|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Własna strona WWW - jak sie do tego zabrac?
mszczyrek - Nie 14 Wrz, 2008 Temat postu: Własna strona WWW - jak sie do tego zabrac? Mysle ostatnio o postawieniu wlasnej strony www - ot takie elektroniczne portfolio. Tworzylem kiedys w zamierzchlych czasach proste strony, ale od tego czasu wiele sie zmienilo i nie porwe sie raczej by probowac to zrobic samemu. Poza tym trzeba wynajac domene itd... Czy macie jakies doswiadczenia z tworzeniem wlasnych WWW? Jacys fachowcy ktorych mozecie polecic? Jakie sa koszty takiego przedsiewziecia?
Pozdrawam,
jaad75 - Nie 14 Wrz, 2008
A nie lepiej zrobić sobie portfolio na Flickrze, Pbase, czy Zenfolio?
mszczyrek - Nie 14 Wrz, 2008
Nie Koniecznie chce wlasna strone, wiem ze bede musial zaplacic, ciekaw jestem tylko jak duzo:)
jaad75 - Nie 14 Wrz, 2008
mszczyrek napisał/a: | Koniecznie chce wlasna strone |
A jakieś logiczne uzasadnienie?
mszczyrek napisał/a: | wiem ze bede musial zaplacic, ciekaw jestem tylko jak duzo:) |
Nie dużo - są darmowe szablony galerii, domeny też nie są drogie, ale moim zdaniem szkoda zachodu...
edmun - Nie 14 Wrz, 2008
podstawowa znajomość htmla, javy i flasha to podstawa na własną stronę.
czy jest trudno? tak
czy się opłaca? tak
kijos - Nie 14 Wrz, 2008
Jakimi dysponujesz programami?
Moim zdaniem opłaca się. Nie jest trudno. Nie szkoda zachodu i nie potrzeba na to dużo czasu.
fragles - Nie 14 Wrz, 2008
Moje doświadczenia:
Sam robiłem swoją stronę - żadna rewelacja od strony webmasterskiej ale przynajmniej jest taka, jaką chciałem mieć
I ZA DARMO
Główne strony robione w photoshopie, slicowane i eksportowane do pliku html z obrazkami.
Galeria robiona w notatniku - wykorzystałem kod istniejącej strony (kumpla) i go zmodyfikowałem. W HTMLu jestem prawie kompletnym głupkiem.
kijos napisał/a: | Moim zdaniem opłaca się. Nie jest trudno. Nie szkoda zachodu i nie potrzeba na to dużo czasu. |
ŚWIĘTE SŁOWA
arietiss - Nie 14 Wrz, 2008
Strona nic nie kosztuje. Trzeba wyszukać darmową domenę, a w zamian zgadzasz się na umieszczanie reklam na tych stronach (niestety, ale takie są koszty, jeśli nie chcesz wydać stu paru złotych rocznie). Ja do wygenerowania swojej strony użyłem szablonu z zakładki Web z LR, w którym obrabiam zdjęcia. Prosto, łatwo i bez kasy...
[ Dodano: Nie 14 Wrz, 2008 22:23 ]
Możesz zerknąć jak to wygląda klikając na moją zakładkę www.
ender - Pon 15 Wrz, 2008
w3 school
zgoogluj se to
kijos - Pon 15 Wrz, 2008
arietiss napisał/a: | Trzeba wyszukać darmową domenę, a w zamian zgadzasz się na umieszczanie reklam na tych stronach (niestety, ale takie są koszty |
Nie prawda. Są darmowe hostingi bez reklam.
edmun - Pon 15 Wrz, 2008
Darmowy hosting > yoyo.pl
masz wybor. albo maly serwer (10-30 mb) i zadnych reklam
albo 200mb i masz reklamy
pierwsza opcja jest jak najbardziej wystarczajaca do podstawowych pojec
laczysz sie na ftp, wrzucasz strone
i wchodzisz na blo.pl lub inne darmowe domeny (tyle ze blo.pl na razie reklam tez nie dokleja) i linkujesz swoja strone do yoyo.pl
w ten sposob mam zwykla, podstawowa stronke bez bajerow.
Porzadniejsze stronki robie dla firm.
Nie mowiac ze w necie znajdziesz tysiace darmowych szablonow ktore mozesz przerobic.
Czesto tez programy graficzne maja funkcje wyplucia gotowej strony (np. Lightroom ma ladne galerie), jak robisz galerie zdjec, warto sie tez zainteresowac programem JAlbum ktory rowniez potrafi ladne galerie wypluc, a jest ich w necie bardzo duzo
mszczyrek - Pon 15 Wrz, 2008
Sprecyzuje - chodzi mi o strone w domenie ".com", porzadnie wykonana, z przemyslana koncepcja graficzna. Zdaje sobie sprawe ze cos takiego kosztuje, zastanawiam sie tylko ile. Na razie znalazlem za 400pln (4 podstrony) w "powaznej" firmie, zastanawiam sie czy ktos nie robi tegeo taniej. Gdzie najtaniej wynajac domene .com?
kijos - Pon 15 Wrz, 2008
Polecam home.pl (sprawdzona przez kilku znajomych).
