forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - obiektyw do zdjec typu bokeh

scubapro - Sob 27 Wrz, 2008
Temat postu: obiektyw do zdjec typu bokeh
Dzień Dobry
Jakim parametrami kierować się podczas wyboru obiektywu do robienia zdjęć typu bokeh, potrzebuje takiego do robienia zdjęć całej postaci i czasami do macro na co zwracać uwagę podczas wyboru obiektywu, mam canona eos kiss
pozdrawiam

mnich - Sob 27 Wrz, 2008

scubapro napisał/a:
do robienia zdjęć typu bokeh

Co dokładnie masz na myśli?
bokeh jest to określnie odwzorowania rozmycia ( nie rozmazania ) przez obiektyw, przestrzeni leżącej poza głębią ostrości.

goltar - Sob 27 Wrz, 2008

Domyślam się że chodzi o zdjęcia portretowe całych postaci z rozmytym tłem ? Zasada jest taka, że tło jest bardziej rozmyte im dłuższa ogniskowa i mniejsza przysłona, tzn obiektyw z przysłoną f/2.8 pozwoli na większe rozmycie tła niż obiektyw z przysłoną f/4. Do macro są dedykowane obiektywy. Jeśli to ma być cała postać i jednocześnie macro to dobry może być Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, jeśli to ma być zdjęcie twarzy + macro, to Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM. Jeśli obiektyw ma być bardziej uniwersalny to jakiś tele zoom typu 50-135 f/2.8 lub 70-200 f/2.8 ale one do makro się nie nadadzą.
MC - Sob 27 Wrz, 2008

Hmmm, gdyby nie Canon, to bym polecil Sony 135/2.8 STF, bo takiego pieknego bokeh nie widzialem. Ale faktycznie makrowki calkiem niezle sobie radza.
arietiss - Sob 27 Wrz, 2008

Setka makro jest świetna do ciasnego portretu! Ma też łądną plastykę i generuje świetny bokeh, no i jest do makro. Polecam!
AQQ - Sob 27 Wrz, 2008
Temat postu: Re: obiektyw do zdjec typu bokeh
scubapro napisał/a:

Jakim parametrami ?...

W miarę długi, ostrorysujący i jak najjaśniejszy.
Przykłady znajdziesz w każdym chyba systemie.

scubapro - Nie 28 Wrz, 2008

A co sadzicie o obiektywach na gwint m42 do takiego zastosowania , słyszałem ze bardzo ładnie wychodzą zdjęcia z obiektywem PENTACON electric 2,8/135MC,Carl Zeiss Jena MC SONNAR 2,8/200, Jupiter 9 2/85 czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi obiektywami i z jakimi ograniczeniami w stosunku od autofokusów sie spotkam oczywiście po za ręcznym łapaniem ostrości :) , czy którymś z nich można robić przy okazji macro, ale najważniejszy ten bokeh
pozdrawiam