forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Otwieranie NEF-ów z N90 i N700 w lightroom i camera raw

camereon - Pon 22 Wrz, 2008
Temat postu: Otwieranie NEF-ów z N90 i N700 w lightroom i camera raw
Informacja dla posiadaczy nowych D90 i D700. Pliki NEF z tych aparatów nie chcą się otwierać ani w Lightroom ani w Photoshop Camera Raw. Lekarstwo jest stosunkowo proste. Jeżeli chodzi o Lighroom należy ściągnąć nową wersję 2.1 suportującą nowe aparaty. To samo z Photoshop Camera Raw. Ściągamy Camera Raw 4.6 i wklejamy plik do Photoshopa w katalog Plugins/formaty plików. Dzięki za uwagę :)
Jagor - Pią 03 Paź, 2008

A może wystarczy tylko na ściągnięcie sterowników do NEF. Ostatnio było na optycznych w tym artykule:

http://www.optyczne.pl/13...odec_1.5.0.html

jak to zainstalowałem to nawet w PICASA widzę NEF-y

jaad75 - Pią 03 Paź, 2008

Jagor napisał/a:
A może wystarczy tylko na ściągnięcie sterowników do NEF.

Nie wystarczy. Chodzi o support dla D700 i D90 w w/w programach.

Jagor - Nie 19 Paź, 2008

jaad75, Ok ja tylko dałem sugestię czy może starczy. Nie znam wszystkich meandrów wiedzy i tylko była to sugestia. Dzięki za naukę :) całe życie to doświadczenie :)
AuThoR - Sob 01 Lis, 2008

wszystko fajnie pięknie tylko dlaczego camera 4,56 nie jest dostępna do ściągnięcia???? może ktoś ma i by mi wysłał???

[ Dodano: Sob 01 Lis, 2008 21:35 ]
4,6 miało być

jaad75 - Sob 01 Lis, 2008

AuThoR napisał/a:
wszystko fajnie pięknie tylko dlaczego camera 4,56 nie jest dostępna do ściągnięcia???? może ktoś ma i by mi wysłał???

[ Dodano: Sob 01 Lis, 2008 21:35 ]
4,6 miało być

Jak nie, jak tak?
http://www.adobe.com/supp...034&fileID=3758
:razz:

kurde....jak ty to zrobiłeś? szukałem tam i wyskakiwało że jest niedostępne ;>
WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC

[ Dodano: Sob 01 Lis, 2008 21:56 ]
Wgrałem to tam gdzie miało się znaleźć i pisze mi że niezgodne z wersją PS
mam cs2 i takiej wersji camery potrzebowałem....co jest nie tak?

AuThoR napisał/a:
mam cs2 i takiej wersji camery potrzebowałem....co jest nie tak?

Niee - CS2 używa wersji 3.x, 4.x są do CS3, 5.x do CS4...

acha.....dzięki jaad
już kombinuje

[ Dodano: Sob 01 Lis, 2008 22:08 ]
ogólnie to jest tak że musze otworzyć nef z D90 w cs2 a mam już camere raw 3,6 i nie chce mi otworzyć

[ Dodano: Sob 01 Lis, 2008 22:10 ]
w 1 poście ktoś napisał że trzeba C.R 4,6 wkleić w PS....teraz napisałeś że 3x...a ja tak czy siak rawów nef nie otwieram...co bym tak nie wgrał

[ Dodano: Sob 01 Lis, 2008 22:11 ]
wklejam 3,6 i sie nie da....wklejam 4,6 i też się nie da...

Support dla D90 jest w ACR 4.6 i 5.1, czyli musisz mieć conajmniej CS3...

[ Dodano: Sob 01 Lis, 2008 22:23 ]
Nie wiem, czy się uda, ale spróbuj użyć konwertera DNG...

mnich - Sob 01 Lis, 2008

Jaad nie orientujesz się czy są może jakieś s'hackowane pluginy do CS2 pozwalające otwierać Nef'y z nikona D300 bez kombinacji typu Adobe DNG converter?

[ Dodano: Sob 01 Lis, 2008 22:26 ]
jaad75 napisał/a:
Nie wiem, czy się uda, ale spróbuj użyć konwertera DNG...

powinno zadziałć. sam tak konwertuje nef'y z D300 do DNG dla CS2

mnich, nie słyszałem...

