|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - fotografowanie ryby w akwariach
scubapro - Pon 22 Wrz, 2008 Temat postu: fotografowanie ryby w akwariach Dzień Dobry
Mam pytanie czym powinienem się kierować podczas wyboru obiektywu do canona eos350 kiss z taka przejściówka na gwint m42, bo szukam obiektywu na takie właśnie mocowanie ewntl. manualny canon ale najchętniej gwint m42 chyba ze będzie jakiś w miarę tani autofokus . Chciałem nim fotografować ryby w akwarium morskim odległość od obiektu tzn ryby, korala od 10cm do 70cm maksymalnie, fajnie jeśli przy okazji potrafiłby objąć cały przednia szybę tzn prostokąt o wymiarach 60x 130cm, ale najważniejsze są zdjęcia ryb, jeszcze jedno chciałbym uniknąć robienia zdjęci z lampa błyskowa, strasznie spłyca kolory, bez lampy wychodzą o wiele fajniejsze, zbiornik ma oświetlenie metalohalogenkowe.Teoretycznie wiem ze obiektyw musi być jasny ale wolałbym żeby ktoś mi doradził na co zwracać uwagę , może jakieś konkretne modele.
Monastor - Pon 22 Wrz, 2008
scubapro, a jakie duże te ryby i ile masz miejsca przy tej szybie?
scubapro - Pon 22 Wrz, 2008
wielkość ryb ,rożnie od 4 do 15cm ale są tez korale o wielkości od 5 do 30cm, co do szyby to nie wiem jak wyjaśnić, dostęp mam do całej przedniej szyby
MC - Pon 22 Wrz, 2008
scubapro, o lampie zapomnij. Trudno Ci bedzie zrobic tak, zeby blysk sie nie odbil od szyby (wiem, bo mialem akwarium i kiedys tego probowalem).
scubapro, a ile tam miejsca, żeby się ewentualnie cofnąc? To jest wąskie pomieszczenie, czy szerokie?
MC, a jakby przytknąc obiektyw do samej szyby? Wtedy odblask flesza od szyby nie powinien byc widoczny. To tak od wielkiej biedy.
scubapro - Pon 22 Wrz, 2008
jeśli chodzi o odległość z jakiej mogę robić te zdjęcia to w jednym przypadku maksymalnie 150cm od szyby a w drugim jakiś 5metrow , z lampy nie chce korzystać bo płoszy zwierzęta i spłyca kolor, chodzi mi raczej o to jaki obiektyw użyć o jakich parametrach
MC - Pon 22 Wrz, 2008
Monastor napisał/a: | MC, a jakby przytknąc obiektyw do samej szyby? |
Probowalem tego i efekty nie byly rewelacyjne. Poza tym - jak pisze Kolega - ploszy to rybki.
MC napisał/a: | Monastor napisał/a: | MC, a jakby przytknąc obiektyw do samej szyby? |
Probowalem tego i efekty nie byly rewelacyjne. Poza tym - jak pisze Kolega - ploszy to rybki. |
OK, doświadczenia z szybami mam związane tylko i wyłącznie z fotografią przedmiotów.
Jeśli chodzi o obiektywy M42 to jestem niestety zielony. Sądzę, że powinieneś szukac czegoś o ogniskowej rzędu 50 mm, może nieco więcej. Dobrze jeśli będzie miało niewielką minimalną odległośc ostrzenia.
Napiszę jeszcze o kilku szkłach z AF, które mogłyby się moim zdaniem nadac.
Wydaje mi się, że Canon 60 mm F/2.8 macro byłby odpowiedni do takich zastosowań. Jest ostry, dośc jasny, każde zbliżenie wyszłoby jak należy, a w przypadku szyby, przy której masz więcej miejsca mógłbyś nawet objąc całośc. Kosztuje on około 1300 zł. Szukasz obiektywów pod M42 więc pewnie ten jest cenowo kompletnie nieodpowiedni.
Niezłą propozycją mogłaby byc też Sigma 17-70 F/2.8-4.5
Z tym zakresem ogniskowych uzyskasz praktycznie każdy kadr, jaki sobie w tych warunkach wymyślisz. Możliwe będą też zbliżenia niemal w skali makro. Bez problemu obejmiesz też szersze plany. Nie wiem tylko jakim dysponujesz oświetleniem. Przy 70 mm ten obiektyw nie jest już niestety zbyt jasny. On także kosztuje około 1100 do 1300 zł.
Z obiektywów pod mocowanie canona wyposażonych w AF i nadających się do Twoich celów najtańszy jest Canon 50 mm F/1.8 Mk II. Jest jasny, dobry optycznie i ma rewelacyjny stosunek jakości do ceny (rzędu 300 zł). Obawiam się tylko, że mógłbyś miec z nim problemy przy najmniejszych rybkach. Z 60-tką makro podejdziesz blisko szyby i jeśli rybka będzie jakieś dwadzieścia cm od Ciebie to ustrzelisz nawet portrecik. Z tą 50-tką będzie trudniej.
