forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jaka cyfrowke z tych tanszych

Portal - Sob 13 Wrz, 2008
Temat postu: Jaka cyfrowke z tych tanszych
Witam
Coraz bardziej napalam sie na jakas cyfrowke bo coraz wiecej wad znajduje w swojej hybrydzie. Co byscie polecili w zakresie cenowym 2500 - 1500 zl.
Co do aparatu to chcialbym odrazu w kicie miec dwa obiektywy. Apracik bedzie sluzyl do fotek rodzinnych dla dziecka (przyjecia w domu , wypady do lasu , parku, itp) .
A co do samego paratu to zeby robil dobre fotki , mial dobra stabilizacje ( czy to w korpusie czy to w szklach)

Amix - Sob 13 Wrz, 2008

Polecam to co mam w stopce. Ostatniego obiektywu nie bierz pod uwagę, bo kosztuje prawie 1700zł

ten olympus ma stabilizacje w body czy szkla trzeba ze stabilizacja ?
Amix - Sob 13 Wrz, 2008

W body. Stabilizacja matrycy.

a co z Canona , nikona byscie polecili ?
rafalg - Sob 13 Wrz, 2008

Canon 450D + 18-55IS + 55-250IS. Szkła ze stabilizacją.

rafalg napisał/a:
Canon 450D + 18-55IS + 55-250IS. Szkła ze stabilizacją.

oj to chyba juz powyzej 3000 zl :(

Monastor - Sob 13 Wrz, 2008

Portal, tutaj będzie poniżej:
http://www.e-cyfrowe.pl/l...5bfbed#zakladki
http://www.e-cyfrowe.pl/l...df18ce5655bfbed

Z tym, że cena 2500 niestety przekroczona

a cos tanszego aby nie przekraczac te 2500 i aby az do tej granicy nie dochodzic ?
Monastor - Sob 13 Wrz, 2008

Portal, Nikon D60 w podwójnym kicie z VR, powinien byc taniej do dostania. Poszukaj na ceneo

Olek to też niezła propozycja, dwa porządne szkiełka w zestawie i wszystko za małe pieniądze. Jeśli nie będziesz potem dokupował obiektywów to to całkiem dobry wybór.

no nie , wymieniac szkiel nie bede najwyzej kiedys spzredam owy kit i kupie nowy

Tez wlsanie zastanawialem sie na D60 z podojnym kitem VR

Powiedcie mi ktory aparacik z tych podanych tutaj robi lepsze fotki ? ( bo moja hybryda fz18 zaczyna mnie coraz bardziej zawodzic)

Amix - Sob 13 Wrz, 2008

Tego Ci nikt nie powie. Jak napiszę, że olek robi lepsze od Nikona, czy Canona to skłamię, bo nie znam tych dwóch aparatów. Ja mogę Ci napisać, że jestem zadowolony z olka i tyle.
Musisz sobie porównać zdjęcia w necie. Trzeba trochę poszperać, a na pewno znajdziesz.
Tu jest przykładowe, bez żadnej obróbki, surowe. Jak będziesz chciał to jeszcze coś wrzucę w pełnym rozmiarze.

Luke_S - Sob 13 Wrz, 2008

Monastor napisał/a:
Olek to też niezła propozycja, dwa porządne szkiełka w zestawie i wszystko za małe pieniądze. Jeśli nie będziesz potem dokupował obiektywów to to całkiem dobry wybór.

Czyli jak już będzie kupował szkła, to ten wybór już nie będzie taki dobry?

Amix - Nie 14 Wrz, 2008

Luke_S napisał/a:
Monastor napisał/a:

Czyli jak już będzie kupował szkła, to ten wybór już nie będzie taki dobry?

Też tego nie kapuję za bardzo? ja jednak dokupiłem i planuje następny zakup obiektywu, plus zewnętrzną lampę błyskową.

Portal - Nie 14 Wrz, 2008

a czy Nikon d60 ma silnik AF ? tzn sam ostrzy gdy ustawie recznie przyblizenie pierscieniem
mavierk - Nie 14 Wrz, 2008

Portal napisał/a:
a czy Nikon d60 ma silnik AF ? tzn sam ostrzy gdy ustawie recznie przyblizenie pierscieniem
d60 jest pozbawiony tzw śrubokręta, czyli działa AF tylko z AF-I i AF-S :)

tzn , mozesz troche jasniej bo wiesz przyzwyczajony jest do kompaktow lub hybryd

czyli działa tylko z szkłami, które ogólnie rzecz biorąc mają w nazwie AF-S Nikkor (ogniskowa) :P
Albo HSM w nazwie, jesli to sigma
albo Motor w nazwie, jeśli to... sigma bez hsm :P
a Tami? nie wiem :)

