|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - a co z Pentaxem? :)
bashirek - Czw 04 Wrz, 2008 Temat postu: a co z Pentaxem? :) Witam wszystkich!
Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem Nikona D50 z KITowym wbiektywem... zastanawiam się jednak nad zmianą systemu.. No i stąd pytanie:
co z tymi Pentaxami? Czy warto przesiąść się choćby na takiego K200D?
No bo chyba nie tylko Nikony i Canony są na świecie (a typowy Sony jakoś mi się nie widzi)
Pozdrawiam!
kozidron - Czw 04 Wrz, 2008
bashirek, może dlatego że jesteś (nie)szczęśliwym posiadaczem kitowego obiektywu, może lepiej warto się zastanowić nad jakimś przyzwoitszym szkłem do D50.....odpowiednim do tego rodzaju fotografii, którą uprawiasz......
henk - Czw 04 Wrz, 2008
Jeśli do Nikona masz tylko obiektyw kitowy to spokojnie możesz zmienic system na Pentaxa tylko zorientuj się najpierw jak jest z dostępnością akcesoriów tej firmy i z serwisem w naszym pięknym kraju
Canona i Nikona mogę Ci polecic z czystym sumieniem bo wiem że z serwisem i z dodatkami tych firm nie ma problemu a jak jest z Pentaksem to musisz poczekac aż na twoje pytanie odpowie ktoś kto używa tego systemu
Ja też niedługo zaczynam kompletowac sprzęt fotograficzny od zera ale będę wybierał tylko między Canonem a Nikonem
MC - Czw 04 Wrz, 2008
henk napisał/a: | wiem że z serwisem (...) nie ma problemu |
Ryzykowna teoria...
henk - Czw 04 Wrz, 2008
MC, Chodziło mi o dostępnośc a nie wiem jak jest z jakością usług
ghost - Czw 04 Wrz, 2008
k200 bardzo fajną puszką jest.
jeżeli lubisz manuale, nie przeszkadza Ci oferta obiektywów i umiarkowanie szybki AF.
bashirek - Pią 05 Wrz, 2008
Rozumiem że Pentax jest niepopularnym systemem?
a co z rynkiem wtórnym obiektywów? Naprawdę jest tak źle?
Na początek i tak będę musiał oprzeć się na obiektywie KITowym (ewentualnie z jakimś tańszym telezoom-em )
a może sprzedać BODY, zbierać na D80 i potem dokupić jakieś szkło??
ghost - Pią 05 Wrz, 2008
polecam zwiad na allegro. obiektywów z AF nie ma wielu.
na osłodę kit jest bardzo sympatycznie wykonany.
mz jeżeli nie masz ochoty na używanie manualnych szkieł, to Pentax nie jest optymalnym rozwiązaniem.
d80 fajny jest.. ale rzeba mieć świadomość że wysokie iso wyglądają marnie.
henk - Pią 05 Wrz, 2008
bashirek napisał/a: | Rozumiem że Pentax jest niepopularnym systemem? |
Owszem, nie jest tak popularny jak Nikon czy Canon ale nie dlatego że jest gorszy tylko słabo się reklamuje. Skoro masz już lustrzankę i po wymianie chcesz poczuc poprawę to D80 może nie wystarczyc, po prostu będziesz robił takie same zdjęcia. Moja propozycja to Canon 40D + Canon EF-S 17-85 f/4.0-5.6 IS USM jeśli to nie za drogo. Taki nowy komplecik kosztuje ok. 3500 zł. Sam się do niego przymierzam. Napisz ile kasy chcesz na to przeznaczyc to łatwiej będzie coś zaproponowac
Hmm.. niestety troszke mniej - do 2500-2700...
Szkoda że ten Canon jest taki drogi.. a model 30D?
a co do Pentaxa i szkieł to widzę że jest ich niewiele.. boję się że potem to przez E-Bay będę musiał coś ściągać ;P
henk - Pią 05 Wrz, 2008
Widzę że użytkownicy Pentaxów nie spieszą się z pomocą i jesteś skazany na podpowiedzi takich jak ja laików
Właśnie w tym problem że do Pentaxa nie znajdziesz za dużo szkieł autofocus a użytkownicy aparatów tej firmy dochodzą do perfekcji w posługiwaniu się obiektywami manualnymi które pomimo podeszłego wieku są podobno bardzo dobre optycznie
Canona 30D polecam jako solidny aparat bez zbędnych bajerów
Kumpel ma takiego
Bardzo wygodnie się go trzyma i robi lepsze zdjęcia niż mój Nikon D60
Wujek_Pstrykacz - Pią 05 Wrz, 2008
Canon 30d to bardzo dobry aparat, wiem bo mam. Ale teraz to 40d w podobnej cenie jest i chyba to lepszy wybór.
