forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - CPL do Panasa FZ18

Sz@kal - Wto 23 Wrz, 2008
Temat postu: CPL do Panasa FZ18
Witam
zastanawiam się nad zakupem filtru polaryzacyjnego do mojego aparatu... jednak męczy mnie kwestia ile na to przeznaczyć... czy odczuję dużą różnicę między filtrem HOYA a np. selco bądź KING Chciałbym wydać możliwie najmniejsze pieniądze... ale jeśli istenieje wielka różnica między tymi firmami i ich filtrami... wolałbym wiedzieć bo jednak zależy mi i na jakości...
PS. Selco to ok 40zł KING ok 50-55zł HOYA to "aż" 130-140zł
PS2. a może polecicie jakiś konkretny filterek pod 46mm???
PS3. i jeszcze jedno, żeby nie zakładać następnego wątku... czy okrągłe szare pół jest takie straszne? (jest dużo tańsze niż cokin a i montaż prostszy/mniej problemowy w moim przypadku) też prosiłbym o przykłady jeśli ktoś coś może polecić...

MC - Wto 23 Wrz, 2008

Sz@kal napisał/a:
zy okrągłe szare pół jest takie straszne?

Straszne nie jest, ale zdecydowanie mniej kreatywne. W fotografii krajobrazowej raczej unika sie sytuacji w ktorej linia horyzontu znajduje sie rowno w polowie kadru. Z filtrami typu Cokin mozesz granice ustawic praktycznie dowolnie. W "zwyklym" masz tylko pol na pol.
Jesli chodzi o polary, to hoya jest raczej minimum. Tansze polary dzialaja slabiej albo daja jakies takie dziwne zafarby.

edmun - Sro 24 Wrz, 2008

Sz@kal, uważaj na Selco. może na początku mi się podobał, ale teraz widzę że przy większej ogniskowej, lubi mydlić bez żadnego konkretnego powodu w pochmurne dni.
Co do połówkowego, bierz mocny. Sam kupiłem słaby i żałuję