Nie, nikon d60 nie ma własnego silniczka :)

Jesienny - Nie 14 Wrz, 2008

To znaczy d60 nie ma silnika i AF działa tylko z obiektywami posiadającymi silnik.

a rozumiem a czy to plus czy minus ze go nie ma ? (wybaczcie za pytanie ale sie ucze o lustrzankach)

Cenowo? wielki minus :)

Do d70s kupisz 50/1.4 za 900zł, do d60 już tylko Sigma 50/1.4 za 1300 :)

Monastor - Nie 14 Wrz, 2008

Luke_S, Canon i Nikon w pewnych dziedzinach dają dużo większe możłiwości. Po prostu szklarnia jest bogatsza.

aha rozumiem obiektywy z wlasnym silniczkiem sa drozsze.

A jak do tych D60 czy Canon 450 ma sie np Sony a300 lub a350 ? ( chodzi o jakosc fotek)

Portal napisał/a:
( chodzi o jakosc fotek)
Jakościowo to zależeć będzie właściwie tylko od obiektywu, przy tej klasie aparatu :)
Monastor - Nie 14 Wrz, 2008

Portal, w zasadzie tak jak napisał mavierk. O ile nie przyjdzie Ci do głowy oglądanie zdjęc w dużych powiększeniach, cropowanie lub długa ekspozycja (przy tym traci zwłaszcza A350 którą serdecznie odradzam). A300 wypadnie pod tym kątem lepiej od siostry. Najlepiej spisze się chyba Canon 450D

Ja też bym wziął Canona, ale nie z względu na aparat, tylko obiektywy, które mógłbym do niego podpiać - w tym systemie póki co wychodzi najtaniej :)

Chyba że Nikon z 16-85VR + 70-300VR

Najlepiej będzie, jak napiszesz, jakie obiektywy byś chciał kupić, a my Ci powiemy, jaki system oferuje najtaniej i najlepiej jakościowo :)

krewzszafy - Nie 14 Wrz, 2008

to jajako pierwszy proponuję pentaxa k200d z kitem i 50-200 lub 55-300 :wink: stabilizacja w korpusie, uszczelniony, znośny wizjer, nie za mały, przydatny wyświetlacz informacji na górze korpusu, tania zabawa z manualem

no wlasnie nie wiem jakie obiektywy kupic , nie chcialbym na calosc wydac wiecej niz 2500 zl - mysle ze jakis do okolo 55 i drugi do 200 , 300
Amix - Nie 14 Wrz, 2008

Ale co Ty w końcu za model aparatu chcesz kupić, bo pytasz o obiektywy, a z postów nic nie wynika jakie body wybrałeś.
Obiektywy powinny pokryć podstawowy zakres ogniskowej, mniej więcej tak jest w Olympusie i podobny zakres powinieneś kupić. W Olympusie jest system 4/3, więc bierzesz x2 ogniskowa. Jak obiektyw ma 14-42 to na mały obrazek wychodzi 28-84mm i drugi obiektyw 40-150 to mamy 80-300mm, czyli podstawowy zakres jest powiedzmy pokryty. W innych systemach jest trochę inaczej, ale taką ogniskową w przybliżeniu powinieneś na początek mieć.

albo d60 albo canon 450
Amix - Nie 14 Wrz, 2008

To już bym chyba kupił Canona EOS 450 D + EF-S 18-55mm IS + EF-S 55-250mm IS, najtaniej znalazłem za 2799pln. Ale nie wiem jak te obiektywy sie sprawują, bo w Olympusie kitowe są jedne z lepszych z tej półki cenowej.
RB - Nie 14 Wrz, 2008

Portal napisał/a:
no wlasnie nie wiem jakie obiektywy kupic , nie chcialbym na calosc wydac wiecej niz 2500 zl - mysle ze jakis do okolo 55 i drugi do 200 , 300

