forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Canon SX1 IS gwiazda czy porażka

jakrysz - Czw 25 Wrz, 2008
Temat postu: Canon SX1 IS gwiazda czy porażka
Na razie wdzimy go na fotkach. I znamy specyfikacje. Tylko tyle czy aż tyle? Wschodząca gwiazda czy jednak porażka z tego będzie?
wonito - Pią 26 Wrz, 2008

Na razie nie ma co bić piany. Będą jakieś zdjęcia to się zobaczy. Na stronie Canona pokazane sample są robione chyba lustrzanką bo nawet tanie małpki mają super jakość. :???:
ooloo - Sob 27 Wrz, 2008

Sporo dyskusji o SX1 i SX10 ale testów brakuje...
Znalazłem chyba coś ciekawego, ale że z dziedziny foto jestem zielony, to nie do końca wszystko rozumię... Zbierze to ktoś do kupy i przetłumaczy konkluzję jaka wynika z postów jakie pojawiły się >>>TU<<<?

(Na forum dpreview.com jest jeszcze kilka tematów o nowych Canonach, ale konkretów [czyli zdjęć] wciąż nie ma).

0xDEADBEEF - Sob 27 Wrz, 2008

Mysle ze i SX1 i SX10 maja potencjal bycia calkiem fajnymi aparatami, ale nie dowiemy sie tego dopoki ktos nie zrobi sensownych testow. Najbardziej chcialbym zobaczyc porownanie obu aparatow. To jest okazja jakiej jeszcze nigdy nie bylo w historii ludzkosci. Dwa takie same body i optyka i sensory CMOS i CCD o takiej samej rozdzielczosci. Wynikiem porownania bedzie KONCOWY ARGUMENT WYZSZOSCI CCD nad CMOS albo CMOS nad CCD.
sfinks - Nie 28 Wrz, 2008

no właśnie..nikt nie wie jak CMOS sprawdzi się w kompakcie, a nie zdziwiłbym się jakby wygrał CCD^^
santini - Wto 30 Wrz, 2008

Można się spodziewać, że CMOS zaoferuje niższe szumy, zaś CCD lepszy zakres tonalny. Na razie SX1 IS "góruje" ceną wyższą o 500zeta :cool:
0xDEADBEEF - Wto 30 Wrz, 2008

Glowa mi wlasnie explodowala.
Zakres dynamiki zalezy od ilosci szumow.

http://theory.uchicago.ed...oise/index.html

Evii - Nie 30 Lis, 2008

Witam wszystkich :wink:
Z niecierpliwością czekam na Wasz opinie, aparat lada moment będzie dostępny...
Ja sprzedałam mojego Lumixa Fz 18 na rzecz właśnie tego to Canona. Szukam wszędzie jakiś informacji, ale niestety cisza. Oby cena była trochę niższa niż ta aktualna brrrrrrrr :mad: Sample Images ze strony Canona jest dość ładne, ale czy wiarygodne??? Exif pokazuje, że to właśnie ten model... proszę piszcie co myślicie. Aparat przez wielu bardzo wyczekiwany :wink:

marzesz - Wto 02 Gru, 2008
Temat postu: CANON SX1 IS Zdjecia
Kilka świeżych fotek nowego Canon Power-Shot SX1 IS:

Sprawdź

http://dc.watch.impress.c...12/03/9759.html

maroo - Wto 02 Gru, 2008

witam na forum jestem tu nowy.

co do SX1 IS:

juz jest. i jest mozliwosc porownania go z innymi aparatami - fotki robione z tego samego miejsca w podobnych warunkach. tyle ze tekst po japońsku

http://dc.watch.impress.c...12/03/9759.html - SX1IS

http://dc.watch.impress.c...11/27/9713.html - powershot G10

teraz pewnie recenzje posypią się jak z rękawa...
pozdrawiam.

