forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Hybryda czy Olympus E510 ?

vito - Pon 11 Sie, 2008
Temat postu: Olympus SP-570, PANASONIC FZ18 a może jeszcze coś innego?
Witam,
już od jakiegoś miesiąca staram się wybrać aparat i cały czas nie mam 100% przekonania do żadnego z ww. modeli. Fotografią zajmuje się amatorsko od 3lat, dotychczas był canon A530 ale jego możliwości głównie jeżeli chodzi o zoom x4 wyczerpały się. Zacząłem robić zdjęcia raczej małych obiektów typu owady, ptaki. A jak wiadomo nie bardzo daje się do nich podejść aby nie zwiały. Dlatego zależy mi na sporym zoomie. O Olympusie naczytałem się już bardzo dużo ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej jego oceny. A FZ18 jest z tego co doczytałem jego głównym konkurentem, jeżeli się mylę to mnie poprawcie. Budżet wynosi 1400-1500zl. Jednak nie wiem czy jest np. sens dopłacać do olka około 200zł jeżeli chodzi o kita (na allegro poskładanie zestawu olek, baterie eneloopy, torba i karta M+ 2GB wyszło mi 1350zł a FZ18 1150zl). Jeżeli macie inne propozycje chętnie je rozważę.
pozdrawiam i czekam na jakieś konkretne informacje, wypowiedzi, propozycje :grin:

sfinks - Sro 13 Sie, 2008

hmm, ja bym się zastanawiał nad panasonicem fz50, (zawsze go polecam) na www.fotopolis.pl jest jego test, to chyba nie ma.
h.s. - Sro 13 Sie, 2008

Jak wyżej, za taki budżet to masz FZ50
qadest1 - Sro 13 Sie, 2008

A ja raczej poleciłbym Fuji S9600 lub przy budrzecie 1500 PLN i nie pochamowanej chęci używania hybrydy a nie lustrzanki dołożył bym parę stówek i rozejrzał się za Fuji S100FS - widziałem ten aparat w akcji, zdjecia bardzo wysokiej jakości, przy portretach niezły bokech - dorównujący prawie mojemu E410, wydajny dedykowany akumulator, wygodny (dodatkowo, prócz paska na szyję) pasek na dłoń do trzymania aparatu, funkcjonalny "tulipan" przeciwsłoneczny z wysuwaną zaślepką do ustawiania filtrów, np polara. :)

A zamiast FZ50 polecam S9600 - choćby dlatego, że posiada on szeroki kąt 28mm (w ekwiwalencie), bardzo przydatny w wielu sytuacjach np. pejzaże czy wąski/ciasny pokój u "cioci na imieninach" :)

vito - Sro 13 Sie, 2008

Nie powiedziałem że koniecznie musi być hybryda, ale z tego co się orientuję lustro z obiektywem z zoomem 10x albo i więcej raczej w kwocie 1500zł nie istnieje, jeżeli się mylę to mnie poprawcie
Amix - Sro 13 Sie, 2008

W przybliżeniu masz lustrzankę Olympusa E510 z dual kitem. Tam po przeliczeniu na mały obrazek wychodzi na pierwszym obiektywie 28-84mm i na drugim 80-300mm. Panasonic FZ-18 ma zoom 18x, to będzie jakieś trochę ponad 500mm.
Więc Olympus powinien, co do zoomu zaspokoić Twoje potrzeby za rozsądne pieniądze, około 1950zł całość.
Lustrzanka Olympusa ma bardzo fajny panel sterowania wyświetlany na LCD. Tam praktycznie masz na szybko dojście do wielu przydatnych ustawień podczas fotografowania.
Tu masz parę moich fotek testowych z olka wrzuconych z mojego pobytu w Karpaczu: http://forum.optyczne.pl/...?t=4069&start=0

ender - Sro 13 Sie, 2008

roznice zobaczysz przy duzych wartosciach iso a zacznie sie od niedzieli a skonczy na ciaglym foceniu jak zlapiesz bakcyla ;)
vito - Sro 13 Sie, 2008

dużych tzn?? 400<
kto wie bardzo możliwe że stanę się uzależniony ;]

Amix - Sro 13 Sie, 2008

To okno robiłem na 400 ISO w nocy, czy widzisz tam szumy, ja nie widzę. Hybrydą miał byś szum spory.

