forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - winieta w praktyce(nie na testowej kartce)odkąd przeszkadza?

zakapi - Pią 26 Wrz, 2008
Temat postu: winieta w praktyce(nie na testowej kartce)odkąd przeszkadza?
Witam. Mam dylemat przeczytałem testy obiektywów i pochwały pod adresem canona 17-55f2.8is usm który przy 2.8 17mm notuje 40% utraty światła. jak to jest z tą winietą i tak naprawde od kiedy jest uciążliwa w praktyce a nie na kartce testowej. Stoję przed wyborem szkła wyżej wspomnianym a 24-105 f4is usm który nie zna zjawiska winiety, ale jest ciemniejszy a te f2.8 kusi. Puszka 40D. Jeśli się ktoś wysłowi i rozwieje moje wątpliwości będę wdzięczny.
Arek - Pią 26 Wrz, 2008

Nie demonizowałbym wpływu tej winiety. Najczęściej ją widać, gdy na zdjęciu są jednolite płaszczyzny, na przykład niebo. Ale będzie Ci przeszkadzać tylko dla okolic maksymalnego otworu. Gdy przymkniesz, problem zniknie.
goltar - Pią 26 Wrz, 2008

Kupuj 17-55 i nie myśl o winiecie :) Jeśli nie masz zamiaru kupować FF w ciągu najbliższego roku to 17-55 to świetny wybór. 24-105 nie zna zjawiska winiety tylko na APS-C - na FF jest już znaczna. Jeśli lubisz krajobraz i architekturę to dobrym wyborem jest kupienie czegoś w zakresie 10-22 + 24-70/105, jeśli 17 mm na szerokim kącie Ci wystarcza (na APS-C) to 17-55 to strzał w 10-tkę ;)
novy - Pią 26 Wrz, 2008

Winieta jest wadą najprostszą do poprawienia i co najważniejsze poprawienie nie wpływa bardzo na jakość zdjęcia, nie przejmował bym się tym.
Itey - Sob 27 Wrz, 2008

w sumie często ludzie dodają winietę dla efektu estetycznego :)
zakapi - Nie 28 Wrz, 2008

Dzięki za odzew. Upewniłem się, że warto nabyć to szkło. Szczególnie zdanie Arka z tym niebem bo na zewnątrz używam raczej f4 lub mniej (oczywiście zależy od warunków) ale może pomóc stabilizacja w razie czego. Na FF się jeszcze nie przymierzam bo niedawno kupiłem 40D i to dlatego że jakość zdjęć do ceny jest super. Wydatek 3koła na obiektyw to dla mnie dużo-dlatego się tak "szczypię". Na osłodę z pełnej klatki zostaje mi minolta dynax 5 :mrgreen: PS. Należą się punkciki za pomoc Arkowi i Goltarowi, jestem nowy na forum i nie wiem jak się je daje może ktoś podpowie.

[ Dodano: Nie 28 Wrz, 2008 12:24 ]
Dodałem już punkciki. :wink: