forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - wielkość matrycy, a głębia ostrości

tomek__ - Pią 12 Wrz, 2008
Temat postu: wielkość matrycy, a głębia ostrości
witajcie, jestem tu nowy -jeśli pomyliłem dział, proszę o przeniesienie;

od dawna męczy mnie pytanie -dlaczego im mniejsza matryca aparatu tym większa głębia ostrości?

dam przykład -weźmy średni format, APS-C i standardowy mały srebrny kompakt
załóżmy, że w każdym aparacie będziemy mieli obiektyw o takim samym ekwiwalencie ogniskowej w porównaniu do małego obrazka np. 85mm; przysłona 2.8

w średnim formacie głębia będzie papierowa
w APS-C adekwatna do fotografii portretowej
a w kompakcie (malutka matryca) trudno w ogóle uzyskać rozmyte tło...

nie mam pojęcie dlaczego tak jest, czy mógłby ktoś wytłumaczyć?

mavierk - Pią 12 Wrz, 2008

Chodzi tutaj o obiektywy, które zawsze daja tą sama głębie ostrości, zależnie od ogniskowej (a jak tak nie jest, to dają zawsze zbliżony zakres do siebie, przy takiej samej ogniskowej).

I teraz matryca aps-c, żeby zachować kąt widzenia, jak 50mm na pełnej klatce, musi mieć 35mm <- a im mniejsza ogniskowa, tym większy zakres ostrości masz.

Czyli żeby mieć ten sam kąt widzenia, masz 25mm na 4/3, 35mm na aps-c 50mm na FF i 80 na MF <- teraz fotografując z 2 metrów każde szkło da Ci inną głębie ostrości mimo mniej więcej takiego samego kadru.

... mam nadzieje, że napisałęm w miare zrozumiale

Daimon - Pią 12 Wrz, 2008

Tutaj więcej na ten temat- http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5251
tomek__ - Pią 12 Wrz, 2008

dzięki :)
teraz już wiem

mavierk
czyli mogę domniemywać, że taką ustawiając w moim kompakcie ogniskową 63mm (eq 390) i przysłonę 4.0 uzyskam taką głębię ostrości jak na pełnej klatce z obiektywem 63mm i f/4?

szkoda tylko, że w przeciwnieństwie do pełnej klatki mam wtedy tak wąski kąt..

Jesienny - Pią 12 Wrz, 2008

Wiąże się to z tym, że tak na prawdę w kompaktach o małej matrycy nie ma czegoś takiego jak teleobiektyw. Duże ogniskowe związane z tym, że mając szerokokątny obiektyw zawężamy jego pole widzenia do obszaru małej matrycki, co daje taki efekt, ale nadal ten obiektyw ma rzeczywiste małe ogniskowe (np panas fz18 - 4.6 - 82.8 mm)
RB - Pią 12 Wrz, 2008

Jesienny napisał/a:
Wiąże się to z tym, że tak na prawdę w kompaktach o małej matrycy nie ma czegoś takiego jak teleobiektyw. Duże ogniskowe związane z tym, że mając szerokokątny obiektyw zawężamy jego pole widzenia do obszaru małej matrycki, co daje taki efekt, ale nadal ten obiektyw ma rzeczywiste małe ogniskowe (np panas fz18 - 4.6 - 82.8 mm)

teleobiektywu nie ma, bo faktycznie, długośc obiektywów kompaktów jest pi razy drzwi podobna do ogniskowej. Natomiast to nie są obiektywy szerokokątne z których się wycina cos tam. One są od początku konstruowane na takie kąty (fakt że to są raczej srednio bądź szeokozakresowye zumy) a ogniskowa jest pochodną wielkości matrycy...

mavierk - Pią 12 Wrz, 2008

tomek__ napisał/a:
czyli mogę domniemywać, że taką ustawiając w moim kompakcie ogniskową 63mm (eq 390) i przysłonę 4.0 uzyskam taką głębię ostrości jak na pełnej klatce z obiektywem 63mm i f/4?
problem tkwi w ekwiwalencie 390mm - masz jakby cropa 6,1, czyli jak ustawisz w swoim kompakcie ogniskową 63mm i f4, to będziesz miał głębie ostrości jak na pełnej klatce z obiektywem 63mm i f4, z tym problemem, że z pełnej klatki będziesz miał większy kadr, 6,2 razy większy kadr :)