|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Jaka lampa błyskowa??? do canona 350d
heniu1980 - Sro 03 Wrz, 2008 Temat postu: Jaka lampa błyskowa??? do canona 350d Zastanawiam się nad kupnem lampy błyskowej do canona 350 ale nie wiem jaką. wogule nie znam się na oznaczeniach, siłach lamp itd. Prosił bym o jakieś wyjaśnienie. Z góry wiekie dzięki.
krisv740 - Sro 03 Wrz, 2008
canona?
a tak bardziej do czego ci potrzebna?
jaad75 - Sro 03 Wrz, 2008
krisv740 napisał/a: | a tak bardziej do czego ci potrzebna? |
Do obciążenia body?...
krisv740 - Sro 03 Wrz, 2008
jaad75, daj spokój
heniu1980 - Czw 04 Wrz, 2008
jaad75 napisał/a: | krisv740 napisał/a: | a tak bardziej do czego ci potrzebna? |
Do obciążenia body?... |
Do obciążenia też... Ale tak naprawdę to czasami jak robię zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach to wbudowana lampa nie wystarcza. Ostatnio pstryknąłem parę fotek u kolegi na ślubie i te z kościoła są niezadowalające. Próbowałem znaleźć na necie jakieś informacje dotyczące doboru lampy ale powiem że zgłupiałem. siła lampy, iso, kąt błysku lampy; nie wiem wogule o co chodzi??? Chciałbym najzwyklejszą lampe nie za drogą jedyne na czym mi zalerzy to to aby lampa nie ładowała się za długo (nie wiem jak jest teraz z lampami ale dawno temu jak miałem zenita i ruską lampę to pomiędzy jednym a drugim błyskiem potrafiło minąć dobrych 5-7 sekund). Proszę o pomoc w tej sprawie bo jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o lampy...
jaad75 - Czw 04 Wrz, 2008
Jeżeli chcesz lampę, która ma duży zapas mocy, będzie szybko się ładować i sprawdzi się w każdej sytuacji, to bierz 580EX i się nawet nie zastanawiaj. Ewentualnie kup Metza 58 AF lub Sigmę 530DG. Na słabsze lampy po prostu szkoda pieniędzy.
Paweł_G - Czw 04 Wrz, 2008
jaad75 napisał/a: | Jeżeli chcesz lampę, która ma duży zapas mocy, będzie szybko się ładować i sprawdzi się w każdej sytuacji, to bierz 580EX i się nawet nie zastanawiaj. Ewentualnie kup Metza 58 AF lub Sigmę 530DG. Na słabsze lampy po prostu szkoda pieniędzy. |
Nic dodać nic ująć.
MM - Pią 05 Wrz, 2008
Nie raz i nie dwa zabrakło mi mocy nawet w 580EX i to najczęściej "o dziwo" jak ... robiem zdjęcie przy dziennym świetle
jaad75 - Pią 05 Wrz, 2008
Tak to jest jak się robi na fast-sync...
MM - Pią 05 Wrz, 2008
jaad75 napisał/a: | Tak to jest jak się robi na fast-sync... |
???
A może ja zwyczajnie czasami sobie coś domknę i mam ogniskową większą niż 77mm....
jaad75 - Pią 05 Wrz, 2008
A ikonkę zauważył?...
as... - Sob 20 Wrz, 2008
spokojnie canon 380ex też daje radę
Tutejszyn - Nie 16 Lis, 2008
heniu1980 napisał/a: | Zastanawiam się nad kupnem lampy błyskowej do canona 350... |
Łażę dzisiaj trochę po forum. Jestem tu na optyczne.pl w zasadzie od niedawna. Zagladam sobie w zakamarki forum w których jeszcze nie byłem. Dlatego moze mi się zdarzyć odgrzać jakąś starą dyskusję.
Tutaj aż zapiekło mnie w oczy to, co czytam jako odpowiedzi w temacie: "kup 580EX, albo innego Metza 58, bo na słabsze szkoda po prostu pieniedzy".
Nie wiem, ale jakoś tak to zwykle bywa, że "brzydkie dziwczyny wybierają brzydkich chłopaków, a ładne dziewczyny ładnych chłopaków". Nie zagladam nikomu do kieszeni i do portfela, ale kiedy ktoś pyta "jaka lampa do C 350D" to czy naprawdę 580EX jest tu odpowiednia?
