forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Stałka do zdjęć robionych w pomieszczeniach, tylko jaka ?

jago - Nie 14 Wrz, 2008
Temat postu: Stałka do zdjęć robionych w pomieszczeniach, tylko jaka ?
Dorosłem do "stałki" – chcę ją wykorzystywać do zdjęć robionych w pomieszczeniach. Jaka ogniskowa jest do tego jak najbardziej optymalna ? Co polecacie ?
mavierk - Nie 14 Wrz, 2008

Stałka do pomieszczeń... znaczy że kącik szeroki?

Sigma 20/1.8 jest szkłem wskroś niedocenionym, będzie dobra do pomieszczeń i krajobrazów.
Canon 28/1.8 jest lubiany :)
Sigma 30/1.4 jest znowu bardzo ceniona, mimo problemów z AF (lubi czasami się zgubić) i trzeba znaleźć dobrą sztukę, żeby AF się zgrał (zwłaszcza, że canon)
Canon 35/1.4L legenda canona, warta swojej ceny :)
Canon 50/1.8 <- tanio i pewnie (w miare) całkiem ostra, super stosunek cena/jakość, tylko że już wąskie troszke...

ja bym wział Canona 35L, chyba że nie masz aż takiego parcia, to Sigmę 30/1.4 :)

davaeorn - Nie 14 Wrz, 2008

a Sigma 50/1.4?? przecież to świetny obiektyw jest :)
jaad75 - Nie 14 Wrz, 2008

jago napisał/a:
Dorosłem do "stałki" – chcę ją wykorzystywać do zdjęć robionych w pomieszczeniach. Jaka ogniskowa jest do tego jak najbardziej optymalna ?

Jakich pomieszczeniach, jak oświetlonych, co zamierzasz fotografować?...
Przyznasz, że koszykówka w hali wymaga ciut innego sprzętu, niż fotografowanie monet na biurku... :twisted:

koraf - Nie 14 Wrz, 2008
Temat postu: Re: Stałka &#8211; tylko jaka ?
jago napisał/a:
Dorosłem do "stałki" – chcę ją wykorzystywać do zdjęć robionych w pomieszczeniach. Jaka ogniskowa jest do tego jak najbardziej optymalna ? Co polecacie ?

Jago odpowiem Ci podobnie jak na innym forum co chcesz konkretnie robić w tych pomieszczeniach i ile możesz na stałkę wydać ?

no... moje warianty były raczej do pomieszczeń nie za dużych :)
jago - Nie 14 Wrz, 2008

Dziękuję za powyższe wypowiedzi. Stałki chcę używać do pomieszczeń mieszkalnych (średnich pokoi) a światło - wiadomo raz gorsze a raz lepsze. W sumie jak napisał jeden z przedmówców raczej wskazany byłby szeroki kącik. Jeśli chodzi o cash, to na szkło mam około 1,5 K.

no.. to w sumie oprócz canona 35L to każde - ale ogniskowa to już Twój osobisty wybór - zobacz sobie, jaka ogniskowa na 17-85 najbardziej pasuje :)
jago - Pon 15 Wrz, 2008

mavierk - Dzięki. Sprawdziłem na moim szkle i pasuje mi w granicach 20-24 mm. I coś w tym zakresie wybiorę (chyba ze stajni canona jednak). Pozdrawiam.
darekk - Pon 15 Wrz, 2008

JAGO najlepiej Sigmę i tu masz duży wybór: 20mm/1.8, 24mm/1.8, 28mm/1.8 (Canon też ma 28mm/1.8). Do tego za resztę kasy Canona 50mm/1.8.
mavierk - Pon 15 Wrz, 2008

jago napisał/a:
Sprawdziłem na moim szkle i pasuje mi w granicach 20-24 mm.
No ja bym Ci polecił Sigmę 20/1.8, ale to Twój osobisty wybór :)
koraf - Pon 15 Wrz, 2008

Canon 20/2.8 będzie chyba lepszym wyborem który wprawdzie nie ma 1.8 ( ale w sigmie jest to mało używalny zakres no i AF problemy ).