|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Spiskowa teoria dziejów cz. II
Arek - Wto 23 Wrz, 2008 Temat postu: Spiskowa teoria dziejów cz. II Naszła mnie taka refleksja po tegorocznych nowościach. Zauważcie jak
dużo mówiło się o nowych tele z OS-em Sigmy, ile było plotek o wymianie
100-400L czy 80-400 VR czy też całej armady stałek od Nikona. Jesteśmy
już po większości nowości i odnoszę wrażenie, że całe to japońskie
towarzystwo nie dość, że z dużym wyprzedzeniem zna poczynania
konkurencji, to jeszcze jest w zmowie, żeby sobie za bardzo nie
zaszkodzić. Potwierdzają to pośrednio słowa prezesa Sigmy, z którym
miałem przyjemność kiedyś rozmawiać, że prezesi wszystkich firm
foto w Japonii świetnie się znają i nawet spotykają na gruncie
towarzyskim...
Przejdźmy do premier. Napiszę o obiektywach, bo te zawiodły mnie
najbardziej. Najpierw Canon: czyli plastik-fantastik 18-200 IS (nawet
bez USM) oraz dobra stałka 24L na osłodę. Co nam daje Nikon? Ano
dokładnie to samo: plastik-fantastik 18-105 VR oraz dorba stałka
1.4/50 na osłodę. Obaj powstrzymali się od pokazywania następców
takich szkieł jak 80-400 VR 4/300, czy 100-400L czy 5.6/400, które
aż piszczą o wymianę. Musieli? Nie musieli. Bo wiedzieli, że Sigma
nie pokaże swoich tele z OS-em, tylko odgrzewanego kotlecika w
postaci 24-70... Jakoś nie chce mi się wierzyć w takie przypadki,
ale może tylko rozwijam spiskową teorię dziejów, zawiedziony nowościami
w dziale obiektywy...
A można być zawiedzionym, bo na dodatek Olek, Tokina i Tamron nie pokazały
nic ciekawego. U Pentaxa jakby ciut lepiej, bo mamy 15kę limited (fakt
dołączenia tej firmy do producenta plastików-fantastików pominę milczeniem).
Jedynie Sony stanęło na wysokości zadania zarówno w lustrzankach jak i w obiektywach.
Ich 16-35 oraz 70-400 to prawdziwe perełki pośród tego co zobaczyliśmy w kwestii nowości
do cyfrowych lustrzanek.
Marian - Wto 23 Wrz, 2008
Niewykluczone. To by tłumaczyło podobieństwo zachowań wśród "starych" japońskich "małoobrazkowców". Sigma zależna jest od Canona i Nikona, bo pod nich robi obiektywy. Nowi w tej dziedzinie tacy jak Sony jeszcze do klubu nie należą, to wyskakują jak Filip z konopi.
arietiss - Wto 23 Wrz, 2008
Na całym świecie od zawsze "ręka, rękę myje"...
Jesienny - Wto 23 Wrz, 2008
Też mnie zasmuciły te premiery w obiektywach Nikona. Teraz albo kupować zawodowy sprzęt za ceny nie do przyjęcia dla domowego budżetu, albo siedzieć w "kiciakach".
AQQ - Wto 23 Wrz, 2008 Temat postu: Re: Spiskowa teoria dziejów cz. II
Arek napisał/a: | zawiedziony nowościami w dziale obiektywy... |
To jest nas dwóch
(Zmienię zdanie jeśli pojawi się AF-S300/4VR albo gdy nowa 50 dorówna osiągami przy f1.4 starej 85)
Narazie faktycznie jest doopowato.
MC - Wto 23 Wrz, 2008
Faktycznie, mozna podsumowac, ze w kwestii szkiel "wielcy" nie zrobili praktycznie nic.
Mimo wszystko jestem tez rozczarowany Sony, bo w systemie potrzeba "budzetowych" stalek. A tymczasem sa, ale bardzo drogie. Chodzily plotki o nowym 35/1.4 i nic...
Najwiecej chyba jednak traci Sigma, bo wypuszczajac sporo odswiezonych tele z OSem moglaby narobic niezlego zamieszania u C i N.
maziek - Wto 23 Wrz, 2008
No dobra, obudziliśmy się z ręką w nocniku. A kiedy nastepna okazja, żeby wielcy coś pokazali?
MC - Wto 23 Wrz, 2008
maziek napisał/a: | A kiedy nastepna okazja, żeby wielcy coś pokazali? |
O ile dobrze pamietam, to D700 na przyklad byl pokazany tak... gratis a nie z okazji czegostam. Moze i tutaj tak bedzie.
[ Dodano: Wto 23 Wrz, 2008 15:06 ]
I jeszcze sie tak a propos spiskow nad jednym zastanawiam. Na stronie glownej dpreview sa odnosniki do stoisk poszczegolnych firm. Co ciekawe, nie ma tam Sony... Czyzby ich tam nie bylo?
goltar - Wto 23 Wrz, 2008
maziek napisał/a: | A kiedy nastepna okazja, żeby wielcy coś pokazali? | PMA wiosną chyba... 3-5.03.2009 Las Vegas,
edit: jeszcze ewentualnie CES 8-11.01.2009
mszczyrek - Wto 23 Wrz, 2008
Niestety mam wrazenie ze wielcy olewaja Europe.. W sensie premier przynajmniej. No bo jak sadzic inaczej biorac pod uwage fakt ze taki Nikon ma pokazywac "cos duzego" na targach dla fotografow weselnych w Stanach a na photokinie milczy?
goltar - Wto 23 Wrz, 2008
Arek napisał/a: | Najpierw Canon: czyli plastik-fantastik 18-200 IS (nawet
bez USM) oraz dobra stałka 24L na osłodę. | Rok temu nie było wiele lepiej, 18-55 IS i 55-250 IS dla mas i 14mm f/2.8L dla fanów Canon więc swoją normę zrobił, biorąc także pod uwagę że w 2008 roku wymienił prawie całą linię lustrzanek: 1000D, 450D, 50D, 5DMkII...