Osobiscie poleciłbym TUMAX DSL20AF. Lampa jest bardzo przeciętna o licznie przewodniej 20. Ma za to kontrolę błysku TTL, uchylny palnik i tak dalej.. acha i kosztuje jakieś 150zł.
rafalg - Nie 16 Lis, 2008
Tutejszyn napisał/a: | Nie wiem, ale jakoś tak to zwykle bywa, że "brzydkie dziwczyny wybierają brzydkich chłopaków, a ładne dziewczyny ładnych chłopaków". |
Nie do końca tak z tym jest. Co do lampy, przypuszczam że użytkownik C350D raczej czegoś takiego jak 580Ex nie potrzebuje, może być 430Ex z poprzedniej serii cena może nie jest rewelacyjna ale raczej radziłbym dedykowaną lampę, zawsze jest większa pewność że będzie dobrze współpracowała.
jaad75 - Nie 16 Lis, 2008
Tutejszyn napisał/a: | Nie zagladam nikomu do kieszeni i do portfela, ale kiedy ktoś pyta "jaka lampa do C 350D" to czy naprawdę 580EX jest tu odpowiednia? |
1. Tak, bo lampa zostanie mu także po zmianie body - to trochę jak inwestycja w dobre szkło.
2. Tak, bo nawet jeżeli nie wykorzysta na razie wszystkich jej funkcji to z całą pewnością wykorzysta je w miarę fotograficznego rozwoju.
3. Tak, bo w lampie najważniejsza jest moc i możliwości panowania nad nią.
4. Tak, bo dobrze oświetlone zdjęcie wykonane nienajlepszym aparatem jest lepsze niż słabo oświetlone wykonane aparatem z najwyższej półki.
4X TAK...
BTW, lampa GN20, to nie lampa, tylko świeczka...
Ktoś, kto szukałby porady, w tym momencie powiedziałby: "świetnie, kupię 580EX II, a lepszy aparat, to kiedyś tam, albo wcale, bo C 350D jest przecież dobry". Ktoś inny powie: "spokojnie, wolę zachować kolejność - najpierw dobry aparat, potem obiektywy, potem lampa". Nie można stwierdzić co w tym momencie jest lepsze. Ja poszedłem drogą chyba dość typową. C 400D z uniwersalnym obiektywem. Lampę mam oczywiście, ale też niezyt urodziwą. Teraz przyszła kolej na jakiś ostry obiektyw, potem lepszy aparat. Niestety nie stać mnie na wszystko, dlatego lepszą lampę kupię na samym koncu... może. W sumie to mało robię zdjęć z błyskiem.
Nie mówię, ze nie macie racji. Jednak wasza racja jest raczej inna od mojej. A ktoś kto zadał pytanie na samym początku tematu pewnie juz dawno ma jakąś nową lampę i rady już chyba nie potrzebuje
A ja zmierzam do tego, że w pewnych gatunkach fotografii kupno dobrej lampy i umiejętne z niej korzystanie wniesie więcej do jakości zdjęć, niż zmiana body. 350D pod względem jakości zdjęć wcale nie odstaje od współczesnych aparatów.
mavierk - Nie 16 Lis, 2008
jaad75 napisał/a: | 350D pod względem jakości zdjęć wcale nie odstaje od współczesnych aparatów. | Szkoda, że ludzie zapominają, że nowsze wcale nie znaczy lepsze
piotrmkg - Nie 16 Lis, 2008
mavierk napisał/a: | Szkoda, że ludzie zapominają, że nowsze wcale nie znaczy lepsze |
swieta racja. a wy daliscie sie omamic i kupiliscie dSLR'y, trzeba bylo zostac w analogu
piotrmkg napisał/a: | mavierk napisał/a: | Szkoda, że ludzie zapominają, że nowsze wcale nie znaczy lepsze |
swieta racja. a wy daliscie sie omamic i kupiliscie dSLR'y, trzeba bylo zostac w analogu |
W tym przypadku, nowsze oznacza po prostu wygodniejsze...
jaad75 napisał/a: | A ja zmierzam do tego, że w pewnych gatunkach fotografii kupno dobrej lampy i umiejętne z niej korzystanie wniesie więcej do jakości zdjęć, niż zmiana body. 350D pod względem jakości zdjęć wcale nie odstaje od współczesnych aparatów. |
Ależ ja to usłyszałem i zgadzam się z tym w pełni. Ja z kolei wychodzę z załozenia, że ktoś, kto zadaje pytanie na forum, pytanie o lepszą lampę od tej jaką miał dopiętą do Zenita, raczej nie jest specjalistą w jak to powiedziałeś w "pewnych gatunkach fotografii" i jedna z lepszych (jak nie najlepsza) i jedna z drozszych lamp nie jest tu potrzebna..
