|
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - okulary TeleVue
ptasiarz - Pon 22 Wrz, 2008 Temat postu: okulary TeleVue Na oficjalnej stronie firmy pojawiło się info o nowych Ethosach; oprócz 13mm, pierwszego okularu z tej serii, 6mm, 8mm i 17mm. Wszystkie o polu 100 stopni, jak to w Ethosach.
Kurcze, założyc takie coś do lunety na ptaki...tylko która nie będzie winietować
Arek - Pon 22 Wrz, 2008
To już jest przesada. Oko tego nie obejmuje. Dla mnie naglery z 80stopniowym polem to max. Albo lantanki Vixena LVW.
ptasiarz - Pon 22 Wrz, 2008
Może i racja..., trzeba tylko dobrać odp. okular i mamy powiększenie k.40x z polem widzenia jak w zoomie przy 20x. Wiosną patrzyłem sobie przez stałkę 30x nikona i byłem mile zaskoczony; może i zoom wygodniejszy ale dla mnie zmiana okularów nie była problemem. To pole widzenia , no i nieostrość na brzegu pola znacznie mniejsza niż w zmiennoogniskowym.
Fejnie by było wypróbować takiego naglerka, adapter astro i już.
Arku, miałeś okazje patrzeć przez jakiegoś naglera?, wiesz jak tam z nieostrością na brzegu, komą itd?
Arek - Pon 22 Wrz, 2008
Miałem okazję. Ostrość jest OK, komy trochę widać. Z gwiazd nie robią się jakieś placki, ale małe i cieniutkie kreseczki.
kivirovi - Wto 02 Cze, 2009
Z Pentax PF zaden okular 1,25 nie bedzie winietowal. Okular pentaxa ma 21mm i 70 stopni. tez jestem sceptyczny wobec 100 stopni, ale uzytkownicy astro je chwala.
Sprawdz, czy producent twojej lunety nie oferuje redukcji na 1,25 cala. Czesto sa takie ukryte w ofercie, ale za wsciekle pieniadze oczywiscie.
Moim zdaniem Ethos ani Nagler to nie jest sprzet na ptaki. Tu 60 stopni wystarczy. Obserwacje ptakow to bardziej obserwacje planetarne a nie DS, zwlaszcza jak mowimy o powiekszeniach 40x.
|
|