forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Strona internetowa do zdjęć i krótkich tekstów

WojciechW - Sob 20 Wrz, 2008
Temat postu: Strona internetowa do zdjęć i krótkich tekstów
Dzień dobry,

Marzy mi się własna strona internetowa na zdjęcia i komentujące je teksty. Chciałbym móc tam zamieszczać zdjęcia w dość dużym wymiarze, by nie tracić za bardzo na ich jakości przy zmniejszaniu i móc się odwolywać do nich w postaci linku. Jednocześnie chciałbym czasem tam dodać od czasu do czasu jakiś tekst - króciutki esej łączący się z tematyką albumu zdjęć, lub kiedy indziej komentarzyk dotyczący spraw technicznych. Sprawę traktuję raczej amatorsko, jako coś co mogło by być ładnym zwieńczeniem uprawianego przez przeszło pięćdzesiąt lat hobby.

Jak się do tej sprawy zabrać by nie było to bardzo drogie? Dotyczy to w szczególności minimalizacji kosztów zaprojektowania strony, która nie musi być bardzo rozbudowana graficznie. Czy można skorzystać z czegoś gotowego lub zaprojektować samemu w oparciu o istniejące programy?

Czy założenie strony przez www.netstrefa.pl to dobry pomysł? Wydaję mi się, że na zdjęcia potrzebowałbym z 10 GB.

Pozdrawiam serdecznie, z góry dziękując za rady.

WojciechW

jaad75 - Sob 20 Wrz, 2008

Może po prostu załóż bloga?
Choćby tu:
https://www.blogger.com/start

No ale, czy na stronie z blogiem zmieszczę te 10 GB zdjęć?
jaad75 - Sob 20 Wrz, 2008

Linkujesz zdjęcia z zewnętrznego serwera.

A jak to się w ogóle realizuje? Interesuje mnie oczywiście dzierżawienie w tym celu jakiegoś serwera (z tymi co najmniej 10 GB). Nie chciałbym również przy okazji pozbawić się praw autorskich.
mavierk - Sob 20 Wrz, 2008

za darmo masz przykładowo photobucket.com <- 1gb, zawsze można zrobić wiecej, niż jedno konto :) Ale równie dobrze możesz chyba linkować z gmaila?
komor - Nie 21 Wrz, 2008

Nie bardzo sobie wyobrażam zużycia 10 GB miejsca na zdjęcia w rozmiarze internetowym. Chyba że zamierzasz składować tam oryginalne pliki w pełnej rozdzielczości, tylko to już raczej trudno nazwać blogiem.
Do serwisu blogowego wskazanego przez Jaada możesz linkować zdjęcia z Flickera lub jakiegokolwiek innego serwisu, który nie blokuje bezpośrednich linków. Konto „Pro” kosztuje na Flickerze chyba ze 30$ rocznie.

WojciechW - Nie 21 Wrz, 2008

komor napisał/a:
Nie bardzo sobie wyobrażam zużycia 10 GB miejsca na zdjęcia w rozmiarze internetowym. Chyba że zamierzasz składować tam oryginalne pliki w pełnej rozdzielczości, tylko to już raczej trudno nazwać blogiem.
Do serwisu blogowego wskazanego przez Jaada możesz linkować zdjęcia z Flickera lub jakiegokolwiek innego serwisu, który nie blokuje bezpośrednich linków. Konto „Pro” kosztuje na Flickerze chyba ze 30$ rocznie.

Dziękuję za kolejną radę, którą postaram się sprawdzić.

Jak napisałem na początku, chciałbym zamieszczać zdjęcia mało zmniejszone, a czasami w pełnej wielkości. Może 10 GB to za dużo, ale 1 GB to może być za mało bo np. objętość moich tegorocznych zdjęć (jpeg-ów) to właściwie już tyle.

komor - Pon 22 Wrz, 2008

WojciechW, różne są potrzeby, ale jeśli blog ma służyć do oglądania Twoich zdjęć na ekranie komputera, to musisz zadbać o to, żeby się zmieściły na ekranie. Fotki w rozmiarze ok. 1000x700 pikseli to jest maksimum, chyba że swojej widowni postawisz wyższe niż przeciętne wymagania. Ale wtedy znowu więcej niż rozdzielczość HDTV nie ma sensu.
Chyba że planujesz dać możliwość ściągania Twoich zdjęć w pełnej rozdzielczości.