Ale co chcesz fotografować?
Canon da Ci dobre wysokie ISO i... tyle. Przy 2.5 tys o dobrych tele C zapomnij... Ale jak chcesz rozbudowywac system po przyrodę lub reportaz, to 450d jest dobrym punktem startowym :-)
Reszta tanich korpusów ze swymi CCD nie da Ci tylko wysokiego ISO na poziomie C. A zwykle jest tańsza :-)

reportazy robic nie bede :)
aparat sluzyc bedzie do fotek rodzinnych ( imprezy w domu) fotki wakacyjne, wypady za miasto do lasu , parku itp. Zdjecia przede wszystkim beda robione dziecku
Na ogol bede korzystal z tego malego obiektywu szerokatnego ( imprezy domowe , na podrowku itp) ale i bedzie sie zdazac robienie fotek za pomoca tele (wakacje , las , park itp). Wiec to beda na ogol szybkie fotki wiec te tryby Auto i inne tematyczne itp zeby bylo dobrze dopracowane.
Chcialbym aby fotki mialy ladne piekne kolory , malo szumow itp. a i z samym aparatem nie bylo problemow i latwy w obsludze abym jako poczatkujacym na lusterku latwo sie robilo fotki (teraz lece na hybrydzie i dosc czesto korzystam tylko z AUTO)

RB - Nie 14 Wrz, 2008

Kup Canona.
Luke_S - Nie 14 Wrz, 2008

Monastor napisał/a:
Luke_S, Canon i Nikon w pewnych dziedzinach dają dużo większe możłiwości. Po prostu szklarnia jest bogatsza.

Tak, szczególnie seria D40 i D60 Nikona, w której wybór obiektywów z autofocusem jest podobny do tego w systemie 4/3. A możliwości są różne - tu większe, tam mniejsze. Uśredniając i tak wszystko oferuje podobne możliwości, przynajmniej w tej kategorii sprzętowej.

Portal - Pon 15 Wrz, 2008

czy Canon Polska honoruje gwarancje gdy aparat byl kupiony nie w polsce ( nie w europie) ?
RB - Pon 15 Wrz, 2008

Portal napisał/a:
czy Canon Polska honoruje gwarancje gdy aparat byl kupiony nie w polsce ( nie w europie) ?

AFAIK nie. Żadna inna firma produkująca korpusy czy optyke też tego nie robi.

Luke_S - Pon 15 Wrz, 2008

RB napisał/a:
Żadna inna firma produkująca korpusy czy optyke też tego nie robi.

Błąd. Olympus daje 2 lata gwarancji na sprzęt (każdy, bez wyjątku) zakupiony w Europie i rok gwarancji na sprzęt zakupiony gdziekolwiek indziej.

oki , dzieki za rady , Raczej wezme canona 450d , chociazby poniewaz jest juz na matrycy CMOS i ma Live View a to duzy plus (jestem przyzwyczajony patrzec w ekranik)

Portal napisał/a:
...jestem przyzwyczajony patrzec w ekranik

To jak zobaczysz, jaki ten live view jest, to się odzwyczaisz ;)

tzn , mozesz jasniej ? nie jest taki jak w kompaktach czy hybrydach ? gorszy ?

Autofocus jest dużo wolniejszy (i głośniejszy) w trybie LV. To rozwiązanie przydaje się w zasadzie tylko tam, gdzie nie da się używać wizjera.
RB - Pon 15 Wrz, 2008

Portal napisał/a:
oki , dzieki za rady , Raczej wezme canona 450d , chociazby poniewaz jest juz na matrycy CMOS i ma Live View a to duzy plus (jestem przyzwyczajony patrzec w ekranik)

Jak ma być LV to Sony a300. Tam LV nie jest realizowany przez matrycę główna. AF, niezaleznie od tego czy LV jest właczony, oparty jest na pomiarze przesunięcia fazowego. I ekran jest odchylany.
LV w 450d to raczej atrapa. Szczególnie biorąc pod uwagę "jakość" wyświetlaczy LCD które canon wkłada do dwu, trzy i cztero cyfrowych korpusów...

a jak sony a300 wypada z jakoscia fotek w porownaniu z 450d ?
MC - Pon 15 Wrz, 2008

Na wyzszym iso lepszy jest Canon. Na nizszym nie ma roznicy.

czyli do ilu (ISO) Sony jest dobre (tzn porownywalenz 450d) ?
MC - Pon 15 Wrz, 2008

Zalezy jakie masz wymagania wobec zdjec. Generalnie niektorzy Ci powiedza, ze w obu nawet iso400 jest slabe :wink:

aha , wymagania aby byly lepsze niz w kompktach i tej hybrydzie w podpisie (ladne kolory , ostre, przyciagajace wzrok).
MC - Pon 15 Wrz, 2008

Oba sa zdecydowanie lepsze jako aparaty. A co do ladnych kolorow i przyciagania wzroku, to nie aparat, a fotograf musi sie postarac.

tylko nie ktorzy mowia ze SONY to ....:) i jestem w kropce bo teraz albo sony a300 lub canon 450d (nikon d60 odpada a d80 za drogi)
Wujek_Pstrykacz - Pon 15 Wrz, 2008

D80 pewnie już nie jest droższy od 450D. A jeżeli nawet to niewiele. Sony bym nie polecał. To jeszcze nie to.
RB - Pon 15 Wrz, 2008

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
D80 pewnie już nie jest droższy od 450D. A jeżeli nawet to niewiele. Sony bym nie polecał. To jeszcze nie to.

