forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Pentax K-m ?

goltar - Sob 20 Wrz, 2008
Temat postu: Pentax K-m ?
http://www.engadget.com/2...a-little-early/
MC - Sob 20 Wrz, 2008

No, to chyba nie jest pelna klatka o ktorej sie jakis czas temu mowilo? :razz:
krewzszafy - Sob 20 Wrz, 2008

MC napisał/a:
No, to chyba nie jest pelna klatka o ktorej sie jakis czas temu mowilo?

http://kmp.bdimitrov.de/b...types/MZ-D.html
o pełnej klatce pentaxa było już daaaawno ale tylko same prototypy. Pytanie jest kto by kupił taką puszkę? cena musiałaby być bardzo niska jakieś 3tyś zł. do tego szkiełek brak, kilka stałek i to wszystko. Nie ma sensu takie coś ze strony pentaxa.
Niech P robi sprzęt dla ludu i będzie ok.
Z taką specyfikacją pełną klatkę to bym sam chyba kupił chociaż nie jestem napalony na ten rozmiar

Xan - Sob 20 Wrz, 2008

Sensor od Sonego ? Pentaxowi już sie przejadł samsung ?
No puszka taka.. zwyczajna. Nic szczególnego.
A ma to uszczelki, bo dla mnie najwiekszym plusem pentaxów zawsze było uszczelnienie.

jaad75 - Sob 20 Wrz, 2008

Xan napisał/a:
Sensor od Sonego ? Pentaxowi już sie przejadł samsung ?

Pentax ma matryce Sony we wszystkich dotychczasowych modelach, z wyjątkiem K20D - co w tym dziwnego? A puszka, jak puszka - moim zdaniem lepiej, żeby zeszli z ceną K200D, niż wypuszczeli takie coś, ale zapowiadali ją już pół roku temu, więc żadne zaskoczenie... Wizualnie mi się nie podoba.

[ Dodano: Pon 22 Wrz, 2008 23:44 ]
Wygląda na to, że aparat jest ekstremalnie mały jak na lustrzankę:

kamfil06 - Sob 27 Wrz, 2008

ze smukłym limitedem byłby nawet fajny na 2gą puche
Jesienny - Sob 27 Wrz, 2008

jak to w rękach trzymać....
tomitom - Sob 27 Wrz, 2008

..w palcach Panie w palcach ;)
ziemowy - Sob 27 Wrz, 2008

czyżby konkurencja dla E-420? :razz:
MC - Sob 27 Wrz, 2008

Raczej dla mikro4/3. Chyba, ze to jakas zabawka...?

Widać, że rynek mini-lustrzanek prężnie się rozwija.
Teraz tylko czekać na kolejnych producentów co pokażą w kwestii miniaturyzacji :mrgreen:

Monastor - Sob 27 Wrz, 2008

O fuuj! On jest mały! Jak w ogóle można robic małe lustrzanki? Lans żaden, a przecież nikt nie ma małych rąk!
MC - Sob 27 Wrz, 2008

Monastor napisał/a:
O fuuj! On jest mały!

:lol:

To kolejna kategoria sprzętu..."lustrzanka do kieszeni"
Wielkość kompaktu funkcjonalność lustra :neutral:

krewzszafy - Sob 27 Wrz, 2008

Monastor napisał/a:
Jak w ogóle można robic małe lustrzanki? Lans żaden

a olympusa OM ty widział? Dawniej: małe=lans :smile:
Mv,MX,ME, K-m :lol:

[ Dodano: Sob 27 Wrz, 2008 14:21 ]
Monastor napisał/a:
nikt nie ma małych rąk

a dzieci? :lol:

mavierk - Sob 27 Wrz, 2008

krewzszafy napisał/a:
Monastor napisał/a:

nikt nie ma małych rąk

a dzieci? :lol:

Ludzie albo mają duże ręce, albo w ogóle ich nie mają :)

