|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - FAJNIE BY BYŁO,GDYBY...
Jacek(Baton) - Sob 13 Wrz, 2008 Temat postu: FAJNIE BY BYŁO,GDYBY... ...tak, ktoś z producentów lustrzanek analogowych wymyślił tylną ściankę z matrycą, którą można by było założyć do takiej lustrzany i cieszyć się cyfrą.
Podobno był taki pomysł u jakiegoś producenta.
Ale marketing zrobił swoje.
a przecież nie każdego stać na lustrzankę cyfrową, a na optykę do niej to już wogóle.
Monastor - Sob 13 Wrz, 2008
Jacek(Baton), to popularne rozwiązanie w aparatach średnio i wielkoformatowych
Cytat: | a przecież nie każdego stać na lustrzankę cyfrową, a na optykę do niej to już wogóle. |
Taka ścianka wcale nie byłaby dużo tańsza. Optykę analogową nadal możesz podpinac do cyfry, z tym, że często nie bardzo się ona sprawdza, podobnie byłoby z analogową puszką z matrycą w ściance.
Jacek(Baton) - Nie 14 Wrz, 2008
Czyli w pełni pewno nie wykorzystałbym obiektywów od Pentaxa MZ-50 do np. cyfrówki PENTAXA w których zoom jest manualnie nastawiany. Nie wiem jak to jest w lustrzankach cyfrowych.
jaad75 - Nie 14 Wrz, 2008
Jacek(Baton), jak sformułujesz pytanie w zrozumiały sposób, to może doczekasz się odpowiedzi - narazie nie mam pojęcia o co Ci chodzi...
Monastor - Nie 14 Wrz, 2008
jaad75, właśnie miałem napisac, że nie rozumiem i trzeba by zapytac Ciebie
maziek - Nie 14 Wrz, 2008
Baton, przeczytaj ten wątek , a z rozumiesz, że są na tym świecie takie rzeczy, o których nam śmiertelnikom sie nie śniło i przysłona opada, jak o tym pomysleć .
Chodzi mi o to, czy obiektywy od Pentaxa MZ 50 pasowały by do np.Pentaxa K200.
Bo te które posiadam czyli do analoga mają zoom manualny, natomiast nie wiem jak to jest z obiektywem do cyfrowej lustrzanki. Czy też mają zoom manual czy tak jak np. w kompaktach.
jaad75 - Nie 14 Wrz, 2008
Zoom manualny? Czy manualne ostrzenie? Zoom manualny jest powszechny w lustrzankach i aż dziwne, że o to pytasz. Manualnie można ostrzyć dokładnie tak samo jak w przypadku aparatów analogowych, tylko wizjer jest mniejszy. Wszystkie obiektywy na bagnet K możesz podpiąć do K200D, podobnie zresztą jak wszystkie obiektywy M42, przy użyciu prostej przejściówki.
Pytam, bo cyfrą od niedawna sie bawię.
Zawsze robiłem na analogach, no co?!
Podobno "nigdy nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi."
MC - Pon 15 Wrz, 2008
Jacek(Baton) napisał/a: | Podobno "nigdy nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi." |
Podobno.
Co do zoomu manualnego, to jest w kazdym obiektywie, zarowno przy fotografii analogowej jak i cyfrowej. Powiem wiecej, najczesciej sie go stosuje w obiektywach staloogniskowych
komor - Pon 15 Wrz, 2008
MC napisał/a: | Co do zoomu manualnego, to jest w kazdym obiektywie, zarowno przy fotografii analogowej jak i cyfrowej. Powiem wiecej, najczesciej sie go stosuje w obiektywach staloogniskowych |
Nieprawda, MC! W obiektywach stałoogniskowych stosuje się zoom nie manualny tylko per pedes.
jaad75 - Pon 15 Wrz, 2008
komor napisał/a: | W obiektywach stałoogniskowych stosuje się zoom nie manualny tylko per pedes. |
Tyle, że to nie zoom, bo zmienia perspektywę...
Marian - Pon 15 Wrz, 2008
W kompakcie jest wajcha od zoomu umieszczona w aparacie. Pewnie kojarzy mu się to z kręceniem za pomocą silnika a nie ręcznie.
[ Dodano: Pon 15 Wrz, 2008 13:21 ]
Jacek(Baton) napisał/a: | ...tak, ktoś z producentów lustrzanek analogowych wymyślił tylną ściankę z matrycą, którą można by było założyć do takiej lustrzany i cieszyć się cyfrą.
Podobno był taki pomysł u jakiegoś producenta. |
To był nie tylko pomysł. Leica sprzedawała taką ściankę do Lustrzanek R.
MC - Pon 15 Wrz, 2008
komor, wiesz ze zartuje
jaad75 - Pon 15 Wrz, 2008
Marian napisał/a: | To był nie tylko pomysł. Leica sprzedawała taką ściankę do Lustrzanek R. | Można powiedzieć, że wszystkie wczesne Canono-Kodaki były zbudowane w ten sposób, choć nie można było chyba kupić osobnego modułu, jak w przypadku Leiki...
marmag - Pon 15 Wrz, 2008 Temat postu: Re: FAJNIE BY BYŁO,GDYBY...
Jacek(Baton) napisał/a: | ...tak, ktoś z producentów lustrzanek analogowych wymyślił tylną ściankę z matrycą, którą można by było założyć do takiej lustrzany i cieszyć się cyfrą.
Podobno był taki pomysł u jakiegoś producenta.
Ale marketing zrobił swoje.
a przecież nie każdego stać na lustrzankę cyfrową, a na optykę do niej to już wogóle. |
Było coś takiego, jak ileś tam lat temu kupowałem Minoltę Maxxum 530 RZi (w Stanach) była dostępna matryca wraz z kartą pamięci montowana zamiast standardowej kliszy. Ale technologie cyfrowe tak szybko się rozwijały i taniały, że porzucono prace na rozwojem tego ustrojstwa. Pamiętam, że ta "wkładka" kosztowała odrobinę więcej niż aparat.
ghost - Pon 15 Wrz, 2008
Jedyną firmą której się to udało zrobić była Leica i to podejrzewam tylko dlatego że nikt inny nie miał by szans sprzedać takiego cuda za 6k$.
Minolta produkowała elektroniczne tylne ścianki SB70 i SB90 do aparatów serii 9000 i 7000, ale to nie były urządzenia cyfrowe! miało to więcej wspólnego z nagraniem video zrzucanym na specjalny dysk magnetyczny. no i sprzedawano to w bardzo ograniczonym zakresie.
no i słowo ścianka nie jest uczciwe, bardziej jak cegiełka.
tu więcej.
Minolta robiła też dwa apraty cyfrowe (rd175 i msc1100) oparte na swoich analogowych korpusach, ale zdecydowanie rozbieralne to nie było
Jacek(Baton) - Pon 22 Wrz, 2008
Dzięki.
Nie wytrzymałem i kupiłem C 450D co tam
|
|