Za niewielkie pieniądze można też dostac różne stare szkiełka z AF. Sądzę, że one też mogą byc warte rozpatrzenia. Myślę o czymś w rodzaju Cosiny 100 mm F/3.5 macro. Taka sama konstrukcja występowała kiedyś pod wieloma nazwami. Świało nie będzie super, ale do zniesienia, za to nawet najmniejsze rybki sfotografujesz bez problemu. Wada takiego szkiełka to mocno plastikowa konstrukcja i kiepściutki AF. Będzie też problem ze złapaniem całej szyby. Mój znajomy korzystał kiedyś z takiego obiektywu. Dopytam go o szczegóły i dowiem się czy jest godny polecenia. Niestety nie wiem ile dokładnie trzeba by na taki obiektyw wydac. Widziałem parę na allegro kiedy szukałem obiektywu makro, ale teraz nie mogę nic takiego znaleźc. Poszukam.
arietiss - Pon 22 Wrz, 2008
Bawiłem się w to przy moim prywatnym akwarium najpierw z Tamronem 17-50, a potem z 100 macro. Niestety efekty mizerne... Bez lampy mało światła (trzeba by zastosować niezłe dodatkowe oświetlenie), a z lampą płasko (choć odbić od szkła nie ma jak się robi z bliska).
RB - Wto 23 Wrz, 2008
Monastor napisał/a: |
MC, a jakby przytknąc obiektyw do samej szyby? Wtedy odblask flesza od szyby nie powinien byc widoczny. To tak od wielkiej biedy. |
Po drugiej stronie akwarium tez jest szyba...
arietiss - Wto 23 Wrz, 2008
Ale z drugiej strony akwarium jast zwykle tło i to plus zawsze jakaś nieprzejżystość wody redukują odbłysk z tyłu.
MC - Wto 23 Wrz, 2008
arietiss napisał/a: | z drugiej strony akwarium jast zwykle tło |
Jest, ale zalezy jakie. Sa takie "gustowne" tapetki, ktore umieszcza sie za szyba lub wkladane do srodka. Na akwarystyce morskiej znam sie bardzo srednio, ale raczej nie widzialem tam takich tapetek. Tak czy siak lampa niewskazana.
No i szyba musi byc idealnie czysta, bez zaciekow itp.
arietiss - Wto 23 Wrz, 2008
Ja mam akwarium 240 litrów i oświetlenie 2x30W w standardowej pokrywie z odbłyśnikami. O ile jeszcze w centrum przy górze można poszaleć, to przy dnie już ciemno. Użycie statywu nic nie daje, bo ryby to stworzonka w ciagłym ruchu i wydłużanie czasu powoduje i tak rozmycia. Trzeba by zastosować dodatkowa mocną świetlówkę, ale to koszt z instalacją 150-200 zł... Jest też problem z doborem WB. Do podbicia kolorów ryb mam zamontowane dwie świetlówki o innych barwach, zimną (niebieską) i ciepłą (różową). Im bliżej dna to światło bardziej się "miesza", ale przy pokrywie jest rózne w przedniej i tylnej części. Czyli niejako w róznych miejscach są różne światła. Ciężko dobrać WB aby wyglądało to naturalnie.
[ Dodano: Wto 23 Wrz, 2008 11:39 ]
Oczywiście wszystko to przy akwarium słodkowodnym, ale problemy będą podobne...
[ Dodano: Wto 23 Wrz, 2008 11:41 ]
MC napisał/a: | No i szyba musi byc idealnie czysta, bez zaciekow itp. |
Także i od środka musi być przeczyszczona z glonów.
scubapro - Wto 23 Wrz, 2008
W zbiornikach jest światła mniej więcej w ilości 1wat na 1 litr przeciętnie 13000k, co do szkieł z AF to wolałbym coś tańszego dlatego ten gwint m42 mam więcej czasu a szkoda pienazkow, przynajmniej na razie dopiero zaczyna się w to bawić,wiec proszę o jakieś sugestie odnośnie parametrów obiektywów nadają się do tego z gwintem m42
pozdrawiam
Monastor - Wto 23 Wrz, 2008
scubapro, wypytałem w międzyczasie osoby robiące podobne zdjęcia. Ogólnie w użyciu są różne szkła, od standardowych (podobnych do opisanej sigmy) po typowe szkłą do makro z dodatkowymi akcesoriami zwiększającymi powiększenie. Swoją drogą najlepsze zdjęcia powstają w osobnych akwariach wyposażonych w oświetlenie studyjne i na ogół zdecydowanie mniejszych (czyli duża babranina z przelewaniem wody, przenoszeniem stworzonek).
Przejrzałem też znajome galerie i widzę, że fajne efekty można osiągnąc na przykład Pentaconem 50mm F1.8 MC
Zerknij tutaj: http://www.fotoprzyroda.p...-m42-vt1851.htm
Między innymi zdjęcia rybek z wyżej wymienionego Pentacona, a przy tym fotki z innych 50-tek.
Myślę, że taka ogniskowa pozwoli Ci na wykonanie zdjęc każdego rodzaju (z wymienionych na liście Twoich potrzeb przy akwarium). W razie czego dodatkowe akcesoria do obiektywów M42 można dostac za małe pieniądze. Jak zabraknie powiększenia to znajdziesz bez problemu mieszek czy pierścienie pośrednie i zrobisz fotki z mniejszej odległości.
|
|