Xan - Sob 27 Wrz, 2008

Fajne maleństwo, na backupowe body dla właściciela K10/K20 idealne. Poza tym z jakimś fajnym naleśnikiem Pentaxa może być całkiem zgrabny do streetu.
f50fd - Sob 22 Lis, 2008

Ale K-M nie jest wcale taki mały ,jest na poziomie d60 ,facet ma ogromne łapy i tyle , :grin:
Monastor - Sob 22 Lis, 2008

f50fd, a D60 jest duży? No chyba, że mowa o Canonie D60.
f50fd - Sob 22 Lis, 2008

Nikon d60 jest duży ,nie mieści się w kieszeni .Pentax k-m z limited 40mm jak dla mnie to kusząca propozycja ,jako amatora.
Kinek - Sob 22 Lis, 2008

może i jest mały ale leży sto razy lepiej w dłoni niż C 400d i 450d;)
MC - Nie 23 Lis, 2008

Do czego to doszlo... Lustrzanka za duza, to sie w kieszeni nie miesci :roll:
f50fd - Nie 23 Lis, 2008

MCNależy zauważyć że K-M Pentaxa jest adresowany dla ludzi którzy wachają się między wysokiej klasy kompaktem czyli wygoda uniwersalność a małą lustrzanką mniej poręczną , wystajacy obiektyw , ale lepsza jakość zdjęć . Nie sądze aby K-M zawitał w studio foto , raczej należy traktować go jako alternatywe dla systemu micro 3/4 szczególnie z naleśnikiem Limited .Ta kieszeń to była taka umowna chodziło mi generalnie o problem .
Itey - Nie 23 Lis, 2008

no, jeśli o to pentaxowi chodziło to trochę nie wyszło, a mogło być tak pięknie - wczoraj w sklepie oglądałem ich stoisko gdzie wystawili obiektywy 35, 40 i 70 limited, są śliczne i malutkie, jakby do tego zrobili naprawdę małe body to wygraliby z m4/3 przed rozpoczęciem walki.
krewzszafy - Nie 23 Lis, 2008

Itey napisał/a:
jakby do tego zrobili naprawdę małe body

to jedynie bez lustra...

f50fd - Wto 25 Lis, 2008

a lustrzanka bez lustra ... no tak wiadomo, ale większa matryca niż w m4/3 plus mały limited , to miało by sens , tylko ceeena... kto wie może za rok.
darekk - Sro 26 Lis, 2008

Wydaje mi się że może to być drugi aparat dla Kogoś kto ma już lustrzankę (do niespodziewanych zdjęć, bo po co taszczyć kilogramy sprzętu). Wielu znajomych tak mówiło, że kupi Sobie do kieszeni kompakta na codzień i dla kogoś kto stoi przed wyborem pierwszego aparatu (kompakt lub lustro).
jaad75 - Sro 26 Lis, 2008

darekk, nie widziałeś japońskich reklam - to jest aparat przeznaczony dla kobiet do noszenia w torebce... :razz:
f50fd - Sro 26 Lis, 2008

jaad75 napisał/a:
to jest aparat przeznaczony dla kobiet do noszenia w torebce...
to go nie kupię , nie chce wyjść na babę... :lol: bez torebki oczywiśćie.
Kuba Nowak - Sro 10 Gru, 2008

... a ja często noszę aparat w beczce Curtec 3,5 lub 6 litra i rozmiar aparatu ma duże znaczenie - żaden profesjonalny tam nie wejdzie. :neutral:
Pentax K-m jest prawie wymiarów mojego ist DL (wówczas był najmniejszy na rynku) i chętnie rozważyłbym jego zanabycie, gdyby nie brak górnego wyświetlacza, bo resztę parametrów ma dużo lepszych od mojej starej puszki :sad:
Natomiast obiektywy do K-m'a to chyba jakiś plastikowy kitowaty kit? :shock:
Tu się zawiodłem na firmie...

f50fd - Sro 10 Gru, 2008

osobiście wolał bym uszczelniony korpus zamiast górnego wyświetlacza , ale to moje odczucie co do kita to można brać bez , poczekajmy na oficjalne testy , z pierwszych komentarzy wynika że Pentaks się obroni jeśli zejdzie z ceny , na co bardzo liczę. :grin:
cube007 - Sro 10 Gru, 2008

Kuba Nowak napisał/a:

Natomiast obiektywy do K-m'a to chyba jakiś plastikowy kitowaty kit? :shock:
Tu się zawiodłem na firmie...

