 !

Dzięki za "przechylenie szali" !