Być moze wielu, którzy zamierzają akurat kupić dobrą lampę błyskową nie zgodzą się ze mną, jednak mówiąc ogólnie o klasie sprzętu i ogólnie pojętej definicji "amator" na pewno w tym co mówię odnajdą odrobinę racji.
Edit..
Z tym Zenitem, to troche przesadziełm.. Musiał mi się jakiś Zenit rzucić się w oczy w innym wątku.. Sorki
Edit po raz drugi..
Dobrze widziałem tego Zenita. Zenit pojawił się w drugim poście pytającego. Jest tam tez mowa o "niedrogiej lampie.."
mavierk - Pon 17 Lis, 2008
piotrmkg napisał/a: | swieta racja. a wy daliscie sie omamic i kupiliscie dSLR'y, trzeba bylo zostac w analogu | Za młody na zaczynanie od analoga jestem Ale aktualnie planuję zmienić system na pentaxa i zakupić sobie jakiegoś Chinona (bo mi z superjasnymi stałkami najtaniej w P wychodzi )
jaad75 - Pon 17 Lis, 2008
mavierk napisał/a: | Ale aktualnie planuję zmienić system na pentaxa |
Która to już zmiana planów?...
mavierk - Pon 17 Lis, 2008
jaad75 napisał/a: | Która to już zmiana planów?... | dzisiaj? 20
komor - Pon 17 Lis, 2008
Tutejszyn, z pozycji amatora, który edukuje się dzięki temu forum powiem tak. Gdyby dobra systemowa lampa dla profesjonalisty kosztowała tyle co dobry systemowy obiektyw dla profesjonalisty (czyli 5-10k zł) to dyskusja o tańszych zamiennikach byłaby jak najbardziej na miejscu, tak jak bez żenady rozmawiamy tu o różnych Sigmach, Tamronach czy innych Tokinach. Wręcz nawet o obiektywach M42.
Ale że najdroższa możliwa super-wypaśna lampa z jaką ganiają fotoreporterzy-kanonierzy (czyli obecnie 580EX II) kosztuje teraz 1200 zł, to uważam, że nie jest głupią koncepcją po prostu kupno tej lampy, lub podobnego tańszego modelu 430EX. Oczywiście wiadomo, że z kasą różnie bywa i czasem nie pozostaje nic innego jak kupno czegoś za 150 czy 300 zł zamiast za 700 czy 1200. To też nie podlega dyskusji. Ale doradzamy rozwiązanie optymalniejsze pod względem wykorzystania pieniędzy, zgodnie z zasadą, że biednego nie stać na tanie rzeczy.
Gdybyśmy strzelali lampą tylko na wprost to oczywiście duża moc nie byłaby specjalnie potrzebna i wtedy tani i niezbyt mocny zamiennik dawałby spokojnie radę (pod warunkiem że pomiar światła działałby poprawnie, a ponoć bywają z tym problemy). Ale jeszcze zanim miałem swoją lampę i korzystałem z pożyczonej 380EX kolegi (dzięki Tomek!) to dość szybko nauczyłem się jakie fajne efekty można uzyskiwać w zwykłych głupich zdjęciach dzieci bawiących się w kiepsko oświetlonym pokoju – kiedy zamiast strzelać im lampą w nos, skierujemy palnik na sufit. A do tego niestety przydaje się większa moc, bo sufit czasem jest daleko, nie zawsze jest biały, a na ścianach w mieszkaniu mam szarą tapetę, która mocno pochłania światło. Dlatego kiedy dojrzałem finansowo do kupna własnej lampy to wziąłem po prostu coś, co nie będzie wymagało wymiany za rok czy pół.
Nie da się ukryć, że być może plany zakupowe miałbym mniej ambitne gdyby nie fakt, że trochę z tej inwestycji mi się zwróci, bo czasem uda mi się sprzedać jakąś fotkę i posiadanie lampy zwiększy prawdopodobieństwo tejże sprzedaży i odzyskania środków. Jeśli ktoś nie sprzedaje swoich fot, to może mieć oczywiście inny tok rozumowania.
