forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Statywy Benro

fatman - Sro 03 Wrz, 2008
Temat postu: Statywy Benro
Czy ktoś jest w posiadaniu i uzytkuje statyw marki Benro?
http://www.benro.cn

Oglądałem je na żywca w sklepie.
Solidność i wykonanie jak Gitzo (nawet młotkowa farba).
Funkcjonalność Benbo (stąd chyba pochodzi nazwa - zniekształcenie 1 literki - jak to chinole :mrgreen:
Głowica solidna...

Osiem warstw i inne featuresy: pochylana we wszystkich kierunkach kolumna centralna
tak przydatna przy foceniu robali i włóczęgi po lasach...
Już miałem kupować Benbo Mk3 (za pińcet) ale taki np. Benro A-197 N6 kosztuje 199 PLN i do tego głowica BH-1 za 139 PLN.
Razem = 338 PLN
Co sądzicie ?

[ Dodano: Czw 04 Wrz, 2008 12:00 ]
No i zakupiłem.
Porządna i bardzo stabilna rzecz.
Głowica trzyma pierwszorzędnie.

Arek - Czw 04 Wrz, 2008

Miałem okazję bawić się dwoma modelami Benro. Byłem pod ogromnym wrażeniem stosunku jakości do ceny. Gitzo to to nie jest, ale biorąc pod uwagę, że momentami
kosztuje prawie 10 razy mniej niż oryginał, to jest to świetna propozycja dla każdego
fotoamatora.

koraf - Czw 04 Wrz, 2008

Fatman to zrób jakieś porządne i większe fotki tego sprzętu na pewno będzie wielu zainteresowanych.
Arek - Czw 04 Wrz, 2008

http://www.benro-statywy.pl/
fatman - Pią 05 Wrz, 2008

Statyw RE-WEL-KA !!!!
Mam już w chałupie !

żeby tak jeszcze ta kolumna centralna, którą można wywijać we wszystkie strony
miała tak z metr długości.... (ma 37 cm) to byłoby jak w Benbo...
Ale rureczkę taką dorobić można chałupniczo :grin:

Fr@ntz - Nie 05 Paź, 2008

fatman- gdzie udało ci się kupić Benro A-197 N6 za 199 PLN :?: Wszędzie gdzie szukałem ceny tych nóżek oscylują w granicach 280-299zł :cry:
fatman - Sro 08 Paź, 2008

Wysłałaem Ci na priva.
Trafiłem na nieświadomość sprzedającego chyba bo na allegro wystawiał po 299.
Widocznie jak się zainteresowanie zwiększyło to się zmitygował.

Fr@ntz - Sro 08 Paź, 2008

THnX

[ Dodano: Czw 16 Paź, 2008 08:40 ]
wczoraj odebrałem Benro A-197N6 z głowicą BH-2 i nieobiektywnie uważam, że taki zestaw jest rewelacyjny. Jakość wykonania i solidność budzą respekt (waga również, ale przy moich gabarytach nie marudzę ;-) )

dannow4 - Nie 04 Sty, 2009

A co sądzicie o takim zestawie: BENRO A-297 n6 + BH-1 :?: Czy może polecicie coś lepszego w cenie do max 450zł
amv - Pon 26 Sty, 2009

Nie kupiłem nic za 200,nie kupie Sherpy 600,nie wezmę tego co proponuje fatman i Fr@ntz,bo w tej samej cenie znalazłem Benro A-600EX z głowicą BH-2 o Wysokości całkowitej 159cm (ja mam 181,myśle,że nie dostanę garba :wink: ),wadze 1,77kg. i udzwigu 8 kg za 449zł. Jeżeli za tą samą kase jest coś lepszego,to proszę o propozycję :?:

Co do głowicy jeszcze. W tej samej cenie co kulowa BH-2, jest głowica 3D HD-18
Proszę o podpowiedz czym się one różnią i która jest lepsza ?

krisv740 - Pon 26 Sty, 2009

amv, imho - bardzo dobry wybór
co do róóżnicy - jedna jest kulowa, druga nie
dopasuj sobie obciążenie i ..............nie bierz raczej kulowej....

na początek, do tego co masz w stopce, w zupełności wystarczy....

amv - Pon 26 Sty, 2009

Czyli ta 3D lepsza,tak?
No ja myśle,że to co mam w stopce nie ugnie tego Benro :mrgreen:
Z czasem nawet gdyby wypalił zakup 300/4 to i tak waży on 1.5 kg. :wink:

davaeorn - Pon 26 Sty, 2009

a ja sobie złożyłem zestawik taki jak mam w stopce (nie chce mi się przepisaywać :P ) i jestem mega bardzo zadowolony - jakoś nie ufam głowicom kulowym... a ta frotka chodzi jak ta lala... :) za calość zapłaciłem 512zł... :)
amv - Pon 26 Sty, 2009

A gdzie to kupiłeś davaeorn?,bo sprawdziłem na Ceneo i mi wyszło 584zł.
Zestawik ładny,wyższy,ale i też cięższy. Rozstawiasz go na max do góry? Czy nie ma takiej potrzeby?

davaeorn - Wto 27 Sty, 2009

kupowałem w www.fotorimex.pl - głowica kosztowała mniejwięcej tak jak kosztuje teraz ale statyw podrożał o 100zł :shock: (kupowałem w grudniu)

amv napisał/a:
ale i też cięższy

troszkę waży - to fakt - jednak jest naprawdę sooolidny...

amv napisał/a:
Rozstawiasz go na max do góry? Czy nie ma takiej potrzeby?

jak go dostałem to testowo rozstawiłem go na max - i nie sięgałem do wizjera :D a mam 190cm :) kolumny centralnej nie używam poprostu...

teraz bym się zastanowił czy wydać na te nóżki 350zł czy znaleźć coś tańszego... bo miałem budżet 500zł...

mons - Wto 03 Lut, 2009

....nabyłem Benro A 500 Ex z głowicą BH 1 ....... pierwsze wrażenie jest OK , następne wrażenia za czas jakiś ...... :lol:
amv - Wto 03 Lut, 2009

A ja sie zastanawiam między A-650 EX (bo 4 sekcje,wiec niska w transporcie,no i lekkie są) a A-197 N6, bo ma ona tę gibaną kolumne i własnie nie wiem czy się to nie przyda np. do makro :roll:

Ja sie głownie nastawiam na "zabawe w przyrode" i nie wiem też czy wziąc głowice kulową czy 3D . Nie wiem czy te "wajchy" w 3D nie będą mi zawadzac,gdy będę czatował pod siatką maskującą na sarny ...

