|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Monopod jaka głowica?
jarecki_jg - Czw 25 Wrz, 2008 Temat postu: Monopod jaka głowica? Witam mam pytanie jaka głowica sprawdzi się najlepiej w monopodzie?
Mysle o głowicy pistoletowej:
http://www.e-oko.pl/t5j2t...ntd2brNH2DKH6En
czy właśnie taka bedzie dobra? Nigdy nie maiłem z czyms takim doczynienia, chodzi o łatwość i szybkość obsługi oraz stabilność, ma bowiem ona ona utrzymac sigme 70-200 II HSM i D300 .
Pozdrawiam
MM - Czw 25 Wrz, 2008
Do monopodu taka głowica? Po cholerę? Zresztą głowic pistoletowych tej firmy nie polecę a macałem już kilka sztuk. Są słabo wykonane. Co innego trójnogi czy głowice klasyczne.
Do monopodu używam "frotkę" RC 234 w wersji z płytką. Wygląda to TAK
marekf - Sro 01 Paź, 2008
To ja odświeżę temat bo nie chce zakładać nowego
Zastanawiam się nad kupnem monopodu (już dawno nad tym myślałem nawet już miałem zamiar zamawiać Velbon Rup-43, ale całe szczęście coś mnie odwlekło od kupna monopodu)
Mam około 187 cm, czyli myślę że monopod powinien mieć długość tak około 165-170cm.
Myślę nad Veblon RUP-4 (tutaj) Dosyć dobrze wykonany 4 elementowy, wysoki.
Wiem że można kupić monopod za 400zł i będzie ekstra, ale nie dysponuję aż taką kasą.
Mam Velbon 600R i jestem z niego bardzo zadowolony.:)
Może macie jakieś inne propozycje odnośnie monopodu?
Tak naprawdę szukam teraz głowicy... kulkowej oczywiście, nie jak kolega pistoletowej
Sprzęt jaki będę trzymał maxymalnie nie głowicy to canon 40D, 580ex II (za parę tygodni) no i jakieś tele (obecnie 70-300 IS).
Polecacie jakieś głowice(koniecznie z szybko złączką )
MM - Sro 01 Paź, 2008
Mam 189 cm wzrostu i używam frotki 681B plus głowicę o której pisałem wcześniej. Zobacz sobie w necie jakie ten monopod ma wymiary. Od razu napiszę, że monopod NIE MUSI być wzrostu fotografa.
MC - Sro 01 Paź, 2008
MM, czyli w skrocie: polecasz monopod frotka 681b i do tego glowica 234rc?
MM - Sro 01 Paź, 2008
MC napisał/a: | MM, czyli w skrocie: polecasz monopod frotka 681b i do tego glowica 234rc? |
Akurat mam taki zestaw. Polecam bo go sprawdziłem, ale można wybrać też coś innego. Monopodów jest wiele. Ta frotka jest niesamowicie stabilna i ja bym się w jakieś lekkie "cienizny" nie bawił. Monopod MUSI być solidny by mógł w pełni spełnić swoją rolę.
MC - Sro 01 Paź, 2008
Z tego co widze to i przy okazji nie jest to jak na frotke strasznie drogi zestaw. Jak sie odkuje po zakupie lampki, to pewnie o tym pomysle.
marekf - Sro 01 Paź, 2008
no tak monopod nie musi być wzrostu fotografa
Twój monopod ma długość 161cm+głowica 6cm i nie brakuje ci trochę jak dajesz jedną nogę do tyłu i na niej podpierasz monopod??
MM - Sro 01 Paź, 2008
marekf napisał/a: | no tak monopod nie musi być wzrostu fotografa
Twój monopod ma długość 161cm+głowica 6cm i nie brakuje ci trochę jak dajesz jedną nogę do tyłu i na niej podpierasz monopod?? |
Nie wiem jak u Ciebie, ale moje oczy nie są zainstalowane na czubku głowy a i aparat ma te kilka centymetrów wysokości
AQQ - Czw 02 Paź, 2008
MC napisał/a: | MM, czyli w skrocie: polecasz monopod frotka 681b i do tego glowica 234rc? |
mogę tylko potwierdzić
mam od ponad 4 lat nieznacznie inny zestaw = 680B + 234RC i uważam, że to b. dobre rozwiązanie
marekf - Czw 02 Paź, 2008
chyba sobie taki zestaw sprawię
misioEVO - Sro 08 Paź, 2008
MM potrzebuje monopodu pod 40d+100-400L do focenia ptaków. Czy Twój zestaw sprawdzi się w moim przypadku bo z tego co wyczytałem to udźwig tej głowicy to 2,5 kg czyli minimalnie więcej od 40D+L? Ewentualnie mogę mieć używaną głowicę kulową Manfrotto HEAVY DUTY 168 za 140PLN o udźwigu 6kg.
MM - Sro 08 Paź, 2008
Mam 100-400L, robiłem przy 20,30,40,50 i 5D. Robiłem z Markiem III. Sprawdza się. Ta głowica jak dla mnie utrzyma i 10 kg. Problemem będzie tylko wyważenie zestawu. Na monopodzie można się wieszać i nawet tego nie odczuje. Ograniczeniem będzie tylko skuteczność trzymania zacisków.
misioEVO - Czw 09 Paź, 2008
Szięki MM za odpowiedź, myślę że jak podepnę monopod pod obiektyw to z wyważeniem będzie ok, chyba że się mylę bo nigdy nie fotografowałem z monopodem.
prezio - Pon 11 Sty, 2010
A co sadzicie o Monopodzie: Benro MP-91 + glowica kulowa Benro BH-1 ?
skasowany - Pon 11 Sty, 2010
prezio, nie znam tych sprzętów, używam takiego monopodu jak MM - 681b i nie mam żadnej głowicy. Mi osobiście nie jest potrzebna. Monopod super. Mam ponad 190 cm i w zupełności wystarcza A Benro generalnie większość chwali
prezio - Pon 11 Sty, 2010
Ma jedna zalete - dodatkowo ma nozki - o ile chce sie monotwac - czasami sie przydaje.
Co do glowicy to dla mnie jest OK - ma to co potrzebuje: szybkozlaczke i mozliwosc manewrowania.
Jedyny problem to jest taki czy szybkozlaczka pasuje tez do Velbon Sherpa 600R.
Ma ktos doswiadczenie w tej kwestii?
Nie moge nigdzie znalezc wymiarow szybkozlaczek - jak nie znajde pojde i przymierze w sklepie jak beda mieli na stanie.
|
|