|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 1000D albo Olympus E520
Antek86 - Czw 18 Wrz, 2008 Temat postu: Canon 1000D albo Olympus E520 Witam.
Prosze o pomoc w wyborze pierwszej lustrzanki. Interesują mnie modele do 2 tysięcy z dwoma obiektywami. Znalazłem coś takiego:
Canon EOS 1000D + ob. 18-55 IS + 55-200
Olympus E-520 + ob. 14-42 + 40-150
Który będzie lepszy?
Fotografuje głównie zdjęcia rodzinne, troche przyrodę i makro.
Baku - Pią 19 Wrz, 2008
Jak w takiej samej cenie, to brałbym Canona. Jak Cię złapie pasja fotografowania, to będziesz się cieszył że jesteś w systemie C.
Szkoda, że nie ma takich zestawów z 400D ;(
Ostegolectric - Pią 19 Wrz, 2008
Z systemu olympusa podobno też mozna się cieszyć. tym bardziej, że do tego olka dostajesz lepsze szkła...
Antek86 - Pią 19 Wrz, 2008
Z jednej strony Canon to lapsze body i z pewnością lepsze zdjęcia. Olek troche bardziej szumi podobno na wyższych iso.
Jednak w szklarni Olka jest troche ciekawych szkieł dla amatrów np. ZD 35mm F3.5 MACRO
MC - Pią 19 Wrz, 2008
Cytat: | Z jednej strony Canon to lapsze body i z pewnością lepsze zdjęcia. |
Lepszy fotograf = lepsze zdjecia.
krewzszafy - Pią 19 Wrz, 2008
http://www.accord-foto.pl/a_p1725.html
MC napisał/a: | Lepszy fotograf = lepsze zdjecia. |
to samo chciałem nagryzmolić
Baku - Pią 19 Wrz, 2008
Olek nie tylko bardziej szumi (u Canona w pełni użyteczne jest ISO 800), choć nie są to szumy dokuczliwe, lecz przede wszystkim ma znacznie gorszą rozpiętość tonalną (mocno zagęszczona matryca), co skutkuje problemami przy wyciąganiu szczegółów ze zdjęć prześwietlonych/niedoświetlonych.
Sam półtora roku temu rozważałem zakup Olka 510 - w dualkicie to sprzęt oferujący bardzo wiele za niewielkie pieniądze i oczywiście w pełni uzasadniona jest satysfakcja z takiego zakupu. Nie jest też prawdą często powtarzane stwierdzenie, że Olympus nie daje możliwości rozwoju. To właściwie jest tak, że dualkit pokrywa taki zakres ogniskowych, że przez jakiś czas nie myśli się o niczym innym. A jak już pomyślisz, to na prawdę jest co kupić.
Jednak nadal trwam przy swoim wyjściowym stwierdzeniu: jeśli obydwa zestawy są mniej więcej w tej samej cenie to bierz Canona.
Rozejrzyj się też za Canonem 400D - powinna być na niego dobra cena. Jest ok. 200 zł droższy od 1000D, ale wart tej różnicy w cenie.
MC - Pią 19 Wrz, 2008
Baku, o ile dobrze pamietam, to w tescie 450D akurat rozpietosc tonalna nie byla zaleta...
Baku napisał/a: | lecz przede wszystkim ma znacznie gorszą rozpiętość tonalną (mocno zagęszczona matryca), co skutkuje problemami przy wyciąganiu szczegółów ze zdjęć prześwietlonych/niedoświetlonych |
Antek86 napisał/a: | Fotografuje głównie zdjęcia rodzinne, troche przyrodę i makro. |
Baku chyba nie na tym etapie takie rzeczy chociaż lepiej mieć niż nie mieć.
MC napisał/a: | Lepszy fotograf = lepsze zdjecia. |
Zgadza się. Miałem na myśli jakość zdjęć w sensie szczegółowości, ilości szumu itd.
Co byście więc polecili do 2 tys.? Przyznam, że ma to być sprzęt na którym chce się uczyć fotografii. Jeśli mnie to wciągnie to z pewnością będe chciał zainwestować w rozwój, np. nowe szkiełko (może stałka do portetów i macro), lampa.
MC - Pią 19 Wrz, 2008
O inwestycje latwiej jest w Canonie. Do 2tys wiecej dostaniesz jednak od Olka.
Baku - Pią 19 Wrz, 2008
MC, dlatego zdecydowanie bardziej polecam 400D. W 450D nie popisali się z matrycą, dlatego (taki mały off-topic) z "drżeniem serca" czekam na test 50D. W ogóle coś ostatnio Canon jakieś takie nietrafione premiery daje.
krewzszafy, racja, a nawet święta racja. I jeszcze jedno - jakże mogłem zapomnieć o Pentaxie? Jak się ostatnio w sklepie przymierzałem to k20d pasował mi nawet bardziej niż Canon. Jeśli taki milutki zestawik da się wyszarpać za 2000 zł, to zdecydowanie trzeba go wziąć pod uwagę.
