|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Chyba trafiony AF w Sigmie 18-200 OS
AndrewG - Sro 03 Wrz, 2008 Temat postu: Chyba trafiony AF w Sigmie 18-200 OS Witam,
dziś odebrałem zamówiony obiektyw Sigma 18-200 OS. Na początku wszystko było w porządku, do momentu kiedy nie spróbowałem ustawić AF na białą ścianę. Wiadomo, AF nie zadziałał i zatrzymał się na nieskończoności przy słyszalnym stuknięciu. Niestety przy następnej próbie ustawienia ostrości na dowolnym, innym przedmiocie AF już nie zadziałał. Próbuje kawałek cofnąć i znów uderza w blokadę. Dopiero po ręcznym przesunięciu pierścienia do ok. połowy skali w trybie MF i ponownym załączeniu AF obiektyw zaczyna ostrzyć. Po kolejnym nie ustawionym AF i dojechaniu do granicy sytuacja się powtarza. Co robić? Tylko serwis? Z góry dziękuję za rady. Aparat jaki posiadam to 450D, dodam tylko, że przy kitowym 18-55IS problem oczywiście nie występuje.
Wujek_Pstrykacz - Sro 03 Wrz, 2008
Takie posty do do działu o serwisie.
MC - Czw 04 Wrz, 2008
Cos sie pewnie rozp**. Obiektyw kupowales w sklepie tradycyjnym czy internetowym?
AndrewG - Czw 04 Wrz, 2008
Kupiony w internetowym EURO.
MC - Czw 04 Wrz, 2008
Chyba najprosciej bedzie odeslac z adnotacja, ze przyslali Ci wadliwy sprzet i zadac nowego, a najlepiej innego
Wujek_Pstrykacz - Pią 05 Wrz, 2008
Wymieniać i to jak najszybciej.
AndrewG - Pią 05 Wrz, 2008
Tak też uczyniłem i w związku z tym chciałem pochwalić internetowe EURO, bynajmniej nie w ramach reklamy Następnego dnia po stwierdzeniu usterki zadzwoniłem do człowieka, który obsługiwał moje zamówienie. Powiedział, że wyśle tego samego dnia nowy obiektyw do najbliższego EURO i dziś po 15 mogę go odebrać. I tak też się stało. Nowy, już bez usterki śmiga aż miło.
|
|