Jak myślicie,którą z nich będzie się lepiej operowac ?? O Jobu Design nawet nie myślę :wink:

mons - Wto 03 Lut, 2009

....ja stawiam na kulową ..... focę głównie przyrodę , miałem / i mam / kulową i 3D , jednak dla mnie kulowa jest o niebo wygodniejsza , szczególnie przy macro..... :grin:
Natomiast w sprawie gibanej kolumny , nie wiem nic...... :oops:

amv - Wto 03 Lut, 2009

mons napisał/a:
focę głównie przyrodę

mons napisał/a:
dla mnie kulowa jest o niebo wygodniejsza

Tak właśnie myślałem,że do tego będzie lepsza

mons napisał/a:
w sprawie gibanej kolumny , nie wiem nic......

Na wstępie tego wątku fatman wrzucił zdjęcia tej kolumny, ciekawie to wygląda :wink: ...

mons - Wto 03 Lut, 2009

..nie mówię , że zła taka gibana kolumna .....ale mam wątpliwości czy jeszcze jeden przegub nie osłabia sztywności całego statywu...... :roll:
amv - Wto 03 Lut, 2009

Gdy się z niej korzysta normalnie (tzn. bez gibania :wink: ),to nie sądze aby traciła na sztywności,ale już taka wychylona może sprawiac kłopot,jest to jednak nierównomierne przeniesienie ciężaru ...

Zapytałem fatmana na PW, ale coś Go dawno tu nie było :roll:

piotrmkg - Wto 03 Lut, 2009

amv, po to się wyważa taki zestaw, aby przy wychylonym środek ciężkości nie przemieszczał się w inne miejsce jak w stanie "niewychylonym"
amv - Wto 03 Lut, 2009

piotrmkg ,zgadza się,tylko wolałbym się dowiedziec przed zakupem jak to sie mimo wszystko zachowuje z wysuniętym półtorakilogramowym zestawem... :wink:

BTW, nie wiedziałem,że Benro też ma w swojej ofercie gimbala :wink:

Tylko ja nie mam w planach 600/4 niestety ... :sad:

amv, dlatego należy wziąć, za przeproszeniem, "dupę w troki" i przejść się do sklepu zmontować tam zestaw korpus+obiektyw 600mm posadzić na wybranej głowicy i statywie i potestować sobie jak taki zestaw się zachowuje i podjąć decyzję o zakupie bądź nie :D
Wujek_Pstrykacz - Wto 03 Lut, 2009

amv napisał/a:
BTW, nie wiedziałem,że Benro też ma w swojej ofercie gimbala
Kurde zerżneli dokładnie Wimberleya chiniole jedne. :zalamany:
amv - Wto 03 Lut, 2009

piotrmkg napisał/a:
dlatego należy wziąć, za przeproszeniem, "dupę w troki"

Znów się zgodze,tylko trza będzie poczekac do soboty,bo w tydniu czasu mało ...

piotrmkg napisał/a:
i przejść się do sklepu

w którym takie mają...

80 km od domu... :mrgreen:

[ Dodano: Wto 03 Lut, 2009 22:21 ]
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
zerżneli dokładnie Wimberleya

Ale za jakie drobne... :cool:

Wujek_Pstrykacz, a to źle, że skopiowali :?: wimberley na to patentu nie ma, a nawet jeśli ma to zapewne wygasł :D i jeszcze dodają płytkę do obiektywu za free :D
Wujek_Pstrykacz - Sro 04 Lut, 2009

Ciekawy tylko jestem jak to będzie działało po latach używania (luzy, itd). Wimberley pod tym względem jest sprawdzony. Ja swojego kupiłem za podobną co to Benro cenę. Około 1300 zeta.
piotrmkg - Sro 04 Lut, 2009

Wujek_Pstrykacz, to musiałeś kupić w usa, kiedy $ był po 2pln :) bo w polandii on stoi prawie 3000pln (599$ w usa)
Wujek_Pstrykacz - Sro 04 Lut, 2009

Tak było. Wtedy się opłacało, choć i tak za płytke musiałem dać dodatkowe 130 zeta.
fatman - Pon 09 Lut, 2009

amv - statyw jest OK. Sztywny jak ... u pana młodego :mrgreen:
Z moim sprzęcikiem (w podpisie) z wychyłami nie ma problemów.
Z cięższym sprzętem... - trzeba by przetestować w sklepie.

BTW: nic od Ciebie nie dostałem (nie mam żadnej wiadomości w skrzynce).

amv - Pon 09 Lut, 2009

fatman napisał/a:
BTW: nic od Ciebie nie dostałem (nie mam żadnej wiadomości w skrzynce).

Też tak myślałem po braku odzewu :wink: To dziwne,bo napisałem i wysłałem :roll:
Co do statywu,to się na niego jednak zdecydowałem :smile:

tthomass0 - Nie 15 Lut, 2009

Pozwolę sobie podpiąć się z moim dylematem pod ten temat.

Po wielu porównaniach wybrałem dwa statywy ,ale nie mogę się zdecydować który z nich zakupić ,może któryś z forumowiczów mi pomoże.

1.Manfrotto 190 XPROB + 486RC2 za 665zł
2.Benro A-650EX + BH-2 za 500zł

Dodam,że ma on służyć do turystycznej fotografii na razie pod Canona 450 i C17-55 i C70-300, ale przyszłościowo pod Canona 50D i C70-200 2.8.

