|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Ludzie pomóżcie bo zwariuje :)
camereon - Sob 06 Wrz, 2008 Temat postu: Ludzie pomóżcie bo zwariuje :) Od kilku miesięcy zgłębiam tajniki fotografii używając Nikona D60 oraz kitowego obiektywu 18-55 VR. Z tego co się zdążyłem już zorientować, takim zestawem świata nie zwojuje, więc postanowiłem kupić sobie jakiś porządny obiektyw np. Nikkor DX 55-200 f/4-5.6 VR. Po jakimś czasie ktoś mi nagadał, że pomiędzy Nikonem D60 a Nikonem D80 jest przepaść w jakości fotografii, więc postanowiłem się rozejrzeć za lepszym nowym aparatem. I tu powstały kolejne problemy, bo udało mi się zgromadzić kasę na sprzęt w okolicach 5 tys. i nie wiem co robić. Proszę więc o radę czy:
1. zostawić sobie Nikona D60 i kupić jakieś dobre obiektyw ? Jak tak , to jakie kupić ? Spieszę poinformować, że robię zdjęcia krajobrazów, architektury, portrety i makra...przydałoby się również czasami sfotografować jakąś uroczystość
2. Kupić sobie lepszego Nikona ? Wiem, że za chwilę będzie premiera nowego nikona D90, ale czy to jest dobry aparat ? Myślałem również o Nikonie D300, ale chyba nei będzie mnie stać na optykę do niego, no chyba że kupię kit, ale czy Nikkor 18-200 VR to dobry obiektyw i czy jest na tyle uniwersalny, ze będę mógł go stosować do większości wymarzonych fotografii ? A może kupić D80 i kulka dobrych szkieł ?
3. A może olać nikona i przesiąść się na Canona ? EOS 450D wygląda nieźle, ale
nie miałem do tej pory do czynienia z Canonem i nie mam porównania. Nikon D60 bardzo mi odpowiadał. Zależy mi jednak na tym, żeby moje zdjęcia były wysokiej jakości....Podobno pucha nie jest tak istotna jak obiektyw i nie wiem czy jest sens zmieniać markę podczas gdy Nikona mam już "obcykanego".
Szanowni forumowicze proszę o podpowiedź - chodzi mi o zakup zestawu, przy którym jedynym problemem będą moje umiejętności , nie zaś jakość sprzętu Czekam na podpowiedzi....
krewzszafy - Sob 06 Wrz, 2008
camereon napisał/a: | ktoś mi nagadał, że pomiędzy Nikonem D60 a Nikonem D80 jest przepaść w jakości fotografii |
no to jak sami piszesz nagadał, ale głupot. d60+bardzo dobre szkło jakością zdjęć rozłoży każde body z taniutkim kiepskim kitem.
za 5 tyś można kupić lepsze body i 2 dobre obiektywy.
jeśli d60 ci odpowiada to za 5 klocków masz szkiełek do wyboru aż cie głowa rozboli jak bedziesz sie na coś chciał zdecydować.
jeśli interesuje cię jakość fotek to kup jakiegoś dobrego "kita", szeroki kąt, jasną stałkę ale z silnikiem od sigmy.
camereon - Sob 06 Wrz, 2008
krewzszafy napisał/a: | camereon napisał/a: | ktoś mi nagadał, że pomiędzy Nikonem D60 a Nikonem D80 jest przepaść w jakości fotografii |
no to jak sami piszesz nagadał, ale głupot. d60+bardzo dobre szkło jakością zdjęć rozłoży każde body z taniutkim kiepskim kitem.
za 5 tyś można kupić lepsze body i 2 dobre obiektywy.
jeśli d60 ci odpowiada to za 5 klocków masz szkiełek do wyboru aż cie głowa rozboli jak bedziesz sie na coś chciał zdecydować.
jeśli interesuje cię jakość fotek to kup jakiegoś dobrego "kita", szeroki kąt, jasną stałkę ale z silnikiem od sigmy. |
A konkretnie jakieś propozycje ?