no właśnie z jednej strony nie potrzebuję bajerów, z drugiej zamierzam popełnić małe świętokradztwo i udostępniać czasem aparat swojej dziewczynie (której np. spodobałby się podgląd Live view, albo większy niż w D50 wizjer..)
Ponieważ teraz mam tylko KITa nie grozi mi za bardzo zapaproszenie wnętrza, ale jak to jest z tymi systemami czyszczenia matrycy i np. stabilizacją w Pentaksach?
[ Dodano: Pią 05 Wrz, 2008 12:03 ]
też się zastanawiałem nad Canonem 30D..
w sumie to myślałem o takim Trio:
30D (C)
D80 (N)
K200D lub K10D (P)
henk - Pią 05 Wrz, 2008
bashirek napisał/a: | w sumie to myślałem o takim Trio:
30D (C)
D80 (N)
K200D lub K10D (P) |
Z tego trio najlepszy Canon
Live view w lustrzance działa gorzej niż w kompakcie (chyba że weźmiesz Sony A350 - odradzam), nie masz podglądu w autofocusie, obraz na monitorze znika w momencie dotknięcia spustu
Czyszczenie matrycy nie wiem czy w ogóle działa. Ja to mam w moim Nikonie a i tak już raz musiałem czyścic ręcznie a raczej ustnie - wystarczyło dmuchnąc
Stabilizacja w korpusie jest ok. 1/3 mniej skuteczna niż stabilizacja w obiektywie ale działa z każdym obiektywem więc to już jest zaleta niezaprzeczalna
A może Canon 40D ze słabszym obiektywem np. 18 - 55 IS
Taki zestaw powinieneś znaleźc na allegro poniżej 3000 zł
Dopiero teraz zauważyłem że podane przez Ciebie modele aparatów to nie trio tylko kwartet i w takim razie Pentaxa K10 postawiłbym na tej samej wysokiej półce co Canona 30D
krewzszafy - Sob 06 Wrz, 2008
henk napisał/a: | Z tego trio najlepszy Canon |
no jasne, pewnie dlatego że to canon
a polecanie 40d z kitem to ehemm... czyszczałka daje radę, żongluję manualami i czasem gruszki używam. bashirek jak nie chcesz zostać profesjonalitsą to bierz to co ci się podoba, ale kup sobie do cholery porządny obiektyw. 40d z kitem nie da ci nic więcej niż masz teraz skup się na dobrym szkiełku a body weź tańsze.
bashirek - Sob 06 Wrz, 2008
szczerze mówiąc na razie będe musiał używać obiektywu KITowego... ale w grudniu mamy jakieś premie roczne, więc wtedy będę mógł i zainwestować w szkła.
Co do tego Pentaxa, to mam do niego sentyment, bo pierwszy aparat jaki miałem w rekach był tej firmy (nie mój!).
Ale teraz, patrząc pod kątem szkieł nie wiem czy to dobre wyjście wchodzić w ten system..
Nie patrząc jednak na szkła:
K10D (a co tam! ;P )
30D
D80
który jest najlepszy (pod względem wygody użytkowania, parametrów itp.)?
henk - Sob 06 Wrz, 2008
krewzszafy, Czytałeś całego mojego posta czy tylko początek?
Przeczytaj ostatnie zdanie
A najlepiej zaproponuj coś konketnego
Co to jest ,,porządny obiektyw''?
Sigma 200 - 500 mm f/2.8?
A który z aparatów wymienionych przez bashirek, jest lepszy niż Canon 30D i Pentax K10?