Ok...czyli nie pozostaje mi nic innego jak zaopatrzyć się w cs3

Dziękuję za pomoc

[ Dodano: Sob 01 Lis, 2008 22:39 ]
użyłem DNG i działa...super

[ Dodano: Nie 02 Lis, 2008 12:42 ]
Haaaa....to teraz mam zagadkę nr 2:
dla wyjaśnienia to co wczoraj robiłem odbywało się u brata na jego kompie i wszytsko na sam koniec zadziałało, ale teraz wróciłem do siebie i :
- ściągnąłem i podmieniłem camere raw
- podpinam aparat normalnie kablem tak jak u brata i chce kopiować pliki --> każdy plik jest zapisany podwójnie (niby RAW+JPG bo tak pstrykałem) ale komp wszystko widzi jako JPG

Czyli reasumując nie widzę rawów a u brata było normalnie - skąd takie coś że komp widzi same JPG-i?????

jaad75 - Nie 02 Lis, 2008

Tzn dostajesz pliki z rozszerzeniem JPG, czy po prostu otwierają się w domyślnej przeglądarce? Bo jeśli to drugie, to wystarczy tylko skojarzyć rawy z programem, w którym chcesz je otwierać. W sumie, to ja mam tak skonfigurowane, że oglądam wszystko pod FastStone i pod nim mam zdefiniowane skróty pod edycje w kilku programach (E - domyślny i Alt+2, Alt+3 itd.)..
AuThoR - Nie 02 Lis, 2008

Już wyjaśniam dokładnie jak tylko potrafie :
1. robiłem zdjęcia RAW+JPG. Zgrywam na kompa i komp widzi wszystko jako JPG - w PS otwieram je jako zwykłe JPG, natomiast nie mogę otworzyć jak typowego RAW żeby zmieniać WB w kelwinach)

2. teraz robiłem zdjęcia w samych rawach
Podpinam D90 i otwieram folder ze zdjęciami. W folderze mam zdjęcie zrobione jako RAW. Kopiuję zdjęcie do mojego folderu na kompie. Pojawił mi się plik z rozszerzeniem NEF czyli ok. Natomiast nie mogę go otworzyć w PS - no to używam konwertera - no i próbuję otworzyć plik po konwersji - teraz dostają komunikat że camera niezgodna z wersją PS

Przypominam że robiłem to wczoraj u brata...robiliśmy dokładnie to samo u niego i wszystko działało...on też potwierdza to, że robione było dokładnie to samo...i zbaraniał

Dla wyjaśnienia mamy tą samą wersję PS bo zgrywałem od niego
Dla świętego spokoju camere ściągnąłem po raz kolejny i wrzuciłem w folder PS - nic się nie zmieniło dalej to samo

[ Dodano: Nie 02 Lis, 2008 15:12 ]
wywaliłem camere raw 4,6 wrzuciłem starą 3,7 i potrafię otworzyć plik NEF

teraz muszę sprawdzić jak to jest gdy robię RAW +JPG

AuThoR napisał/a:
wywaliłem camere raw 4,6 wrzuciłem starą 3,7 i potrafię otworzyć plik NEF

Ale przecież już pisałem, że ACR 4.6 nie działa z CS2... Musisz mieć ACR 3.x...

pozostał problem z RAW + JPG....jak zrobię takie zdjęcie to widzę tylko dwa JPG-i

Widzisz to po zgraniu, czy jeszcze w aparacie?

no ok....więc może się zakręciłem - po prostu kombinowałem, ale co by nie było pozostał mi problem z JPG+RAW.

[ Dodano: Nie 02 Lis, 2008 15:23 ]
Już mówię :
wchodząc w folder aparatu widzę dwa pliki....czyli to co zrobiłem RAW+JPG ilość się zgadza...jak zaznaczam myszką to 1 nie ma opisu a 2 ma opis JPG
Więc kopiuję te dwa pliki na kompa - po skopiowaniu mam dwa pliki z rozszerzeniem JPG

AuThoR napisał/a:
Więc kopiuję te dwa pliki na kompa - po skopiowaniu mam dwa pliki z rozszerzeniem JPG

A jak zrobisz samego NEF-a, to widzisz jego rozszerzenie?
BTW, może faktycznie spróbuj zainstalować ten kodek do NEF-ów...

[ Dodano: Nie 02 Lis, 2008 15:32 ]
Być może, że w przypadku NEF+JPG musisz kopiować pliki odpowiednim oprogramowaniem, by były prawidłowo rozpoznane - nie mam Nikona, więc nie wiem...

