|
forum.optyczne.pl
|
 |
Opinie i uwagi - Dlaczego Optyczne.pl ignoruje Panasonica i micro4/3?
Piotr_0602 - Wto 16 Wrz, 2008 Temat postu: Dlaczego Optyczne.pl ignoruje Panasonica i micro4/3? Ciekawe dlaczego Optyczne.pl ma awersję do systemu 4/3.
Wszystkie portale fotogradiczne odnotowały w nowościach premierę Panasonica G1 - pierwszego aparatu z wymienną optyką BEZ LUSTRA I MIGAWKI, co do tej pory z zapowiedzi nowości na Photokinę wydaje się najciekawszym i najbardziej innowacyjnym wydarzeniem, a Optyczne.pl udaje że nic nie wie. Pisze o ultraniszowych Leicach M8, a o czymś takim się nie zająknie.
Ostatnio wyprodukowało mocno nieprzyjazną recenzję Zuiko 70-300, z dywagacjami autora udowadniającymi że 4/3 jest be (plus jego komentarze na forum dotyczące tego tematu) - sporo ludzi (co widać w komentarzach pod recenzją i na forum) miało krytyczne zdanie co do tej recenzji.
A teraz olewa micro4/3.
Czy to ma być rzetelny portal czy może jakieś urazy/obrazy/animozje pielęgnujący? Można przecież nie lubić czegoś prywatnie, ale informować rzetelnie.
Arek - Wto 16 Wrz, 2008
Piotr_0602 napisał/a: | Ciekawe dlaczego Optyczne.pl ma awersję do systemu 4/3. |
Gwarantuję Ci, że nie ma. Autor testu 70-300 bardzo lubi system 4/3, czego dał wyraz w testach takich szkieł jak ZD 12-60, 2/50, 14-54, 3.5/35 czy Leica 1.4/25. Bardzo też podoba mi się, pod wieloma względami, E-3. Wielokrotnie na tym forum polecałem ludziom lustrzanki Olympusa.
Piotr_0602 napisał/a: | dywagacjami autora udowadniającymi że 4/3 jest be (plus jego komentarze na forum dotyczące tego tematu) - sporo ludzi (co widać w komentarzach pod recenzją i na forum) miało krytyczne zdanie co do tej recenzji. |
Uważaj na to co piszesz, bo piszesz nieprawdę. Nie udowadniałem że 4/3 jest be, tylko kazałem skupić się na jego realnych zaletach, a nie wymyślonych przez marketing. A swoje dywagacje, jak to określiłeś, opieram o wyniki pomiarów. Moi przeciwnicy w dyskusji, na poparcie swoich argumentów, nie mają niestety żadnych konkretów.
MC - Wto 16 Wrz, 2008
Fakt faktem, ze o premierze G1 mozna bylo napisac.
Co do testu ZD 70-300, to oczekujesz, ze bedzie on wychwalany skoro nie ma do tego powodow?
Daimon - Wto 16 Wrz, 2008
MC napisał/a: | Fakt faktem, ze o premierze G1 mozna bylo napisac. |
Ja także zastanawiam się, dlaczego na naszym forum nie było informacji o tej premierze. Z reguły Optyczni są bardzo szybcy, jeśli chodzi o umieszczanie wiadomości o rynkowych nowościach.
Jesienny - Wto 16 Wrz, 2008
Na forum była na stronie nie było.
MC - Wto 16 Wrz, 2008
Na forum to nawet kilkustronnicowa dyskusja byla, owszem. Ale na stronie warto napisac. Podobnie jak i o ver.4 softu do A700
Jesienny - Wto 16 Wrz, 2008
Zgadza się
Daimon - Wto 16 Wrz, 2008
Oczywiście miałem na myśli stronę główną.
W dyskusji na forum brałem udział.
komor - Wto 16 Wrz, 2008
Można próbować zgadywać czemu nie ma tego newsa. Np. Panasonic Polska zapomniał wysłać informację do Optycznych? Czy wygrałem wyjazd do Kenii?
MC - Wto 16 Wrz, 2008
komor napisał/a: | Czy wygrałem wyjazd do Kenii? |
Jesli tak, to chetnie sie przylacze
A tak na serio to nie mam pewnosci jak sie to odbywa, ale (jak mi sie wydaje) zeby news powstal, to optyczne nie musza byc "osobiscie" informowane przez firme/oddzial. Chyba wystarczy znalezienie tej informacji w sieci. Jak na przyklad mialo to miejsce z nowym mocowaniem Zeissa.
Daimon - Czw 18 Wrz, 2008
Być może tak było- Panas zignorował Optycznych a Optyczni Panasa.
AQQ - Pią 19 Wrz, 2008 Temat postu: Re: Dlaczego Optyczne.pl ignoruje Panasonica i micro4/3?
