|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Jaka lampa sb800 czy 900
darekk - Nie 21 Wrz, 2008 Temat postu: Jaka lampa sb800 czy 900 Witam serdecznie
Poproszę Was o informację, która lampa jest mocniejsza i praktyczniejsza: sb800 czy 900. Będzie służyła do zdjęć ślubnych, konferencji, szkoleń, targów (do pomieszczeń). Mam czasem takie wrażenie że moja sb600 odbijając od ścian i sufitu światło czy we współpracy z dyfuzorem jest czasem za ciemne tło i za słabo doświetlone pomimo że używam całej mocy. Sb 900 ma zakres 17-200mm i czy może współpracować w takim razie z obiektywem N70/80-200mm w jego max. zakresie dobrze doświetlając?
jaad75 - Nie 21 Wrz, 2008
darekk napisał/a: | Mam czasem takie wrażenie że moja sb600 odbijając od ścian i sufitu światło czy we współpracy z dyfuzorem jest czasem za ciemne tło i za słabo doświetlone pomimo że używam całej mocy |
Może należałoby nauczyć się zasad pracy lampą przede wszystkim?...
A z tych dwóch lamp SB900 jest trochę mocniejsza i ma praktyczniejszy intefejs.
darekk - Nie 21 Wrz, 2008
JAAD75, a jakie zasady pracy z lampą Masz na myśli?
Dzięki za opinię, widziałem ją dzisiaj w FJ i robi wrażenie, kawał lampy. Wszystkie trzy (SB600, 800, 900) stały obok siebie.
darekk napisał/a: | JAAD75, a jakie zasady pracy z lampą Masz na myśli? |
Takich jak ta, że doświetlenie tła, to nie kwestia mocniejszej lampy, tylko balansu ze światłem zastanym. Nawet najmocniejsza lampa nie jest w stanie naświetlić prawidłowo tła, jeśli jednocześnie ma prawidłowo oświetlić obiekt na pierwszym planie. Wyjątkiem są sytuacje, gdy obiekt i tło są blisko siebie w stosunku do odległości obiekt-aparat.
darekk - Nie 21 Wrz, 2008
Jeśli Masz bardzo ciemną salę z tańczącymi parami (jedyne oświetlenie to jakieś lampki DJ), których ledwo widać, to jak ustawić aparat i lampę aby było optymalnie czyli dobrze oświetlona para tańcząca i tło.
AQQ - Nie 21 Wrz, 2008
Najprostsze rozwiązanie to kilka lamp. Z jedną też można się pobawić synchronizacją z długimi czasami/błyskiem na drugą lamelkę. Ale najlepiej jednak kilka.
AQQ napisał/a: | Najprostsze rozwiązanie to kilka lamp. |
Raczej najtrudniejsze - choć najlepsze oczywiście...
AQQ napisał/a: | Z jedną też można się pobawić synchronizacją z długimi czasami/błyskiem na drugą lamelkę. |
Niekoniecznie na drugą lamelkę - przy dłuższych czasach łatwiej synchronizować na pierwszą, bo lampa odpala w momencie naciśnięcia spustu, a nie z opóźnieniem...
darekk napisał/a: | Jeśli Masz bardzo ciemną salę z tańczącymi parami (jedyne oświetlenie to jakieś lampki DJ), których ledwo widać, to jak ustawić aparat i lampę aby było optymalnie czyli dobrze oświetlona para tańcząca i tło. |
W takiej sytuacji albo nie robisz zdjęć, albo musisz sprawić by flash udawał światło na sali, więc umieszczasz go w jakimś miejscu, żelujesz tak by pasował do zastanego oświetlenia i odpalasz zdalnie...
AQQ - Nie 21 Wrz, 2008
jaad75 napisał/a: |
Raczej najtrudniejsze - choć najlepsze oczywiście.... |
Używając innych słów mieliśmy prawdopodobnie to samo na myśli
Ale wszystkiego się można nauczyć - do obu lamp o które pyta Darekk dołączone
są poza instrukcjami dodatkowe broszury z przykładami oświetlenia wielolampowego.
darekk - Pon 29 Wrz, 2008
Jeszcze pytanka, co jest ważniejsze moc lampy czy zakres zooma w lampie?
Z tego co wyczytałem SB800 ma 38 a SB900 ma 34 i czy to duża różnica w mocy?
Jeśli chodzi o zakres zooma w lampie to SB800 ma 24-105mm a SB900 ma 17-200mm, i czy zakres ma znaczenie duże w robieniu zdjęć w pomieszczeniach typu kościoły (zrobić zdjęcie Młodym z daleka np.: z tyłu kościoła zbliżenie)?
AQQ - Sro 01 Paź, 2008
Twoje pytanie jest niejednoznaczne.
Przypomina pytanie: czy ważniejsza jest jasność obiektywu czy ogniskowa?
SB900 ma kilka LP zależnych od wzorca oświetlenia (ma 3) i Fx/Dx.
Najkrócej mówiąc różnica mocy 800 i 900 jest pomijalna.
|
|