Ten kit rozni sie od starego tym ze ma plastikowy bagnet i jest pozbawiony mechanizmu Quick-Shift. Reszta bez zmian.

goltar - Sro 17 Gru, 2008

A co powiecie na białą wersję Km-a ? Coś mi się wydaje że kolorowe lustrzanki to za chwilę będzie normalność...
Jesienny - Sro 17 Gru, 2008

Jak profesjonalnie by musiał wyglądać z podpiętym "dużym białym obiektywem" :)
I dobrze, czemu nie. Jestem za kolorowymi aparatami i doborem aparatu do paska czy torebki ;)

Itey - Sro 17 Gru, 2008

mnie się ten biały podoba, zdecydowanie fajniejszy niż srebrne warianty
no i pasuje do białego mac booka ;)

MC - Sro 17 Gru, 2008

Bialy lepszy niz ten z krysztalkami...
Jesienny - Sro 17 Gru, 2008

Kompakty od dawna są także gadżetami. Nie widzę problemu by lustrzanki nimi były. Oczywiście nikt nie będzie wybierał aparatu z wyższej półki pod kolor, ale w końcu małe amatorskie lustrzane aparaty zajmują miejsce kompaktów.

Już wcześniej pisałem, że ludzie po prostu chcą mieć ładne rzeczy, które prócz funkcji będą jeszcze wyglądały.

Itey - Sro 17 Gru, 2008

nikt nie będzie wybierał aparatu z wyższej półki pod kolor bo dostępny jest tylko jeden. Wiesz, przez jakiś czas ferrari też były tylko czerwone :)
Daimon - Sro 17 Gru, 2008

goltar napisał/a:
A co powiecie na białą wersję Km-a ? Coś mi się wydaje że kolorowe lustrzanki to za chwilę będzie normalność...

Na polskim rynku nazwa handlowa to "Doda limited edition" :wink:

maput - Sro 17 Gru, 2008

Ja tam w różnych kolorach aparatów nie widzę nic złego. Rzecz jasna wybór modelu na podstawie koloru zbyt logiczny nie jest, ale jeśli jeden model miałby kilka kolorystycznych wariantów, to czemu nie ? Nie wszyscy lubią czerń.
Fordy też były kiedyś tylko czarne, a ferrari czerwone, i co z tego ? Skoro jest popyt, to powinna być i podaż. Czerwony, zielony czy żółty aparat nie jest dla mnie żadną profanacją, ważne że bebechy byłyby te same co w czarnym oryginale. Można to wyśmiewać, ale jestem ciekaw, w sytuacji gdy każdy z modeli byłby dostępny w całej palecie barw, ilu z nas zdecydowałoby się na małą odmianę i uzewnętrznienie oryginalności ;)
Całkiem inną sprawą jest wydawanie "edycji specjalnych" czy też limitowanych. W tym przypadku chodzi tylko o zbicie kasy na pseudoelitarności - wmawia się ludziom, że jak kupią biały czy też klejnocikowy aparat, to mogą uważać się za niezwykłych i oryginalnych. Takie edycje to też pewnego rodzaju objaw tchórzostwa producentów. Co innego wypuścić kilkaset egzemplarzy jako "edycję limitowaną", a co innego wydać body dostępne w kilku kolorach - od razu podniosłyby się głosy tradycjonalistów, że tak nie wolno, to profanacja i świętokradztwo, a marka schodzi na psy i zrobi wszystko dla zarobku. Tak więc, pentax wysonduje sobie czy krok w tym kierunku mu się opłaca. Jeśli biały k-m będzie miał wzięcie, to zapewne warto będzie narazić się na gniew i oburzenie konserwatystów, ale zarobić sporo kasy na aparatach dobranych pod kolor torebki czy butów ;)

mavierk - Sro 17 Gru, 2008

kurde... ale teraz to będą musieli odpalić jeszcze 300/4 i 200/2.8 w wersji białej :D

ciekawe czemu nikt nie narzeka na specjalne 28-70/2.8 i 70-200/2.8VR Nikkora w białej wersji :D

f50fd - Czw 18 Gru, 2008

Imperium kontr atakuje , i to skutecznie. :twisted:
Kuba Nowak - Pią 19 Gru, 2008