Mam 165 cm wzrostu ,o ile ma to jakieś znaczenie.
Za pierwszym przemawia jakość i firma ,a za drugim cena i poręczność po złożeniu.
Jestem ciekaw Waszych opini. Z góry za wszystkie dziękuję.
Jeszcze dodałbym BENRO TRAVEL ANGEL A-269 + BH-1 za 550 zł (trudny wybór)

fatman - Nie 15 Lut, 2009

Przed zakupem Benro rozważałem dokładnie taką samą konfigurację jak Ty w pkt. 1.
Zdecydowała solidność Benro i jego zdolność "wywyjania" na wszystkie strony górną "rurą" z głowicą.
Oglądałem też Frotkę przed finalną decyzją o zakupie i upewniłem się w mojej decyzji po tym jak zobaczyłem rozłążący się górny uchwyt, kiedy chciałem spoziomować górną "rurę".
Byłem bardzo zdziwiony, że Frotka tak potrafi się w rękach rozłazić...

tthomass0 - Nie 15 Lut, 2009

chyba zdecyduje się na BENRO A-650EX + BH-2
amv - Pon 16 Lut, 2009

tthomass0, ja nie macałem tego Manfrotto a Benro tak.
Myśle,że jak wybierzesz A-650EX + BH-2 ,to nie będziesz miał powodów do narzekań :wink:
Najlepiej jakbyś miał możliwośc organoleptycznie sie przekonac przed zakupem.

Wujek_Pstrykacz - Pon 16 Lut, 2009

Statywy serii A są z aluminium, lepsze byłyby jednak serii C z carbonu. Taki statyw jest lżejszy, nie ziębi w ręce zimą.
fatman - Pon 16 Lut, 2009

ręce nie ziębi to fakt... he,he... ale jest to statyw dla tych, których kasa wogóle nie ziębi... ani nie grzeje :mrgreen:
tthomass0 - Pon 16 Lut, 2009

amv napisał/a:
tthomass0, ja nie macałem tego Manfrotto a Benro tak.
Myśle,że jak wybierzesz A-650EX + BH-2 ,to nie będziesz miał powodów do narzekań :wink:
Najlepiej jakbyś miał możliwośc organoleptycznie sie przekonac przed zakupem.

Wiem o tym ,że najlepiej się samemu przekonać ,ale u mnie w Radomiu nie mam takiej możliwości najbliżej Warszawa 120 km.
Jakbym mieszkał w stolicy to pewnie nie zawracał bym Wam głowy.

Mam ,jednak pewne obawy czy stabilność i sztywność 4sekcyjnego statywu nie będzie mniejsza od 3sekcyjnego (choć nie ukrywam,że wielkośc po złożeniu ma dla mnie duże znaczenie )

amv - Pon 16 Lut, 2009

Cytat:
ręce nie ziębi to fakt... he,he... ale jest to statyw dla tych, których kasa wogóle nie ziębi... ani nie grzeje

Też mam z alu :wink: ,może kiedyś dostane za niego więcej na złomie niż za blaszanego GoldPhoto :mrgreen: :cool:

Cytat:
Mam ,jednak pewne obawy czy stabilność i sztywność 4sekcyjnego statywu nie będzie mniejsza od 3sekcyjnego

I tu też się wachałem,bo chciałem jak najkrótszy,ale to zawsze o jeden łącznik więcej,który może acz nie musi zmniejszac stabilnośc. Przy dłuższym używaniu wyjdzie w praniu,bo w sklepie tego nie zauważyłem (tam halny nie wieje) :wink:

RB - Wto 17 Lut, 2009

Statywy serii A są z aluminium, lepsze byłyby jednak serii C z carbonu.

Eee... C są z włókien węglowych. Nie ma takiego materiału jak carbon w nasze polski piekne mowa.

A co do marznących rąk te poduchy z neoprenu na aluminiowych nogach pomagajo.

Pewnie że węglowe fajniejsze, bo lżejsze. Ale drogie. Mają tez nieco inna charakterystyke tłumienia drgań. Czy lepszą... a to już zależy.

Wujek_Pstrykacz - Wto 17 Lut, 2009

Z włokien węglowych czy z Carbonu to jest to samo. Nie ma co się czepiać, natomiast to, że drogie to prawda, ale też mają lepsze parametry.
RB - Wto 17 Lut, 2009

Z włokien węglowych czy z Carbonu to jest to samo.

No to juz niech chociaż, kurde, 'Karbon' będzie...

Miłego pstrykania camerą.
R.B.

tthomass0 - Pon 23 Lut, 2009

Zakupiłem statyw Benro A-650EX+BH-2.
Pierwsze wrażenie to dużo potężniejszy niż na zdjęciach i to zarówno nogi jak i głowica.
Na mój obecny sprzęt aż za dobry -ale będzie na przyszłość jak znalazł.
Solidność i estetyka wykonania zadowoli z pewnością większość chętnych,a drobne pierdółki typu poziomica w głowicy,poziomica i kompas w statywie,pianka na trzech nogach czy fajny futerał z paskiem utwierdzają o dobrym zainwestowaniu swoich złotówek(509 zł).Ja ze swojej strony polecam.
Dziękuję wszystkim forumowiczom za rady i pomoc w wyborze .Pozdrawiam.

ambrozy - Wto 24 Lut, 2009

To teraz ja mam dylemat co wybrać na mój pierwszy statyw...

Manfrotto 055xprob + 486RC2 - 824zł

czy

Benro A-650EX+BH-2 - 495zł

Mam ok.170cm wzrostu jeżeli to ma jakieś znaczenie...no i nie chciałbym wydawać na niego majątku a Benro jest znacznie tańszy

Wujek_Pstrykacz - Sro 25 Lut, 2009

Chciałbym przetestować takie Benro w ekstremalnych warunkach. Frotki trochę się nie sprawdziły.
tthomass0 - Sro 25 Lut, 2009

Ja polecam tego Benro A-650EX+BH-2.
Nieduży po złożeniu 61cm razem z głowicą,a wysoki po rozłożeniu 150 cm z głowicą bez wysuwania środkowej kolumny,z głowicą i z wysuniętą kolumną 172cm.
Do tego bardzo fajny pokrowiec(ale chyba tylko na www.jabbafoto.pl)

fatman - Czw 26 Lut, 2009

W ostatnim zdaniu sam sobie odpowiedziałś.
Chiny rulez !!!