vito - Sro 13 Sie, 2008

wygląda na to że muszę się wstrzymać z zakupem i dozbierać te 500zł bo jednak różnica jest widoczna i to zasadnicza. Dzięki za info i sprowadzenie na dobrą drogę ;]
pozdrawiam i miłego focenia życzę ;D

ender - Czw 14 Sie, 2008

vito napisał/a:
dużych tzn?? 400<
kto wie bardzo możliwe że stanę się uzależniony ;]

poprawny zapis to >400 czyli np. 800, 1000, 1600

[ Dodano: Czw 14 Sie, 2008 20:47 ]
Amix napisał/a:
To okno robiłem na 400 ISO w nocy, czy widzisz tam szumy, ja nie widzę. Hybrydą miał byś szum spory.

[url=http://images26.foto...84m.jpg]Obrazek[/URL]

a miales ustawiona redukcje szumow? ;)

Amix - Czw 14 Sie, 2008

ender napisał/a:

a miales ustawiona redukcje szumow? ;)

Nie, ta funkcje mam w ogóle wyłączona. Mam wtedy lepsze wyostrzenie.

ender - Pią 15 Sie, 2008

no to cacy fotka
Amix - Pią 15 Sie, 2008

Nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Aparat spisuje sie z obiektywami kitowymi jak dla mnie znakomicie.
ender - Pią 15 Sie, 2008

dla amatorskich zastosowan napewno jest to sprzet wystarczajacy sam moze kiedys bede mial cos takiego ;)
vito - Pon 15 Wrz, 2008

No i dokonałem zakupu, wszystko było by fajnie gdyby nie to że jeszcze czeka mnie dodatkowy zakup karty xD bo nie wiedziałem że olek zadbał o rynek zbytu na swoje karty i do panoramy są wymagane xD ;(
Amix - Pon 15 Wrz, 2008

Pamiętaj tylko, ze na karcie xD ma być napis Olympus. Ja kupiłem z napisem Toshiba i g.... z tego wyszło, nie mogę robić panoram przy zastosowaniu xD Toshiba, normalnie OSZUSTWO. Zastanawiałem sie co z tym fantem zrobić, gdzie iść, ale w końcu olałem.
vito - Pon 15 Wrz, 2008

oho dobrze wiedzieć bo nie zamierzałem kupować nic drogiego bo bez sensu raz że i tak są wolniejsze od CF a dwa że są dużo droższe a mają mniejszą pojemność, ale i tak w planach najbliższy zakup to będą prawdopodobnie soczewki chyba że macie jakiś inny pomysł na robienie makro przy kitach
Amix - Pon 15 Wrz, 2008

xD już nie są takie drogie, ja zapłaciłem za 2GB 49zł, ale jak bym wiedział, ze musi być xD Olympusa to taka bym kupił, są nie co droższe od Toshiby.
Zastanawia mnie fakt, że nigdzie nie jest napisane, że ma być xD Olympusa, a tylko, że do zdjęć panoramicznych musi być karta typu xD-Picture.
Teraz stosuje ja w drugim slocie jako zapas. Domyślna oczywiście jest CF, pięć razy szybsza.

vito - Pon 15 Wrz, 2008

No dokładnie we wszystkich informacjach/testach jest powiedziane, że aparat wyposażony jest w dwa sloty kart pamięci ale nikt nie wspomina po co jest zostawione xD :P
Amix - Pon 15 Wrz, 2008

Tam jest napisane w instrukcji, ze do panoram musi być xD, ale nie jest napisane, ze musi być firmy Olympus i w tym jest cały sęk, bo karty xD produkuje wiele firm i taka adnotacja powinna w instrukcji być.
vito - Pon 15 Wrz, 2008

Zgadza się, ale trudno się mówi dobrze że o tym napisałeś bo nie wiem czy też bym się nie załatwił. Ale to i tak niewielka kwota przy cenach obiektywów :P teraz rozpocząłem zbieranie na jakieś tele 300mm albo i większe by się zdało ale nie widziałem nic większego do olka ;/
Amix - Pon 15 Wrz, 2008

Tu jest http://www.optyczne.pl/13..._f_4.0-5.6.html

70-300 to daje nam 140-600mm na mały obrazek.

