|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Lightroom czy PS Elements
Itey - Pon 22 Wrz, 2008 Temat postu: Lightroom czy PS Elements zastanawiam się nad kupnem programu do podstawowej obróbki zdjęć:
poprawa nasycenia kolorów, jasności - dla wybranych fragmentów zdjęcia, a nie tylko dla całości, wyostrzanie, generalnie poprawianie błedów popełnionych przy ekspozycji.
Zależy mi na czymś łatwym w obsłudze, funkcjonalnym i niedrogim.
No i tu się zaczynają schody, bo oczywiście softu cała masa ale wyszło mi, że wybór można zawęzić do:
Adobe Lightroom
Adobe PS Elements.
W dalszej kolejności (o podobnej cenie)
Capture One
Nikon Capture NX2
Niestety jak czytam fora (choćby tu) to zazwyczaj jest dyskusja Lightroom czy pełny PS (który mnie nie interesuje).
Ma ktoś doświadczenie z PSE? Różnica w cenie jest duża (PSE o połowę tańszy od LR) więc byłbym bardzo wdzięczny za poradę (w zakresie wymienionych aplikacji).
Dodam może jeszcze, że funkcjonalność katalogu jest dla mnie mniej ważna (tudzież wcale)
edmun - Pon 22 Wrz, 2008
Niestety nie pracowałem nad PSE.
Co do lightrooma. Łatwa obsługa, dobre efekty końcowe oraz możliwości eksportu do ładnej galerii. Zwracam uwagę na wersję 2.x i cenę.
maziek - Pon 22 Wrz, 2008
Jeden i drugi program możesz ściągnąć i testować (w pełni funkcjonalnie, ze wszystkimi ficzersami i eksportem etc.) przez 30 dni. To pozwoli Ci wyrobić sobie zdanie. Ogólnie LR jest bardziej zaawansowany ale nie ma możliwości pracy na warstwach, a Elements coś tam ma.
Amix - Sob 04 Paź, 2008
Czy ktoś może polecić jakąś książkę do nauki Adobe Photoshop CS3 Extended.
marekf - Sob 04 Paź, 2008
bardziej jakieś kursy albo internetowe albo na uczelniach
Amix - Nie 05 Paź, 2008
Znalazłem w PDF. Podręcznik użytkowania Adobe Photoshop CS3. 785 stron. Piękna lektura na długie jesienne wieczory.
jaad75 - Nie 05 Paź, 2008
Amix, jakiś link?
arietiss - Nie 05 Paź, 2008
Amix, też bym chętnie skorzystał...
arietiss - Pon 06 Paź, 2008
Amix, dzięki! Należy Ci się "pomógł"! Szkoda, że to nie Twój post...
|
|