forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw (krótkie ogniskowe) na start do 40d

Nerevar - Czw 25 Wrz, 2008
Temat postu: Obiektyw (krótkie ogniskowe) na start do 40d
Witam wszystkich

długo się zastanawiałem ale w końcu wybrałem (narazie teoretycznie) jako pierwszą lustrzanke EOS 40D, myśle że to dobry wybór.

Teraz pozostaje obiektyw jako że nie mam zbyt dużo kasy na to, a będzie narazie głównie do nauki (bo to będzie przesiadka z małpiaka HP M407 lol) myślałem o EF-S 18-55 IS (F 3.5-5.6) - tzw KIT, z recenzji widze że nawet nienajgorszy.

jest sens ? bo inaczej to chyba tylko 400D + jakiś lepszy słoik

Jeszcze może troche nie w temacie ale zapytam bo po co robić 2 temat, gdzie warto kupić aparat + obiektyw (jaki sklep) i co poza tym kupić na początek do bezpeicznego i komfrtowego używania - wyłączając statyw bo do takich ogniskowych się narazie nie przyda.

aha aparat będzie używany amatorsko do fotek rodzinnych, wycieczkowych, troche bardziej twórczo to przyroda

MC - Czw 25 Wrz, 2008

Nerevar napisał/a:
myśle że to dobry wybór.

Nie mylisz sie :smile: Ewentualnie zastanow sie nad 450D.
Nerevar napisał/a:
Teraz pozostaje obiektyw

Ja bym osobiscie troche dolozyl i kupil Tamrona17-50, ktory (szczegolnie na koncu) jest znacznie jasniejszy.
Nerevar napisał/a:
gdzie warto kupić aparat + obiektyw

www.fotoaparaciki.pl powolujac sie na MM - "Mariusza z forum". Bedzie taniej.
Nerevar napisał/a:
wyłączając statyw bo do takich ogniskowych się narazie nie przyda.

Tutaj sie nie do konca zgodze.Statyw to nie tylko dlugie ogniskowe, ale takze zdjecia w nocy oraz celowe rozmycia np. wody.

Monastor - Czw 25 Wrz, 2008

Cytat:
jako pierwszą lustrzanke EOS 40D, myśle że to dobry wybór.

Bardzo dobry

Cytat:
jest sens ? bo inaczej to chyba tylko 400D + jakiś lepszy słoik

400D to też przyzwoita puszka, niemniej w stosunku do 40D ma pewne braki, które mogą zacząc Ci doskwierac, zwłaszcza w trudnych warunkach oświetleniowych.

Jeśli fotografia naprawdę Cię wciągnie to prędzej czy później zapragniesz wymienic aparat (jeśli weźmiesz 400D z dobrym obiektywem) lub obiektyw (jeśli kupisz 40D ze słabym szkłem)

Sądzę, że lepszym wyborem będzie kupienie 40D z kitem z IS. Wartośc obiektywów spada znacznie wolniej niż aparatów. W razie przesiadki, przy sprzedaży 400D możesz stracic więcej.

Cytat:
Jeszcze może troche nie w temacie ale zapytam bo po co robić 2 temat, gdzie warto kupić aparat + obiektyw (jaki sklep)

Ja kupowałem w e-cyfrowe.pl i w szczecińskim arcdeco.pl
Pewne są też fotoaparaciki.pl

Cytat:

i co poza tym kupić na początek do bezpeicznego i komfrtowego używania - wyłączając statyw bo do takich ogniskowych się narazie nie przyda.

Może filtr UV. Przykręcisz go na obiektyw od nowości i nie będziesz się musiał martwic że porysujesz czy zapackasz soczewki. W razie odsprzedaży klientowi spodoba się, że szkiełka są czyste.

Cytat:
, troche bardziej twórczo to przyroda

Rozumiem, że masz na myśli przede wszystkim krajobraz. Do tego zastanowiłbym się nad filtrem połówkowym lub polaryzacyjnym albo... nad statywem. Piszesz, że do takich ogniskowych nie jest potrzebny. To zależy do jakich zdjęc. W fotografii krajobrazu można bardzo fajnie zastosowac długą ekspozycję, a do tego już potrzebny będzie statyw.