Sigma w 2008 roku także pokazała wiele:
# Sigma 24-70mm F2.8 EX DG HSM
# Sigma 50mm f/1.4
# Sigma 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM
# Sigma 70-300 4-5.6 with focus motor for Nikon
# Sigma 70-200 and 50-150 f/2.8 APO EX DG for Pentax and Sony
# Sigma 10-20mm and 70-200mm for Four Thirds
# Sigma APO 120-400mm f/4.5-5.6 DG OS HSM
# Sigma APO 150-500mm f/5-6.3 DG OS HSM
# Sigma 70-300mm f/4-5.6 HSM for Nikon
# Sigma 200-500 f/2.8 EX DG
Obstawiam że kolejne premiery Sigmy w większej liczbie zobaczymy wiosną podobnie jak było w tym roku.
MC - Wto 23 Wrz, 2008
goltar napisał/a: | Sigma 70-200 and 50-150 f/2.8 APO EX DG for Pentax and Sony |
Niestety, tylko zapowiedziala, bo jak nie bylo tak nie ma
muad - Wto 23 Wrz, 2008
Rynek lustrzanek nie jest rynkiem konkurencyjnym więc nie ma co się dziwić. W końcu z po co wypuszczać np. następcę 100-400 skoro i tak nie ma on bezpośredniej konkurencji. A że jest już to model stary, ma nie najnowszą stabilizację to co, jak się nie podoba to kupcie sobie.... no właśnie. Nie mają motywacji!!! A tą daje przede wszystkim konkurencja.
MC - Wto 23 Wrz, 2008
muad napisał/a: | następcę 100-400 skoro i tak nie ma on bezpośredniej konkurencji |
Szybko to sie zmieni jak sie pojawi Sony 70-400.
Wujek_Pstrykacz - Wto 23 Wrz, 2008
Myślę, że na razie wiele się nie zmieni.
MC - Wto 23 Wrz, 2008
Wujek_Pstrykacz, chodzilo mi tylko o to, ze jakakolwiek konkurencja dla tego szkla sie pojawi
Szybko sie nie pojawi może dopiero na wiosnę 2009.
MC - Wto 23 Wrz, 2008
Oj, lepsze to niz nic, prawda?
Prawda, ale coś ostatnio Canon ma przeciętnych użytkowników w pogardzie. Takie mam wrażenia.
MC - Wto 23 Wrz, 2008
Moze czuja sie zbyt pewnie na rynku? A konkurencja jednak sie zrobila dosyc ostra. No ale to takie gdybanie tylko.
mavierk - Wto 23 Wrz, 2008
Jak mają czuć się niepewnie, jak każdy każdego tam zna i sobie ustalają, co kto wystawia i kiedy - to sprzyja interesom firmy i, nie wiem jak Wy, ale ja to rozumiem i tez tak bym chciał
fafniak - Wto 23 Wrz, 2008
kurcze placzecie ze brak jest nowszych wersji..... ehhh wiele bym dal zeby pentax z powrotem zaczal produkowac linie szkiel FA z pierscieniem - tak zebym mogl w analogu tez tego uzywac...
Trzaskaja tylko linie DA (niestey to dosc logiczne)w ktorej tylko niektore szkla kryja FF ...
muad - Wto 23 Wrz, 2008
mavierk napisał/a: | Jak mają czuć się niepewnie, jak każdy każdego tam zna i sobie ustalają, co kto wystawia i kiedy - to sprzyja interesom firmy i, nie wiem jak Wy, ale ja to rozumiem i tez tak bym chciał |
Oczywiście jako właściciel firmy także bym tak chciał, w sumie to chciałby aby w ogóle nie było konkurencji i nie musiałbym się zbytnio wysilać, bo po co. Jaka byłaby alterantywa? Wprowadzałby nowy model raz na 10 lat i doiłbym klientów. Ale czy my tego chcemy?
Z drugiej strony dla sporej części klientów i tak nie ma to zbyt dużego zanaczenia kiedy są wprowadzane kolejne modele aparatów czy obiektywów. Co nie którzy to się pewnie wkurzają, że po dówch latach od kupna np. 30d na rynku są dwa modele nowsze a jego mocno stracił na wartości. 5d tak szybko (choć do końca z tymi cenami się nie orientuje) nie taniał i długo trzymał (trzyma) wartość.
Xan - Sro 24 Wrz, 2008
Co do premier, dziwi najbardziej C. Po Pekinie widać że stracili cześć profesjonalnego rynku na rzecz Nikona. Powini przyciagnąć Pro do siebie szkłami. Mogli co nieco odświeżyć i dać coś nowego.
Sony się stara bo musi, babcia Minolta okropnie zaniedbała system i muszą to jakoś nadrobić. Poza tym jak chcą być 3cim graczem po C i N muszą mieć dobra ofertę obiektywów.
Sigma ech, pewnie jakieś umowy miedzy C/N i Sigmą.
Ogólnie zachowanie Canona przypomina mi Microsoft, dojenie klienta za wszelka cenę i korzystanie na monopolu , no już byłym monopolu. Puki jako jedyni oferowali FF to ceny marków/smarków/5D były tak wysokie że aż boli. Teraz spuścili z tonu bo D3 zabrał im trochę rynku ale gdyby nie FF od Nikona dalej by kazali płacić jak za zboże.
|
|