A co byście wybrali z trójki: Nikon D 40x, D 60 i Pentax K-m?
Bo ja bym wybrał tego ostatniego.

krewzszafy - Pią 19 Gru, 2008

z tej trójki km chyba najmniejszy a z 40ltd to już na pewno
f50fd - Pią 19 Gru, 2008

zdecydowanie Pentaks k-m i jego bardzo szybki AF na poziomie Nikona , + stabilizacja w korpusie i śrubokręt jak dla amatora fajny aparacik :wink:
krewzszafy - Pią 19 Gru, 2008

Cytat:
k-m i jego bardzo szybki AF na poziomie Nikona

a skąd takie info?

f50fd - Pią 19 Gru, 2008

z ostatniego macania obu :wink:
Kuba Nowak - Pią 19 Gru, 2008

Wracając do zasłony dymnej stawiam, że Pentax pokarze następcę K200 najpóźniej w czerwcu 2009, a może już w styczniu? :wink:
jaad75 - Pią 19 Gru, 2008

Najwcześniej na PMA, a najprawdopodobniej w lecie 2009...
mavierk - Sob 20 Gru, 2008

po wycofaniu k200d z Dżapanii możnaby pomyśleć, że k300d będzie już niebawem :) Tylko czemu one są na baterie...
jaad75 - Sob 20 Gru, 2008

mavierk napisał/a:
Tylko czemu one są na baterie...

Bardzo dobrze, że są "na baterie"...

czemu? Lepiej by było, gdyby były na ogniwa paliwowe, np metanol. A tak na serio, wersja dla Ciebie:

Tylko czemu one są na
4 baterie alkaliczne typu AA,
lub 2 akumulatory litowo-jonowe CR-V3,
lub 4 akumulatorki niklowo-wodorkowe (NiMH) typu AA,

Mogę też bez obrażania nikogo napisać, że jesteś czepialski :P

jaad75 - Sob 20 Gru, 2008

Ja mówię, że bardzo dobrze, że one są na 4AA. To jest bardzo dobre rozwiązanie.
Riddle - Sob 20 Gru, 2008

mavierk napisał/a:
ogniwa paliwowe, np metanol

Niesmaczy żart! Prawie dostałem zawału na myśl o takim marnotrawstwie!

f50fd napisał/a:
zdecydowanie Pentaks k-m i jego bardzo szybki AF na poziomie Nikona , + stabilizacja w korpusie i śrubokręt jak dla amatora fajny aparacik ; z ostatniego macania obu

W teście w czasopiśmie "Digital Foto Video" wyszło że lżejsza wersja obiektywu kitowego dodawana do K-m ma wolny i niecelny AF.

f50fd - Sob 20 Gru, 2008

Co do zasilania AA jest to dobre rozwiązanie , dobra ładowarka plus 4 dobre ogniwa to wydatek około 120 zł, taniej niż akumulatorek dedykowany jedyna wada takiego rozwiązania to że mamy 4 elementy zamiast jednego. Riddle napisał
Cytat:
W teście w czasopiśmie "Digital Foto Video" wyszło że lżejsza wersja obiektywu kitowego dodawana do K-m ma wolny i niecelny AF.
ja wrecz przeciwnie, możesz dać link do tego artykułu.

kurde... może przesadzam, napiszcie mi, na ile fot wystarczy taki jeden komplecik średnio? 700? 1000?
krewzszafy - Sob 20 Gru, 2008

mavierk napisał/a:
na ile fot wystarczy taki jeden komplecik średnio?