Paweł_G - Pon 17 Lis, 2008
piotrmkg napisał/a: | mavierk napisał/a: | Szkoda, że ludzie zapominają, że nowsze wcale nie znaczy lepsze |
swieta racja. a wy daliscie sie omamic i kupiliscie dSLR'y, trzeba bylo zostac w analogu |
Ja właśnie szukam jakiegoś analoga bo chciałbym sobie czasem popstrykać z głową a nie ślęczeć ciągle w ps i obrabiać te rawy
Tutejszyn - Pon 17 Lis, 2008
Paweł_G napisał/a: | ....Ja właśnie szukam jakiegoś analoga bo chciałbym sobie czasem popstrykać z głową a nie ślęczeć ciągle w ps i obrabiać te rawy |
A zabrzmialo to tak jakbyś cyfrówką robił zdjęcia bezmyślnie
komor nie chcę tak zostawić Twojej odpowiedzi bez odpowiedzi, dlatego powiem, że juz nic nie będę mówił..
...moze tylko to, ze jakoś nie czuję zdjęć zrobionych w pomieszczeniach, dlatego szkoda mi pieniędzy na lampę.
Może własnie dlatego "nie czujesz zdjęć zrobionych w pomieszczeniach", że "szkoda Ci pieniędzy na lampę"...?
Tutejszyn - Pon 17 Lis, 2008
jaad75 napisał/a: | Może własnie dlatego "nie czujesz zdjęć zrobionych w pomieszczeniach", że "szkoda Ci pieniędzy na lampę"...? |
Tak, to prawda.
Jednak slowo "pomieszczenia" uzyłem w odniesiuniu do mieszkań.. do uroczystości rodzinnych itp. Mam juz tego trochę i już nie chcę więcej. Wystarczy.
Są jeszcze "wnętrza" w rozumieniu: coś większego, coś wyjątkowego, coś gdzie przybywa się dla samego wnętrza.. Kurcze, ale i tak mi szkoda kasy na lepszą lampę
Edit.. Nie jestem złotówa, ale po prostu musiałbym wybierać między obiektywem a lampą. Oczywiście wybieram obiektyw.
Widzisz, a ja teraz prawie nie robię zdjęć bez lampy/lamp... Obojętnie gdzie...
komor - Pon 17 Lis, 2008
Tutejszyn, ja szanuję Twój wybór, bo wszystko zależy co się foci. Uroczystości rodzinne mam w głębokim poważaniu, ale już zabawy moich dorastających pociech - to już inna sprawa. Są też i inne zastosowania.
Jasper - Pon 17 Lis, 2008
komor napisał/a: | Tutejszyn, ja szanuję Twój wybór, bo wszystko zależy co się foci. Uroczystości rodzinne mam w głębokim poważaniu, ale już zabawy moich dorastających pociech - to już inna sprawa. Są też i inne zastosowania. |
A ja szanuję dobre, rozsądne i umotywowane rady. Sam miałem dylemat czy wykorzystam większa lampę, bo to i nosić trzeba więcej i kosztuje, ale poczytałem sensowne ( czyt. mądre rady) i okazało się, że co racja to racja. Po prostu - chcesz robić ładniejsze fotki musisz troszeczkę zainwestować i tak jak komor pisał wcześniej -to nie kwestia dyskusji o róznicach w k ale tych parę stów jednak opłaca się dościubać i cieszyć się trochę bardziej.
Bumber - Pon 17 Lis, 2008
Również zgadzam się z komorem. Od tygodnia jestem posiadaczem lampki zewnętrznej i nie żałuję ani grosza, choć również miałe dylemat: szkło czy lampa. Wybrałem to drugie i już widzę postępy. Zdjęcia ze światłem odbitym od sufitu czy od ścian nijak mają się do tych bez lampy. To po prostu wiele ułatwia i pozwala osiągnąć inne, znacznie lepsze efekty przy portretowaniu ludzi. I nie mówię tu tylko o sytuacjach typowo rodzinnych (czyli te sławne "u cioci na imieninach"), lecz także o fotografii reportażowej, w której zewnętrzna, mocna lampa błyskowa jest wręcz niezbędna. Osobiście nie żałowałem kasy na sprzęt, gdyż wiem, że przy zmianie body pozostanę przy tej samej lampie, a więc jest to zakup na lata.