joanman - Nie 01 Mar, 2009

witam,
a ja mam pytanie bo chcialabym mezowi kupic statyw tylko nie wiem jaki.
ma nikona d80 i jakies tam obiektywy :)
maz ma 183 cm wzrostu jesli to ma jakies znaczenie :)
chcialabym zrobic mu niespodzianke a jak sie podpytywalam to nie moglam wydebic modelu.
patrzylam na rozne statywy ale ni huhu nie wiem o co chodzi, jak sie dobira itp
patrzylam ze benro sa fajne, ale nie wiem czyms ie roznia carnonowe od innych. no i pojecia nie mam juz jaka glowice :shock:
chcialam tak przeznaczyc na ten statyw maks 1000 zlotych ale wolalabym mniej :D

jakby ktos byl mily mi pomoc to poprosze o jakies propozycje :cool:

fatman - Nie 01 Mar, 2009

Skoro jesteś w tym wątku...
Ale lepiej podpytaj męża. Z całym szacunkiem ale... takie rzeczy jak statyw mężczyzna wybiera sam.

dlatego zwrocilam sie o rade do calego grona mezczyzn :cool:
RB - Nie 01 Mar, 2009

joanman napisał/a:
dlatego zwrocilam sie o rade do calego grona mezczyzn :cool:

Ale wiesz ile frajdy daje mężczyźnie wybieranie statywu? Nie pozbawiaj go tego! Zaproponuj - Stefan (czy tam łotewer mu jest), a może bys se tak statyw kupił? No tak za 1000 złotych...

Bo wiesz, jeden potrzebuje ciężkiego, wielkiego statywu do długich szkiełek, inny woli taki nieco mniejszy i lżejszy coby go na grzbiecie nosić, jeden woli blokować nogi zatrzaskami a drugi poprzez pokręcanie ;-)

RB napisał/a:

Bo wiesz, jeden potrzebuje ciężkiego, wielkiego statywu do długich szkiełek, inny woli taki nieco mniejszy i lżejszy coby go na grzbiecie nosić, jeden woli blokować nogi zatrzaskami a drugi poprzez pokręcanie ;-)

moj chce lekki i lzejszy zeby go nosic, do robienia zdjec w pelenrze ale i w domowych warunkach, do wylazenia poza statyw i robienia zdjec w dol (czy jak to tam po fachowemu) co do zatrzaskow i przekrecania to - nie wiem, ale czy to robi jakas roznice? :???:
moze sie jednak znajdzie ktos pomocny.... :roll:

rb stefek :D raczej kasy nie przyjmie a jak juz dam statyw to nie bedzie mial wyjscia :lol:

piotrmkg - Nie 01 Mar, 2009

joanman,
może taki zestaw
nogi http://www.foto-net.pl/sk...ro-A-357n6.html
głowica http://www.foto-net.pl/sk...Benro-KS-0.html

choć nie wszyscy lubią głowice kulowe, więc musisz podpytać swojego mężczyznę jaka głowica by mu najbardziej pasowała.

RB - Pon 02 Mar, 2009

piotrmkg napisał/a:
joanman,
może taki zestaw
nogi http://www.foto-net.pl/sk...ro-A-357n6.html
głowica http://www.foto-net.pl/sk...Benro-KS-0.html
.

Łojezu, same nóżki ważą 2.9 kg... zmiłuj się Waćpan, przecież ma być do taszczenia na grzbiecie...

Do noszenia i za ten budżet (włokna węglowe własciwie odpadają) to może:
http://fotoklik.pl/shop.php?pid=10763

(sklepu nie znam)

lupo57 - Pon 02 Mar, 2009

RB, ten co polecasz może być za niski :(

amv - Pon 02 Mar, 2009

A ja polece ten. Sam bym się ucieszył :wink:
Głowice już podał piotrmkg,lub jakąś Giottos,Manfrotto...zależy.... :wink:

http://www.foto-net.pl/sk...os-MT-9350.html

piotrmkg - Pon 02 Mar, 2009

RB napisał/a:
Łojezu, same nóżki ważą 2.9 kg... zmiłuj się Waćpan, przecież ma być do taszczenia na grzbiecie...

to widać ze mnie jakiś popapraniec, bo jak idę w góry to zawsze mam ze sobą swój statyw (3kg nogi+2kg głowica) i jakoś jego masa mnie nie przeszkadza.

RB - Pon 02 Mar, 2009

piotrmkg napisał/a:

to widać ze mnie jakiś popapraniec,

Tyś napisał... ;-)
Powstaje tez pytanie czy się idzie fotografowac, czy idzie w gory fotografujac przy okazji ;-)
A tak na serio to lepiej aby sam zainteresowany okreslił co dla niego znaczy lekki. Dla mnie 5kg to lekki statyw z głowicą nie jest. Swojej Froty 055 (o 40 deko lżejszej od Twojego Nat'a) w góry nie taszcze, mam cos lekkiego i niskiego. Niestety, kompromisy sa nieuniknione (za te pieniadze...)

[ Dodano: Pon 02 Mar, 2009 12:07 ]
lupo57 napisał/a:

RB, ten co polecasz może być za niski :(

Ja mam 185 i jak mam nosić to biore jeszcze nizszy i lzejszy od tej frotki. Coż, każdy robi po swojemu. Ja poswiecilem wysokosc na rzecz masy i tego zeby bylo małe. Uniwersalne nie jest. Mam tez ciezki i wysoki, ale po co ta krowe w góry ciagnać??? Oczywiscie zalezy tez od tego co ma byc korpusu przykrecone... Jakby mnie naszla ochota na cuś ciężkiego a nie daj Boże długiego, to niestety trzeba się by z masą przeprosić.

joanman - Pon 02 Mar, 2009

dziekuje bardzo za porady.
zaraz sobie popatrze na wasze propozycje :)
mam pytanie a jak sie dopasowuje statyw do wzrostu, przy wzroscie 183 cm jakiej powinien byc wysokosci statyw? bo podaliscie rozne statywy i jedne o mniejszej wysokosci drugie o wiekszej.
lupo napisales ze statyw ktory mial maks wysokosc 146 bylby za niski a czy te ktore podali inni 153 cm max beda juz ok, czy 172 dopiero sa ok?
piotr tez patrzylam na ten statyw i mi sie podobal, podjade do jakiegos sklepu i sie podpytam o niego, wydaje mi sie najlpeszy ze wszytskich podanych propozycji. dzieki wielkie.
a moze ktos jeszcze jakies propozycje poda?