Piotr_0602 napisał/a: | wydaje się najciekawszym i najbardziej innowacyjnym wydarzeniem ... |
Zależy dla kogo
Wydaje mi się, że dla wielu najciekawszym wydarzeniem byłoby połączenie w jednym pudełku matrycy 5D z AF i innymi bebechami D700.
A Panasonicowi i micro4/3 życzę jak najlepiej, choć myślę, że to i tak niewiele im pomoże.
nikonik - Pią 03 Paź, 2008
Pewne mechanizmy zapewne i działające tutaj, działają tak a nie inaczej. Optyczne zapewne nie podjeło tematu Panasonica bo ten zignorował ten portal uznając za mało ważny na mapie portali fotograficznych. Dlatego zapewne redakcja obraziła się na Panasonica i nie będzie pisać o tym sprzęcie. Powszechnie znane są działania "niezależnych i opiniotwórczych" portali takich jak np. Fotopolis - tylko Nikon i tylko Akademia Fotografi .
Ale tak to już jest kto daje kase za reklamy tego sprzęt jest lepszy od tego co tej kasy nie daje. Po prostu byt kształtuje świadomośc....
MC - Pią 03 Paź, 2008
nikonik napisał/a: | kto daje kase za reklamy tego sprzęt jest lepszy |
Domyslam sie, ze piszesz o fotopolis? Bo tam faktycznie tak jest. Nie znam powodow dla ktorych informacja o G1 zostala zignorowana, ale to i tak jest jeden z bardziej obiektywnych serwisow foto jakie znam.
nikonik - Sob 04 Paź, 2008
Tak naprawde zasada ta w wększym czy mniejszym stopniu dotyczy wszystkich.
Firma x nie zamieści reklamy tam gdzie padają wypowiedzi negatywne o produktach tej firmy. A właściciele portali nie należą do altruistów działających dla idei - kasa!! Z klei firma y zamieszczająca wiele ogłoszeń dająca sporo zarobić, siłą rzeczy będzie stawiana jako firma produkująca najlepsze produkty.
Tak było jest i będzie. Nie znam żadnego portlu liczącego się który byłby całkowicie niezależny.
Arek - Sob 04 Paź, 2008
Można poczytać nasze testy i wyrobić sobie zdanie czy jest jakaś firma, której produkty tylko chwalimy, albo tylko ganimy.
My mamy tylko jedną formę nagrody dla firm, które się u nas reklamują. Firmy te mogą liczyć na dużą liczbę testów swoich produktów i ich szybką publikację. To czy recenzje te
będą pozytywne czy negatywne, zależy tylko i wyłącznie od jakości samych produktów.
mavierk - Sob 04 Paź, 2008
Arek napisał/a: | To czy recenzje te
będą pozytywne czy negatywne, zależy tylko i wyłącznie od jakości samych produktów. | Chyba, że to sony, które korzysta z reklamy na optyczne i daje właściwie tylko sztuki ostre i wybitnie ostre - moim zdaniem jest to idealna reklama i przedstawienie potencjału szkiełka (czyli wielka zaleta).
MC - Sob 04 Paź, 2008
mavierk, Nikon przeciez tez dal do testow 14-24...
No to nikon też myśli Mam nadzieję, że niebawem wszyscy producenci zaczną traktować opyczne sensownie.
Gdyby tylko jeszcze lenstip zaczął działać
MC - Sob 04 Paź, 2008
mavierk, a co powiesz o wpadce przy testowaniu obiektywu CZ85/1.4, ktory tez Sony Poland dostarczyla? Celowo dali taki, zeby mozna bylo AF zjechac? Mysle, ze za duzo teorii spiskowych...
myslę, że to wina A100 a nie Sony Polska - wszyscy dobrze wiemy, że na A700 AF jest dużo skuteczniejszy
MC - Sob 04 Paź, 2008
To Sony nie wiedzialo jaki jest AF w A100? PS. jasne, ze w A700 jest duzo lepszy
ale co zrobisz, jak nie było innej cyfry... zresztą, po co polemizujemy, aktualnie Sony dało 16-80 / 24-70 / 18-105 i wszystkie wymiotły ostrością
Arek - Sob 04 Paź, 2008
Mavierk, ale Canonowi, Nikonowi, Pentaxowi czy Olkowi nikt nie broni wypożyczać nam obiektywy do testów, więc argument z Sony jest żaden. Poza tym, dwa z wymienionych
przez Ciebie szkieł to Zeissy, więc tutaj jakiegoś rozrzutu bym się nie spodziewał.
ale ja mówię o tym, co jest, a nie o tym, co kto może. po za tym interpretujesz to jakoś dziwnie..
|
|