Co do ceny to nie bardzo znam realia rynkowe ale 400 pln za całość (oryginalny projekt, grafika, kod) to wydają się być śmieszne pieniądze.
arietiss - Pon 15 Wrz, 2008
To niestety musi kosztować...
vito - Pon 15 Wrz, 2008
Ja ze swojej strony mogę zaproponować zajrzenie na moją stronę WWW która poza znalezieniem szablonu i poświeceniem paru ładnych godzin na doprowadzenie jej do postaci jaką chciałem uzyskać praktycznie nic nie kosztuje. Bo hosting na boo.pl za najniższą wersję czyli: 300MB przestrzeni dyskowej, 100MB bazy danych MySQL, 3GB transferu miesięcznego kosztuje 8zł/3 miesiące. Żadnych reklam, wszystko szybko chodzi.
mszczyrek - Pon 15 Wrz, 2008
Kijos - podejrzewam ze oni to tez tluka z jakichs szablonow, kod napewno sie powtarza. Zreszta to 4 podstrony - wiec chyba nie maja zle:)
kijos - Pon 15 Wrz, 2008
Dlatego może najpierw lepiej spróbować samemu niż komuś płacić 400PLN.
arietiss - Pon 15 Wrz, 2008
mszczyrek, jeśli chcesz zaoszczędzićale trochę pogłówkować warto poszukać i zrobić to samemu! Może wyjdzie mniej profesjonalnie, ale nauka nie idzie w las...
edmun - Wto 16 Wrz, 2008
nie mówiąc że domenę com można kupić za 10 groszy jeśli nie jest to super popularna nazwa.
polecam również home.pl jak i domeny.pl
Hosting załatw sobie albo darmowy (jeśli wystarczy Ci 30mb) albo również home.pl gdzie serwer 1gb masz na firmę za 1zł, a na osobę prywatną 100 zł na rok.
A 400 zł za ładną stronę z 4 podstronami to zabójcza cena jak dla mnie.
Dla firm wykonuje gotowy serwis z 20-50 podstronami za 100zł-300zł w zależności od javy i flasha. Porządniejsze strony gdzie należy wykazać się i zdolnościami graficznymi jak i całkowicie nowym układem to zazwyczaj koszt 500-1500 zł.
Firmy które biorą 400 zł za to że wykorzystają gotowy szablon w różnych kolorach i dadzą aż 4 podstrony to dla mnie śmiech na sali.
i stuknęło mi 500 postów na tym forum :/
(samych głupot i pustych słów)
mszczyrek - Wto 16 Wrz, 2008
Edmun - czy mozesz mi podac linki do jakichs ciekawych graficznie stron ktore zrobiles? Ile kosztowalo by postawienie porzadnej ale prosciutkiej strony (nieduzej - gora kilkanascie podstron) u Ciebie? Wlacznie z domena .com, hostingiem itd...
Chodzi mi o cos takiego:
http://www.oceancapture.com/
Na robienie samemu, niesty nie mam czasu (praca).
edmun - Wto 16 Wrz, 2008
http://poidla.pl/poidla/oferta.html (tylko od rozdzielczości 1024x768 wzwyż) - robiona w 2006 (jest kilka zastrzeżeń ale szefowi się podoba)
http://se-k300i.blo.pl/ - kiedyś zacząłem nigdy nie skończyłem - robiona chyba w 2004
takie strony mogę pokazać. reszta niestety zastrzeżona. z resztą zazwyczaj 80% stron które zrobiłem - to nie wiem jakie adresy mają. po prostu daję płytę z projektem
ostatnio zrobiłem w godzinkę www.speedfoto.blo.pl
bez podstron
http://www.obex.prv.pl/ - stworzona w 2 wieczory. również nic szczególnego
pomagałem przy http://www.spat.wroclaw.pl/ (dla znajomego, nie wiem czy są tam moje cząstki pracy)
spróbuję wrzucić z powrotem do neta moją wizytową stronę www.edmunslife.prv.pl.
nie wiem czemu jej na serwerze nie ma.
pewnie żadnych odwiedzin w przeciągu ostatnich 2 lat.
Ale projekt zajął mi 2 miesiące (wieczorami po trochu robiłem) i chyba była to najlepiej zrobiona przeze mnie strona.
Żałuję że nie mogę podać kilku stron które stworzyłem dla firm.
Nie pamiętam ani nazw firm, ani czy wrzucali na jakieś serwery.
W chwili obecnej nie zajmuje się już tworzeniem stron. Czasami dla znajomych coś im na szybkiego sklecę i nawet nie biorę za to nic pieniędzy.
Jeśli chcesz mogę coś tam sklecić dla Ciebie, ale nie obiecuję że zrobię to w tydzien. Rownież pracuje, po pracy idę do drugiej pracy a w weekendy uczelnia.
Moge zrobić tak jak sobie stronę wyobrażasz - ty przedstawiasz pomysł, ja go realizuję.
Taką stronę co pokazałeś można zrobić w jeden wieczór przy piwku.
Trzeba tylko ten czas znaleźć
|
|