amv - Pon 02 Mar, 2009

Mój statyw z głowicą ma 168 max wysunięty,dodac do tego odległośc od płytki do wizjera 10 cm. =178.
Ja mam 181 wzrostu,odjąc od tego około 15 cm. od czubka głowy do oka = 166cm. :wink:

A z wysuniętym na max statywem robi się zdjęcie 1 na 1000 ( :?: )

:smile:

ambrozy - Pon 02 Mar, 2009

tthomass0: czy w a-650ex kolumnę centralną można zamontować od dołu?
amv - Pon 02 Mar, 2009

Można,można :wink:
lupo57 - Pon 02 Mar, 2009

joanman najlepiej by było jak byś lekki wywiad zrobiła, ja osobiście się ciesze jak od żony coś dostane ze sprzętu foto :)
Nie mogę Ci poradzić za bardzo z tamtymi statywami co podawali koledzy, bo mam ze 2 klasy niższy sprzęt (velbon sherpa 600) dobrze zrobi bezpośrednia wycieczka do sklepu i tam porównasz te modele które Ci polecono
pozdrawiam

joanman - Pon 02 Mar, 2009

dziekuje wszystkim za porady, jutro wybieram sie do imfoto i porownam modele ktore podaliscie i moze uzyskam bezposrednio porade od sprzedawcy :)

pozdrawiam

tthomass0 - Wto 03 Mar, 2009

ambrozy napisał/a:
tthomass0: czy w a-650ex kolumnę centralną można zamontować od dołu?

można

batonMR - Sob 14 Mar, 2009

A jak wygląda sprawa panoramowania? Czy da się to zroić obracając kolumnę centralną? Szczerze to bardzo jest interesująca oferta Benro. Zastanawiam się nad A-500EX / A-550EX + BH-1. I jak wygląda stabilność tych czterosekcyjnych?
amv - Sob 14 Mar, 2009

batonMR, kolumną centralną się nie kręci,tylko głowicą w sposób o taki .
Co do nóg,to większa pewnośc tych 3sekcyjnych i spokój ducha . . . :wink:

batonMR - Sob 14 Mar, 2009

Kiepski ten przykład. Ja mam pytanie do użytkowników głowic BH-.. czy da się wykonywać nimi panoramy niekoniecznie odblokowując całą kulkę (by aparat nie zmienił swojej pozycji). Tam na dole jakaś skala kątów jest, do czego?
fatman - Sob 14 Mar, 2009

Kręcisz spokojnie stary w kółko luzując tylko pokrętło blokady obrotu.
Żadnej skali kątów, przynajmniej u mnie tam nie ma (aczkolwiek w prospekcie reklamowym widziałem) :grin:

amv - Nie 15 Mar, 2009

batonMR napisał/a:
A jak wygląda sprawa panoramowania?

batonMR napisał/a:
czy da się wykonywać nimi panoramy

Wybacz,nie odgadłem... :wink:

fatman - Nie 15 Mar, 2009

Ja robię.Spox.
batonMR - Nie 15 Mar, 2009

No to dzięki za poradę. Pewnie sprawię sobie A-500EX z BH-1 na górze - za tą cenę myślę, że bardzo porządny zestaw. ;)
ambrozy - Pon 16 Mar, 2009

Otrzymałem dwie głowice Benro BH-2, jednak troszeczkę różnią się od siebie...wie ktoś o co chodzi?

Mofeusz - Pon 16 Mar, 2009

Witam,
Mam pytanie o głowice Benro seria BH. Kupiłem statyw Benro A-058 z głowice BH-0.Dużych potrzeb jak widać nie mam. Otwór w tej głowicy i gwint na nogi zrobiony jest z tworzywa sztucznego. Przy mocniejszym dokręceniu głowicy do nóg, gwint może się zerwać. Mam pytanie. Czy wszystkie głowice BH mają gwint z plastiku? Jak jest z BH-1 i BH-2, czy gwint jest także z tworzywa sztucznego? Nie wiem czy mam wymienić na BH0-1 lub BH-2? Za odpowiedzi z góry dziękuję?Pozdrawiam wszystkich

Do Ambrozy
Ta głowica po prawej jest z płytką samo mocującą z BH-0. Właśnie taką kupiłem

R.Roobs - Czw 19 Mar, 2009

Arek 10 razy tańsze to już chyba nie aktualne .Bardzo po głowie chodzi mi Gitzo GT 2530 ...znalazłem takie Benro C 257n6, to już nie jest tani statyw jak na produkt z Chin :roll:
Ciekawe jak wypadną w użytkowaniu, osobiście nie znam nic dobrego z Chin co jest ich "narodowym" wynalazkiem ...no chyba że psina zapiekana w papryce i śliwkach :razz:

MD - Pon 23 Mar, 2009

witam, mam pytanie odnośnie wysokości statywów benro. Czy ta max. wysokość podawana przez producenta jest liczona z wysuniętą kolumną czy nie ? i nie za bardzo wiem , który wybrać .Wzrok mam na wys. ok. 168 cm - puszka jakieś 8 cm. i głowica 7 cm , więc statywik powinien mieć chyba jakieś 153 cm. :roll:
amv - Pon 23 Mar, 2009

Wezmy na ten przykład ten model ,który ma :

Maksymalna wysokość: 128 cm
Z centralną kolumną: 158,5 cm
Z dodatkami w postaci głowicy i aparatu zupełnie wystarczająco.
Zadaj sobie pytanie,ile razy w życiu wchodziłeś na "stołek" żeby kadrowac a ile razy schodziłeś do niższej perspektywy :?: :wink:

P.S. ależ to wszystko podrożało :zalamany:

MD - Pon 23 Mar, 2009

amv , dzięki za odpowiedź . No właśnie podrożało i nie chciał bym przepłacać ,tym bardziej , że na max. wysokości to może z 10 % fotek tak naprawdę
R.Roobs - Czw 26 Mar, 2009

