|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Tokina AT-X M35 Pro DX 35 mm f/2.8
Arek - Czw 11 Wrz, 2008 Temat postu: Test obiektywu Tokina AT-X M35 Pro DX 35 mm f/2.8 http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=138
Zapraszam do lektury i dyskusji.
Arek
krisv740 - Czw 11 Wrz, 2008
ja do tokiny mam tylko i wyłacznie pozytywne podejście, szczególnie za brak problemów z af (zazwyczaj) i jej konstrukcję.
czy ten obiektyw mnie zachwyca? hmmmm... - nie wiem. jest pod aps-c, a myślę, że już czas aby tokina powróciła do konstrukcji pod ef dla canona i fx w nikonie . nie zapominajmy o wchodzącym sony i planach pentax'a.
cena wbrew temu co napisał Arek jest w miarę przystępna , a dodatkowo chyba powoli zacznie spadać, więc jeśli w przyszłości stwierdzę brak takiego szkła u siebie to będzie to jeden z czołowych pretendentów
MC - Czw 11 Wrz, 2008
Obiektywik bardzo przyzwoity, za niewielkie pieniadze. Szkoda, ze Tokina uparcie robi tylko dla C i N.
fafniak - Czw 11 Wrz, 2008
ja chcialbym zoabzcyc na ile zmiana samych powlok na SMC zmieni prace pod swiatlo....czy tez wieksze znaczenie ma sama konstrukcja obiektywu....
MM - Czw 11 Wrz, 2008
MC napisał/a: | Obiektywik bardzo przyzwoity, za niewielkie pieniadze. Szkoda, ze Tokina uparcie robi tylko dla C i N. |
Wystarczy
MC - Pią 12 Wrz, 2008
MM napisał/a: | MC napisał/a: | Obiektywik bardzo przyzwoity, za niewielkie pieniadze. Szkoda, ze Tokina uparcie robi tylko dla C i N. |
Wystarczy |
A mi sie wydaje, ze swoimi bardzo przyzwoitymi szklami mieliby szanse sporo zarobic na mocowaniu A. Kiedys robili szkla do Minolty.
fafniak - Pią 12 Wrz, 2008
MC, wydaje mi sie ze to tylko kwestia paru miesiecy.....nie mozna ignorowac producenta ktory ma duza szanse byc 2-3
MC - Pią 12 Wrz, 2008
fafniak, nie bylbym taki pewien. Sigma juz od dawna olewa w kwestii HSMa. A ze swoimi tele mialaby duze szanse.
fafniak - Pią 12 Wrz, 2008
MC, ja poprostu nie wierze zeby firmy zarabiajace na produkcji szkiel "uniwersalnych" (dla wielu producentow) mogly pozwolic sobie na ignorowanie takiego potentata jak SONY. Tylko kwestia czasu
Arek - Pią 12 Wrz, 2008
Zgadza się. Dotychczas mogły, teraz już raczej nie mogą, bo Sony zdobywa coraz większy kawałek tortu.
MC - Pią 12 Wrz, 2008
Ja tez mam taka nadzieje. Bo chyba dla Sigmy wrzucenie HSMa nie byloby az takim problemem. A i na omawiana Tokine w systemie A znalazloby sie pewnie wielu kupcow. Bo jest tylko 35/1.4G, ktory nie dosc ze drogi to jeszcze na photozone wypadl... zalosnie.
|
|