w k100 energizer 2500 starczają na ok 800 zależy czy z af lampa itd, ale średnio to 800 pociągnie. eneloopów jeszcze nie sprawdzałem

[ Dodano: Sob 20 Gru, 2008 13:59 ]
aha ładowane bc700

f50fd - Sob 20 Gru, 2008

mavierk,
Cytat:
kurde... może przesadzam, napiszcie mi, na ile fot wystarczy taki jeden komplecik średnio? 700? 1000?
litości zakatujesz migawkę :mrgreen:
krewzszafy - Sob 20 Gru, 2008

Cytat:
zakatujesz migawkę

szybciej wymienisz korpus :razz:

e tam, jeśli coś ma przebieg do 50k to znaczy, że na 80% dobije do 100k :D
Monastor - Sob 20 Gru, 2008

krewzszafy napisał/a:
Cytat:
zakatujesz migawkę

szybciej wymienisz korpus :razz:

Ja bym szybciej pogubił paluszki. Zwłaszcza, że co chwila ktoś sobie pożyczy do czegoś.

komor - Nie 21 Gru, 2008

Riddle napisał/a:
mavierk napisał/a:
metanol

Niesmaczy żart! Prawie dostałem zawału na myśl o takim marnotrawstwie!

Hm... Pijasz metanol? I nadal zajmujesz się fotografią? :twisted:

f50fd - Nie 21 Gru, 2008

Wracając do tematu K-M ,na stronach forum Pentaksianie potwierdzają szybkość nowego AF w K-M , wiec nie tylko ja odniosłem takie wrażenie , druga sprawa to wielkość aparatu , aparat jest większy niż się wydaje , ja swobodnie zmieściłem cztery palce na gripie , a ten koleś na zdjęciu ledwo dwa :grin:
jaad75 - Nie 21 Gru, 2008

f50fd napisał/a:
druga sprawa to wielkość aparatu , aparat jest większy niż się wydaje , ja swobodnie zmieściłem cztery palce na gripie , a ten koleś na zdjęciu ledwo dwa :grin:

Wniosek jest jeden - masz bardzo małe dłonie. Czterech palców na gripie to ja nie mieszczę nawet w K10D...

Riddle - Nie 21 Gru, 2008

Cytat:
możesz dać link do tego artykułu.

Do artykułu w czasopiśmie? Mogę dać zdjęcie kiosku jak tak bardzo chcesz :grin: A tu masz stronę tego czasopisma http://www.dfv.pl/

komor napisał/a:
Hm... Pijasz metanol? I nadal zajmujesz się fotografią?

Można się przyzwyczaić :mrgreen: Tylko tak ciemnawo się przed oczami robi, i przez kilka dni tak zostaje :smile: No, a potem zaczynasz widzieć, i uświadamiasz sobie że strasznie ci się pić chce, a przed tobą stoi jakaś butelka, z której zdrowo pociągasz. Potem nie wiedzieć czemu znowu robi się ciemno przed oczami :lol:

jaad75 - Nie 21 Gru, 2008

Riddle napisał/a:
Do artykułu w czasopiśmie? Mogę dać zdjęcie kiosku jak tak bardzo chcesz :grin:

Zawsze możesz zrobić zdjęcie artykułu i wkleić tutaj...

Riddle - Pon 22 Gru, 2008

Zdjęcie raczej nie (ciemno w domu 24/7, brak porządnych lamp oświetlających pomieszczenie, brak nawet jednej lampy studyjnej), ale mam jakiś tragicznej jakości skaner, tam zobaczę czy coś da się zrobić.

