|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - System oświetlenia w plener
azaki - Sro 24 Wrz, 2008 Temat postu: System oświetlenia w plener Witam.
Chce skompletować system oświetlenia w plenerze składający sie wyłącznie ze speedlight'ów! Mam SB-900, która w moim zamyśle miała by być błyskiem głównym (najsilniejsza) i szukam lamp które doświetlą mi na kontre.
Chciałbym ze trzy takie lampy.
CO BYŚCIE MI POLECILI Z TAKICH TANICH LAMP Z CZASÓW ANALOGOWYCH? ( CLS Nikona kusi, ale kasy brak )
Chciałbym sie zmieścić w 1tyś zł.
Amadeus - Sro 24 Wrz, 2008
Witam, z tego co się orientuję to ciekawą propozycją są lampy SB-24 do Sb-28. Nie wiem w jaki sposób chcesz je wyzwalać, jeżeli radiowo to na pewno najlepsza opcja. Sam mam na nie chrapke ale niestety funduszy brak:( Pozdrawiam
mnich - Sro 24 Wrz, 2008
Idealnym ( jak dla mnie ) rozwiązaniem, byłby by jeszcze dwie SB 800. Masz wtedy trzy lampki które możesz rozłożyć na statywycha i sterować nimi lampą wbudowana w aparat.
[ Dodano: Sro 24 Wrz, 2008 13:27 ]
SB 600 również się do tego nadadzą.
AQQ - Sro 24 Wrz, 2008
Mnich, najlepiej mieć 900 jako sterownik i 3x800 jako dopalacze
Ale Azaki mówi o budżecie 1000 zł.
jaad75 - Sro 24 Wrz, 2008
Zdecydowanie polecam SB-26.
AQQ - Sro 24 Wrz, 2008
Nowych chyba nie kupi.
SB-26 klasyk ale sprzed lat.
Nie obawiasz się o trwałość/zużycie palników?
azaki - Sro 24 Wrz, 2008
Fajnie, ceny tej lampy na ebay.com są smieszne, ale na SB-26 żadnych Polskich ofert...
A ze stanów ściągać, to przesyłka połowe ceny lampy!
garreth - Sro 24 Wrz, 2008
to może SB-28, jest teraz sporo tego na allegro:
http://allegro.pl/search....&category=53191
jaad75 - Sro 24 Wrz, 2008
Cytat: | Nie obawiasz się o trwałość/zużycie palników? |
Mam takie dwie - spisują się rewelacyjnie jak do tej pory... Zapłaciłem poniżej $100...
garreth napisał/a: | to może SB-28, jest teraz sporo tego na allegro |
Nie mają wbudowanej fotoceli (czasem się przydaje) i są droższe...
Paweł_G - Czw 25 Wrz, 2008
Ja już ze 2 miesiące się czaje na jekieś stare Nikony i ceny na akucjach Allegro i E-bay UK są według mnie za wysokie jak na tak stary sprzęt. Jak się wkurze to kupie drugą 580EX i będzie spokój.
jaad75 - Czw 25 Wrz, 2008
Za wysokie? High-endową niegdyś SB-26, w stanie idealnym, kupujesz w cenie nowego, dość prymitywnego i nieporęcznego Vivitara 285HV, do którego i tak przydałoby się dokupić jeszcze fotocelę... Nie są to znowu zbyt wygórowane ceny, IMHO...
garreth - Czw 25 Wrz, 2008
jaad75, SB-28 są faktycznie droższe, ale nie musisz za nimi się tak "nabiegać" jak za 26... po drugie 28 to model późniejszy, więc jakby nie spojrzeć- "nowszy", stąd cena
dla zainteresowanych SB-26, faktów kilka:
http://www.momentcorp.com/review/sb-26.html
azaki - Czw 25 Wrz, 2008
Panowie, zakładająć że kupiłbym te SB-28 to moge do nich podczepić takie fotocele?
http://allegro.pl/item441...ka_synchro.html
Wybaczcie moją niewiedze w tym temacie, ale zaczynam przygody z lampami...
Czy wtedy wszystkie lampy zereagują na błysk z wbudowanej lampy z aparatu?
(no SB-900 to napewno, ale czy tamte?)
jaad75 - Czw 25 Wrz, 2008
azaki napisał/a: | Panowie, zakładająć że kupiłbym te SB-28 to moge do nich podczepić takie fotocele? |
Jasne, ale zadziała to prawidłowo tylko w trybie manualnym. Jeśli będziesz chciał kombinować z lampami w CLS i manualnymi - będzie kłopot... SB-26 ma tryb opóźniony i można wszelkie komplikacje zwiazane z przedbłyskami ominąć, choć nie bez konsekwencji oczywiście... Inną sprawą jest kwestia poręczności takiego rozwiązania - zintegrowana fotocela jest znacznie wygodniejsza...
|
|