MD... Przede wszystkim , sam to przerobiłem, przed zakupem wybierz ze trzy statywy zapamiętaj ich wysokość bez wysuniętej kolumny ,idź do sklepu rozłóż je i zobacz w praktyce jak to się ma do wyobraźni z teorii.
145 cm z nie wysuniętą kolumną to dość sporo ,dodaj do tego wysokość głowicy + aparatu a zobaczysz że porównania wysokości przed kompem to nie to samo co w praktyce.
Lepiej jest wziąć trochę niższy ale o lepszych parametrach .

keda - Wto 28 Kwi, 2009
Temat postu: statyw benro 500 lub 600
witam,
dzisiaj poszedlem do sklepu we wroclawiu (odrzanska) aby podotykac statywy benro
niesttey nie mieli wersji aluminiowej bo facet jak twierdzil ze jest to straszna tandeta, i ze wszytskie odeslali w grudniu do importera bo nie chca takeigo chlamu sprzedawac...

w necie , a troche juz szukam info na ich temat, nie natkanlem sie jeszcze na negatywne wrazenia dotyczace tych statywow..

jak to jest pytam uzytkownikow (najlepiej tych co maja juz dluugi czas te statywy) czy w biegiem czasu cos niedobrego sie z nimi dzieje? czy moze paten na blokowanie nozek juz nie trzyma? czy cos jest z nimi nie tak?

bede wdzieczny za info bo nie wiem an co sie zdecydowac MF 055 + glowica to 800 a to troche za duzo dla mnie...
myslalem o czym takim
http://imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=2728

bede wdzieczny za info...

amv - Wto 28 Kwi, 2009

keda, z tego co zauważyłem po forach to opinie o panach z tego sklepu są podobne do opini sprzedających o statywach Benro :mrgreen: ...
Mam od zbyt krótkiego czasu Benro,żeby móc rozwiać Twoje wątpliwości. Statyw jak dla mnie Super (głowice kupiłem Manfrotto,po namowie sprzedającego).
Seria z której chcesz wziąć model ma imho lepsze i szybsze do blokowania zaciski i możliwe,że mniej awaryjne :wink: .
Polecam ze swej strony te firme i proponuje wsadzić między wiersze zdanie tego pana :razz: :lol:

keda - Wto 28 Kwi, 2009

@amv: a od kiedy masz ten statyw?
amv - Wto 28 Kwi, 2009

Od dobrych dwóch miesięcy. (A-197n6).
R.Roobs - Pon 04 Maj, 2009

...to tak podobnie jak zapytałem ich o Gitzo ..." nie robimy tu muzeum " :D
Monastor - Pon 04 Maj, 2009

R.Roobs, też miałem kontakt z tymi panami... cóż mogę rzec, dobrze że sam zweryfikowałem to co mi powiedzieli :)
R.Roobs - Wto 05 Maj, 2009

...jednak jeśli ktoś potrzebuje "coś" na ekspresie to tylko tam :???:
...o ile ktoś jest odporny na beznadziejną obsługę :mrgreen:

henk - Sob 23 Maj, 2009

Wyczaiłem coś takiego:

http://www.allegro.pl/ite...sjonalisty.html

Dobry zestaw?

davaeorn - Nie 24 Maj, 2009

nóżki są fajne, głowica troszkę mniej... cena ogólnie niezła jest, ale tej głowicy bym nie bral... chyba że bardzo chcesz kulową...
henk - Wto 26 Maj, 2009

davaeorn, co jest źle z tą głowicą?
Dla mnie to właśnie nogi wyglądają podejrzanie - mała waga i duży udźwig, jak jakieś włókno węglowe.

davaeorn - Wto 26 Maj, 2009

henk napisał/a:
davaeorn, co jest źle z tą głowicą?

mam bliżej niesprecyzowaną obawę przed głowicami kulowymi - ot co... jak dla mnie głowice 3d dają większą stabilność i pewność używania... mając kupić głowice kulową za 200zł wolę dorzucić 50zł i kupić Manfrotkę 804...

Nóżki jakoś mnie nie dziwią - bo w moich (aluminiowych) też jest udźwig 8kg, jest troszkę cięższy - 2,2kg - ale to właśnie dlatego że inny materiał... więc mnie nie dziwi udźwig/masa...

costi - Wto 26 Maj, 2009

A jak dla mnie glowice 3D maja sens tylko w wybranych zastosowaniach, a ogolnie kulowa jest prostsza i wygodniejsza w obsludze, bez straty na udzwigu.
keda - Pią 05 Cze, 2009
Temat postu: Benro A-600EX + HD-38
Witam,
wkoncu kupilem ten zestwa i...
tak dobrej jakosci jeszcze nie widizalem, sadze ze wyglada duzo lepiej niz MN055
nogi extra stabilne: wieszalem sie na nich (80 kg) glowica swietna do calosci extra porkowiec.

calosciowo jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.

co prawda jest ciezszym o ponad 0,5 kg w stosunku do mojego Szerpy 600r i to czuc, lecz nadal jestem pod wrazeniem tego satywu
mam nadzieje ze za 5 lat bede mogl napisac ze nic sie nie zmienilo :)

pozdr
keda

skasowany - Pią 05 Cze, 2009
Temat postu: Re: Benro A-600EX + HD-38
keda napisał/a:
wieszalem sie na nich (80 kg)

Gratuluję pomysłu! :wink:

Sunders - Pią 05 Cze, 2009

keda napisał/a:
nogi extra stabilne: wieszałem się na nich (80 kg

Może taki "test" zamieścić w optyczne.pl :???: :lol:

eltomek - Czw 01 Wrz, 2011
Temat postu: Oznaczenia modeli statywów Benro
Czy komuś udało się rozszyfrować oznaczenia statywów Benro?
Weźmy na przykład:
Benro A-157m8:
Maksymalna wysokość 147
Obciążenie 6 kg
Min wysokość 32.5 cm
Waga 1.46 kg
Długość po złożeniu 57 cm

Benro A-297m8
Maksymalna wysokość 177,5 cm
Obciążenie 8 kg
Min wysokość 39 cm
Waga 2.55 kg
Długość po złożeniu 66.5 cm

Benro A-197n6
Maksymalna wysokość 158 cm
Obciążenie 4,5 kg
Min wysokość 39 cm
Waga 1,98 kg
Długość po złożeniu 64 cm