EDIT:
[img=http://img514.images...6/1ioh7.th.jpg]
[img=http://img389.images...9/2imb2.th.jpg]
[img=http://img514.images...5/3imf5.th.jpg]
[img=http://img514.images...1/3iye5.th.jpg]
[img=http://img514.images...8/5inm7.th.jpg]

[ Dodano: Pon 22 Gru, 2008 09:42 ]
Jedno dałem pomyłkowo - czwarte jest dublem trzeciego. Oto prawdziwa czwarta strona:
[img=http://img514.images...0/4ifa2.th.jpg]

jaad75 - Pon 22 Gru, 2008

Ktoś kto pisał ten tekst miał chyba wyłącznie do czynienia z Canonami i Sony, skoro był zdziwiony dość typowym rozwiązaniem, jakim jest kółko pod kciukiem (stosuje je większość producentów aparatów z Nikonem, Olympusem i Pentaksem na czele)... Nie wiem, czy można wierzyć odczuciom co do AF, bo przykład rzekomo prostej sceny, w której się gubił, jest absolutnie chybiony - ustawienie ostrości na tego typu obiekcie jest trudne dla każdego aparatu...
Riddle - Pon 22 Gru, 2008

Z tym kółeczkiem to ja tam nawet wierzyłem, bo zacząłem od D80, a tam z jednej i drugiej jest, to nie wiem jak jest w tych lustrach za ok 1100zł. A to że mają do czynienia z Canonami, to na pewno. 90% zdjęć w tym magazynie jest nimi robione. W przypadku tego krzaczka też poczułem że coś nie jest tak.

W pismach (nawet tematycznych) ostatnio rzadko kiedy można znaleźć poprawne i niesponsorowane recenzje. Dobrze chociaż że pisma foto nie są aż tak mocno "corrupted" jak np. komputerowe.

MC - Pon 22 Gru, 2008

jaad75 napisał/a:
Ktoś kto pisał ten tekst miał chyba wyłącznie do czynienia z Canonami i Sony, skoro był zdziwiony dość typowym rozwiązaniem, jakim jest kółko pod kciukiem

Jesli chodzi nam o to samo kolko, to np. w A700 tez ono wystepuje.

f50fd - Pon 22 Gru, 2008

wizjer zdaje się jest taki sam jak w k200 , następna sprawa zapis zdjęcia ,nawet kilka naście sekund to jakaś kpina, chyba chodziło o cała serię , a tu coś od Pentaksian o K-M
Cytat:

Co mi się nie podoba:
- brak podświetlania punktów autofokusa. W wizjerze widać czarne kółko w środku ekranu, które pokazuje raczej środkowy punkt pomiaru ekspozycji, nie punkt AF. W ciemniejszym pomieszczeniu w ogóle go nie widać i trzeba trafiać w obiekt "na czuja".
- wydaje mi się, że redukcja drgań działa gorzej niż w Kasetce, częściej wychodzą mi poruszone zdjęcia. Może dlatego, że to 10MP, a poza tym aparat jest lżejszy (w zestawie dostajemy lekkie baterie alkaiczne).

A co mi się podoba:
- szybszy autofokus - wyraźnie! :-D Fotografowanie obietywem SDM to "bajka" (cichutko i szybciutko)
- ogólnie aparat jest szybszy w użytkowaniu np. przechodzenie po menu, podgląd zdjęć, itp.
- cichsze i delikatniejsze kłapnięcie lustrem (Kasetka była bardzo głośna)
- wyraźnie lepszy automatyczny WB
- uruchomienie lampy błyskowej automatycznie ustawia WB na Flash (można to wyłączyć)

Wiem, że AF wzbudza najwikęsze zainteresowanie, więc opiszę jakie są odczucia w czasie pracy.

Pierwsze wrażenie, to takie że autofokus pewniej dociera do właściwej ostrości. Z reguły jest to szybki duży ruch, aby zbliżyć się do obiektu, potem... zdarza się, że od razu jest ostro(!), często wystarczy jedna mała korekta, a dopiero gdy warunki są trudniejsze (mało kontrastowy obiekt, ciemne pomieszczenie) to robi dwie, trzy korekty :-) Nie ma za każdym razem wielu "podchodów" małymi kroczkami, jak to było w Kasetce. Poza tym, poszczególne "kroczki" są dużo szybsze :-) Natomiast jeśli chodzi o czułość AF, to wydaje mi się, że jest tak samo - od pewnego, niskiego poziomu jasności AF odmawia posłuszeństwa (np. gdy w pokoju świeci niezbyt jasna lampka nocna). Ogólnie jestem bardzo zadowolony z nowego AF :-)
i jeszcze jedno ten aparat jest przykładem nietrafności systemu micro 4/3, cena... możliwości .