RB - Sob 06 Wrz, 2008 Temat postu: Re: Ludzie pomóżcie bo zwariuje :)
camereon napisał/a: | Od kilku miesięcy zgłębiam tajniki fotografii używając Nikona D60 oraz kitowego obiektywu 18-55 VR. Z tego co się zdążyłem już zorientować, takim zestawem świata nie zwojuje, więc postanowiłem kupić sobie jakiś porządny obiektyw np. Nikkor DX 55-200 f/4-5.6 VR. Po jakimś czasie ktoś mi nagadał, że pomiędzy Nikonem D60 a Nikonem D80 jest przepaść w jakości fotografii, |
Kłamał. Pod względem obsługi itede, róznica jest. Pod względem jakości plików - jeśli juz jest to raczej na korzyść nowszego d60...
Czy d60 poza opinia tego kogos w jakikolwiek sposb ogranicza Twoje mozliwości? Jeśłi tak, to zmieniaj. Jesli nie, to pomyśł o szkłach.
davaeorn - Sob 06 Wrz, 2008
krewzszafy napisał/a: | za 5 tyś można kupić lepsze body i 2 dobre obiektywy. |
d80 kosztuje ok 1800zł - zostaje 3,2k na obiektywy... jeden kupisz za to z pewnością, jednak czy dwa dobre??
wg. mnie niema sensu zmieniać body... lepiej władować tą kase w naprawde dobre szkła...
camereon napisał/a: | Z tego co się zdążyłem już zorientować, takim zestawem świata nie zwojuje, więc postanowiłem kupić sobie jakiś porządny obiektyw np. Nikkor DX 55-200 f/4-5.6 VR |
jeśli odpowiada Ci 18-55 i zastanawiasz się nad kupieniem jakiegoś tele, i nieodstrasza Cie wydanie 5 tys na jedno szkło, to kup 70-200 f/2.8 VR... nie ma możliwości żebyś niebył zadowolony... chodzą też słuchy że nikon ma wypuścić II wersję tegoż szkła, więc może poczekaj do końca września - bo jeśli tak się stanie to I wersja pójdzie pewnie w dół...
Marian - Sob 06 Wrz, 2008
W cyfrze w przeciwieństwie do filmu matrycy nie zmienisz, i do kitowej matrycy wystarczy kitowy obiektyw.
Co innego jeśli przewidujesz w przyszłości kupno rewelacyjnej matrycy, wtedy ma sens kupowanie rewelacyjnego obiektywu.
davaeorn - Sob 06 Wrz, 2008
Marian napisał/a: | W cyfrze w przeciwieństwie do filmu matrycy nie zmienisz, i do kitowej matrycy wystarczy kitowy obiektyw. |
bardzo interesujące podejście do sprawy... ja wiem że kitowy 18-55 jest wprost stworzony do np. zdjęć ptaków, sportu, to świetne makro... weź ty się człowieku zastanów jakie głupoty opowiadasz a dopiero później pisz cokolwiek...
swoją drogą ciekawe czy jaką matryce ma arek w 20D... kitową czy też nie... jeśli tak to pewnie powinien przestać testować na niej inne obiektywy niż kitowe... no bo przecież jak to tak...
camereon - Sob 06 Wrz, 2008
camereon napisał/a: | Z tego co się zdążyłem już zorientować, takim zestawem świata nie zwojuje, więc postanowiłem kupić sobie jakiś porządny obiektyw np. Nikkor DX 55-200 f/4-5.6 VR |
jeśli odpowiada Ci 18-55 i zastanawiasz się nad kupieniem jakiegoś tele, i nieodstrasza Cie wydanie 5 tys na jedno szkło, to kup 70-200 f/2.8 VR... nie ma możliwości żebyś niebył zadowolony... chodzą też słuchy że nikon ma wypuścić II wersję tegoż szkła, więc może poczekaj do końca września - bo jeśli tak się stanie to I wersja pójdzie pewnie w dół...[/quote]
Bardzo dziękuje za wszelkie odpowiedzi, już chyba wiem co zrobię....
|
|