|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Tamron 17-35 f2,8-4 VS. Sigma 17-35 f2,8-4 do Nikona D80
DeKa - Wto 09 Wrz, 2008 Temat postu: Tamron 17-35 f2,8-4 VS. Sigma 17-35 f2,8-4 do Nikona D80 Witam Wszystkich.
Za klika dni planuję kupić zestaw Nikon D80 + Nikkor 50mm F1,8. Na które ze szkieł wymienionych w temacie powinienem się zdecydować? Początkowo byłem przekonany do Tamrona ale przeczytałem kilka niepochlebnych opinii na temat współpracy tych szkieł właśnie z D80, czy ktoś z Was miał jakieś problemy? Który z obiektywów jest Waszym zadaniem lepszy pod względem optycznym oraz jakości wykonania? Aha, jeszcze jedno zakładam, że obydwa obiektywy będą współpracowały z moim analogowym staruszkiem F50 (co do Tamrona jestem przekonany, zaś co do Sigmy nie znalazłem jednoznacznej odp.). Z góry dziękuję za informacje z Waszej strony. Pozdrawiam.
MM - Wto 09 Wrz, 2008
Mam tę Sigmę z mocowaniem do Canona i robiłem zdjęcia Tamronem. Napisz na czym Ci zależy. Bo jak na szybkości to oczywiście wygrywa Sigma. Wykonanie oba obiektywy mają dobre choć Sigma takie bardziej "kobiece" i milsze w dotyku. Optycznie wolę Tamrona. Sigma dodatkowo koszmarnie traci na kontraście gry tylko przednia soczewka "zobaczy" za dużo silnego światła. Tamron przyjmuje takie światło ze stoickim spokojem.
Na moim starym 20D był jeszcze ogromny pronblem z AF tej Sigmy, serwis zmienił mi szkło na inne i to pomogło, było lepiej choć nie idealnie. Na 5D Sigma chodzi nawet nieźle, na analogu od zawsze radzi sobie bardzo poprawnie.
|
|