[ Dodano: Sob 27 Gru, 2008 20:29 ]
I test K-M http://www.ephotozine.com/article/Pentax-K-m-2

[ Dodano: Sob 24 Sty, 2009 12:12 ]
Ciekawy test K-M http://www.popco.net/zboa...ENTAX_K-m_5.htm

kufel - Pią 30 Sty, 2009

ukazal sie test na dpreview ;

http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk2000/

monof - Sob 21 Lut, 2009

czolem, jako amator fotografii i amator w ogole- chcialem go kupic.

Przede wszystkim gra role cena, jakos wykonania, tanie obiektywy.

Po tym tescie troche sie zmartwilem. Myslicie, ze to dyskwalifikujace - ten brak wyboru punktu AF? Mam na mysli na tle konkurencji.

Inaczej chyba kupie Canona 1000d

pozdr

mavierk - Sob 21 Lut, 2009

Mi by to dyskwalifikowało aparat, nie wierzę, że nie można wybrać punktu AF :P
monof - Sob 21 Lut, 2009

he, to nie zadna prowokacja. Tak zrozumialem recenzje na dprew. Chodzi o to. ze aparat wybiera punkt za ciebie i do konca nie wiadomo ktory (brak inf. o tym na displayu) Jedyne co mozna zrobic to ustawic sobie punkt centralny na stale. Tylko wtedy masz aparat z jednym punktem AF. Czy amatorowi to powinno przeszkadzac - mam na mysli aparat z 1 punktem, przeciez ostrosc i tak mozna ustawic manualnie. Ten pentax ma chyb taka funkcje?

pozdr[/hide]

lotofag - Sob 21 Lut, 2009

monof napisał/a:
Jedyne co mozna zrobic to ustawic sobie punkt centralny na stale. Tylko wtedy masz aparat z jednym punktem AF. Czy amatorowi to powinno przeszkadzac - mam na mysli aparat z 1 punktem,

Spytaj się ile osób tak naprawdę wybiera punkt AF a ile używa na stałe centralnego i przekadrowuje? ;)
Tak czy siak brak możliwości wyboru punktu AF jest wadą, ale jej istotność zależy od danych wymagań.

monof napisał/a:

przeciez ostrosc i tak mozna ustawic manualnie. Ten pentax ma chyb taka funkcje?

Można, tylko we współczesnych obiektywach AF mamy zwykle dość mały zakres ruchu pierścienia (a co za tym idzie mało precyzyjne ustawianie), luzy, itp. O kitach już nie wspominając. Ręczne ustawianie ostrości to już tutaj tylko szczątkowa funkcjonalność, która pewnie niedługo zniknie tak jak pierścień przysłon. Chyba tylko Pentax w swoim kicie naniósł chociaż skalę na pierścieniu ostrości i dorzucił quick shifta do przeostrzania (ale to chyba akurat nie dotyczy kitu do "kaemki"). Oczywiście stare manuale są pod tym względem miodne, ale taki był wymóg by z nich wygodnie korzystać ;)

komor - Nie 22 Lut, 2009

lotofag napisał/a:
Spytaj się ile osób tak naprawdę wybiera punkt AF a ile używa na stałe centralnego i przekadrowuje? ;)

Na przykład ja. :) W przypadku dynamicznych scen trudno mówić o przekadrowywaniu. Przy czym do dynamicznych scen zalicza się także próba zrobienia jakiegoś candid-portretu ruchliwemu dziecku. Oczywiście taka praca ma tę wadę, że w większości aparatów centralny punkt najlepiej działa i często szkoda go porzucać…

monof - Nie 22 Lut, 2009

dzieki,
Wiec to nie jest taka duza wada na poczatek:)
W tescie napisali takze, ze byli zdziwieni jakoscia JPEG - za to dali jedynie 7 (RAW podobno super). Co o tym myslicie?

lotofag - Nie 22 Lut, 2009

monof napisał/a:
Wiec to nie jest taka duza wada na poczatek:)

Zależy dla kogo.
monof napisał/a:

W tescie napisali takze, ze byli zdziwieni jakoscia JPEG - za to dali jedynie 7 (RAW podobno super). Co o tym myslicie?