Nie potrafię powiązać jednego z drugim, a zrozumienie oznaczeń pomogłoby w oczywisty sposób znaleźć model o odpowiednich parametrach. Wygląda jednak na to, że jedno z drugim nie ma związku.

hijax_pl - Czw 01 Wrz, 2011

eltomek napisał/a:

Wujek Google pomóc może: BENRO MODEL NAMING SYSTEM :wink:

eltomek - Czw 01 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
eltomek napisał/a:

Wujek Google pomóc może: BENRO MODEL NAMING SYSTEM :wink:

A niech mnie! Dzięki! :-)

ov_Darkness - Sro 14 Wrz, 2011

Jeśli chcę przykręcić do statywu to co w podpisie + grip + w niedalekiej przyszłości 70-200/2.8 i korzystać z tego w trudnym terenie (błoto) i nie chcę wydać za dużej kasy, a robię makro i architekturę, to Benro A2970F będzie ok, czy proponujecie coś innego?

To na czym mi zależy, oprócz oczywistych kwestii czyli sztywności, stabilności, to zakręcane golenie i łamana kolumna.

Quaint - Nie 02 Paź, 2011

Mofeusz napisał/a:
Witam,
Mam pytanie o głowice Benro seria BH. Kupiłem statyw Benro A-058 z głowice BH-0.Dużych potrzeb jak widać nie mam. Otwór w tej głowicy i gwint na nogi zrobiony jest z tworzywa sztucznego. Przy mocniejszym dokręceniu głowicy do nóg, gwint może się zerwać. Mam pytanie. Czy wszystkie głowice BH mają gwint z plastiku? Jak jest z BH-1 i BH-2, czy gwint jest także z tworzywa sztucznego? Nie wiem czy mam wymienić na BH0-1 lub BH-2? Za odpowiedzi z góry dziękuję?Pozdrawiam wszystkich

Wszystkie głowice seri BH są metalowe, całe, nawet najsłabsza BH-00, coś musiałeś źle patrzeć. Różnica między BH-00, BH-0, BH-1, BH-2 to wielkość kuli i udźwig, czyli możliwość założenia ciężkiego aparatu z obiektywem, są też kosmetyczne zmiany w podkładce ale nie wpływają na pracę.
BH-00 może udźwignąć 2,5 kg
BH-0 może udźwignąć 4 kg
BH-1 może udźwignąć 6 kg
BH-2 może udźwignąć 8 kg
Wszystkie są tak samo dobrze wykonane i stabilne. Jeśli miałbym polecić do sprzętu o wadze do 4 kg to A-300EX + BH-0. Doskonale wykonane, poziom manfrotto ale za normalne pieniądze.

[ Dodano: Nie 02 Paź, 2011 03:46 ]
ambrozy napisał/a:
Otrzymałem dwie głowice Benro BH-2, jednak troszeczkę różnią się od siebie...wie ktoś o co chodzi?

Obrazek

Ta po lewej to BH-2 ta po prawej wygląda na BH-1, ktoś naklejki podmienił albo nowszy i starszy model, w tej chwili ta po prawej wygląda dokładnie jak BH-1

ov_Darkness - Sro 19 Paź, 2011

Posadziłem wczoraj fufu z sigmą 70-200os na e550 ex i gibało się to na wszystkie strony. 2970F znacznie solidniejszy.

Teraz kłesczyn: Lepiej zakrętki(a297m8), czy zaciski(A2970F)? Nie rozwalą się te drugie po pół roku?

Co do głowicy: wydawać ok 4 stów na B0/B-1, czy kupić o połowę tańsze Triopo?

rafcio_21 - Pią 28 Paź, 2011

Witam forumowiczów!

Mam problem ze statywem marki Benro - konkretnie model A-350 EX, otóż byłem przez jakiś czas jego szczęśliwym posiadaczem, nie kombinowałem nic, statyw sprawdzał się wyśmienicie.

Pewnego dnia zapragnąłem (tak jak w instrukcji było na obrazkach) wyciągnąć tą centralną rurkę i zamocować odwrotnie. Tu zaczęły się schody... odkręciłem element trzymający tą rurkę (tak jak w instrukcji) i spróbowalem ją wysunąć, ani drgnęła. Pchnąłem ją za koniec nieco mocniej (to nie była duża siła) i rurka wysunęła się, ale razem z fragmentem prowadnicy po której się przesuwa oraz jej ułamanym kawałkiem (wydaje mi się, że to bez większego znaczenia). Spróbowałem więc wsunąć spowrotem, ale to nic nie dało. Rurka delikatnie weszla spowrotem, a prowadnica jak się wysunęła tak została. Teraz obydwu nie mogę ruszyć ani we wte, ani we wte.

Jakimś rozwiązaniem byłoby kupienie dłuższej śruby, gdyż przez ten problem aktualna po prostu nie starcza, poza tym jest okej. Mimo wszystko mam nadzieję rozwiązać ten problem jakoś inaczej... fajnie byłoby mieć w pełni funkcjonalny ten statyw. Znalazłby ktoś, kto by zamieścił zdjęcie jak to powinno wyglądać w sprawnym statywie z serii EX?

Poniżej zamieszczam 2 fotki problemu:

[ Dodano: Pią 28 Paź, 2011 17:36 ]
Nieaktualne. To była wada fabryczna. Ta prowadnica ma taki wystający element, który wsuwa się w inną prowadnicę wbudowaną w statyw. Było to wsadzone na wcisk zamiast w tą prowadnicę nie wiem czemu. Wyciągnąłem ją i wsadziłem jak trzeba...

Pazuzu - Sob 17 Gru, 2011

Zastanawiam się nad 2 modelami benro
- A-300 ex
- A-350 ex

Do czego:
- Krajobrazy głownie
- Zdjęcia nieba nocą (długa wielokrotna ekspozycja)

Wymagania:
- Krótki (piesze wędrówki a statyw w plecaku)
- Wiadomo jakiś kompromis pomiędzy wagą a stabilnością

Sprzęt k-r + 18-55 -> Docelowo k-r + S10-20

Normalnie wziąłbym 350. Ale obawiam się że będzie mniej stabilny przy tych wielokrotnych długich czasach.