MC - Wto 18 Lis, 2008
komor, oczywiscie ma racje. Tez niedawno stawalem przed dylematem czy kupic lampe lepsza czy tansza i wybralem opcje nr jeden. Lampa zewnetrzna, szczegolnie ta mocna ma sporo zalet. Nawet jesli sie nie wykorzystuje pelnej mocy, to dzieki temu laduje sie szybciej itp. W moim przypadku dodatkowa zaleta byl inny mechanizm obrotowy
Paweł_G - Wto 18 Lis, 2008
Kupno lepszej lampy to po prostu dobra lokata kasy. Wystarczy zobaczyć jak trzymają cene takie 550 ex czy starsze Sabinki. A jako nowe kosztowały znacznie więcej niż obecnie 580ex II więc strata wartości jest naprawdę minimalna.
jaad75 - Wto 18 Lis, 2008
Jeśli ktoś ma wątpliwości, czy wykorzysta moc - to zrobiłem wczoraj mały test ze światłomierzem...
Błysk bezpośredni, odległość 3m, głowica na 24mm i pełna moc mojej AF-540 (teoretycznie GN 54 przy 50mm) daje f/9 przy ISO100, z filtrem 1/2 CTO - f/7.1 (-2/3EV), dyfuzor Ultrabounce (taki Omnibounce w wersji Lumiquesta) urywa kolejne 1 i 2/3EV i mamy - f/4... Przypominam, że mówimy o zaledwie trzech metrach, bez odbijania od ścian, czy sufitów i filtrze 1/2 CTO - pełny CTO urwie kolejne 2/3EV dając f/3.2... Oczywiście, w bardziej realistycznej czułości ISO400-800 dostaniemy już zakres przysłon f/6.3-f/9, ale wciąż mówimy wyłącznie o błysku bezpośrednim i o strzelaniu pełną mocą...
Tutejszyn - Wto 18 Lis, 2008
Uff.. siła złego na jednego
Zabawy z lampą zacznę jednak nie od nowej lampy, a od kabelka synchronizacyjnego. Strasznie podobało mi się, kiedy patrzyłem na pracę pewnego zawodowca. Odbijal światlo od dowolnej powierzchni, nie będąc w ogóle zdany na łaskę ruchomej głowicy lampy. Lampę trzymał po prostu w dłoni, a wszystko dzięki takiemu głupiemu kabelkowi.. Domyslam się, ze ten patent, to dla was nic nowego. Mi jednak to strasznie zaimponowało.
jaad75 - Wto 18 Lis, 2008
Tutejszyn, nic nowego, ale też nic szczególnie wygodnego...
NinjaS - Pią 09 Kwi, 2010
Witam. Jestem posiadaczem Canona EOS 400D i chciałbym się dowiedzieć jaka według Was byłaby najlepsza lampa błyskowa w granicach 1000zł, najlepiej o jak największej mocy. Niekoniecznie zależy mi na firmowej, bo wiem, że w granicach 1000zł i tak takiej nie znajdę.
lupo57 - Pią 09 Kwi, 2010
NinjaS napisał/a: | Witam. Jestem posiadaczem Canona EOS 400D i chciałbym się dowiedzieć jaka według Was byłaby najlepsza lampa błyskowa w granicach 1000zł, najlepiej o jak największej mocy. Niekoniecznie zależy mi na firmowej, bo wiem, że w granicach 1000zł i tak takiej nie znajdę. |
za tysiaka powinieneś wyrwać Speedlite 580 EX II
MC - Pią 09 Kwi, 2010
Używaną, oczywiście.
Akurat lampę to bym kupował nową.
komor - Pią 09 Kwi, 2010
Za tysiaka można mieć nową 430EX II, a za połowę tej sumy Nissina Di622, który w tej cenie jest całkiem rozsądnym wyborem jako lampa na gorącą stopkę do pracy w automatyce TTL. Masz spory osobny wątek na temat tego Nissina w tym dziale, jest też wątek o droższej lampie Di866, która też bodaj w okolicy tysiaka kosztuje.
MC - Pią 09 Kwi, 2010
Nissin 866 kosztuje ok. 830zł. Mi jednak ochota na jego zakup już całkowicie przeszła.
lupo57 - Pią 09 Kwi, 2010
MC napisał/a: | Używaną, oczywiście.
|
MC oczywiście, miałem na myśli używaną
Tranquilizer - Sob 10 Kwi, 2010
MC napisał/a: | Używaną, oczywiście.
Akurat lampę to bym kupował nową. |
Dlaczgo?
