|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Kalibracja justowanie obiektywów Rubinar
zielak - Wto 23 Wrz, 2008 Temat postu: Kalibracja justowanie obiektywów Rubinar Posiadam lustrzankę cyfrową Canon EOS 350D i rosyjski obiektyw lustrzany
Rubinar 5,6/500. Obiektyw przeznaczony jest do klasycznych lustrzanek na
klisze 36mm ale za pomocą prostego adapterka i pierścienia makro można go przykręcić do
lustrzanek Canona z bagnetem EF-S (wymagana przeróbka - zdjęcie pierścienia blokującego ostrzenie w nieskończoności). Ale u mnie, niezależnie od odległości fotografowanego obiektu (Księżyc czy ptak na drzewie) uzyskiwane zdjęcia mają
niezadowalającą ostrość. Wydaje się że podczas kręcenia pierścieniem ostrości przechodzę przez punkt największego wyostrzenia ale i tak przy takim ustawieniu zdjęcia wychodzą lekko rozmazane. Nie zapalają się również czujniki autofocusa przy powolnym kręceniu.
Osobiście rozkręciłem cały obiektyw, wyczyściłem soczewki i lustro ale
niewiele to dało. Być może istnieje możliwość zjustowania zwierciadła
głównego (pod lustrem są 3 zalakowane śruby, ale już nie chciałem tam
grzebać bez pewności czy to coś da). Czy ktoś miał do czynienia z kalibracją takiego obiektywu i może udzielić jakiś rad czy wskazówek? Jestem już bliski odlakowania tych trzech śrub pod lustrem, ale nie chcę czegoś spieprzyć.
komor - Czw 02 Paź, 2008
nie wiem co to dla ciebie jest niezadowalające ostrość, ale po starym obiektywie radzieckim nie spodziewałbym się rewelacji. Co do niezapalania się punktów AF, to przejściówka M42-EOS bez elektroniki (bez tzw. Dandelliona) nie daje potwierdzania ostrości.
zielak - Pon 13 Paź, 2008
niezadowalająca ostrość to np takie cos:
http://www.zielak.on.aste...0.full.crop.jpg
http://www.zielak.on.aste...0.full.crop.jpg - to samo co wyżej tylko z telekonwerterem
dodam, że jak do mojego Rubinara podepnę zwykły okular z teleskopu i spojże gołym okiem to wszystko wydaje się być ostre i kontrastowe, wykluczam możliwość uszkodzonej matrycy w samym aparacie, bo wykonując zdjęcia kitowym obiektywem nie narzekam na ostrość (nie jest co prawda idealnie bo to kit, ale dużo lepiej niż na rubinarze).
|
|