Mam około 170 wzrostu, do tych gwiazd w sumie mogę nie wysuwać wszystkich sekcji, byle bym nie musiał się czołgać pod statywem żeby kadr dobrać.
Jak myślicie ten 350, będzie stabilny w takich warunkach nocnych, dodając jeszcze że nie będą wszystkie sekcje wyciągnięte, a statyw będzie dociążony plecakiem czy jakimś ciężarkiem.

sigmiarz - Wto 20 Gru, 2011

właśnie do gwiazd potrzebujesz czegoś dłuższego, z serii ex
http://www.cyfrowe.pl/sta...RVg=/Benro.html
może będzie drożej niż 300 czy 350 z głowicą, bo oprócz statywu będzie potrzebna głowica, a to już inna historia, z tym że tańsza.
właściwie którykolwiek z wklejonej przeze mnie listy na który Cię stać, najsłabszy
z nich ma max obciążenie 6 kg, stabilność w tym przypadku będzie miała znaczenie
szczególnie przy dłuższych obiektywach, których może w przyszłości Ci się zachce,
warto przemyśleć zakup, bo statywów używa się bardzo długo, często dłuzej niż ulubionego kita.

(nie sugeruj się sklepem, to tylko przykład)

[ Dodano: Wto 20 Gru, 2011 08:23 ]
tak przy okazji, k-r + S10-20 bardzo fajny zestaw jak ktoś lubi szeroko,
ale 18-55 się nie pozbywaj.

Pazuzu - Sro 21 Gru, 2011

Dzięki za odpowiedź.

Co d dłuższych obiektywów to wiem że nie będę używał, a jeśli już to najniższe modele sobie poradzą (tele u mnie to typowe niskie modele).
Kwota jaką dysponuję to 300 zł. Być może uda się cos jeszcze doskładać. Dzisiaj oglądałem wersje a-550 ex. Do plecaka mi się mieści, wygląda aż za solidnie, przy wszystkich rozłożonych sekcjach już taki pewny nie jest. Ale przy jednej sekcji wyciągnietej, dociążeniu woreczkiem z kamykami czy tam piaskiem, powinien dać rade na te gwiazdy.

Niestety statywy zaproponowane w linku są za drogie. Ewentualnie A-158EX ale wtedy najtańsza głowica.

Wersja 300 nie zmieści mi się do plecaka, więc odpada. Teraz zastanawiam się czy brać 350 czy dopłacić do 550.

sigmiarz - Czw 22 Gru, 2011

w takim razie ten będzie chyba lepszy http://www.cyfrowe.pl/apa...herpa-603r.html może znajdziesz go gdzieś taniej.

oczywiście nie zmieści się do byle torby, ale coś za coś, ja bym nie zrezygnował ze stabilności na rzecz kompaktowości. Stabilność to istota statywu :)

[ Dodano: Czw 22 Gru, 2011 10:50 ]
chyba można go mieć taniej http://www.ceneo.pl/Staty...lbon+Sherpa+603

Pazuzu - Czw 22 Gru, 2011

Niestety wychodzi na to że będe musiał zrezygnować z tych gwiazd. Tego velbona odrzuciłem na samym początku z powodu gabarytów. Z wielgachnym statywem to nawet z domu nie będę wychodził więc jego stabilność może być powalająca ale mi to zbędne.

Zdecydowałem się na tego A-550 EX. Spróbuje z tymi gwiazdami, być może da rade. A na pewno do zachodów i wschodów się nada.

sigmiarz - Czw 22 Gru, 2011

możesz jeszcze obejrzeć ten http://www.cyfrowe.pl/apa...act-statyw.html
dickw - Pią 11 Maj, 2012

Ja zastanawiam sie nad zakupem:
- Giottos MTL9361B z głowicą MH5001
- Benro A650 EX + BH2 lub Benro A650 EX + HD-38
- SIRUI T-2004X + K-10X
- Manfrotto 055XPROB + 804RC2

Giottos jest jednak trudno dostępny, Sirui i Manfrotto trochę cenowo przekraczają na dzisiaj mój budżet (+/- 500 PLN), zostaje więc Benro.
Czy głowica BH2 ma przycisk do panoramowania? Czy lepszym wyborem będzie kupno Benro A650 EX + HD-38? Dodam, że statyw nie będzie mocno eksploatowany :)

homar6 - Pią 01 Cze, 2012

Panowie a co myslicie o takim czyms?
BENRO C2580TB2
http://www.ebay.co.uk/itm...984.m1497.l2649

Zakupilem wczoraj i czekam... z Chin to leci wiec pewnie do UK z 2 tygodnie zajmie. ile taki statyw moze kosztowac w Polsce?

pbwi2p - Wto 06 Sie, 2013

Witam, dla zainteresowanych jestem od 2 tygodni właścicielem A2970F z głowicą 804RC2. Podczas zakupu rozważałem także statyw A1970F, jest niższy o 20 cm jednak wagowo praktycznie bez różnicy. Zdecydowałem się na A2970F ze względu na wysokość, stabilność oraz łamaną centralną kolumnę, która świetnie spisuje się przy makro. Jestem bardzo zadowolony (jak do tej pory), statyw wykonany jest bardzo solidnie, jest też bardzo stabilny, oczywiście kiedy zdecydujemy się na pochylenie kolumny centralnej musimy liczyć się z faktem że wszelkiego rodzaju drgania pochodzące od głowicy/aparatu będą odczuwalne (Poprzez przesunięcie kolumny centralnej, tak aby punkt mocowania/łamania był na środku kolumny, można znacznie usztywnić statyw w tej konfiguracji). W tej opcji wyzwalam migawkę z pilota, jednak opcji tej używam głównie przy ujęciach makro. Statyw bardzo uniwersalny, daje dużą swobodę zarówno przy wysokich jak i przy niskich ujęciach (możliwości konfiguracji jest naprawdę dużo, przy odblokowanych nogach statyw można rozłożyć na płasko, dzięki regulacji pochylonej kolumny w dwóch płaszczyznach, z aparatem można zrobić dosłownie wszystko). Konstrukcja bardzo prosta, liczę na to że ewentualne luzy będę mógł zniwelować samemu. W razie pytań piszcie...