[ Dodano: Wto 02 Gru, 2008 21:24 ]
ups przepraszam widzę ze kolega napisał kilka minut szybciej ;)

marzesz - Czw 11 Gru, 2008

Kolejne zdjecia z Canon Power-Shot SX1 IS, chociąz ciągle tak mało o tym aparacie...

http://www.flickr.com/pho...57611079992430/

Musze tez przyznać że filmy w wysokiej rozdzielczości wypadaja niezle... :wink:

maroo - Pią 12 Gru, 2008

powershot SX 1 IS w opolu już w media m. - 1699zł, wrażenie dotykowe nie za dobre.. w sumie bez baterii dośc ciezki obiektyw w metalowej obudowei przeważający do przodu, plastik nie zachwyca. z kolei panasonic G1 za 1999 z jednym podstawwym obiektywem kitowym - sprawia wrażenie rzeczywiście małego, szczególnie obiektyw wydaje sie miec mniejszą średnicę niz ten w canonie SX1IS.
siudym - Sob 13 Gru, 2008

Nie zapominajcie o trybie FullHD w SX1 - odpalilem filmik w 1920x1080 z tego aparatu na TV LCD 32' i zrobilem klaszycznego karpia... Cos pieknego :)
PL@STI - Sob 13 Gru, 2008

siudym napisał/a:
Nie zapominajcie o trybie FullHD w SX1 - odpalilem filmik w 1920x1080 z tego aparatu na TV LCD 32' i zrobilem klaszycznego karpia... Cos pieknego :)

No i wlasnie to mnie kreci... tylko ta cena ;o(
Liczylem ze zmieszcze sie w 1500 max...

Powiedz mi czy TV bez probemu odtworzyl FULL HD?

Bo rozumiem ze skoro 32'' to nie jest full HD...wiec musial skalowac....?

Jak to wyglada na Kompie?

Martinus - Wto 16 Gru, 2008

Widziałem go dzisiaj w media M. Dosyć ciężki:) Zdecydowanie cięższy od P80 czy FZ28. Moim zdaniem fajnie się go trzyma. Trochę się nim pobawiłem ale zaraz padły baterie. Niestety cena w MM jest zaporowa - 1899. SX10 jest po 1200

[ Dodano: Sro 17 Gru, 2008 15:56 ]
Właśnie go kupiłem i teraz będę się bawił:) Na szczęście są inne sklepy niż MM:)

jakrysz - Czw 18 Gru, 2008

No i mam to cudo. I od razu problem. Chyba. Przy wyłączonym aparacie w pozycji do fotografowania przy poruszaniu aparatem słychać jakąś poruszającą się część w środku. Jakby coś było luźnego. Po włączeniu i wysunięciu się obiektywu już go nie ma nawet przy dość gwałtownych ruchach aparatem. Co to może być? Od razu go oddawać do serwisu?
Martinus - Czw 18 Gru, 2008

jakrysz -mam tak samo:) Wcześniej tego nie zauważyłem ale po Twoim poście sprawdziłem i też coś lata. Myślę, że wszystko jest OK i tak musi być.
jakrysz - Pią 19 Gru, 2008

Martinus, no to mnie trochę pocieszyłeś. Ale przy okazji wpadnę do jakiegoś sklepu i potrząsnę tym aparatem :-) czy też coś tam będzie grucholiło.
bodzio_piotr - Pią 19 Gru, 2008

Chłopaki opowiadajcie o tym aparacie. jak zdjęcia w porównaniu do sx10, jak matryca CMOS się sprawuje do jakości zdjęć w iso200, iso400 czy iso800?? Jak filmy w full hd, czy podczas nagrywania są jakieś zacięcia czy wszystko płynnie chodzi??czy pomiędzy rozdzielczościami 640x480 a 1920x1080 jest jest jeszcze jakaś do wyboru??
Czy posiada już ktoś jakieś linki najnowszych i bardziej obszernych recenzji?? jak sobie ten aparacik radzi z szumami??
Pozdrawiam

Dzemus - Sob 20 Gru, 2008

PL@STI napisał/a:
siudym napisał/a:

No i wlasnie to mnie kreci... tylko ta cena ;o(
Liczylem ze zmieszcze sie w 1500 max...

Powiedz mi czy TV bez probemu odtworzyl FULL HD?

Bo rozumiem ze skoro 32'' to nie jest full HD...wiec musial skalowac....?

Jak to wyglada na Kompie?

Niekoniecznie. Przecież są laptopy 13'' o matrycy o rozdzielczości ciut większej niż Full HD.

