forum.optyczne.pl

Lornetki - plebiscyt optyczne.pl, 5 pierwszych miejsc leica??

cij - Sro 24 Wrz, 2008
Temat postu: plebiscyt optyczne.pl, 5 pierwszych miejsc leica??
Właśnie znalazłem reklamę w Braci Łowieckiej ze lornetki leica zdobyły 5 pierwszych miejsc w plebiscycie optyczne.pl w 2007 roku. Znając wyniki testów w sumie3 lornetek(nawet nie ma 5) troche sie zdziwiłem. Do tego 10x50 HD uznano lornetą roku!? Moze ktos wie co jest grane?

Ja takich informacji nigdzie nie widzę.

Pozdrawiam,
cij

Arek - Sro 24 Wrz, 2008

Bo to nie były testy, lecz plebiscyt na produkt roku 2007. Czytelnicy głosowali co im się najbardziej podoba. To plebiscyt popularności. Opis wyników jest tutaj:

http://www.optyczne.pl//7..._-_wyniki..html

Monastor - Sro 24 Wrz, 2008

cij, w plebiscycie głosowali użytkownicy, każdy wedle własnego doświadczenia/widzimisię/przywiązania/wstawic dowolne ;-)

Tutaj masz wyniki ;-)
http://www.optyczne.pl/74..._-_wyniki..html

EDIT: widac Arek dłużej pykał w 'Mistrza klawiatury', można usunąc mój post :smile:

cij - Sro 24 Wrz, 2008

troche dziwnie wyglada to zestawienie prawie same lornetki leica oraz Delta. No ale O.K. choc wg. mnie głosowali pracwnicy dystrybutora leica i DO. Innego wytłumaczenia nie widzę. Ciekawy jestem ile lornetek leica HD jest w posiadaniu polskich obywateli 10 sztuk to chyba optymistyczna prognoza? Skad w takim razie ten nagły zapał i ufność do marki która pod wzgledem jakosc w porównaniu do innych marek wypadła tak sobie, a w porównaniu jakosc/cena to juz lepiej nie pisac.

PS. troche mi sie wyniki tego plebiscyctu kojarza z ostatnią promocją iPodów w polsce gdzie opłacone osoby miały tworzyć sztuczny tłok przed punktami sprzedaży aby w ten sposób pokazać ze produkt jest super atrakcyjny itp itd. Pracownicy Agencji PR za granicą na te info mieli niezłą polewkę i z tego co wiem uzywają polskiego przykładu na pokazanie braku etyki i stosowaniu działań majacyhc na celu oszukanie potencjalnego klienta tylko zeby sprzedac.

Pozdrawiam,
cij

Arek - Sro 24 Wrz, 2008

Ale to jest plebiscyt popularności, a nie realna ocena sprzętu. W aparatach wygrał D3, a w rękach miało go pewnie z 1-2% głosujących.

Nie sądzę, też że te głosy to głosy pracowników Leica i DO. Z jednego IP i jednej przeglądarki można było oddać jeden głos na jeden produkt w każdej kategorii. Leica zdobyła około 370 głosów na wszystkie lornetki.
Oczywiście da się to obejść, ale wymaga tyle zachodu, że w ten sposób jedna czy dwie osoby mogą wygenerować 10-20 głosów, ale nie 370.

Nie traktuj tego jako jakiś poważny test. Ot dobra zabawa, którą zamierzamy powtórzyć i w tym roku.