WojciechW - Wto 23 Wrz, 2008

komor napisał/a:
WojciechW, różne są potrzeby, ale jeśli blog ma służyć do oglądania Twoich zdjęć na ekranie komputera, to musisz zadbać o to, żeby się zmieściły na ekranie. Fotki w rozmiarze ok. 1000x700 pikseli to jest maksimum, chyba że swojej widowni postawisz wyższe niż przeciętne wymagania. Ale wtedy znowu więcej niż rozdzielczość HDTV nie ma sensu.
Chyba że planujesz dać możliwość ściągania Twoich zdjęć w pełnej rozdzielczości.

1000x700 pikseli czasami by było wystarczające ale już to przekracza znacznie wymiary akceptowane przez większośc galerii. Ale ja chciąłbym czasami również pokazać zdjęcie tak jak to jest na ogół robione w przypadku zdjęć testowych w recenzjach sprzętu - by móce oglądać je nieco zmniejszone lub oglądać jego szczególy w maksymalnym powiększeniu. Jak to można zrobć?

Michal4 - Sob 04 Paź, 2008

Moim zdaniem bardzo fajna (jak dla mnie idealna) gotowa koncepcja takiej stronki znajduje się na:

https://www.google.com/ac...gp&passive=true

możesz tam wrzucać oryginalne fotki, a program sam pokazuje konwertuje je na ikony, po kliknięciu na ikonę pokazuje zdjęcie w największym dla danego okna rozmiarze, oprócz tego jest link na który można kliknąć i pobrać oryginalne zdjęcie. Można pisać komentarze dla swoich zdjęć ich pozycję geograficzną na Google map, dużo dużo dużo opcji. Ze free masz 1GB, za 20$-10GB, 75$-40GB, 250$-150GB i nawet 400GB za jedyne 500$ :) oczywiście wszystko to opłaty roczne - powinno wystarczyć dla nawet najbardziej wybrednych. Dodatkowo masz do ściągnięcia bardzo fajną przeglądarkę do zdjęć która bardzo ułatwia upload fotek, a także ich przeglądanie, grupowanie, i podstawową ich edycję. Ja osobiście używam i jestem b. zadowolony.
P.S.
bardzo fajna opcja to tworzenie prywatnych galerii nie dostępnych dla ogółu, wysyłasz komuś linka do takiej galerii i ta osoba tylko za pośrednictwem tego linka może wejść na galerię (oczywiście jak prześle komuś dalej tego linka to ten ktoś też tam może zajrzeć), czyli jak masz do rozesłania jakieś fajne fotki z imprezy to nie musisz rozsyłać wszystkim fotek (i wszyscy ściągają mnóstwo GB-tów) tylko rozsyłasz linki, a zdjęcia i opisy do nich są na stronie . - Proste i przyjazne dla ludzi i środowiska :)
Pozdrawiam

mnich - Sob 04 Paź, 2008

A ja proponuje założyć sobie darmowe konto na cba.pl i w opcjach zarządzania kontem zainstalować moduł WORDPRESS ( system bloga ) umożliwia wrzucanie na server zdjęć i innych multimediów, przez przeglądarke. Polecam :) mam w ten sposób zrobioną własną tymczasową stronę
MC - Sob 04 Paź, 2008

mnich napisał/a:
konto na cba.pl

Rydzykowna domena :mrgreen:

mnich - Sob 04 Paź, 2008

PS: jest też w opcjach zarządzania kontem kilka opcji utworzenia galerii za pomocą oprogramowania wgrywanego na server. IMGallery,coppermine,4images

Ogolnie polecam. Mało problemów. Mało reklam :)

WojciechW - Nie 05 Paź, 2008

Dziękuje za wszystkie rady. Na razie wypróbowalem photobucket.com gdzie można zamieszczać calkiem duże zdjęcia. Ma on stosunkowo opcję profesjonalną do 10 GB, ale jeszcze nie wiem czy jest dostępna dla internautów z UE. Jak to zwykle bywa to nawt z taką prostą stroną trzeba się wiele nauczyć, bo np. nie wiem nawet taiej prostej rzeczy - jak zmienić kolejność zdjęć w albumie.