Baku - Czw 25 Wrz, 2008

40D - bardzo fajny aparat, a różnica w cenie pomiędzy nim a 400D/450D nie odpowiada różnicy w możliwościach (i moim zdaniem także w ergonomii) jakie mają te aparaty.

Co do obiektywu. Kit ze stabilizacją jest lepszy optycznie od tego bez ISa. W podobnej cenie jest jeszcze stałka 50/1.8. Jest znacznie lepsza optycznie, choć mechanicznie na zbliżonym poziomie. Wadą jest oczywiście brak jakiegokolwiek zoomu. To dobry obiektyw, ale na uzupełnienie kita.

Napisz może jeszcze jaki masz budżet i o ile możesz go przekroczyć, być może wcale nie jesteś skazany na kita... Może lepiej zrezygnować z dodatków i dokupić je później a skoncentrować się na lepszym obiektywie?

Nerevar - Czw 25 Wrz, 2008

Budżet to około 3000 ew można przekroczyć na jakieś konieczności typu karty i torby - tu też nie wiem jakie wybrać...

co do 450 czy 400 to raczej jednak zostanie 40d wole wymienić sam obiektyw niż to i to. stałka 50 też raczej nie przejdzie, przynajmniej nie jako jedyny obiektyw.

40d 2500zł
EF-S 18-55 IS 350zł
torba ?
karta ?
statyw (skoro mówicie że się przyda) ?
filtr ?

Baku - Pią 26 Wrz, 2008

Chyba można znaleźć korpus taniej:
http://www.japanfoto.pl/p...?products_id=34
O ile oczywiście w tym sklepie da się cokolwiek kupić i nie jest to ściema.
W takim razie zostaje ok. 800 zł.

W tym samym sklepie jest też taki obiektyw:
http://www.japanfoto.pl/p...roducts_id=1353

Gdyby ten sklep nie był jakimś kantem, to masz
Eosa 40D + Simge 17-70 za 3098 zł.
Ta Sigma jest pod każdym względem lepsza od kita Canona a AF w razie problemów ustawiają w serwisie w ramach gwarancji. Popytaj z resztą o ten obiektyw, chyba kilku forumowiczów go z powodzeniem używa.

To tyle. O torbuniach i innych bajerach na razie zapomnij - przyjdzie gwiazdka to sobie kupisz :lol:
Natomiast z kart pamięci to np. ja używam SanDisk Extreme III w wydaniu 4GB (od ok. 80zł). IV jest znacznie droższa a wzrost prędkości 40D nieznacznie większy (40D nie obsługuje UDMA). 4GB wystarczą by zrobić kilkaset RAWów+JPEgów w najwyższej jakości, lub ponad tysiąc takich JPEGów. Tak więc Extreme III jest optymalnym rozwiązaniem pod kątem szybkości i ceny, do tego dostosowana do pracy w gorszych warunkach termicznych.

Więc cena zestawu skacze nam do ok. 3200 zł, ale moim zdaniem warto, tym bardziej że obiektywem Sigma będziesz się cieszył dłużej niż kitem (znacznie wyższa jakość optyczna ale i mechaniczna).

Kiedyś w przyszłości warto dokupić:
- filtr UV (choćby jako zabezpieczenie mechaniczne przedniej soczewki)
- dodatkową baterię (niekoniecznie oryginał. ja mam 1900 mAh i starcza na prawdę na dłuuugo)
- dodatkową kartę (robisz rawy w dowolnych ilościach, później można zgrać na płytę i schować do archiwum, ale SĄ)
- zestaw czyszczący do obiektywu i filtru (grucha, szmatka, "serwetki" jednorazowe)
- statyw (to trzeba mieć)
- porządną torbę lub plecak na to wszystko

Pewnie jakieś dodatkowe 500 zł. Nie wspominam też o tym, że pewnie niebawem zamarzysz o teleobiektywie, a wtedy....

MC - Pią 26 Wrz, 2008

Baku, czytales troche o sklepie, ktory linkujesz :???:
Baku - Pią 26 Wrz, 2008

No właśnie nie czytałem... A co jakiś kwasior?