vito - Pon 15 Wrz, 2008

No niby tak, ale gdzieś czytałem że stosowanie tego mnożnika nie jest poprawne i jednak powinno się patrzeć na to co jest podane czyli w tym wypadku 300. A tak z ciekawości jest jakiś inny większy obiektyw do olka czy nie? Bo ja się na nic większego nigdzie nie natknąłem (może nie umiem szukać :P )
Amix - Pon 15 Wrz, 2008

Jest jak najbardziej poprawne x2.
Jest stałka 600mm ED 300mm 1:2:8
Zaraz coś zeskanuje odnośnie przeliczeń i zapodam

vito - Pon 15 Wrz, 2008

To może ktoś kto to pisał nie bardzo wiedział o czym pisze :P bo twierdził że 300mm olka, canona, nikona itd wszystko to jedno i to samo. Przypuszczam, że musiałbym ze 3000zł albo i lepiej wydać na tą 600mm a i tak bym w sumie z niej nie korzystał. Dlatego zostanę przy 70-300mm chyba że w międzyczasie coś nowego się pokaże.
Amix - Pon 15 Wrz, 2008

To są skany z katalogu Olympusa Obiektywy i są napisane przeliczenia, wiec ten ktoś musi sie sporo douczyć.
Jak kupisz 70-300mm to i tak na długim końcu masz 600mm, a kosztuje coś trochę ponad 1000zł

Jesienny - Pon 15 Wrz, 2008

Zamiast pitulić poszukalibyście odpowiedniego tematu na forum i poczytali ;)
vito - Pon 15 Wrz, 2008

Wygląda że będzie musiał się douczyć ;] Widzę że tu od razu zostało przeliczone na mały obrazek.

Ale chyba już doszliśmy sami do tego co można znaleźć na forum, chyba że dalej coś nie tak??

Amix - Pon 15 Wrz, 2008

Jesienny napisał/a:
Zamiast pitulić poszukalibyście odpowiedniego tematu na forum i poczytali ;)

A co w tym złego, ze rozmawiamy. Nie ma tematu o Olympusie E510 na tym forum, wiec rozmawiamy tutaj.
Dobrze by było żeby administrator wydzielił ten temat do nowego np. o nazwie Olympus E510/520 to może być to.
Coraz więcej ludzi kupuje te lustrzanki ze względu na to, ze jest bardzo dobrym aparatem i tanim z najlepszymi obiektywami kitowymi, nie znam lepszych kitów.

vito - Pon 15 Wrz, 2008

Masz rację, może przynajmniej część forumowiczów,którzy stali się nowymi posiadaczami olka ustrzegło by się od kupienia nie takiej karty ;]
Amix - Pon 15 Wrz, 2008

Tu jeszcze dodałem akcesoria

[ Dodano: Pon 22 Wrz, 2008 17:20 ]
Shogun w zestawie
Cytat:
Olympus w ramach rozbudowy serii E powiększył liczbę akcesoriów do aparatu E-520 o cztery obiektywy.
Wprowadzany w limitowanej serii zestaw Olympus Shogun E-System (Cztery Trzecie) to cztery obiektywy które łącznie swym zakresem pokrywają pole widzenia 33-krotnego zoomu i długości ogniskowych 9-300 mm (ekwiwalent 18-600 mm).

Zestaw, zawiera bezprzewodową lampę błyskową Olympus FL-50R ze sterowaniem na podczerwień (RC), karty pamięci, specjalną torbę fotograficzną oraz inne pomocne akcesoria.

Sercem zestawu jest cyfrowa lustrzanka Olympus E-520 i optyki: szerokokątnego obiektywu ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6 (18-36mm), teleobiektyw z zoom ZUIKO DIGITAL ED 70-300mm 1:4.0-5.6 (140-600mm). W zestawie znajdzie się również 3-krotny szerokokątny standardowy obiektyw zoom ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 (28-84mm) oraz kompaktowy 3.8-krotny zoom w postaci obiektywu ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:4.0-5.6 (80-300mm).

By zapewnić wygodę zapisu zdjęć, zestaw Olympus Shogun zawiera dwie 1GB karty pamięci CompactFlash. Ponadto w komplecie znajdzie się torba fotograficzna, tkanina do czyszczenia obiektywu oraz osłonka zabezpieczająca ekran LCD.

Na podstawie Olympus

[ Dodano: Pon 22 Wrz, 2008 17:58 ]