Pozwolę sobie tu na próbę zamieszczenia zdjęcia, ale oczywiście robie to również dla siebie.
Pozdrawiam serdecznie
WojciechW

mavierk - Nie 05 Paź, 2008

WojciechW, ale naucz się je zmniejszać :) I przyznaję - photobucket to bardzo fajna stronka na swój spam :)

mavierk napisał/a:
WojciechW, ale naucz się je zmniejszać :) I przyznaję - photobucket to bardzo fajna stronka na swój spam :)

Oczywiście zamieszczenie zmniejszonych zdjęć w albumie photobucket.com jest trywialne bo można wybrać odpowiednią opcje przy ładowaniu lub zrobić to edytorem obrazow już w albumie, ale ja chciałbym jeszcze coś innego. Mianowicie to by przy cytowaniu w poście lub w blogu zdjęcie pokazywalo się w formacie pełnego lub prawie pełnego ekranu, ale bez wyrażnych efektów typu zdudnień, natomiast by kliknięciem mozna było zwiększyć obraz do formatu umożliwiającego przejrzenie szczegółów, np. takigo jak zamieszczonego zdjęcia. Oczywiście nie wiem jak to zrobić.

Przepraszam kolegów za ew. niewygodę związaną z dużym formatem, ale wybrałem jeden z bardziej fotogenicznieych zabytków Japonii "Białą Czaplę", niestety z pewnymi przepałami w popołudniowym ostrym słońcu.

Pozdrawiam i przepraszam

WpjciechW

jaad75 - Nie 05 Paź, 2008

WojciechW, musisz wrzucić na serwer umożliwiający uploadowanie pełnych rozmiarów. Zwykle wyspecjalizowany serwis hostingowy umożliwia opcję automatycznego skalowania i oferuje domyślnie kilka rozdzielczości, ale lepiej przygotować małą kopię (np. 800x536) samemu. Na forum możesz wrzucać link do małej kopii w znacznikach [img][/img], a pod spodem wklejać link do oryginału, albo po prostu zrobić kilka cropów 1:1 z interesującego miejsca i wkleić w post w znacznikach...

jaad75 napisał/a:
WojciechW, musisz wrzucić na serwer umożliwiający uploadowanie pełnych rozmiarów. Zwykle wyspecjalizowany serwis hostingowy umożliwia opcję automatycznego skalowania i oferuje domyślnie kilka rozdzielczości, ale lepiej przygotować małą kopię (np. 800x536) samemu. Na forum możesz wrzucać link do małej kopii w znacznikach [img][/img], a pod spodem wklejać link do oryginału, albo po prostu zrobić kilka cropów 1:1 z interesującego miejsca i wkleić w post w znacznikach...

W miedzyczasie sprawdzilem, że link do mojego zdjęcia w gruncie rzeczy ma wszystkie funkcje o których pisałem, a w szczególności pozwala na wywolanie ładnego zmniejszonego zdjęcia - tyle że na zasadzie szarpania myszką. Natomiast troszkę mnie zirytowało, że link od razu poszedl na zdjęcie wielkoformatowe zamiast zacząć od tego zmniejszonego.

Wracając do twojej odpowiedzi to wlaśnie interesowaloby mnie jaki serwis hostingowy byś polecal pod kątem pełnego wymiaru zdjęć.

