forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - obiektyw do zdjec portretowych

scubapro - Nie 14 Wrz, 2008
Temat postu: obiektyw do zdjec portretowych
Dzień Dobry
Jestem całkiem nowy w temacie, od jakiegoś czasu mam canona kiss to chyba coś jak 350, szukam konkretnego modelu obiektywu może być manualny albo autofokus ale w rozsądnej cenie, chciałbym nim robić zdjęcia portretowe ,generalnie chodzi o to żeby na zdjęciu było jak najwięcej osoby a jak najmniej tła, zdjęcia robione z bliska ale obejmujące cala sylwetkę, jeszcze jedno podoba mi się efekt gdy osoba na pierwszym planie jest ostra i wyraźna a tło rozmazane, wiem jak takie zdjęcia robić ale może sa jakieś wytyczne odnośnie obiektywów które takie możliwość pogłębiają,ułatwiają osiągnięcie takich efektów,ewentualnie jakieś soczewki o pierscianiach do ostrości wiem :) ale chodzi mi raczej o robienie zdjęć osoby a nie małych detali, na jakie parametry pod kotem moich oczekiwań powinienem zwrócić uwagę, morze jakieś konkretne modele obiektywów.
Jeśli ktoś ma pomysł wysyłania mnie do wyszukiwarki to może sobie darować, sam udzielam często odpowiedzi na teoretycznie śmieszne pytania z mojej dziedziny,a w temacie aparatów jestem laikiem, jeśli ktoś może mi podpowiedzieć to będę bardzo wdzięczny.
pozdrawiam

Viqy - Nie 14 Wrz, 2008
Temat postu: ...
Optymalny do Twoich potrzeb wydaje mi się 85mm/1.8. Generalnie przyda Ci się jakieś tele, najlepiej z dużym otworem przesłony.
mavierk - Nie 14 Wrz, 2008

W sumie... masz dwie możliwości: Canon 85/1.8 i 135/2L :)
scubapro - Nie 14 Wrz, 2008

A coś w tańszej wersji tamte obiektywy kosztują około 1000 zł na alegro
arietiss - Nie 14 Wrz, 2008

Tanio i tylko amatorsko to 50/1,8 no i blisko modela... :wink:
darekk - Pon 15 Wrz, 2008

Tak jak pisze ARIETISS, nic tańszego nie Znajdziesz.