Pod wzgledem matrycy i co z niej mozna wyciągnąc to d80 i a300 różnia sie... niczym...
w tym segmencie to Canon ma CMOSa (z jego zaletami i... wadami niestety też), Nikon ma dwa kółka i jest dobrze wykonany a Sony ma LV.

Powtarzam się, ale LV nie jest dla mnie żadnym kryterium wyboru, a Nikon tę samą matrycę lepiej wykorzystuje jak wiesz.
RB - Pon 15 Wrz, 2008

Powtarzam się, ale LV nie jest dla mnie żadnym kryterium wyboru, a Nikon tę samą matrycę lepiej wykorzystuje jak wiesz.

Lepiej wykorzystywał w stosunku do a100 to się zgodzę...
A pytacz się jak widac zastanawia nad tym czy brac CMOSa czy LV... tu d80 to niezbyt pasuje mimo mojej atencji dla tej maszynki (ja, bez bagazu szkieł i przyzwyczajeń, bym własnie jego kupił, ale nie ze względu na matrrycę ;-) ).

Ale może pytacz pod wpływem różnych rad zrezygnuje z CMOSa lub i LV i kupi właśnie Nikusia.
RB - Pon 15 Wrz, 2008

Ale może pytacz pod wpływem różnych rad zrezygnuje z CMOSa lub i LV i kupi właśnie Nikusia.

Może... ale ja staram się juz nie widzieć lepiej czego inni potrzebują... Mało kto potrafi sie uczyć na błędach innych ;-)

Portal - Wto 16 Wrz, 2008

czyli co Sony tez jest wart uwagi ? malo co rozni sie od 450d ? (jakosc fotek itp)
MC - Wto 16 Wrz, 2008

Portal, tak jak Ci napisalem zanim poszedlem spac :wink: Na nizszych iso roznic nie bedzie. Na iso1600 beda dosyc wyrazne. Pytanie czy i ewentualnie jak czesto bedziesz z tego korzystal.
Sławosz - Wto 07 Paź, 2008

Witam, jestem początkującym amatorem fotografem. W tej chwili mam aparat cyfrowy olimpus. Nic ciekawego - kupiony gdy zaczął się bum na nie. Niesyte nie jest to nalepiwszy sprzęt do fotografii.
Dlatego chciałbym się dowiedzieć jaki aparat można kupić w granicach rozsądnych cen, do fotografii krajobrazu górskiego, ludzi itp. Może ktoś doradzi i powie czym różnią się lustrzanka od cyfrówki :?: ? :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :oops: :cry:

mnich - Wto 07 Paź, 2008

lustrzanką, również może być aparatem cyfrowym ( lustrzanka cyfrowa ). Róźni się tym od aparatu kompaktowego. że umożliwia użytkownikowi obserwowanie kadru przez wizjer optyczny- ( a nie elektroniczny jak to bywa w kompaktach ) który dokładnie pokazuje co będzie zarejestrowane- zasługa tzw lustra które znajduje się przed matryca i odbija przez pryzmat na matówkę na któej obserwujemy scene. Gdy robimy zdjęcie lustro się odchyla i światło/obraz pada na matrycę aparatu, dzięki temu można zarejestrować zdjęcie.. Dodatkowo umożliwia podpięcie dowolnego obiektywu- z pasującym bagnetem- o takiej światłosile i ogniskowej jaka jest nam potrzebna w danej chwili. To tak w skrócie.
NapiszSławosz, ile możesz wydać na ten nowy aparat.

