forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon EF 28-80 mm f/3.5-5.6

McPiv - Czw 18 Wrz, 2008
Temat postu: Canon EF 28-80 mm f/3.5-5.6
Witam,
Chciałem się poradzić Was forumowicze odnośnie tego obiektywu. Posiadam obecnie Canona EOS'a 500N, z którego byłem bardzo zadowolony, ale że technika poszła do przodu i to ostro, stwierdziłem, że należało by się przesiąść na cyfrę. Niestety zaopatrzyłem się w Nikona P80. Myślałem, że jako amator to mi wystarczy. Nie leży mi jednak ten aparat. Brak możliwości rozbudowy, zero akcesoriów w postaci filtrów i innych dodatków. Ogólnie zrobiłem gruby błąd przesiadając się z lustra analogowego na cyfrowy kompakt (zrobiłem jak totalny laik). Noszę się teraz z zamiarem kupna Canona 450D. I teraz pytanie do Was. Czy obiektyw od mojej analogówki, będzie dobrze współpracował z cyfrą? Czy w ogóle będzię? Czy może nie kupować samego body 450D, tylko z kitowym lusterkiem i zapomnieć o tym obiektywie? Co o tym sądzicie? W planach mam też zamiar kupna lustra rozszerzającego, coś do 200-300mm ale to nie od razu. Warto kupić samo body i używać posiadany obiektyw?

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.

goltar - Czw 18 Wrz, 2008

Po pierwsze ten obiektyw z 450D da Ci inne kąty widzenia niż miałeś w analogu (trzeba pomnożyć ogniskową x1.6). Jeśli chcesz mieć odpowiednik 28-80 na 450D musisz kupić coś w zakresie 17-50. Po drugie, nawet jak będzie działać to jakość będzie kiepska. Lepiej kupić z nowym kitem 18-55 f/3.5-5.6 IS.
novy - Czw 18 Wrz, 2008

Myślę że masz dwa wyjścia:
1. Kup 450D + Kit który jest dużo lepszym rozwiązaniem niż twój obecny obiektyw.
2. Kup 450D bez kita i szybko rozglądaj się za jakimś porządnym obiektywem.

Ten obiektyw który obecnie posiadasz będzie oczywiście pasował do 450D ale jakość zdjęć będzie gorsza niż z kita no i będzie Ci brakowało szerokiego kąta.
Poza tym kupując body bez kita niewiele zaoszczędzisz.

rafalg - Pią 19 Wrz, 2008

Obiektyw 28-80 będzie kiepski do lustrzanki z matrycą APS-C, mnożnik 1,6 spowoduje że obiektyw ten będzie bardzo wąski. Można go użyć jako coś pomiędzy szerokim a tele, ale biorąc pod uwagę że był projektowany po manuala średnio się sprawdzi.
Można kupić 450D w zestawie z kitem albo samo body i np 17-50 f2.8 Tamrona lub jeśli ma się wiekszy zasób kasy to 17-55 f2.8 Canona. Pozostaje jescze L-ka 17-40.
Myślę że warto rozważyć Tamrona i będzie o niebo lepszy od kita. Jest to bardzo ostry obiektyw. Trochę jakość wykonania jest kiepska i głośno chodzi. Można jescze coś w Sigmie poszukać ale generalnie ludzie polecają Tamrona. Co do przyszłego tele polecam 70-200 4L jest teraz w dość znośnej cenie a to naprawdę świetny obiektyw, nie mówie tak dlatego że go posiadam ale tekie naprawdę są opinie użytkowników. Canona 55-250 IS nie polecam. Pozdrawiam.

McPiv - Pią 19 Wrz, 2008

Dzięki chłopaki za opinie. Pozostaje mi na razie kupić 450D z kitem, bo na tamrona już mój budżet nie wyrobi, no chyba, że pozbędę się Nikona. Zastanawia mnie tylko sprawa tego mojego obiektywu, z analogiem nigdy nie miałem problemu, sprawował się jak należy. Rafalg, dlaczego mówisz, że był projektowany pod manuala? Przecież ten obiektyw ma AF i w analogu nie miałem z nim problemu?
rafalg - Pią 19 Wrz, 2008

Na matrycy może nie wyrobić z rozdzielczością poprostu będziesz miał mydło.