Z drugiej strony krewzszafy, możesz miec rację
To zależy do czego bashirek, ma zamiar tego zestawu używac
Więc może inaczej - Canon 450D + Canon EF-S 17-85 f/4.0-5.6 IS USM
Nie wiem czy Pentax ma jakiś obiektyw AF podobny do tego Canona, jeśli tak to ten obiektyw + K200 bo w zestawie z K10 to znowu będzie za drogo
henk napisał/a: | Nie wiem czy Pentax ma jakiś obiektyw AF podobny do tego Canona |
podobny?
pentax: 17-70/4, 16-45/4
sigma 17-70, tamron 17-50/2.8
pitolenie że canon ma więcej obiektywów jet mocno przesadzone, amator ma wybór aż za duży bo nie wie co kupić
porządny obiektyw to np ten tamron, jasny i przyzwoity optycznie(nie mam ale opierajac sie na testach optycznych)
davaeorn - Sob 06 Wrz, 2008
canon ma więcej obiektywów bo szkła producentów niezależnych pasują do wszystkich systemów, a "swoich" szkieł canon ma najwięcej... i dzięki temu niezależnie od tego na jakim poziomie zaawansowania ktoś jest (i na jakim poziomie portfela) nie ma problemu ze znalezieniem obiektywu pod siebie... z czym inne systemy niestety mają problem vide nikon i klasa semi-pro...
Wróbel EOS - Sob 06 Wrz, 2008
Co z tego, że Canon ma duży wybór szkieł. Proszę o podanie dobrego obiektywy ( zmiennoogniskowego ) w cenie do 1400zł (ze stajni Canona pod APS-C).
Jeśli chodzi o puszkę+ szkło to skłaniał bym się do takich opcji:
1. Canon 30D/40D + Tamron 17-50 2.8 albo Pentax K10D + Tamron 17-50 2.8(nie wiem czy jest jakiś dobry obiektyw pentaxa w tej cenie bo nie znam się na tym systemie(a dokładniej na szkłach))
2. Canon 450D + tamron 17-50 albo Pentax K200D + tamron.
3. pozostał bym przy nikonie tylko dokupił do niego lepsze szkła za te 2500zł
Wróbel EOS i o to właśnie mi chodziło, canon ma mnówstwo systemowych szkiełek ale jakością nie grzeszą i konkurencja w tej samej cenie daje lepsze wyniki np. ten tamron 17-50/2.8.
pentax 16-45/4 jest zupełnie przyzwoity, na forum pentaxa piszą że różnica właściwie tylko w światełku w porównaniu z tamronem
Wróbel EOS - Sob 06 Wrz, 2008
Canon w tej cenie ma tylko marny 18-55 i 17-85 który jest chyba jeszcze gorszy(chodzi o optykę) Canon może być dobrą propozycją jeśli nastawimy się na szkła innych producentów i nie boimy sie problemów z tym związanych typu FF/BF. O tyle dobrze że sigma kalibruje swoje szkła za darmo. Nie wiem jak wygląda sytuacja z Tamronem(ale podobno kiepsko) Rozumiem, że Canon może mieć duży wybór szkieł ale w cenie powyżej 2000zł a nie każdego stać na taki wydatek. Dla mnie osobiście dobra jakość zdjęć zaczyna się przy 40D+17-40.
jaad75 - Sob 06 Wrz, 2008
davaeorn napisał/a: | canon ma więcej obiektywów |
Ogólnie może tak, ale w niektórych segmentach wyraźnie mniej... Pamiętam, że jak kiedyś policzyłem wszystkie obiektywy AF Pentaksa (F, FA, FA-J, D-FA, DA), to wyszła mi liczba bardzo zbliżona do Canona, a nie należy zapominać, że są jaszcze szkła bez AF i nie mówię tu o M42, ale o szkłach bagnetowych, których użytkowanie często nie odbiega w niczym od użytkowania współczesnych szkieł (np. wersje A)... To co różni system C od P, to obecność długich szkieł, ilość szkieł z silnikiem ultradźwiękowym i ogólna dostępność systemu zarówno na rynku pierwotnym, jak i wtórnym.
duncon - Sob 06 Wrz, 2008
Witam ,
Od lipca jestem szczęśliwym posiadaczem Pentaxa K200 i sam miałem dylemat z wyborem ale miałem mniejszy budżet niż ty .
Jestem bardzo zadowolony z pentaxa i wcale nie czuję zbyt małego wyboru szkieł na rynku.
Przede wszystkim są rozsądnych cenach.
Z twoim budżetem wziąłbym Pentaxa K10D i pod uwagę NIKONA D80.
Jakieś pytania to pisz gg : 3709803
Pzdr.
|
|