Co do photobucket.com - zamieszczone zdjęcie ma szerokość chyba 1600 pikseli i przy drugim stopniu kompresji (wg. opcji photobucketa) ma połowe maksymalnej dopuszczalnej wielości pliku. Zmniejszalem je zresztą sam przed wyslaniem. Muszę przyznać, że jestem w dużym stopniu zadowolony z jakości plików zmniejszonych przez photobucketa do szerokości ekranu (ok 1240 pixeli), ale przy 800 czy nawet 700 pikselach to już niestety jakość zdjęcia może się mocny popsuć.

Pozwolę sobie wykorzystać jeszcze tą okazję do zacytowania zdjęcia zmniejszonego do szerokości ekranu. Pozdrawiam i przepraszam za tę odrobinę prywatności. Zdjęcie przedstawia widok z ograodów Mirabell na twierdzę Salzburską.

WojciechW

edmun - Pon 06 Paź, 2008

znowu się rozjechało :D trochę za duże jak na zwykły user computer
WojciechW - Wto 07 Paź, 2008

edmun napisał/a:
znowu się rozjechało :D trochę za duże jak na zwykły user computer

Do oglądania calości w "Optyczne" to rzeczywiście za duże, ale do wyrobienia sobie oceny pracy danego aparatu, czy obiektywu to trochę za male. A może jest jakaś opcja przy dolączania linku, pozwalająca na start wyświetlania z mniejszego powiększenia?

fou - Sro 08 Paź, 2008

Ja może trochę z innego punktu widzenia, ponieważ zarówno zawodowo, jak i z zammiłowania, zajmuje się tworzenie stron.

Tworząc własną stronę od zera (ewentualnie na jakimś systemie, np wspomniany tutaj Wordpress) ma się dużo większa 'władzę' nad stroną i tym, co ma się na niej znajdować, w jaki sposób wyświetlać itp. Wtedy możliwości są już ograniczone właściwie jedynie poprzez wyobraźnie :)

Na pewno sporym minusem takiego rozwiązania są koszta, jeśli to ktoś tworzy stronę dla Ciebie lub czas, potrzebny na naukę/wykonanie danego przedsięwzięcia.

Jeśli chodzi o wspomniane cba.pl, to ja nie bawiłbym się w darmowe hostingi tego typu, bo wiem z doświadczenia, że bardzo różnie to działa, ma reklamy, a domena cos.cba.pl jest 'brzydsza' od cos.pl ;-) Roczny koszt domeny to kilkadziesiat złotych, podobnie niedrogiego hostingu (chociaż za 10GB miejsca i trochę większym transferze to już w okolicach 100PLN lub więcej) , więc wydaje mi się, że nie są to duże pieniądze, a jeśli ktoś chce zrobić stronę na dłużej niż chwilę i nie tylko do zabawy, to zdecydowanie odradzam darmowe rozwiązania.

mnich - Sro 08 Paź, 2008

fou, Oki, zgadzam się, ale jeśli ktoś chce popróbować sprawdzić swoje możliwości i poprostu "poćwiczyć" webmastering to darmowe rozwiązania są całkiem ok. A Cba. nie wyświetla reklam, przynajmniej nic ponad "Google Adds"- nieprzeszkadzający pasek na górze strony
edmun - Sro 08 Paź, 2008

Dopiero co kupiłem 2 domeny za aż 12 groszy.
Księgowa się wkurza bo nie wie jak obliczyć podatek za domenę na cały rok (12 groszy przez 12 miesięcy przez 2 domeny)

fou - Czw 09 Paź, 2008

mnich, zgadzam się, również uważam, że cba.pl jest jednym z lepszych serwisów, oferujących darmowy hosting.
Mimo tego sam był wybrał i polecam jakiś płatny hosting - uważam, że nawet najtańsze konta są z reguły lepsze od darmowych. I nawet od najtańszego konta, niewiele, bo niewiele, ale zawsze coś można wymagać ;)
Z tańszych hostingów, z któych korzystałem i byłem w miarę zadowolony mogę polecić np webd.pl z najtańszym kontem za 4 PLN miesięcznie.