W różnych testach różne rzeczy mogą pisać, a potem ludzie robią tym sprzętem zdjęcia i to chyba najlepsza weryfikacja jego możliwości.
Na to co wypluwa korpus jako "jotpeg" możesz w znacznym stopniu wpływać, a RAW to RAW - surowy zrzut z matrycy i tyle. To dopiero pole do popisu przy postprocessingu.

MC - Sro 08 Kwi, 2009

Odkopie temat. Konkurencja zrobila test, ktory mozna przeczytac tuuutaj
i musze przyznac, ze kilka rzeczy mnie bardzo dziwi...

fafniak - Sro 08 Kwi, 2009

tzn?
MC - Sro 08 Kwi, 2009

Na przyklad to, ze nie wiadomo gdzie AF ustawil ostrosc :shock:
mavierk - Sro 08 Kwi, 2009

przeczytałem podsumowanie i dochodzę do wniosku, że jak optyczne jest dla maniaków, tak fotopolis super się sprawdza jako doradca sprzętowy - w wadach mamy brak wyświetlania pionowych kadrów... :D
palindrom - Sro 08 Kwi, 2009

mavierk,
mnie się bardziej spodobał format PEF w plusach. Ciekawe czy w testach lustrzanek Canona brak tego formatu jest w minusach :P

tomek__ - Nie 03 Maj, 2009

czy pentax k-m potwierdza ostrość?

i czy ma uszczelnienia?

jaad75 - Nie 03 Maj, 2009

1. tak.
2. nie.

sndbk - Nie 03 Maj, 2009

Potwierdza ostrość nie tylko z obiektywami pentaxa.
kozidron - Nie 03 Maj, 2009

mavierk napisał/a:
przeczytałem podsumowanie i dochodzę do wniosku, że jak optyczne jest dla maniaków, tak fotopolis super się sprawdza jako doradca sprzętowy - w wadach mamy brak wyświetlania pionowych kadrów... :D

Racja.......
-ja tam nie zaglądałem chyba ponad miesiąc.
Jedyna sensowna wada to brak podświetlenia aktywnego pola af, bo jak można mieć pretensje o szumy na iso1600, brak info o obrocie zdjęć .....można się czepiać o brak czujnika zbliżeniowego ale czy to ważne w tej klasie....

Z testu można wywnioskować, że puszka nie ma kłopotów z WB na auto przy świetle żarowym, tylko pogratulować pentaxowi takich wyników.....bo najlepsi sobie z tym czasem nie radzili.
Chociaż znając fotopolis, pewnie zrobili akurat ten podrozdział testu po "łebkach"....

MC - Nie 03 Maj, 2009

Nie po lebkach tylko na oko. A brak podswietlenia aktywnego pola AF to, w mojej ocenie, bardzo duza wada...
sndbk - Nie 03 Maj, 2009

D3 ma podświetlenie?
kozidron - Nie 03 Maj, 2009

MC napisał/a:
A brak podswietlenia aktywnego pola AF to, w mojej ocenie, bardzo duza wada...

jak napisałem wyżej......

sndbk napisał/a:
D3 ma podświetlenie?

nie ma głupich pytań ale sndbk, nie przesadzaj....

mavierk - Nie 03 Maj, 2009

kozidron napisał/a:
Racja.......
Nie żartowałem w ogóle - fotopolis to na prawdę dobry serwis dla amatorów, którzy potrzebują aparacik :)

kozidron napisał/a:
nie ma głupich pytań ale sndbk, nie przesadzaj....
czemu jesteś taki złośliwy?