|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Test aparatu Olympus E-420
Arek - Nie 21 Wrz, 2008 Temat postu: Test aparatu Olympus E-420 http://www.optyczne.pl/in...arat&test_ap=72
W imieniu Wojtka zapraszam do lektury.
Arek
Mamut - Nie 21 Wrz, 2008
Cytat: | Dynamika tonalna ma wpływ na wyniki jakie można uzyskać za pomocą programów korygujących zdjęcia. W naszych testach posługujemy się programem Adobe Lightroom, za pomocą którego maksymalnie doświetlamy (+4 EV) i przyciemniamy (-4 EV) standardowe zdjęcia. Zdjęcia te, to dwie nocne fotografie. Pierwsza wykonana przy czułości ISO 100, przysłonie f/11 i czasie ekspozycji 30 sekund. Druga zrobiona przy czułości ISO 1600, przysłonie f/11 i czasie ekspozycji 2 sekundy. Pliki RAW zostały przekonwertowane do 48-bitowych TIFF-ów programem dcraw. |
O ile dobrze rozumiem to do Lightroom'u wsadziliście RAWa, a nie TIFFa?
komor - Nie 21 Wrz, 2008
Nie, optyczne chłopaki RAW-y wywołują zawsze w dcraw a Lightroom służy tylko jako do ruszenia suwaczkiem Ekspozycja o 4EV. Tyle, że robią to na 48-bitowych TIFF-ach.
jaad75 - Nie 21 Wrz, 2008
Serio?!? No to już nie dziwią mnie słabe wyniki w odzyskiwaniu informacji ze świateł...
Mamut - Pon 22 Wrz, 2008
jaad75 napisał/a: | Serio?!? No to już nie dziwią mnie słabe wyniki w odzyskiwaniu informacji ze świateł... |
Faktycznie.
Trudno mi przypomnieć sobie, żeby któryś z aparatów "wyciągnął" cokolwiek (sic!) z przepaleń w testach.
mszczyrek - Pon 22 Wrz, 2008
Dyskutowalismy o tym juz wczesnije w innym watku...
Mamut - Pon 22 Wrz, 2008
mszczyrek napisał/a: | Dyskutowalismy o tym juz wczesnije w innym watku... |
Tak, zaciekawionych odsyłam
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=15
MC - Pon 22 Wrz, 2008
Mnie a propos E-420 dziwi brak stabilizacji. Nawet jesli mialaby miec skutecznosc 1-1,5EV to juz zawsze cos. Brak jest obiektywow ZD ze stabilizacja. W zwiazku z tym uwazam, ze wykastrowano dosyc istotna funkcje.
Mamut - Pon 22 Wrz, 2008
Myślę, że seria E-4xx będzie pierwszą, która upadnie pod wpływem Micro 4/3.
Luke_S - Pon 22 Wrz, 2008
Lubicie nadużywać słowa "upadek". Żadna seria nie upadnie. W najgorszym wypadku przestanie być kontynuowana, a to co dotychczas naprodukują, to się sprzeda. To pewna przyszłość dla wszystkiego, co jest dzisiaj w sprzedaży. Ale dopóki mikro 4/3 nie będzie mieć w miarę sensownej oferty szkieł, to jeszcze niejeden następca modelu E-4xx zagości na rynku.
Mamut - Pon 22 Wrz, 2008
Cytat: | Lubicie nadużywać słowa "upadek". Żadna seria nie upadnie. W najgorszym wypadku przestanie być kontynuowana |
To tylko kwestia nazewnictwa. Seria E-4xx broniła się głównie małymi rozmiarami, a skoro sam Olympus/Panas planuje wprowadzić coś jeszcze mniejszego, to główny argument przemawiający za kontynuacją tej serii traci rację bytu.
Cytat: | Ale dopóki mikro 4/3 nie będzie mieć w miarę sensownej oferty szkieł |
Panasonic razem z G1 zapowiedział już 14-45mm F/3.5 - 5.6 i 45- 200mm F/4.0 - 5.6, które są podstawowymi obiektywami i w moim przekonaniu w 90% pokryją zapotrzebowania grupy do której ten produkt jest skierowany.
Ponadto 14-140 mm f/4-5.6, 7-14 mm f/4 i naleśnik 20 mm f/1.7. Jak na niecały miesiąc istnienia nowego systemu to sporo.
Luke_S - Pon 22 Wrz, 2008
Z obiektywów, które wymieniłeś, na razie są tylko dwa. Reszta to tylko zapowiedzi.
Mamut - Pon 22 Wrz, 2008
Cały system jest na razie w stadium zapowiedzi. Nie ma się co gorączkować. Za parę tygodni podstawowy kit na pewno trafi do sklepów. Każdy wprowadzając jakąś zupełną nowość zaczyna od podstaw.
|
|