2 tys to umowna granica. Wiadomo, że jeśli nadciągne budżet o 200-300 zł to nic wielkiego się nie stanie. Choć do tych zestawów należałoby dokupić kartę pamięci, jakiś prosty statyw na początek i torbę lub plecak.
Baku - Pią 19 Wrz, 2008
Antek86, wybór systemu to bardzo istotna decyzja. Łączy Cię na najbliższe lata z jakimś producentem na dobre i złe. Oczywiście zdarzają się przesiadki, ale są one kłopotliwe ze względu na skompletowany osprzęt (obiektyw/lampa/bateria/etc) i nabyte nawyki.
Sytem Canona jest chyba najbardziej rozbudowany, ale też ma najmniej do zaoferowania amatorom, za to po niezbyt amatorskiej cenie. Owszem, są świetne optycznie obiektywy za psie pieniądze, typu 50/1.8 II, ale są też takie kwiatki jak wyśmiewany w sieci ef 1200 za 400 tys złotych. U Canona na zakupy warto wybierać się z min. 2000 zł w kieszeni + ekstra tysiakiem. Przy czym mówimy o zakupie pojedynczego obiektywu.
Właśnie słyszałem, że Canon ma bogatą szklarnie ale finansowo nie przeznaczona zbytnio dla hobbystów. Za to Olek nie jest tak rozbudowany ale chyba bardziej przyjazny finansowo.
Czytałem, że tę kity Olympusa są jedne z lepszy jeśli chodzi o kity
Ostegolectric - Pią 19 Wrz, 2008
no ale jeśli bierzesz pod uwagę (choćby w dalekiej przyszłości) ff to niestety olek odpada...
MC - Pią 19 Wrz, 2008
Nie kazdy musi miec FF. Nie kazdemu jest to potrzebne.
Antek86 napisał/a: | Jeśli mnie to wciągnie to z pewnością będe chciał zainwestować w rozwój, np. nowe szkiełko (może stałka do portetów i macro), lampa. |
podałem ci link do k200 pentaxa, jeśli chcesz stałki to wybór jest oczywisty, jeśli cię to nie interesuje, brać to co się bardziej podoba, lepiej leży w dłoni itd.
zapomniałem dodać: stałki manualne
A jak się ma ten Pentax w porównaniu do Canona i Olka?
FF, czyli??
Antek86 napisał/a: | A jak się ma ten Pentax w porównaniu do Canona i Olka? |
bardzo dobrze, tzn zależy czego ci potrzeba. Jakość obrazu z tanich puszek jest porównywalna, przy czym canon do fotografii nocnej i astrofotografii nadaje sie najlepiej. Dużą zaletą k200 jest jego świetne wykonanie, dobry wizjer, stabilizacja w korpusie jeśli potrzebna, działa ze wszystkim co da się do niego podpiąć-obiektywy
Antek86 napisał/a: | FF, czyli?? |
korpus z matrycą wielkości klatki filmu 135 czyli 24x36mm
ta pełna klatka to chyba tylko dla profesjonalistów a mi to nie grozi przez najbliższe lata
Czytam właśnie na optycznych, że z tego Pentaxa wychodzą dobre zdjęcia. Narzekają na słabą stabilizację, zdjęcia seryjne i brak możliwości wyłączenia odszumiania.
Antek86 napisał/a: | Narzekają na słabą stabilizację, zdjęcia seryjne i brak możliwości wyłączenia odszumiania |
to fakt że seryjne są słabą stroną pentaxa, stabilizacja działa dobrze i jestem zadowolony choć nie korzystam z niej za często. odszumianie można wyłączyć tylko optyczni zmoierzyli że mimo wyłączonej redukcji szumów ona i tak w jakimś stopniu ingeruje w zdjęcia. ale tak ma każdy aparat, jeden mniej, inny bardziej. to wadą dla amatora na pewno nie jest.
[ Dodano: Pią 19 Wrz, 2008 15:27 ]
najważniejsza pamiętaj jest wygoda, jeśli ci aparat nie "leży" dobrze w dłoni to będziesz się tylko męczył a takim korpusem.
krewzszafy napisał/a: | najważniejsza pamiętaj jest wygoda, jeśli ci aparat nie "leży" dobrze w dłoni to będziesz się tylko męczył a takim korpusem. |
W takim razie muszę się udać do sklepu i zobaczyć wszystkie 3 konstrukcje.
Antek86 napisał/a: | W takim razie muszę się udać do sklepu i zobaczyć wszystkie 3 konstrukcje |
to powinieneś zrobić zanim zadasz jakieś pytanie na forum, pomyślnych łowów
|
|