Sławosz - Wto 07 Paź, 2008

Hmma ile trzeba, patrząc na ceny to poniżej 2000tys chyba nie zejdę a jednak wolałbym na początek coś do 1500.
mnich - Wto 07 Paź, 2008

Sony Alpha 300 + ob. 18-70 link ?? może to? na początek dobry wybór.
MC - Wto 07 Paź, 2008

Sławosz, jesli nie musisz miec podgladu na zywo to nawet lepiej A200.
Sławosz - Sro 08 Paź, 2008

Właśnie się zastanawiam. jakiej szukać, czyli jakie parametry musi mieć taki aparat. Pixele, ostrość, itp? Chce robić zdjęcia z podróży, krajobraz, budowle, człowiek. Patrzyłem na różne modele - niestety ich techniczny opis nic mi nie mówi. :( Może do sklepu się udam jakiegoś, ale czy w Poznaniu coś znajdę - market odpada - tam mi nie doradzą :(
MC - Sro 08 Paź, 2008

Generalnie w niewielu sklepach dobrze doradza. Na co zwrocic uwage? Zeby nie mial zbyt wielu megapixeli, bo to zazwyczaj nie wychodzi na zdrowie to po pierwsze. Po drugie - musi Tobie dobrze w rece lezec. Ostrosc zalezna jest od obiektywu.
Ale powiedzmy sobie szczerze - dla 95% poczatkujacych amatorow kazdy dostepny obecnie na rynku aparat bedzie wystarczajacy.

Sławosz - Nie 12 Paź, 2008

Zakupiłem za namową Sony alfa 300 18-70, teraz uczę się obsługi - ciężka sprawa.....
MC - Nie 12 Paź, 2008

Sławosz napisał/a:
ciężka sprawa.....

Tzn? Jakis konkretny problem czy tylko jak kazdy zaczynajacy przygode z lustrem?

MC napisał/a:
Sławosz napisał/a:
ciężka sprawa.....

Tzn? Jakis konkretny problem czy tylko jak kazdy zaczynajacy przygode z lustrem?

zaczynam, zaczynam, wczoraj kupiony, instrukcja przeczytana. zdjęcia porobiłem, niestety nieciekawe wyszły nocne obrazy z człowiekiem, na niektórych wyglada to tak jakby był wklejony do zdjęcia :?: .

MC - Nie 12 Paź, 2008

Proponuje wkleic pomniejszone zdjecie. Zobaczymy co jest nie tak.

[ Dodano: Nie 12 Paź, 2008 11:51 ]
Wyglada mi na to, ze osoba stala zbyt daleko od Ciebie. Dlatego jest troche rozmazana, bo pewnie robiles z synchronizacja dlugiego czasu, aby tlo bylo dobrze naswietlone.

długie nauki przede mną
Rofi - Czw 16 Paź, 2008

ja kupilem a300 z sigma 18-200 - do zdjeciowania dzieciaków na jesiennym spacerze na początek wystarczy w zupełności ! Jesli ktos przesiada się z kompaktu to Alfa jest godna polecenia. Szkla Sony pojawiaja sie już a i Sigma i Tamron maja duży wybór z tym mocowaniem. Nikon ma matryce od Sony a w Tamronie udziały ma Sony. To tak "globalne korporacje zaciskaja nam kurek zeby mieć nad wszystkim kontrole" :lol:
teraz myślę o wiekszej ogniskowej co myślicie o Sigmie 50-500 do ptaków , może polecicie coś bardziej odpowiedniego dla amatora.

MC - Czw 16 Paź, 2008

Rofi napisał/a:
Sigmie 50-500 do ptaków

Uzywalem troszke i podziekuje serdecznie. Strasznie ciezko bylo zmienic ogniskowa, a i AF nie nalezal do demonow.
Na dniach ma wyjsc Sigma 150-500 z HSM do Sony. Maziek testowal na zlocie ze swoim Nikonem. Spytaj go o wrazenia.

Rofi - Czw 16 Paź, 2008

a co powiesz o optymalnym dla mnie cenowo si 135-400 . Szukam czegoś lepszego o wiekszej ogniskowej niż 70-300 apo. Juz sporo mi tu głowe wyedukowliście więc próbuję znależć optymalne rozwiązanie żeby mieć ogniskową do 400-500 w cenie 2-3,5 koła przecież w grudniu "trzynastka :shock: " acha - chce postrzelać ptaki najlepiej te drapieżne.
MC - Czw 16 Paź, 2008

Do tego bedzie potrzebny chyba jasniejszy obiektyw z szybkim AF. Ale niech inni sie wypowiadaja, bo ja nie mam w tej kwestii doswiadczenia.
komor - Pią 17 Paź, 2008

Rofi napisał/a:
przecież w grudniu "trzynastka"

To jeszcze są takie rzeczy? Myślałem, że takie rzeczy to tylko w Erze i w PRL-u... Szkoda, że ja nie mam...

MC - Pią 17 Paź, 2008

Wymiar sprawiedliwosci dostaje w lutym. Ale przy tych zarobkach w nim to 13tka nawet na dobre szklo nie starcza :mad: