|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Nastawy lustrzanki
wacekR1 - Pią 26 Wrz, 2008 Temat postu: Nastawy lustrzanki Witam potrzebuję szybkiej pomocy jutro w londynie odbywa sie miedzynarodowa konwencja tatuaży, chciałbym na niej zrobić jak najlepsze zdjęcia posiadam EOS-a 40 D EFS 17-85mm IS
i zastanawiam się czy użyć nastaw manualnych aparatu(jeśli tak to jak go ustawić?) czy też tych już zaprogramowanych. Bardzo proszę o szybką pomoc
mnich - Pią 26 Wrz, 2008
Wymagasz niemożliwego. Nikt nie poda ci odpowiednich nastaw aparatu. Ewentualnie kilka dobrych rad.
Wszystkie parametry są zależne od oświetlenia.
Rób zdjęcia w formacie RAW, na neutralnych ustawieniach. Korzystaj z trybu AV (A). Nie przesadzaj z czułością ISO. Wykorzystuj światło zastane/nie eksploatuj za bardzo lampy błyskowej- bo to nie przynosi dobrych rezultatów...
kijos - Pią 26 Wrz, 2008
Pierwsze i najważniejsze czy masz zewnętrzną lampę?
Jeżeli nie to włącz stabilizację, nastaw na AV na 17 mm na 4.0 (później możesz zmieniać ogniskową i będziesz miał pewność, że zawsze robisz na największej przysłonie). Kontroluj czas za pomocą ISO i szukaj miejsc z których twój obiekt będzie dobrze oświetlony.
[ Dodano: Pią 26 Wrz, 2008 21:45 ]
Pamiętaj też, że lepszą jakość uzyskasz dobrze naświetlając zdjęcie na wysokim ISO niż niedoświetlając na niższym i później "wyciągając".
wacekR1 - Pią 26 Wrz, 2008
właśnie sobię próbuje zaciemniłem pokój mniej więcej na warunki odpowiadajace konwecji i wsio jest ok jeśli obiekt się nie rusza a wystarczy że jest jaki kolewiek ruch wychodza cienie lub obraz trochę się rozmazuje i głównie ten problem mnie dręczy nie wiem co z tym zrobić czas otwarcia migawki i przysłona na AV ustawia się automatycznie więc pozostaje mi rególacja ISO
kijos - Pią 26 Wrz, 2008
Na AV przysłonę ustawiasz ręcznie pokrętłem pod palcem wskazującym (przy zwiększaniu ogniskowej jej wartość wzrośnie ale będzie minimalna możliwa) Tak jak napisałem na 17 daj na najmniejszą wartość. Ten obiektyw dobrze sobie radzi na pełnym otworze. Jeżeli obiekt jest nieruchomy to przy odrobinie wprawy możesz robić na 1/30 (nawet na 85mm) ale bezpieczniej będzie 1/60. Jeżeli porusza się i będziesz chciał zamrozić to zależy min. od prędkości i ustawienia względem kierunku ruchu. Spróbuj na 1/80, 1/125 i krótszych wyczujesz kiedy będzie wystarczająco "zamrożony". ISO możesz używać do 1600 (przyzwoicie na wydrukach i po pomniejszeniu) oczywiście im niższe tym lepsze.
Rozumiem, że nie masz zewnętrznej lampy.
jaad75 - Sob 27 Wrz, 2008
kijos napisał/a: | Pamiętaj też, że lepszą jakość uzyskasz dobrze naświetlając zdjęcie na wysokim ISO niż niedoświetlając na niższym i później "wyciągając". |
To nie jest reguła. Wiele zależy od aparatu. Generalnie, jeśli mówimy o czułościach "naturalnych" - czyli tych, przy których rzeczywiście podnosi się "gain" sensora wszystko się zgadza, ale lepiej np. niedoświetlić, niż użyć czułości podbijanych software'owo, a takimi są zwykle czułości pośrednie (pomiędzy 100/200/400 itd.) i wszystkie czułości tzw. nieskalibrowane...
kijos - Sob 27 Wrz, 2008
Piszemy o konkretnym przypadku. Końcowa jakość zależy też od programu, który posłuży nam do wywołania RAWów
Jeżeli mogę jeszcze doradzić to do większości scen sugeruję centralnie ważony tryb pomiaru. Jest bardziej przewidywalny niż matrycowy, w którym duża waga przypisana jest do aktywnego punktu af.
|
|