A jeśli to tylko HD Ready - tak, ta gotowość na HD opiera się na tym, że one sobie go skalują.

bourbon - Pon 22 Gru, 2008

Dzemus napisał/a:

Niekoniecznie. Przecież są laptopy 13'' o matrycy o rozdzielczości ciut większej niż Full HD.

13 cali w rozdzielczości 1920x1080 ? Mało możliwe i niebezpieczne dla oczów...
Telewizory 32 calowe bywają już full HD.

Autsajder - Pon 22 Gru, 2008

Witam wszystkich serdecznie :) Zastanawiam się nad kupnem tego oto aparatu. Jako on sie spisuje? Warto go kupić? A może polecicie mi jakieś inne sprzęty w podobnej cenie i z podobnymi możliwościami.

Pozdrawiam.

Martinus - Pon 29 Gru, 2008

Moje pierwsze wrażenia są niestety mało pozytywne. Pomimo matrycy szumy są tragiczne. ISO80-100 jest OK ale już od 200 szumi aż miło. Zdecydowaną większość zdjęć robiłem w pomieszczeniach i niestety około 30% jest nieostra. Trzeba kilka razy próbować łapać ostrość. O trybie automatycznym szybko zapomniałem bo ma zdecydowaną tendencję do wyższych ISO. W chwili obecnej w pomieszczeniach używam na stałe ISO80, trybu TV (z ustawieniem 1/60) i modlę się, żeby było wystarczająco dużo światła:)
Zrobiłem parę zdjęć na dworzu i oczywiście kilka było poruszonych lub nieostrych.
Zoom jest bajerancki ale przydałby się statyw bo stabilizacja obrazu nie jest rewelacyjna. Najlepszą rzeczą w SX1 jest tryb nagrywania filmów. Jestem już pod wrażeniem a nie oglądałem jeszcze na odpowiednim telewizorze przez odpowiedni kabel. Już na monitorze i w zwykłym TV filmy wyglądają super. Będę oczywiście bawił się z różnymi ustawieniami (a jest ich sporo) ale jak na razie dla mnie jest to porażka a nie gwiazda.

tadi - Pon 29 Gru, 2008

A miałem go kupić, coraz więcej wątpliwości mam.. Szkoda. Jak myślicie Sx10 ma podobne szumy jak Sx1, czy może jest lepszy pod tym względem ?
kamfil06 - Sro 31 Gru, 2008

bourbon napisał/a:

:?:

Autsajder - Sro 31 Gru, 2008

kamfil06 napisał/a:
bourbon napisał/a:

:?:

17 to ja w fullHD widziałem ale 13 nie :P mógłby ktoś zamieścić fotę zrobioną tym aparatem?

wojtek_xxx - Czw 01 Sty, 2009

Jakaś fotka z ręki, tryb auto...
Dzemus - Czw 01 Sty, 2009

Rypłem się. Przy 13 calach zdarza się około 1600x900, przy 11 calach HD Ready (13xx x 7xx), a Full HD dopiero przy 15,4 cala.
jakrysz - Wto 27 Sty, 2009

Gwiazda!
Martinus - Wto 03 Lut, 2009

http://www.flickr.com/pho...57613283789058/

zdjęcia pokazujące możliwości zooma.
Drugie x20, trzecie x80 cyfrowy)

Aparat kręci rewelacyjne filmy. Ostatnio miałem okazję obejrzeć moje filmy na TV full HD przez kabelek HDMI i jestem pod wielkim wrażeniem.

bourbon - Sro 11 Lut, 2009

Jakby ktoś chciał zobaczyć filmiki HD z SX1 to TUTAJ ma możliwość obejrzenia online.
Wrażenie jest :wink:

Jerry_R - Sro 18 Lut, 2009

Od polowy marca bedzie mozliwosc zapisywania w RAW'ach ;-)
Martinus - Sro 18 Lut, 2009

Będzie nowy soft? Oficjalny?
Jerry_R - Sro 18 Lut, 2009

Nowy firmware:

http://www.optyczne.pl/16...rShot_SX1_.html

http://www.dpreview.com/n...mwareupdate.asp