|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Jaka karta do Nikona D80 ?
amd23 - Czw 25 Wrz, 2008 Temat postu: Jaka karta do Nikona D80 ? Witam , mam pytanie , czy są jakieś karty producentów które polecacie do Nikona D80 lub odradzacie ? Jak tak to która warta jest zakupu.
Nie chodzi mi o wielkość tylko czy istotna jest prędkość zapisywania odczytywania. Dodam że zamierzam kupić kartę rzędu 4GB a więc do amatorskiego zastosowania.
Dzięki za opinie.
MM - Czw 25 Wrz, 2008
Jaki typ karty to masz napisane w instrukcji. Co do producenta to warto kupić Lexara lub SanDiska. Teraz karty są tanie i opłaca się zainwestować w coś porządnego.
Canoe - Pią 26 Wrz, 2008
Proponuje SanDiska.
Ostatnio znajomy mial karte PQI - tania byla, bo 4 GB kosztowaly chyba 36 zl i na razie nie ma z nia problemow.
mckrak - Pią 26 Wrz, 2008
Polecam zdecydowanie San Disk Exterme III - bardzo dobra prędkość, co do wielkości 2 - max 4 GB (ja osobiście preferuje 2 x 2 niż 4 - masz dużo większą swobodę przy przegrywaniu i obróbce zdjęć: nie łączysz wielu sesji i tematów na jednej karcie, zawsze jest nadzieja, że jak jedna padnie coś zostanie.)
AuThoR - Pią 10 Paź, 2008
sory że tak się podepnę pod temat ale czy ta karta sandiska z prędkością 30Mb/s którą polecają do D90 to sensowny zakup czy raczej marketingowy zabieg i nie ma sensu kupować takich kart?
skasowany - Sob 11 Paź, 2008
Wg mnie oczywiście, że warto!:) Najlepiej jeszcze z dużą pojemnością:)
Za 1GB w karcie 1GB płacisz 75 pln.
Za 1GB w karcie 2GB płacisz 43 pln (20mb/s)
Za 1GB w karcie 8GB płacisz 27 pln (30mb/s)!!!
Dotyczy SanDisc Extreme III
Ceny z pstryk.pl
Sam posiadam 4 karty 8GB (30Mb/s) i nigdy nie miałem z żadną nawet najmniejszego problemu;)
A sam kupowałem na giełdzie fotograficznej w Warszawie. Ceny najlepsze!;)
AuThoR - Nie 12 Paź, 2008
No to sobie chyba sprawie takie dwie ósemki albo dwie czwórki...powinny wystarczyć mam w razie czego 2GB chyba ze dwie sztuki
docxxx - Sro 15 Paź, 2008
Jaka? Najszybsza. Na pewno nie taka za 20zl, "bo tania i ma 8giga". Polecam Sandiska Extreme III i ta najnowsza "for Nikon D90". Teoretycznie jest szybka od "zwyklej" EIII o 50% (20MB vs. 30MB/s).
sibelio - Czw 16 Paź, 2008
a po cholere wam takie szybkie karty?
szkoda kasy - a marketing chwytacie jak młode pelikany
Jagor - Nie 19 Paź, 2008
Ja też jestem zwolennikiem mniejszej pojemości karty tak jak pisze mckrak, pozwala to na wyrobienie sobie dystansu czy rzeczywiście teraz muszę nacisnąć migawkę i czy tego chcę. Duże karty stawarzają pokusę: stuknę klatkę bo i tak ich 1000 mam, potem wybiorę. Nie zgadzam się natomiast z tezą sibelio, zawsze uważałem że transmisja ma być szybka tak jak tylko się da. Zwalnia bufor i nie wpływa negatywnie na zdjęcia seryjne. Jeżeli mogę pomóc w procesie szybkiego przenoszenia przez aparat zapisu na kartę i niewiele więcej mnie to kosztuje, to czemu mam tego nie robić?
AuThoR - Sob 25 Paź, 2008
Jagor - popieram
Za te pare złoty więcej wolę kupić szybszą...a co tam stać mnie
Nie jest to jakiś majątek więc można się pokusić - uważam że szybkości nigdy za wiele
Jeśli chodzi o wielkość to na tą chwilę na moje potrzeby 2x4Gb to jest aż nadto, ale wole mieć zapasową.
dexlex - Nie 04 Sty, 2009
SanDisk Extreme III 20MB/s jest wystarczający, 4GB za 99zł w fotojokerze kupiłem ostatnio.
Jak zajdzie potrzeba (a zajdzie pewnie) to kupię jeszcze drugą lub 8GB i starczy.
|
|