[ Dodano: Pią 26 Wrz, 2008 09:42 ]
Hmm.. Ceny ma trochę podejrzanie niskie...
W innych sklepach jak i na allegro Sigma jest 100 zł drożej, a 40D na allegro w "Kup Teraz" jest za 2199.

Chyba bym wolał trochę pokombinować i mieć 40D i tą sigmę niż kupić w jednym miejscu 40D z kitem za tą samą kasę.

MC - Pią 26 Wrz, 2008

Coz, bardzo wiele negatywnych opinii. MM dal mi tylko linka do dyskusji o tym sklepie na kanondesce i ochota na interesy z nimi szybko mi przeszla. A obiektywy Sony mieli o kilkaset PLN tansze.
Baku - Pią 26 Wrz, 2008

No tak. Niestety nie ma dobrze i tanio, ale łatwo o tym zapomnieć.
Pozostaje przeszukiwanie allegro. Niebawem minie 7 lat odkąd kupuje tam i sprzedaje - jak do tej pory nie trafiłem na oszustwo, to raczej bezpieczna forma tanich zakupów. Ja już mówiłem sigma za 1000 zł, canon za 2200. Wychodzi 3200 + 80 za kartę pamięci. Jakoś bym odchorował te 300 zł i dołożył do Sigmy.

Pomyśleć że mój 40D w komplecie z 17-40 zza oceanu po przeliczeniu wyszedł 3500 zł. Tyle, że to było prawie pół roku temu i ceny zupełnie inne niż teraz.

Nerevar - Pią 26 Wrz, 2008

Jeżeli już miał bym dołożyć to może to lepiej zamiast sigmy :
http://allegro.pl/item440..._teraz_f_v.html

naczytałem się sporo dobrego o nim

Baku - Pią 26 Wrz, 2008

Oj, tak!
To bardzo dobry obiektyw i w sumie jeśli ktoś nie potrzebuje pancerfausta z USMem najlepsze rozwiązanie budżetowe. Czemu budżetowe? Jak to mawiają biedaka nie stać na tandetę, a wspomniany Tamron jest dość przyzwoicie wykonany, natomiast swoją jakością optyczną toczy równorzędne boje z obiektywami Canona droższymi od niego 2,5 raza.

Nie polecałem go na wstępie, bo ten Tamron dzielnie trzyma cenę ok. 1200 zł i ani myśli tanieć. Przy 40D zostawało nam 700-800 zł a Tamron przekracza tą wartość o jakieś 45%. Jeśli Cię na niego stać, to nie ma co się zastanawiać - z 40D będą stanowili udany tandem.

Przeczytaj sobie test tego Tamrona na optyczne.pl

Testów naczytałem się sporo :) ten również.

Zobaczymy jak portfel pozwoli 40D + Kit (za jakis czas zmiana) / Tamron
bo MUSZE dokupic torbe / statyw/ karte / czytnik i ew folie na lcd / filtr

tu do filtra pytanie, z testu na optyczne wynika że filtr do kita się nie nardaja przy recznym ostrzeniu bo się obraca prawdaż to ?

MC - Pią 26 Wrz, 2008

Nerevar napisał/a:
filtr do kita się nie nardaja przy recznym ostrzeniu

Juz to dzisiaj gdzies piselem... Co do UV to nie ma problemu (tylko, ze mi caly czas trudno jest znalezc uzasadnienie dla tego wydatku). Gorzej jest z filtrem polaryzacyjnym, bo krecac samym filtrem ustawiasz stopien polaryzacji. I teraz: ustawiles sobie jak chciales, AF troche Ci przejechal i masz juz filtr inaczej obrocony - nastawianie od nowa. Troche to irytujace, ale da sie z tym zyc.

Ok to już w kwestii obiektywów wszystko wyjaśnione :) dzięki za "obiektywną" pomoc.

[ Dodano: Nie 28 Wrz, 2008 20:11 ]
jeszcze się zapytam :

http://www.bluesklep.pl/p...n+18-55+is.html

wie ktoś cośo tym sklepie, warto tam kupować ?