|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - literatura, prasa itd- pozycje któych należy się wystrzegać
mnich - Pon 15 Wrz, 2008 Temat postu: literatura, prasa itd- pozycje któych należy się wystrzegać Witam!
Proponuje umieszczać tu pozycje dostępne na rynku wydawniczym ( poradnik, encyklopedie, prasa fotograficzna) których należy unikać, lub na które nie warto wydać złamanego grosza.
Zacznę od magazynu fotografia & aparaty cyfrowe
Kompletna klapa. Słabe, nie rzetelne testy, w których brak w konsekwencji - zwłaszcza w przedstawionych zdjęciach testowych. Porady zupełnie dla początkujących. Tragicznie fachowa umiejętność interpretacji prac...
Nie ma w niej nic czego nie można by odszukać w internecie.
Nie jest to pozycja warta wydania prawie 15 pln'ów.
kijos - Pon 15 Wrz, 2008
Prasy branżowej nie czytałem od jakiegoś roku. Z tego co pamiętam z fotografia & aparaty cyfrowe nie było tak tragicznie był tam dział szkoła fotografii, a w nim całkiem fajne zdjęcia.
edmun - Wto 16 Wrz, 2008
całkowicie popieram Mnicha.
Kupiłem wydanie lipcowe. Zdziwiłem się mocno kiedy w dfv.pl nowe aparaty miały rzetelne testy, a fc wychwalały w niebogłosy aparat który szumił niczym stary odbiornik radziecki.
Warsztaty foto w FC również pozostawiają wiele do życzenia. Czytam i nie potrafię zrozumieć co autor miał na myśli.
Kupiłem wydanie sierpniowe (raz się sparzyłem to spróbowałem drugi raz) i rozczarowałem się drugi raz. Przy wielu testach brak informacji technicznych (jeśli jest zmiennoogniskowy to podadzą że zoom ma aż 18x i żaden inny aparat nie ma takiego zoom'a (dziwne) ale nie podadzą żadnych ogniskowych, ani ekwiwalentów na 35mm)...
Tak jak i mnich - stanowczo odradzam tą gazetkę. Nie mówiąc że większość aplikacji na płycie to albo freeware który można bardzo łatwo pobrać z neta i programy zna chyba każdy albo wersje shareware których za nic nie można używać (dfv przynajmniej jak coś rzuci to coś porządnego jest na płycie)
mnich - Wto 16 Wrz, 2008
No właśnie. Coś musi być na rzeczy skoro nie tylko ja to zauważyłem.
Sz@kal - Wto 16 Wrz, 2008
no właśnie... tylko szkoda, że tego nie przeczytałem zanim wydałem 14,99zł... ale cóż byłem ciekaw zaspokoiłem ciekawość... i więcej już nie będe ciekaw... a spytam troche z innej beczki: co warto kupić? jeśli chodzi o prasę w tematyce Foto?
edmun - Wto 16 Wrz, 2008
dla mnie pozostaje tylko dfv... nic więcej w kioskach nie ma
mnich - Wto 16 Wrz, 2008
edmun napisał/a: | dla mnie pozostaje tylko dfv |
No tak tu się zgadzam.
foto-kurier jest jeszcze i kilka innych magazynów, ale już bardziej albumowych. ( foto akt )
misioEVO - Sro 17 Wrz, 2008
Z książek, które przeczytałem zdecydowanie nie polecam "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego". Książka jest zapchana mnóstwem oczywistych informacji, mało udanym żartem autora i poradami w stylu gdzie można kupić podkładki pod kolana wykorzystywane przy makrofotografii. Jestem początkującym amatorem, aparat mam od 3 miesięcy (czyli mało wiem), mimo to informacje zawarte w tej książce bardzo mnie rozczarowały.
Monastor - Sro 17 Wrz, 2008
misioEVO, jak będziesz zaawansowanym amatorem i rozbolą Cię kolana to docenisz rady mistrza
Pawel-wroc - Pią 05 Gru, 2008
misioEVO, Z książek, które przeczytałem zdecydowanie nie polecam "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego"
Potwierdzam! Wydaje się że wszystkie książki są tak napisane (w empiku można skosztować każdej). Posmakowałem i dziękuję. Autor potrafi 1/3 strony poświęcić na wyjaśnienie że nikt mu nie płaci za reklamę sprzętu... i w ogóle materiał zawarty w tych książkach można by streścić w nowelce. Typowo amerykańskie podejście do tematu - ja przynajmniej czuje się obrażony. Większość amerykańskich książek jest tak napisana, te nasze są znowy często nudne... Dużo lepszą pozycją z amerykańskich jest Bryan Peterson "Kreatywna fotografia bez tajemnic". Jest to najlepsza książka z tej serii (3 książki). Dodam że najnowsza- "Czas ... bez tajemnic" jest mocno średnia i ma sporo powtórzeń z pierwszej - "Ekspozycja bez tajemnic". Ale Kreatywna fotografia jest całkiem całkiem całkiem.
pozdro
|
|