Zainstalowałem codeka do NEf-ów i jedyne co się zmieniło to to że potrafię widzieć miniatury NEF-ów mam podgląd...nie jestem pewien czy odpowiednim oprogramowaniem bo wczoraj u brata komp widział takie pliki....a miałem tylko RAW+JPG

[ Dodano: Nie 02 Lis, 2008 15:38 ]
pokombinuje jeszcze...jak co to dam znać

[ Dodano: Nie 02 Lis, 2008 17:03 ]
Robiłem co mogłem...nie czaję tego
jak robie sam RAW to jest ok
jak robie RAW+JPG to on widzi (pokazuje) dwa zdjęcia o tym samym rozmiarze i rozszerzeniu

Jesienny - Nie 02 Lis, 2008

AuThoR, jeśli podłączasz aparat przez kabel USB do kompa i wtedy tak się dzieje. Sprawdź ustawienia w menu odnośnie portu USB. Jeśli masz ustawione "M/P - MTP/PTP" to będzie się tak właśnie działo - aparat sam wywołuje RAW-y. W takim razie przestaw ustawienie na "Mass Storage" i wtedy system będzie widział aparat jako dysk twardy. Będą widoczne i Raw-y i Jpgi.

Jesienny....ale mówisz o przestawieniu w aparacie czy na kompie?
krisv740 - Nie 02 Lis, 2008

na aparacie!
masz zazwyczaj mass storage i coś jeszcze . wybierz jak jesienny napisał
jest to rozróżnienie dla systemu operacyjnego kompa

w olympusie miałem coś takiego ale w tym nikonie przeszukałem całe menu i nie widze możliwości przestawienia opcji o jakich piszecie
mnich - Nie 02 Lis, 2008

Jest napewno. Menu z kluczem ( narzędziem ) > [usb]> [Mass Storage]
krisv740 - Nie 02 Lis, 2008

a zakładka -transfer plików?
powinno byc coś takiego!

a tak gwoli ścisłości mogę powiedzieć że aparat nie posiada funkcji mass storage

cytat
"Zmianą, z której nie wszyscy będą zadowoleni, jest pozostawienie jedynie trybu PTP (Picture Transfer Protocol) podczas podłączania aparatu do komputera, zabrakło natomiast trybu Mass Storage."

[ Dodano: Nie 02 Lis, 2008 20:16 ]
menu zanim zacząłem robić zdjęcia to przestudiowałem nader dokładnie i w menu z kluczem napewno nie ma opcji z USB...
nie ma też żadnej zakładki "trasfer plików"

mnich - Nie 02 Lis, 2008

Czyli musisz zainwestować w czytknik kart :P

już mnie to zaczyna drażnić :evil:

[ Dodano: Nie 02 Lis, 2008 20:18 ]
myślisz ze gdy skopiuje z czytnika to problem zniknie?

[ Dodano: Nie 02 Lis, 2008 20:20 ]
wiesz co....u brata wczoraj zdjęcia kopiowaliśmy właśnie poprzez czytnik kart....może rzeczywiście tu tkwi problem...

[ Dodano: Nie 02 Lis, 2008 20:23 ]
mam taki ---> http://www.kingston.com/flash/travellite.asp

tylko jak go podłączałem to komp świrował i mulił....może do innego gniazda go podepnę...

zdjęcia z panasonica tak zczytywałem i nie było problemów...

Jesienny - Nie 02 Lis, 2008

No tak, zostaje tylko czytnik, na szczęście nie są to wielkie pieniądze, za swój prostacki dałem 35 zł
Nie wiem na jaką cholerę Nikon zrezygnował z tak użytecznej funkcji.

ok....postaram się coś z tym zrobić....jak mi się uda to napisze co było nie tak

[ Dodano: Nie 02 Lis, 2008 21:32 ]
a tu gość pisze o takim samym problemie
http://www.flickr.com/gro...57607710552524/

[ Dodano: Wto 04 Lis, 2008 20:08 ]
UDAŁO SIĘ

Można powiedzieć, że problem został pokonany. Zamiast walczyć z aparatem pożyczyłem inny czytnik kart (jeden miałem taki mały ale z niego wogólnie nie czytał) i wszystko jest już tak jak należy. Po użyciu czytnika komputer widzi pliki RAW(NEF) i problem z głowy.

Pozdrawiam