Jeśli jest możliwość dokładnego oblookania lampy przed zakupem i mniej więcej wiadomo jak do tego podejść to zakup powinien być trafiony.
Tj, popatrzeć trzeba czy odbłyśnik nie jest za brązowiony (opalony od bezmyślnego używania lampy), czy szybka nie ma jakichś uszkodzeń itp. Tak mi przynajmniej tłumaczył kolo z komisu fotograficznego jak się pytałem o sposób na zakup używanej lampy.
Żarnik ponoć może (powinien wytrzymać 50 tys błysków) ile w tym prawdy nie wiem. Jego koszt wymiany z robocizną to ok 300 pln.
NinjaS - Sob 10 Kwi, 2010
Wielkie dzięki, ale wydaje mi się, że i tak lepiej dorzucić kilka stówek i kupić nową, bo jednak nowa to nowa
MC napisał/a: | Akurat lampę to bym kupował nową. |
i w zupełnośći zgadzam się tutaj z kolegą.
MC - Sob 10 Kwi, 2010
Z resztą różnice pomiędzy lampami nowymi a używanymi nie są wielkie.
oranżewski - Sob 10 Kwi, 2010
ja bym brał 430 EX II i się niczym nie przejmował. chyba, że metz 48 - może i lepsza, ale nie zawsze pewną jest współpraca metz-canon.
NinjaS - Pon 12 Kwi, 2010
No właśnie dostałem ostatnio Speedlite 420 EX na przetestowanie, ale jest jeden problem, bo nie mogę (lub nie wiem czy jest to możliwe) sterować siłą błysku. Jedynie w samym aparacie mogę ;p. Gdybyście mogli powiedzieć co myslicie o takie lampie. No bo w sumie to jest nawet spoko używana za 400 zł , ale czy nie lepiej dołożyć i kupić 430 EX II, bo sumie to mógłbym dołożyć spokojnie te 600 zł xD. Chyba kupie a co mi tam xD
as... - Nie 18 Kwi, 2010
mavierk napisał/a: | jaad75 napisał/a: | 350D pod względem jakości zdjęć wcale nie odstaje od współczesnych aparatów. | Szkoda, że ludzie zapominają, że nowsze wcale nie znaczy lepsze |
taa, a jak chcę przykręcać dobre szkła do 350d to wszyscy pukają się w głowę.
Swoją drogą z praktyki z 350d, canon 380ex daje sobie bardzo dobrze radę, ma tylko jedną wadę nie można przekęcić palnika na boki.
Na początku byłem oczarowany co daje zewnętrzna lampa, usuwa cienie itd.
Ale to było parę lat temu
Ale teraz od kilku miesięcy nie używam jej...
Gdybym miał dzisiaj kupić jeszcze raz lampę do canon-a 350d, wybrał bym canon-a 430ex z racji tego że można kręcić palnikiem w różne strony.
Jeśli to nie przeszkadza to szukać na allegro canon 380ex.
Dokupić dyfuzor i jazda!
Sunders - Nie 18 Kwi, 2010
MC napisał/a: | różnice pomiędzy lampami nowymi a używanymi nie są wielkie |
W żywotności różnice między nimi miogą być jednak wielkie.
as... napisał/a: | wybrał bym canon-a 430ex |
Ja też.
as... napisał/a: | jak chcę przykręcać dobre szkła do 350d to wszyscy pukają się w głowę |
Nie wszyscy-ja nie
MC - Nie 18 Kwi, 2010
Sunders, ja pisałem o cenie...
Sunders - Nie 18 Kwi, 2010
MC napisał/a: | Sunders, ja pisałem o cenie... |
No, to jesteśmy zgodni, że lepiej kupić nową lampę .
MC źle zrozumiałem Twoją wypowiedź
nikrut - Czw 29 Kwi, 2010
do swojego Canona używam lampy http://winmar.pl/p1659,CA...e_580EX_II.html jest to wysokiej jakości produkt, wiem że jest to dosyć duży wydatek ale z mojego punktu widzenia jest lepiej dużej poczekać i uzbierać na coś porządniejszego niż później mam mieć nie dosyt i pluć sobie w brodę że mogłem dołożyć 300 stówki i mieć lepsze światło na dużej sali weselnej. Jeśli chcesz żeby Ci pomóc napisz gdzie robisz zdjęcia w jakich pomieszczeniach itp.
|
|